Meniu

Lifting Facial

Actualizat pe:

Operația de lifting facial, cunoscută și sub numele de ritidectomie, ridică și întărește țesuturile faciale lăsate pentru a restabili un aspect facial mai tânăr și mai natural. Prin îndepărtarea excesului de piele căzută, prin netezirea pliurilor profunde și prin ridicarea și strângerea țesuturilor faciale profunde, ritidectomia poate ajuta un pacient să arate nu doar mai tânăr, ci pur și simplu “mai bine”.

Ce înseamnă lifting facial?

Un “lifting facial” (cunoscut, de asemenea, sub numele de meloplastie sau ritidectomie) este un tip de chirurgie estetică care strânge și îndepărtează pielea flască de pe față și gât. Mușchii faciali pot fi întăriți chirurgical pentru a le schimba tonusul. Excesul de grăsime poate fi, de asemenea, îndepărtat sau repoziționat ca parte a operației. Operația de lifting facial poate reduce fălcile și poate netezi linia maxilarului. Majoritatea oamenilor constată că arată mai tineri după operația de lifting facial. Cicatricile intervenției vor fi permanente, deși sunt în general ascunse, de obicei de păr. Un lifting facial cu suturi (lifting cu fire) poate strânge sau netezi pielea din jurul ochilor, obrajilor sau bărbiei. Acest tratament nu va lăsa cicatrici evidente, dar nu va modifica dramatic forma feței.

Dacă o persoană este îngrijorată de felul în care arată sau se gândește la tratamente cosmetice pentru a-și spori încrederea în sine, pot fi luate în considerare mai întâi alte alternative. Discuția cu un consilier sau un psiholog poate ajuta la depășirea îngrijorărilor legate de aspect. Alternativ, pot fi luate în considerare tratamentele nechirurgicale, cum ar fi un peeling chimic al pielii, dermabraziunea sau resurfacția pielii.

Când este necesar un liftingul facial?

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, pielea începe să își piardă elasticitatea, iar țesuturile faciale își pierd volumul. În cele din urmă, acest lucru duce la apariția pielii lăsate în partea inferioară a feței și pe gât și a ridurilor adânci. Deși aceasta este o parte naturală a îmbătrânirii, pacienții care sunt deranjați de aceste semne de îmbătrânire pot considera că un lifting facial este o soluție bună. Dacă oricare dintre următoarele aspecte descriu starea unei persoane, face liftingul poate fi o opțiune de luat în considerare:

  • Sentiment de stânjeneală de felul în care arată fața și gâtul din cauza pielii lăsate.
  • Purtarea gulerelor de gât și a eșarfelor pentru a ascunde gâtul îmbătrânit
  • Când este văzută reflexia, apare un sentiment că fața oferă un aspect mai îmbătrânit decât este persoana defapt.
  • Sentimentul că aspectul îmbătrânit afectează în mod negativ cariera sau relațiile personale.

În urma unui lifting facial, pacienții experimentează frecvent o creștere a încrederii în sine, deoarece aspectul lor descrie mai bine vibrația lor sănătoasă și energică.

Tipuri de lifting facial

Operația de lifting facial este individualizată în funcție de nevoile unui pacient, iar un chirurg estetician își va adapta tehnicile în consecință.

Mini-facelift

Pacienții care prezintă un grad ușor de jenă și piele lăsată sunt adesea candidați buni pentru un mini lifting facial. Aceasta este o tehnică mai puțin invazivă care permite chirurgului estetician să strângă țesuturile faciale profunde prin incizii mai scurte, situate de obicei de-a lungul liniei părului deasupra fiecărei urechi și/sau în pliurile naturale din jurul urechii. Prin intermediul acestor incizii, țesuturile structurale din jurul obrajilor sunt ridicate și strânse pentru a corecta jivina, pentru a rafina linia maxilarului și pentru a întineri un aspect “obosit”. Un mini lifting facial poate ajuta la remedierea semnelor nedorite ale îmbătrânirii înainte ca acestea să devină prea pronunțate, amânând necesitatea unei intervenții chirurgicale mai ample pentru mulți ani. În funcție de caz, un mini lifting poate fi efectuat folosind anestezie locală cu sedare sau anestezie generală. Chirurgul estetician va recomanda cea mai bună opțiune pentru nevoile individuale ale pacientului.

