Meniu

Acid Hialuronic buze

Actualizat pe:

Augmentarea buzelor este o procedură cosmetică care poate oferi buze mai pline. În prezent, un material de umplere dermică injectabil este cea mai frecvent utilizată metodă de mărire a buzelor. Există mai multe tipuri de materiale de umplere dermică ce pot fi injectate în buze și în jurul gurii, dar cele mai comune sunt produsele care conțin substanțe similare cu acidul hialuronic. Procedura este sigură, minim invazivă și se numără printre cele mai populare tratamente cosmetice.

Acid hialuronic în buze

Acidul hialuronic (HA) este o substanță prezentă în mod natural în organism care are capacitatea de a atrage apa, ajutând pielea să rămână hidratată și fermă. Forma sintetică a acestui ingredient este utilizată în unele mărci de tratamente cosmetice injectabile numite umpluturi dermice. În timp ce injecțiile cu HA au fost folosite în scopuri cosmetice pentru riduri și alte tratamente anti-îmbătrânire de ani de zile, acestea sunt aprobate și pentru mărirea buzelor. Umpluturile de acid hialuronic pentru buze susțin țesutul buzelor, conturează gura și corectează orice asimetrie.

Acidul hialuronic pentru buze și procedurile de augmentare a acestora se adresează tuturor celor care doresc să îmbunătățească aspectul general al buzelor, fie că este vorba de umplerea lor, de eliminarea liniilor fine, de echilibrarea volumului inegal (la una sau la ambele buze), de corectarea căptușelii buzelor sau de extinderea liniei buzelor. Dacă pacientul este nemulțumit de rezultate, acidul din buze poate fi dizolvat cu ajutorul injecțiilor cu hialuronidază.

Tipuri de materiale de umplere a buzelor cu acid hialuronic 

  • Injecții de umplere a buzelor cu acid hialuronic
    Dacă se apelează la această metodă, medicul va aplica mai întâi o cremă amorțitoare pe buzele pacientului. După ce aceasta își face efectul, se va folosi un ac fin sau o canulă subțire pentru a injecta acidul în buze. În funcție de obiectivele pacientului, injecția se va face fie în corpul buzelor, în linia buzelor, fie chiar deasupra acestora, și probabil în mai multe zone pentru a asigura simetria. După îndepărtarea acului, medicul masează ușor zona și monitorizează pacientul timp de câteva minute pentru a se asigura că rezultatele sunt cele dorite. Mulți pacienți sunt de acord că există puțină durere, dincolo de senzația de presiune și o ușoară ciupitură, iar întregul proces durează aproximativ 30-45 de minute.
  • Pensule hialuronice (materiale de umplere a buzelor cu AH fără ac)
    Pixurile hialuronice sunt un nou tip de umplere a buzelor pentru pacienții care se tem de ace. Acestea presupun utilizarea unui dispozitiv asemănător unui stilou care este apăsat pe piele pentru a furniza explozii de acid hialuronic la presiune ridicată în buze. Scopul este similar cu cel al injectabilelor de umplere a buzelor – să volumizeze și să definească buzele. Cu toate acestea, apăsarea dispozitivului împotriva pielii poate provoca deteriorarea țesuturilor și administrarea neuniformă a AH. Tratamentul este interzis în multe țări din cauza efectelor adverse severe ale tratamentului.

Cine este eligibil pentru augmentarea buzelor?

Conturul buzelor cu acid hialuronic este o decizie personală. Cu toate acestea, pentru a fi luată în considerare, o persoană ar trebui:

  • Să aibă o stare de sănătate fizică bună
  • Să aibă așteptări realiste
  • Să nu aibă o infecție orală activă, inclusiv afte sau herpes nucal

Motivele pentru care majoritatea persoanelor doresc să aibă buze mai mari cu ajutorul acidului hialuronic sunt:

  • Restabilirea unei dimensiuni anterioare a buzelor
    Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, buzele lor pot deveni mai mici sau mai subțiri, filtrum-ul (șanțul dintre buza superioară și sept) poate deveni mai lung și mai plat, iar distanța dintre colțurile gurii (distanța intercomisurală) poate crește.
  • Corectarea formei buzelor
    Este obișnuit ca buzele să aibă dimensiuni sau forme diferite (asimetrice).
  • Netezirea ridurilor
    Atunci când o persoană zâmbește sau râde, uneori apar riduri pe părțile laterale ale gurii, care pot fi netezite cu injecții de acid hialuronic.
  • Stimularea încrederii
    Acidul hialuronic pentru buze poate ajuta la îmbunătățirea stimei de sine și a imaginii corporale.

