Meniu

Acid Hialuronic

Actualizat pe:

Cu siguranta ai auzit deja despre acid hialuronic, acesta fiind prezent in mod natural in organismul uman si totodata utilizat in cosmetica si medicina pentru multiplele sale beneficii. Pe piata, exista o multime de produse de infrumusetare ce contin acid hialuronic, acesta fiind un ingredient valoros in multe dintre serurile si cremele de ingrijire, deoarece contribuie intens la hidratarea pielii. In medicina, se utilizeaza pentru a trata diferite afectiuni si pentru a accelera vindecarea unor rani, dar mai ales in scopuri estetice.

Acidul hialuronic are deci utilizari multiple in cosmetica si medicina, devenind nelipsit din rutina de ingrijire a pielii tocmai datorita capacitatii incredibile de a hidrata pielea si de a o mentine hidratata. Pielea deshidratata are un aspect uscat, aspru si chiar nesanatos, motiv pentru care hidratarea este mai mult decat importanta pentru piele si desigur, pentru intregul organism.

Ce este acidul hialuronic?

Daca te intrebi ce este acidul hialuronic, e important sa stii ca aceasta substanta se gaseste in mod natural in organism, mai precis in testutul conjunctiv si in piele. Acidul hialuronic constituie matricea extracelurara a organismului, pielea continand in proportie de 50% aceasta molecula. Functia sa este de a asigura hidratarea pielii si serveste drept suport pentru fibrele de colagen si elastina. In prezent, acidul hialuronic este folosit in chirurgie estetica sub forma de injectii sau fillere, dar si in compozitia mai multor produse cosmetice.

Acidul hialuronic (AH) este foarte usor absorbit de organism si mentine pielea hidratata, un gram de acid hialuronic avand capacitatea de a sustine sase litri de apa. Aceasta polizaharida are mai multe functii in organism, pe langa mentinerea hidratarii in tesuturi.

Acid hialuronic – multiple efecte benefice pentru organism

Cand vine vorba despre acid hialuronic, nu pot fi neglijate numeroasele efecte pe care le are aceasta molecula in organism. In primul rand, hidrateaza pielea si mentine umiditatea tesuturilor prin prisma capacitatii de a retine apa in organism. Pe langa functia de hidratare, acidul hialuronic este unul dintre ingredientele active in multe creme si sprayuri cicatrizante, intrucat are efecte benefice in accelerarea vindecarii unor leziuni la nivel cutanat. AH calmeaza iritatiile, roseata si contribuie semnificativ la reconstructia tesutului cutanat deteriorat.

Fiindca actioneaza in mod similar unei bariere la nivel celular, AH are beneficii dovedite si in ceea ce priveste protejarea articulatiilor si a cartilajelor impotriva unor afectiuni. Degradarea acestora este prevenita prin efectul de lubrifiere al acidului hialuronic, care ofera sustinere articulatiilor. Fiind un component natural al lichidului sinovial, acidul hialuronic promoveaza elasticitatea cartilajelor, iar din acest motiv au aparut si injectiile cu acid hialuronic pentru genunchi, eficiente in tratarea unor afectiuni precum artroza genunchiului.

Printre alte numeroase beneficii, acidul hialuronic simuleaza activitatea celulara si productia de colagen – proteina responsabila de elasticitatea si fermitatea pielii. Proprietatile anti-imbatranire ale acidului hialuronic sunt justificate tocmai prin aceasta actiune de stimulare a productiei de colagen si prevenire a ridurilor.

In concluzie, acidul hialuronic este o molecula complexa regasita in organism si in produse cosmetice, avand ca functie principala hidratarea pielii si prevenirea deshidratarii, fiind recunoscut pentru efectele anti-imbatranire, motiv pentru care a devenit un ingredient de referinta in produsele de ingrijire.