Lifting facial standard

Un lifting facial standard sau tradițional, cunoscut și sub numele de tehnica sistemului musculoaponevrotic superficial (SMAS), va aborda mai complet îmbătrânirea moderată până la avansată în jurul părții centrale a feței și a gâtului. În timp ce intervenția chirurgicală este mai extinsă decât cea pentru un mini lifting și, prin urmare, este nevoie de mai mult timp de recuperare, rezultatele sunt mai spectaculoase. Prin intermediul unor incizii situate chiar în spatele liniei părului, începând de lângă tâmple și în jurul părții din față a urechii, ascunse în pliurile naturale, un chirurg estetician poate repoziționa țesuturile mai profunde de sub piele și poate îndepărta excesul de piele pentru a netezi pliurile, a elimina ridurile și pielea căzută de sub bărbie și a reda un contur natural tânăr feței și gâtului.

Lifting facial în plan profund

În timpul unui lifting facial în plan profund, un chirurg va repoziționa țesuturile și structurile mai profunde ale feței, inclusiv mușchii. Acest lucru îi permite chirurgului să realizeze o ridicare mai profundă fără a trage strâns pielea, obținând astfel rezultate maxime, păstrând în același timp un aspect natural. Chirurgii de lifting facial în plan adânc pot, de asemenea, să repoziționeze tampoanele de grăsime din obraji, creând aspectul unei zone mai ridicate a părții centrale a feței. Se crede că liftingul facial în plan profund oferă rezultate mai durabile decât metoda tradițională SMAS.

Întinerirea liniei maxilarului

Majoritatea oamenilor – în special femeile – prezintă semne de îmbătrânire în jurul maxilarului și al decolteului. O întinerire a liniei mandibulei implică extragerea celulelor adipoase în exces din zona gâtului prin liposucția gâtului. Scopul acestei proceduri este de a oferi chirurgului suficient spațiu pentru a contura și remodela linia maxilarului pentru a o face mai netedă.

S-Lift

Motivul pentru care această procedură se numește S-Lift este acela că se face o incizie în formă de S pe jumătatea inferioară a feței, în jurul gâtului și a liniei maxilarului. Acest lucru îi permite chirurgului să separe stratul superior de piele de mușchii faciali și țesuturile de dedesubt. Scopul acestei proceduri este de a ridica pielea, de a îndepărta celulele adipoase în exces și de a contura mușchii și țesuturile subiacente, rezultând o piele netedă, fără riduri.

Ridicarea temporală sau a sprâncenelor

Deoarece tâmplele și sprâncenele se află într-o proximitate atât de apropiată una de cealaltă, netezirea ridurilor dintr-o zonă aduce, fără să vrea, beneficii și celeilalte zone a feței. Dacă sprâncenele sunt căzute sau atârnă prea jos, atunci aceasta ar putea fi procedura potrivită. Se face o mică incizie de-a lungul liniei părului și apoi pielea și mușchii de bază sunt ridicați pentru a întinde pielea căzută de pe pleoape.

Ridicarea cutanată

Un lifting cutanat se concentrează, de asemenea, pe zona inferioară a feței, inclusiv pe maxilar și gât. Se fac incizii discrete în jurul liniei părului și a urechilor. De acolo, chirurgul va separa apoi stratul superior de piele de mușchii și țesuturile de dedesubt. Excesul de piele este tăiat și îndepărtat și aruncat. Pielea rămasă este întinsă până la zonele de incizie. În cele din urmă, inciziile sunt sigilate cu suturi. Întinderea pielii are, în esență, aceleași efecte ca și călcatul hainelor: pielea este întinsă și ridurile sunt în cele din urmă eliminate.

Lifting facial fără operație

Dacă se dorește evitarea unui lifting facial chirurgical tradițional – sau dacă s-a făcut deja un lifting facial și se caută o modalitate de a menține rezultatele – există o serie de opțiuni utile, minim invazive, care pot fi luate în considerare. În timp ce aceste tratamente nechirurgicale nu pot îndepărta pielea lăsată sau repoziționa țesuturile, ele pot efectiv să îndepărteze aspectul îmbătrânit prin alte mijloace. De asemenea, deoarece pot oferi beneficii alternative pe care un lifting facial chirurgical nu le poate oferi, acestea reprezintă o modalitate excelentă de a îmbunătăți procedura. Opțiunile populare de lifting facial nechirurgical includ în prezent:

