Meniu

Blefaroplastie

Actualizat pe:

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală care îmbunătățește aspectul pleoapelor. Aceasta ajută la reducerea aspectului de ochi obosiți de la nivelul pleoapelor inferioare și îndepărtează pielea căzută de la nivelul pleoapelor superioare. Deși intervenția chirurgicală este de obicei sigură, există riscuri implicate. Discutând cu un oftalmolog certificat despre riscurile și beneficiile operației poate ajuta o persoană să ia o decizie potrivită cu privire la liftingul pleoapelor.

Ce este blefaroplastia?

Pe măsură ce îmbătrânește, pielea își pierde treptat elasticitatea, ceea ce, combinat cu atracția implacabilă a gravitației, face ca pielea excesivă să se adune în pleoapele superioare și inferioare. Chirurgia pleoapelor, sau blefaroplastia, este un tip de intervenție chirurgicală care modifică aspectul pleoapelor superioare, inferioare sau al ambelor. Scopul este de a îmbunătăți aspectul zonei din jurul ochilor și de a îmbunătăți vederea obturată de pleoapele căzute.

Blefaroplastia înseamnă adesea îndepărtarea excesului de piele, a mușchilor și a țesutului gras subiacent. Dar, uneori, medicii pot repoziționa țesuturile în loc să le îndepărteze. Deși este în primul rând o procedură cosmetică, operația pleoapelor căzute poate, de asemenea, să îmbunătățească câmpul vizual la persoanele ale căror pleoape superioare căzute le obstrucționează câmpul vizual. Însă, blefaroplastia cu îndepărtarea grăsimii nu elimină cearcănele de sub ochi și nici nu înlătură ridurile faciale. Alte proceduri chirurgicale și nechirurgicale care repoziționează grăsimea, umplu adânciturile de sub ochi sau ridică obrajii pot îmbunătăți cearcănele. Chirurgul poate efectua blefaroplastia în același timp cu alte proceduri de chirurgie facială, cum ar fi resurfacingul cu laser sau liftingul sprâncenelor. Blefaroplastia poate modifica:

  • Pielea care se întinde și care întunecă sau blochează vederea
  • Pielea flască sau lăsată care creează pliuri sau perturbă conturul natural al pleoapei superioare – acest lucru poate afecta uneori vederea unei persoane.
  • Depozite excesive de grăsime care apar sub forma unor umflături sub pielea pleoapei
  • Pungi sub ochi
  • Căderea pleoapelor inferioare – pentru a evita să se vadă albul de sub iris
  • Piele în plus și riduri fine ale pleoapei inferioare

Cine este un candidat bun pentru blefaroplastie (operație de pleoape)?

Cei mai buni candidați pentru o operație de blefaroplastie sunt, în general, persoanele cu vârsta de cel puțin 30 de ani, care au o stare de sănătate bună și nu au alte afecțiuni oculare. Medicul trebuie să fie informat dacă pacientul are una dintre următoarele afecțiuni:

  • Boală oculară, cum ar fi glaucomul, ochii uscați sau o dezlipire de retină
  • Tulburări tiroidiene, cum ar fi boala lui Graves, hipotiroidism sau hipertiroidism
  • Boală cardiovasculară, hipertensiune arterială sau alte tulburări circulatorii
  • Diabet

Pacientul trebuie să fie realist în ceea ce privește așteptările pe care le are de la operație de blefaroplastie. Chirurgia pleoapelor poate îmbunătăți aspectul și poate ajuta la creșterea încrederii, dar pacientul nu ar trebui să se aștepte ca operația de cădere a pleoapelor să îi schimbe drastic aspectul. Mulți oameni nu au ochii perfect aliniați sau par să aibă dimensiuni diferite, care apar în timpul primelor etape de dezvoltare. Dar blefaroplastia nu va modifica structura facială. 

Ce este operația de blefaroplastie?

Blefaroplastia pleoapelor superioare

Pe măsură ce persoana îmbătrânește, scăderea producției colagenului și a elastinei poate duce la o piele redundantă sau lăsată a pleoapelor. Acest lucru se numește Ptoza pleoapelor. Uneori, fibrele care conectează mușchii care deschid ochiul se desprind sau se dezobișnuiesc și determină căderea pleoapei superioare. Acest lucru se numește blefaroptoză și poate fi reparat de către chirurgul plastician cu sau fără o procedură de blefaroplastie superioară. De asemenea, grăsimea poate hernia în țesutul subțire al pleoapei superioare din cauza slăbirii fibrelor conjunctive, iar acest lucru poate duce la pleoape umflate și căzute.