Beneficiile acidului hialuronic pentru buze

La fel ca alte tipuri de materiale de umplere dermică, injecțiile cu AH sunt utilizate strategic de către chirurgii esteticieni pentru a aborda preocupările legate de pierderea de volum. În mod specific, augmentarea buzelor poate oferi următoarele beneficii:

  • Buze mai pline
    Atunci când sunt efectuate de către un profesionist licențiat și cu experiență, injecțiile cu acid hialuronic au rolul de a face ca buzele să arate mai pline și mai tinere. Aceste materiale de umplere pot ajuta, de asemenea, la redefinirea marginii din jurul buzelor, îmbunătățind forma lor generală.
  • Reducerea ridurilor
    Mărirea buzelor cu acid poate fi, de asemenea, utilizată pentru a reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor din jurul zonei gurii. În special, acidul hialuronic este util pentru ridurile periorale (“ridurile fumătorului”) care se întind pe verticală în jurul zonei gurii, precum și pentru ridurile de zâmbet.
  • Rezultate imediate
    Injecțiile de acid hialuronic în buze au efecte ce pot fi observate imediat după tratament. Acest lucru îi poate atrage pe cei care caută rezultate rapide.

Efecte secundare potențiale ale utilizării acidului hialuronic în buze

Este important ca pacientul să informeze medicul despre orice afecțiuni medicale subiacente pe care le are înainte de a se aplica acidul în buze. Este posibil ca această procedură să nu fie adecvată dacă un pacient:

  • Are un istoric de probleme de coagulare a sângelui
  • Fumează
  • Are diabet
  • Ia în prezent medicamente imunosupresoare
  • Traversează o infecție activă de herpes oral
  • Este însărcinată sau alăptează

Chiar și candidații potriviți pentru injectarea acidului hialuronic în buze pot avea efecte secundare în urma acestei proceduri cosmetice. Este recomandat să se discute cu medicul despre toate riscurile posibile înainte de a beneficia de tratament.

Efecte secundare frecvente

Efectele secundare comune ale fillerului în buze includ:

  • Roșeață temporară sau ton purpuriu și umflarea buzelor
  • Vânătăi ușoare și sângerare în jurul locurilor de injectare
  • Umflături temporare care pot apărea în jurul locurilor de injectare. Orice durere sau umflătură temporară dispare, de obicei, în decurs de 1 până la 2 zile după procedură.

Efecte secundare neobișnuite care ar trebui să fie văzute de un medic

Un pacient trebuie să raporteze imediat medicului următoarele efecte secundare mai puțin frecvente, dar potențial grave ale acidului hialuronic în buze:

  • Bășici în jurul buzelor
  • Amorțeală sau colorație albăstruie a buzelor
  • Umflături sau vânătăi severe și prelungite care durează între o săptămână și 10 zile
  • Modificări ale vederii
  • Asimetrie a buzelor (părțile buzelor sunt de dimensiuni diferite)
  • Umflături și neregularități la nivelul buzelor
  • Simptomele unei infecții, cum ar fi umflarea crescută, modificări ale pigmentului și drenaj
  • Injectarea într-un vas de sânge, provocând pierderea de țesut

Procedura de acid hialuronic pentru buze

Înainte de procedura de mărire a buzelor cu acid hialuronic, pacientul se va întâlni cu medicul pentru a evalua mai mulți factori, inclusiv sănătatea mentală a persoanei și orice condiții sociale. Medicul poate pune următoarele întrebări:

  • De ce doriți filler pentru buze?
  • Care sunt așteptările dumneavoastră?
  • Vă gândiți mult la defecte imaginare sau foarte mici ale corpului dumneavoastră?
  • Un soț, partener sau prieten vă încurajează să vă măriți buzele cu acid hialuronic?

Sănătatea fizică și forma feței sunt, de asemenea, importante. Medicul va evalua starea generală de sănătate, inclusiv orice condiții de sănătate preexistente sau factori de risc. Acesta trebuie informat despre orice alergii pe care le-ar putea avea pacientul și despre orice medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală (OTC) care sunt luate, inclusiv suplimentele pe bază de plante.