  • Refacerea pielii cu laser
    Această metodă poate netezi liniile fine și ridurile, corecta petele de vârstă, cicatricile de acnee și decolorarea și poate îmbunătăți tonusul și calitatea pielii. Tratamentele cu laser pot fi ablative sau non-ablative, în funcție de profunzimea pielii care se dorește a fi tratată.
  • Renuvion
    Procedura Renuvion strânge pielea laxă și țesuturile subdermice folosind energie de radiofrecvență (RF) și plasmă de heliu. Combinația dintre RF și plasmă permite chirurgului să regleze cu precizie capacitățile de încălzire și răcire ale Renuvion, asigurându-se că țesuturile sunt încălzite la temperatura optimă pentru contracție, menținând în același timp siguranța și confortul pacientului. În plus, energia RF a Renuvion stimulează producția de colagen în profunzimea pielii pentru o piele mai fermă și cu aspect mai tânăr. Operația estetică facială poate fi aplicat la nivelul sprâncenelor, părții inferioare a obrajilor, maxilarului, gâtului și zonei ochilor pentru o strângere completă a feței.
  • Forma
    Forma utilizează energia de radiofrecvență (RF) pentru a ridica, tonifia și netezi pielea feței și a gâtului prin încălzirea straturilor subdermice de țesut. Similar cu Renuvion, această căldură promovează producția de colagen în dermă pentru o piele cu aspect mai sănătos care se îmbunătățește în lunile care urmează tratamentului. Dispozitivul manual specializat în emisia de electrozi de la Forma permite medicilor să vizualizeze temperatura pielii pacienților în timp real și dispune de o temperatură de “întrerupere” pentru o siguranță sporită a pacientului.
  • Ultherapy
    Liftingul facial prin ultherapy utilizează energia ultrasunetelor pentru a strânge straturile profunde ale pielii și mușchii subiacente de pe față și gât. Acesta funcționează prin inițierea “neocolagenezei”, un proces care declanșează organismul să regenereze proteinele de colagen pentru o nouă creștere sănătoasă a pielii. Majoritatea pacienților observă o diferență vizibilă în calitatea pielii lor la 2 până la 3 luni după tratamentul Ultherapy. 
  • Microneedling RF
    Mecanismul microneedlingului presupune aplicarea unor ace minuscule pe straturile superficiale ale pielii pentru a crea “microleziuni” care îndeamnă pielea să se vindece singură. Microneedlingul cu radiofrecvență (RF) duce procedura cu un pas mai departe prin aplicarea energiei RF pe pielea feței și a gâtului, încălzind dermul profund pentru a stimula creșterea de noi fibre de colagen și elastină în profunzime, pentru o piele vizibil mai întinsă și mai netedă, care continuă să se îmbunătățească în lunile care urmează tratamentului. 
  • Umpluturi dermice
    Umpluturile injectabile rămân una dintre cele mai populare opțiuni nechirurgicale pentru întinerirea facială. Umpluturile sunt injectate strategic sub piele pentru a înlocui volumul pierdut în obraji, tâmple, buze, sub ochi și pliurile nasolabiale, precum și pentru a îmbunătăți simetria facială. Un medic calificat va folosi diferite materiale de umplere pentru a îmbunătăți diferite zone ale feței. De exemplu, Sculptra Aesthetic stimulează producția de colagen pentru a restabili treptat plinătatea feței și pentru a șterge ridurile și pliurile profunde timp de până la 2 ani. Juvéderm Voluma este ideal pentru ridicarea obrajilor și adăugarea de volum la mijlocul feței, iar Juvéderm Vollure este un produs preferat pentru umplerea ridurilor nedorite ale zâmbetului. Fillerii pot fi, de asemenea, utilizați pentru a mări bărbia pentru a crea un aspect facial mai subțire și a defini linia maxilarului, și chiar pentru a crea rezultate temporare de rinoplastie. Rezultatele fillerilor durează de obicei între 6 și 12 luni, dar Sculptra și Bellafill pot dura peste 2 ani. 
  • Botox
    Când vine vorba de reducerea temporară a aspectului ridurilor dinamice (cele cauzate de mișcările feței), Botoxul este destul de întrebat. Acesta este injectat în față pentru a netezi liniile glabelare, ridurile orizontale ale frunții, ridurile de încruntare și liniile verticale ale buzelor. De asemenea, poate fi injectat în mușchiul maseter pentru a face ca linia maxilarului să pară mai subțire și mai conturată. Botoxul este adesea asociat cu injecții de umplere dermică pentru o transformare completă nechirurgicală. Rezultatele durează de obicei între 3 și 4 luni. 
  • Injecția de grăsime
    Pentru pacienții care doresc rezultate de lungă durată, un chirurg calificat poate recolta grăsimea corporală nedorită din abdomen, flancuri sau coapse prin liposucție și o poate injecta în obraji, tâmple sau sub ochi pentru a restabili volumul feței. Injectarea de grăsime (sau transferul de grăsime) oferă rezultate semipermanente care pot dura mulți ani, ceea ce o face procedura ideală pentru pacienții care doresc să evite operația de lifting facial, dar care doresc un rezultat mai permanent decât cel pe care îl pot oferi fillerii dermici.