Ptoza pleoapelor poate fi cauzată și de ptoza sprâncenelor. Acest lucru ar necesita un lifting de sprâncene pentru corectare. Cauza ptozei pleoapelor este importantă pentru ca chirurgul plastic să identifice o planificare chirurgicală adecvată. Chirurgul plastic va efectua, de asemenea, teste pentru a evalua prezența ochilor uscați. Dacă este prezentă, acesta va trebui să modifice procedura chirurgicală și să pregătească pacientul pentru o planificare postoperatorie adecvată. Gradul de cădere a pleoapei superioare poate fi suficient de sever pentru a obstrucționa o parte din câmpul vizual. Aceasta devine o problemă care este necesar din punct de vedere medical să fie tratată. În astfel de cazuri este posibil ca pacientul să se califice pentru acoperirea de asigurare medicală dacă acesta este cazul.

Blefaroplastia pleoapei inferioare

Similar cu pleoapele superioare, pleoapele inferioare sunt, de asemenea, supuse efectelor îmbătrânirii. Pe măsură procesului de îmbătrânire, pielea din această zonă tinde să devină mai subțire, țesuturile conjunctive și moi de sub ochi coboară și se umflă în pungi inestetice. De asemenea, în aceste zone se poate acumula lichid, agravând aspectul pungilor de sub ochi.

Blefaroplastia – operația pe etape

Înainte de procedură

Înainte de operație, pacientul trebuie să discute o serie de aspecte medicale cu medicul său. Aceștia vor vorbi despre:

  • Sănătatea fizică – o examinare îl va ajuta pe medicul curant să decidă dacă tratamentul este adecvat.
  • Anamneza medicală – unele afecțiuni medicale preexistente și intervențiile chirurgicale pe care le suferit pacientul în trecut pot influența deciziile privind această operație, inclusiv tipul de anestezie care este utilizat. În special, trebuie anunțat medicul despre afecțiuni oculare, cum ar fi glaucom, ochi uscat, ochi umed sau retina desprinsă, orice afecțiuni tiroidiene, cum ar fi boala Graves și tiroida hipoactivă sau hiperactivă, orice boală cardiovasculară, hipertensiune arterială sau alte tulburări circulatorii sau dacădiabet.
  • Examen oftalmologic complet – acesta poate include testarea producției de lacrimi și măsurarea unor părți ale pleoapelor.
  • Testarea câmpului vizual – aceasta are rolul de a vedea dacă există pete oarbe în colțurile ochilor (vedere periferică). Acest lucru este necesar pentru a susține o cerere de asigurare.
  • Fotografierea pleoapelor – fotografiile din diferite unghiuri ajută la planificarea operației și la documentarea dacă există un motiv medical pentru aceasta, ceea ce ar putea susține o cerere de asigurare.
  • Riscuri și posibile complicații – este important să se înțeleagă riscurile și complicațiile, astfel încât să se poată decide dacă blefaroplastia este potrivită pentru pacient.
  • Medicamente – medicul trebuie anunțat despre orice medicament pe care îl ia pacientul în mod regulat sau pe care l-a luat recent, inclusiv preparatele fără prescripție medicală, cum ar fi uleiurile de pește și suplimentele vitaminice.
  • Reacții anterioare la medicamente – trebuie oferite informații despre o reacție neplăcută sau un efect secundar la orice medicament, inclusiv la anestezie, dacă acestea au fost în trecut.
  • Pregătirea pentru intervenția chirurgicală – medicul va da instrucțiuni detaliate cu privire la ceea ce trebuie să se facă acasă înainte de operația de ridicare a pleoapelor. De exemplu, este posibil să se recomande un anumit medicament sau să se modifice doza unui medicament existent. Aceste instrucțiuni trebuie urmate cu atenție.

În timpul unei operații de blefaroplastie

În funcție de obiectivele pacientului și de recomandarea chirurgului, blefaroplastia poate implica pleoapele superioare, pleoapele inferioare sau ambele.