Apoi, medicul va examina și va măsura fața și va face fotografii ale feței și buzelor pentru dosarul medical. Atunci când se ia în considerare dimensiunea buzelor dorită, este important ca pacientul să se imagineze cum va arăta cu acestea. Multe paciente ar putea dori ca buzele lor să arate ca cele ale unei celebrități, dar s-ar putea să nu fie realizabil, deoarece forma și trăsăturile feței sunt unice. O persoană poate discuta cu medicul dacă aducerea unei fotografii cu buze este utilă, dar trebuie să fie pregătită să ofere detalii amănunțite despre cum își dorește să arate acestea dacă medicul nu dorește să facă referire la o fotografie.

Ce se întâmplă în timpul unei proceduri de conturare a buzelor cu acid hialuronic?

În timpul procedurii, medicul va aplica un anestezic topic pe buze. Anestezicul topic le va amorți, astfel încât pacientul să nu simtă nicio durere și procesul să fie cât mai confortabil posibil. Cremele anestezice constau adesea din benzocaină, lidocaină și tetracaină (BLT). După aproximativ 15 până la 30 de minute, buzele ar trebui să fie amorțite.

În cazul în care pacientul are o alergie la BLT, se poate face o injecție de bloc nervos pentru a amorți buzele. Medicul va folosi apoi un ac subțire pentru a injecta acidul hialuronic în buze în toate părțile, inclusiv în margini (marginea vermillion), în curba din centrul buzei superioare (arcul lui Cupidon) și în comisurile bucale (colțurile gurii). Persoana nu va simți nicio durere, dar poate avea o senzație de ciupitură, iar ochii îi pot lăcrima. În medie, medicul va introduce 1 ml de acid hialuronic în buze, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime dintr-o linguriță. Acul nu va pătrunde mai adânc de 2,5 mm în piele. Medicul poate aplica o pungă de gheață pe buze pe toată durata procedurii pentru a minimiza umflarea și vânătăile. Întreaga procedură poate dura de la 30 de minute la două ore.

Ce se întâmplă după o procedură de augmentare a buzelor?

După ce procedura este finalizată, medicul poate masa ușor buzele pentru ca acestea să absoarbă substanța de AH și poate continua să pună gheață pe buze. După aceea, va monitoriza pacientul timp de până la 15 minute pentru a se asigura că acesta nu are niciun efect secundar, inclusiv amețeli, greață sau sângerări substanțiale. Odată ce se stabilește că persoana nu mai are nevoie de monitorizare, i se permite să plece acasă. Un anestezic local nu va face ca pacientul să fie obosit sau amețit, astfel încât acesta poate conduce singur acasă. Cu toate acestea, ar putea dori ca un membru al familiei sau un prieten să îi conducă, pentru orice eventualitate.

Buzele pot fi umflate, sensibile și vinete. Umflarea dispare de obicei după 24 până la 48 de ore, dar poate dura până la o săptămână. Medicul va programa, de asemenea, o vizită de control la aproximativ două săptămâni după procedură pentru a monitoriza buzele. Este posibil să mai facă o fotografie pentru fișa medicală, astfel încât să poată vedea cum arătau buzele înainte de procedură și după ce s-au vindecat.

Următoarele sfaturi vor contribui la o vindecare mai rapidă a buzelor după filler:

  • Aplicarea unei pungi de gheață timp de până la 10 minute pentru a reduce inflamația și durerea.
  • Evitarea purtării rujului, a balsamului de buze sau a oricărui alt produs pe buze timp de cel puțin 24 de ore.
  • Abținerea de la atingerea sau încrețirea buzelor, inclusiv sărutul și sorbirea din pai.
  • Atenție în timpul spălatului pe dinți
  • Consumul adecvat de apă
  • Evitarea exercițiilor fizice timp de cel puțin 24 de ore

Cât costă o injecție cu acid hialuronic?