Multe dintre aceste proceduri pot fi combinate între ele sau cu diverse intervenții chirurgicale cosmetice faciale, cum ar fi operația de ridicare a pleoapelor sau de ridicare a sprâncenelor, pentru o strângere optimă a țesuturilor și o întinerire a pielii.

Aspecte de luat în considerare înainte de a decide asupra unei operații de lifting facial:

  • În timp ce un lifting facial ar trebui să ofere un aspect mai tânăr, acesta nu va ridica sprâncenele căzute complet, nu va elimina liniile adânci de încruntare din frunte, nu va schimba pleoapele superioare sau inferioare și nici nu va scăpa de ridurile din jurul gurii.
  • Liftingul facial cu sutură, sau liftingul cu fire, este cel mai potrivit pentru pacienții tineri și de vârstă mijlocie ale căror țesuturi s-au lăsat cu timpul sau din cauza daunelor provocate de soare. Nu este recomandat persoanelor cu pielea foarte subțire sau uscată. Medicul va trebui să evalueze aptitudinea individuală pentru acest tip de tratament.
  • Rezultatele unui lifting facial durează, de obicei, între 5 și 12 ani.
  • Procesul normal de îmbătrânire va continua și după operație.
  • Costul financiar. Chirurgia estetică se califică rareori pentru reduceri din partea asigurărilor medicale sau a companiilor private de asigurări de sănătate.
  • Chirurgii prezintă un risc crescut de complicații. Pentru a diminua riscul acestor complicații și pentru sănătatea și bunăstarea generală,este recomandat să se evite fumatul înainte de operație.
  • Trebuie luată în considerare posibilitatea de a cere o a doua opinie unui alt medic. Este important să existe cât mai multe informații, înainte de a decide asupra unui lifting facial.

Facelift – procedura

Pregătirea pentru liftingul facial

Inițial, se va discuta cu un chirurg plastician despre operațiile estetice faciale. Vizita va include probabil:

  • Anamneză și examinare medicală. Pacientul trebuie să se pregătească să răspundă la întrebări despre condițiile medicale trecute și actuale. despre intervențiile chirurgicale anterioare, inclusiv despre operațiile plastice anterioare. Trebuie să fie notate orice complicații de la operațiile anterioare, de asemenea, dacă există antecedente de fumat, consum de droguri sau de alcool.
  • Chirurgul va efectua un examen fizic. Acesta poate solicita fișe de la medicul de familie. În cazul în care există îngrijorări cu privire la capacitatea de a opera pacientul, pot fi cerute consultații cu specialiști.
  • Revizuirea medicației. Chirurgul trebuie informat despre numele și dozele tuturor medicamentelor care sunt luate în mod regulat. Trebuie incluse atât medicamentele cu prescripție medicală, medicamentele fără prescripție medicală, medicamentele pe bază de plante, vitaminele și cât și suplimentele alimentare.
  • Examinare facială. Chirurgul plastic va face fotografii ale feței din diferite unghiuri și prim-planuri ale unor trăsături. Acesta va examina, de asemenea, structura osoasă, forma feței, distribuția grăsimii și calitatea pielii. Examinarea va ajuta la determinarea celor mai bune opțiuni pentru operația de lifting facial.
  • Așteptări. Chirurgul va pune întrebări despre ceea ce se așteaptă de la un lifting facial. Acesta va explica modul în care un lifting facial este posibil să schimbe modul în care persoana arată. De asemenea, pacientul va fi informat despre ce nu abordează un lifting facial. 