  • Blefaroplastia superioară
    În timpul unei blefaroplastii superioare, chirurgul va face tăieturi (incizii) în pliul natural al pleoapei superioare. Aceste incizii vor fi ascunse atunci când ochii sunt deschiși. Chirurgul va îndepărta excesul de piele și grăsimea proeminentă, apoi va închide inciziile.
  • Blefaroplastia inferioară
    În timpul unei blefaroplastii inferioare, chirurgul va face o incizie chiar sub linia genelor inferioare și vor îndepărta excesul de piele din pleoapa inferioară prin această incizie. De asemenea, ei pot folosi o incizie ascunsă în interiorul pleoapei inferioare (blefarorafie transconjunctivală) pentru a corecta problemele pleoapei inferioare și pentru a redistribui sau elimina excesul de grăsime.

Un chirurg poate finaliza de obicei o blefaroplastie superioară în aproximativ 45 de minute până la o oră. Este nevoie de aproximativ două ore dacă ambele pleoape, superioară și inferioară, sunt realizate în același timp, în funcție de faptul dacă grăsimea este repoziționată sau dacă se efectuează lucrări suplimentare.

După o operație de blefaroplastie

Imediat după blefaroplastie, un pacient se poate aștepta la:

  • Durere sau disconfort ușor
  • Amorțeală
  • Folosirea de comprese reci, tifon și pansamente peste ochi
  • Umflături și vânătăi în jurul ochilor
  • Posibile vânătăi pe albul ochilor
  • O senzație de ochi umezi sau uscați, iritați
  • Sensibilitate extremă la lumină

Va exista o cusătură în fiecare dintre pleoapele superioare, care va rămâne timp de aproximativ o săptămână. Pleoapele inferioare nu au nevoie de copci dacă inciziile sunt făcute în interior. Umflăturile și vânătăile la nivelul pleoapelor sunt normale. Se recomandă ca pacientul să stea acasă și să-și limiteze activitățile timp de câteva zile după operație pentru a permite pleoapelor să se vindece.

Următoarele sfaturi pot ajuta la o recuperare mai rapidă după operația pleoapelor scăzute, cu excepția cazului în care chirurgul dă instrucțiuni diferite.

  • Utilizarea compreselor cu gheață pe ochi timp de 10 minute la fiecare oră în noaptea de după operație. A doua zi, compresele cu gheață trebuie puse pe ochi de 4 sau 5 ori pe parcursul zilei.
  • Utilizarea picăturilor sau unguentelor prescrise pentru ochi
  • Somnul cu capul ridicat mai sus decât pieptul timp de câteva zile.
  • Aplicarea compreselor reci pentru a reduce umflarea
  • Purtarea ochelarilor de soare de culoare închisă pentru a proteja pielea pleoapelor de soare și vânt.
  • Dacă este necesar, se recomandă utilizarea paracetamolului pentru a controla durerea.
  • Evitarea activităților obositoare timp de o săptămână – nu trebuie ridicate greutăți, nu trebuie practicat înotul, joggingul sau aerobicul.
  • Evitarea fumatului
  • Evitarea frecatului ochilor
  • Evitarea lentilelor de contact timp de aproximativ două săptămâni
  • Evitarea aspirinei, ibuprofenului, naproxenului sodic, naproxen și altor medicamente sau suplimente pe bază de plante care pot crește sângerarea.

Umflăturile post-chirurgicale se vor reduce în timp. Mulți oameni consideră că blefaroplastia face o diferență reală în aspectul lor, mai ales dacă aveau pielea pleoapelor superioare foarte lăsată sau pungi mari sub ochi. Rezultatele finale se vor vedea în câteva săptămâni, dar poate dura până la un an pentru ca liniile de incizie (tăietură) să se vindece complet. Deși se poate aștepta ca blefaroplastia să corecteze anumite afecțiuni în mod permanent, anumite efecte ale îmbătrânirii vor continua să fie resimțite.

Calendarul de recuperare

  • Comprese de gheață timp de 72 de ore imediat după operație, urmate de comprese calde.
  • Dacă se folosesc suturi nedizolvabile, acestea vor fi îndepărtate la 5-7 zile după operație.
  • Vânătăile se rezolvă, de obicei, la aproximativ 2 săptămâni.
  • Întoarcerea la muncă (muncă de birou) poate avea loc după 1 săptămână. Dacă se dorește scăderea gradului de umflătură, se poate beneficia de purtarea unor ochelari cu rame groase.
  • Condusul este permis 1-2 săptămâni după operație.
  • Vă puteți relua treptat activitatea fizică la 2-4 săptămâni după operație.