Când vine vorba de cât costă o injecție cu acid hialuronic în buze, există mai mulți factori care determină diferențele în prețuri. Cantitatea de substanță injectată  poate influența suma pe care un pacient o va plăti. De exemplu, prețul pentru o injecție cu 2 ml de acid hialuronic poate varia între 450 – 500 de euro, 1 ml de acid hialuronic în buze poate ajunge la prețul de 250 de euro, iar pentru 0,5 ml de acid hialuronic prețul începe de la 200 euro. Totuși, costul propriu va varia în funcție de estetician, precum și de câte seringi cu acid hialuronic sunt necesare pentru tratamentul buzelor. În plus, tipul de acid hialuronic utilizat poate influența suma finală, de exemplu:

  • Augmentarea buzelor cu 1 ml de acid hialuronic Juvederm Ultra 3 poate costa de la 220 €/seringa. 
  • Prețul pentru mărirea buzelor cu 1 ml de acid hialuronic Restylane Kysse pornește de la 220 €/seringa. 
  • Injectarea buzelor cu 1 ml de acid hialuronic Volift pornește de la 250 €/seringa. 

Deoarece injectarea cu acid hialuronic este o procedură cosmetică, asigurarea medicală nu va acoperi costul. Însă, un pacient poate beneficia de reducerea costului tratamentului întrebându-și medicul despre finanțare, planuri de plată lunare sau reduceri pentru mai multe sesiuni de tratament.

Unde găsiți o clinică sau un specialist în injectarea buzelor cu acid hialuronic?

Înainte de a considera un tratament de augmentare a buzelor, este important să cercetați piața pentru a găsi un specialist certificat, care să aibă experiență în tratamente de mărire a buzelor cu acid hialuronic. Exemplele includ chirurgi plasticieni sau chirurgi esteticieni certificați de consiliu, sau dermatologi. Atunci când efectuați căutarea, luați în considerare specialiștii din zona dvs. De asemenea, puteți consulta lista de clinici din orașul dvs. cercetate și recomandate de specialiștii med.ro, realizată pentru a vă ajuta să luați decizia corectă, cântărind beneficiile și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Întrebări frecvente