Riscurile blefaroplastiei

Chirurgia pleoapelor poate duce ocazional la: 

  • Vedere încețoșată sau dublă temporară
  • Ochii să arate ușor inegali (asimetrici)
  • Sânge care se adună sub piele (hematom) – aceasta dispare de obicei de la sine după câteva săptămâni
  • Cicatrici vizibile

Rareori, poate duce la probleme mai grave, inclusiv: 

  • Leziuni ale mușchilor oculari
  • Pleoapa inferioară care coboară departe de ochi și se întoarce spre exterior (ectropion)
  • Pleoapa inferioară care devine trasă în jos și arată albul ochiului sub iris (retracție palpebrală)
  • Deficiență vizuală – deși acest lucru este extrem de rar și mulți oameni constată că vederea lor se îmbunătățește pe termen lung, totuși acest risc este posibil.

De asemenea, orice tip de operație implică un mic risc de:

  • Sângerare excesivă
  • Dezvoltarea unui cheag de sânge într-o venă
  • Infecție
  • O reacție alergică la anestezic

Chirurgul ar trebui să explice cât de probabile sunt aceste riscuri și complicații și cum vor fi tratate în cazul în care se întâmplă. 

Cel mai bun doctor pe blefaroplastie – cum să îl alegeți?

Înainte de a opta pentru blefaroplastie, unele dintre aspectele importante de care trebuie să țineți cont includ:

  • Chirurgia pleoapelor superioare este adesea efectuată separat de chirurgia pleoapelor inferioare. Astfel, persoana trebuie să fie pregătită pentru două operații separate.
  • Blefaroplastia nu poate elimina cearcănele de sub ochi, nu poate ridica sprâncenele lăsate și nu poate scăpa de riduri.
  • Chirurgia estetică nu se califică, de obicei, pentru reduceri din partea asigurărilor medicale sau a companiilor private de asigurări de sănătate. Unele costuri ale blefaroplastiei pot fi acoperite dacă este efectuată din motive medicale – de exemplu, dacă pleoapele se preling pe gene și blochează vederea.
  • Fumătorii prezintă un risc crescut de complicații. Dacă intenționați serios să vă supuneți unei intervenții chirurgicale, ar trebui să încercați să renunțați la fumat dacă sunteți fumător.

Găsirea unui medic specialist în blefaroplastie

O persoană interesată de blefaroplastie poate cere sfatul medicului său de familie pentru a găsi un practician medical potrivit sau un spital unde se efectuează blefaroplastia. De asemenea, puteți verifica lista celor mai bune clinici și medici din zona dumneavoastră pe site-ul nostru. Specialiștii med.ro fac o cercetare amănunțită în ceea ce privește clasificarea celor mai bune clinici și vă pun la dispoziție lista de beneficii și dezavantaje pentru fiecare dintre ele. 

La prima consultație, ar trebui să întrebați medicul despre pregătirea și experiența acestuia. Este de preferat blefaroplastia chirurgicală să fie efectuată de către un medic care este special instruit și care are multă experiență în efectuarea acestui tip de operație.

Cât costă blefaroplastia?

Costul blefaroplastiei este un factor foarte important de luat în considerare atunci când decideți dacă doriți sau nu să vă operați. Costul total al unei operații la pleoape poate varia foarte mult în funcție de mai mulți factori, inclusiv locația dvs., complexitatea operației, reputația și nivelul de experiență al chirurgului. Costul mediu al unei blefaroplastii în 2023 este de 900 de euro. 

Chirurgia pleoapei inferioare se face pentru a reduce umflăturile sau căderea pe pleoapa inferioară. Aceasta se face, de obicei, în scopuri cosmetice, mai degrabă decât pentru a corecta problemele de vedere, fiind ușor mai complexă de realizat decât chirurgia pleoapei superioare. Procedurile de blefaroplastie inferioară tind să coste în jur de 1200 de euro. 

Procedura pleoapei superioare durează, de obicei, mai puțin timp pentru a fi finalizată și, de obicei, poate fi efectuată cu anestezie locală. Ca urmare, este de obicei puțin mai accesibilă, cu costuri medii în jur de 1500 de euro.

Există o varietate de factori care pot afecta costul unei blefaroplastii. Aceștia includ: 

  • Tipul de blefaroplastie
    Există câteva tipuri diferite de operație la pleoape, iar unele sunt mai complexe decât altele, ceea ce afectează costul lor general. De exemplu, blefaroplastia pleoapelor inferioare este de obicei mai ieftină decât blefaroplastia pleoapelor superioare. Cu toate acestea, totul depinde de tehnicile pe care le folosește chirurgul și de structura ochilor pacientului.
  • Nivelul de experiență și reputația chirurgului
    Unii chirurgi percep tarife mai mari pe baza experienței și a pregătirii lor extinse. Chirurgii care sunt recent certificați sau care nu și-au construit încă o reputație vor fi probabil mai ieftini decât un chirurg cu zeci de ani de experiență. 
  • Locația
    Locația geografică va afecta, de asemenea, costul procedurii de blefaroplastie. Costul de trai și de funcționare a unei afaceri variază în funcție de oraș, iar acest lucru contribuie și el la costul total al operației de pleoape. 
  • Taxele de spitalizare
    Pe lângă onorariul chirurgului, va trebui să se achite și centrul de chirurgie sau spitalul în care se efectuează procedura. Costul acestor taxe variază în funcție de facilitatea în care are loc procedura.
  • Anestezie
    Unele proceduri de chirurgie a pleoapelor trebuie efectuate sub anestezie generală, în timp ce altele pot fi efectuate cu un anestezic local. Cantitatea și tipul de anestezie utilizate vor afecta costul total al operației de pleoape.

Întrebări frecvente

  1. Există alternative la blefaroplastie?
    Nu există alte alternative medicale la blefaroplastie care să poată repoziționa sau remodela pleoapele. Discuția cu un consilier sau un psiholog vă poate ajuta să vă depășiți preocupările legate de aspectul dvs. și puteți decide că vă place așa cum sunteți.
  2. Când ar trebui să solicitați ajutor medical?
    Solicitați imediat asistență medicală dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:
    – Dificultăți de respirație
    – Dureri în piept
    – Un ritm cardiac neobișnuit
    – Durere severă nouă la ochi
    – Sângerare
    – Probleme de vedere
  3. Ce trebuie să faceți dacă aveți probleme după operația de blefaroplastie?
    Operația de chirurgie estetică poate merge uneori prost, iar rezultatele pot să nu fie cele la care vă așteptați. Ar trebui să contactați clinica unde s-a făcut operația cât mai curând posibil dacă aveți dureri severe sau orice simptome neașteptate. Dacă nu sunteți mulțumită de rezultate sau dacă credeți că procedura nu a fost efectuată corect, ar trebui să abordați problema cu chirurgul care v-a tratat.
  4. Care este durata de recuperare a blefaroplastiei?
    Deși intervenția chirurgicală este de obicei nedureroasă, este posibil să aveți o oarecare umflătură și vânătăi. Majoritatea oamenilor se simt confortabil să iasă în public după 10 până la 14 zile, dar pot dura câteva luni pentru o vindecare completă. În timpul recuperării blefaroplastiei, puteți folosi comprese reci și unguent antibiotic pentru a ușura orice umflătură. Chirurgul va oferi instrucțiuni specifice care pot include:
    – Cum să vă îngrijiți ochii
    – Medicamente pentru a ajuta la vindecare și a reduce potențialul de infecție
    – Preocupări specifice pe care trebuie să le urmăriți la nivelul locului operației
    – Când trebuie să vă consultați cu chirurgul 
  5. Cât de dureroasă este operația de blefaroplastie?
    Blefaroplastia este una dintre cele mai puțin dureroase proceduri cosmetice. Este posibil să aveți un ușor disconfort în ziua operației, dar ar trebui să vă simțiți mai bine rapid.
  6. Care este cea mai bună vârstă pentru a face blefaroplastie?
    Orice persoană cu vârsta de peste 18 ani poate face o operație la pleoape. Cu toate acestea, cei mai buni candidați sunt adulții sănătoși cu vârsta de 30 de ani și peste. Potrivit unor cercetări, majoritatea persoanelor care fac această operație au peste 40 de ani.

Concluzie

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală care îmbunătățește aspectul pleoapelor. Deși este în principal o procedură cosmetică, mulți oameni își fac operație la pleoape pentru a le ajuta cu câmpul vizual și alte probleme oculare. Cei interesați de o operație la pleoape, trebuie să discute cu un specialist în îngrijirea ochilor despre riscurile și beneficiile procedurii. Deși este considerată sigură, există întotdeauna riscuri implicate de o intervenție chirurgicală.