  1. De ce se utilizează acidul hialuronic în buze?
    Filler-ul de buze restabilește sau adaugă volum buzelor. Acidul hialuronic injectat în buze nu oprește procesul de îmbătrânire, dar ar putea ajuta la amânarea necesității unei operații chirurgicale mai invazive de mărire a buzelor, cum ar fi implanturile sau un lifting de buze. De asemenea, vă pot ajuta să obțineți buze frumoase, ceea ce vă sporește stima de sine. De-a lungul timpului, este posibil să pierdeți volumul buzelor, care poate fi un rezultat al:
    – Geneticii
    – Fumatului
    – Deteriorării cauzate de soare
  2. Cât de frecvente sunt procedurile de mărire a buzelor cu acid hialuronic?
    Procedurile de umplere a buzelor sunt frecvente. În 2018, medicii au efectuat peste 2,1 milioane de proceduri de injectare a acidului hialuronic în buze.
  3. Cât durează fillerul de buze?
    Mărirea buzelor cu acid hialuronic durează de obicei între 12 și 18 luni. Cu toate acestea, depinde de vârsta dvs. și de cât de repede organismul dvs. descompune caloriile în energie (metabolism). Persoanele mai tinere tind să ardă caloriile mai repede, astfel că buzele cu acid nu durează atât de mult.
  4. Care sunt avantajele măririi buzelor cu acid hialuronic?
    Există multe avantaje ale fillerilor de buze, printre care:
    – Substanța este sigură, la fel și procedura, existând un risc scăzut de complicații sau efecte secundare.
    – Poate crește stima de sine
    – Sunt reversibile. Dacă nu sunteți mulțumită de felul în care arătați, medicul poate injecta o enzimă (hialuronidaza) pentru a dizolva materialul de umplere a buzelor.
  5. Care sunt riscurile acidului hialuronic în buze?
    Injectarea acidului hialuronic în buze prezintă unele riscuri, inclusiv:
    – Sângerare și durere la locurile de injectare
    – Reactivarea aftelor recidivante
    – Decolorare sau sensibilitate
    – Infecție
    – Moartea țesutului (compromitere vasculară), care poate apărea dacă acidul din buze este injectat în sau în jurul unei artere.
    – Buzele pot avea dimensiuni diferite (asimetrie)
    – Materialul de umplere poate sângera în alte zone ale feței, de obicei spre nas (migrare).
  6. Materialele de mărire a buzelor sunt rele pentru sănătate?
    Buzele cu acid sunt un tratament medical, fiind sigure atunci când sunt efectuate de un medic cu experiență, inclusiv un chirurg plastic, dermatolog sau chirurg estetician. Nu ar trebui să obțineți tratamente cu acid hialuronic în buze de la un salon de înfrumusețare sau spa.
  7. Pot umpluturile cu acid hialuronic să distrugă buzele?
    Dacă nu obțineți injectarea cu acid hialuronic în buze de la un medic cu experiență, riscați să vă ruinați buzele. Acestea se pot întinde permanent, țesutul din jur poate muri, substanța de umplere se poate întări sau locurile de injectare se pot infecta.
  8. Injectarea cu acid hialuronic în buze poate provoca durere?
    Este posibil să simțiți o ușoară durere la locurile de injectare. Durerea ar trebui să dispară după 12 până la 24 de ore.
  9. Materialele de umplere a buzelor sunt permanente?
    Acidul hialuronic în buze nu este permanent, deoarece se uzează încet în timp, de obicei între 12 și 18 luni după ce le obțineți, în funcție de metabolismul dvs. Totuși, este posibil să aveți nevoie de tratamente de retușuri de rutină pentru a vă menține volumul dorit.
  10. Poate o femeie însărcinată să-și mărească buzele cu acid hialuronic?
    Nu au existat studii care să stabilească dacă este sigur să vă măriți buzele cu acid în timpul sarcinii. Ca urmare, acest tratament nu este aprobat spre utilizare în timpul sarcinii.
  11. Care este timpul de recuperare după augmentarea buzelor?
    După 12 până la 24 de ore, durerea ar trebui să dispară, iar după 24 până la 48 de ore, ar trebui să dispară umflătura, dar poate dura până la o săptămână. Dacă doriți să vă augmentați buzele înainte de un eveniment important, cum ar fi o nuntă, ar trebui să programați procedura cu cel puțin două săptămâni înainte, pentru a vă asigura că v-ați recuperat complet.
  12. Când puteți mânca sau bea după ce v-ați injectat acid hialuronic în buze?
    Cel mai bine este să așteptați să mâncați până după ce efectul anestezicului topic sau al injecției de blocare a nervilor a dispărut, pentru a nu vă mușca buzele din greșeală și a nu deranja substanța de umplere. De asemenea, ar trebui să evitați să mâncați orice alimente murdare care vă pot face să vă ștergeți fața sau buzele timp de cel puțin 24 de ore și să evitați să folosiți paie de băut sau să fumați timp de cel puțin 24 de ore. În plus, încrețirea sau contractarea buzelor poate perturba materialul de umplere a buzelor. Consumul de alcool trebuie exclus timp de cel puțin 24 de ore, deoarece subțiază sângele, ceea ce poate agrava vânătăile de pe buze.
  13. Când ar trebui să mergeți la medicul dumneavoastră?
    Programați o vizită de monitorizare cu medicul la două săptămâni după procedura de injectare a buzelor cu acid. Acesta vă va examina buzele și, împreună, veți discuta despre rezultatele finale, inclusiv dacă doriți mai mult volum, ceea ce necesită mai mult material de umplere.
  14. Ce întrebări ar trebui să îi puneți medicului dumneavoastră?
    – De câte ori ați efectuat o procedură de umplere a buzelor?
    – Ce mărci de materiale de umplere a buzelor oferiți?
    – Ce marcă de filler pentru buze recomandați?
    – Este un flip de buze o opțiune mai bună?
    – Cât timp va dura recuperarea buzelor mele?
    – Ce analgezice pot lua în timpul recuperării?
    – Care este lista completă a riscurilor și complicațiilor?
    – Cât de des ar trebui să programez consultații de control pentru a menține volumul?
  15. Care sunt alternativele la injecțiile cu acid hialuronic pentru buze?
    În timpul consultului cu un posibil chirurg estetician, este important să discutați și despre posibilele alternative la injecțiile cu acid hialuronic pentru buze. În acest fel, puteți lua cea mai informată decizie pe baza rezultatelor dorite, a bugetului și a calendarului de recuperare. Alte opțiuni populare de tratament cosmetic pentru buze includ:
    – Injecțiile cu toxină botulinică (Botox)
    – Injecții cu colagen pentru buze
    – Grefe de grăsime sau de țesut
    – Implanturi de buze

Concluzie

Acidul hialuronic este un tip de ingredient de umplere dermică ce poate fi utilizat pentru buze. Dacă o persoană este interesată să folosească injecțiile cu acid pentru a adăuga volum buzelor și a diminua aspectul ridurilor, este recomandat să vorbească cu un chirurg estetician certificat de consiliu.