Înainte de un lifting facial

Trebuie urmate instrucțiunile cu privire la medicamentele care să nu fie luate înainte de operație și când trebuie întrerupte. De exemplu, medicul ar putea cere: 

  • Să se renunțe la fumat, să se întrerupă utilizarea aspirinei, a analgezicelor antiinflamatoare și a oricăror suplimente pe bază de plante pentru a reduce riscul de sângerare și vânătăi și să se aplice produse specifice pe față înainte de procedură.
  • Să fie spălată fața și părul. Probabil se va cere ca părul și fața să fie spălate cu un săpun germicid în dimineața operației.
  • Evitarea mâncatului. Se va cere evitarea mâncatului după miezul nopții în noaptea dinaintea operației de lifting facial. Se poate bea apă și pot fi luate medicamente care au fost aprobate de chirurg.
  • Trebuie luate măsuri pentru ajutor în timpul recuperării. Dacă operația de lifting facial se face în ambulatoriu, trebuie să se ceară ajutorul cuiva care ar putea conduce pacientul acasă. De asemenea, va fi nevoie de ajutor în prima noapte după operație.

În timpul procedurii

Tehnica exactă pe care un chirurg estetician o folosește în timpul liftingului facial depinde de o serie de factori, inclusiv de anatomia și obiectivele personale ale pacientului, de amploarea liftingului facial (mini vs. standard) și de faptul că se efectuează sau nu o altă procedură în același timp. Liftingurile faciale se efectuează de obicei cu ajutorul anesteziei generale, deși în anumite proceduri mai puțin extinse se poate utiliza anestezia locală cu sedare. După efectuarea inciziilor inițiale, pielea este separată de țesutul conjunctiv și de mușchii subiacenți. Acest lucru îi permite chirurgului estetician să repoziționeze țesuturile faciale mai profunde, să scape de gușă și să creeze o bază mai fermă pentru piele. Apoi, excesul de piele este îndepărtat, iar pielea rămasă este ușor așezată înapoi peste țesuturile faciale nou întinerite, oferind feței un contur mai neted și mai tânăr, fără a strânge prea mult pielea.

Cele trei tipuri principale de lifting facial includ:

  • Operația tradițională de lifting facial – medicul face o incizie (tăietură) în linia părului de la tâmplă, în jurul și în spatele urechii și înapoi în linia părului. Pielea este ridicată departe de țesuturile subiacente. Mușchii sunt încordați și grăsimea este îndepărtată. Medicul practician trage pielea în sus și înapoi spre scalp, îndepărtează excesul, apoi coase sau capsează pielea în noua sa poziție.
  • Lifting facial cu incizie limitată – medicul practician face incizii mai mici la tâmple și în jurul urechilor.
  • Ridicarea gâtului – medicul practician face o incizie în fața urechii și înapoi în linia părului. Pielea maxilarului și a gâtului este ridicată și întinsă.

Imediat după operația de lifting facial

După operația de lifting facial, pacientul se poate aștepta la:

  • Un tub de drenaj în rană pentru a ajuta la prevenirea acumulării de lichid
  • Vânătăi și umflături
  • Să se administreze antibiotice pentru a preveni infecția
  • Posibilă amorțeală
  • Durere și disconfort
  • Pansamente sau bandaje pe față
  • O îmbrăcăminte de compresie pentru a ajuta la minimizarea umflăturii

Medicul trebuie contactat dacă:

  • Durere severă pe o parte a feței sau a gâtului în decurs de 24 de ore de la operație
  • Durere toracică
  • Bătăi neregulate ale inimii

Recuperarea după liftingul facial

Un lifting facial este o procedură complexă care necesită o îndemânare chirurgicală excepțională, dar procesul de recuperare este surprinzător de rapid pentru majoritatea pacienților. Pacienții revin de obicei la activitățile zilnice normale după aproximativ 2 săptămâni (pentru exerciții fizice intense va trebui să se aștepte aproximativ 4 săptămâni) după un lifting facial standard, iar aceste termene sunt în mod normal chiar mai scurte după un mini-lifting facial. Deoarece fiecare pacient se vindecă puțin diferit, chirurgul estetician va da instrucțiuni detaliate pentru îngrijirea ulterioară și revenirea la activitate.

Una dintre principalele preocupări ale pacienților în urma unui lifting facial este cât de repede vor vedea rezultate după intervenții. Vânătăile și umflăturile sunt normale după un lifting facial și vor fi la apogeu la aproximativ 2 zile după operație. După aceea, vânătăile și umflăturile se vor ameliora treptat și ar trebui să fie greu de observat după aproximativ 10 până la 14 zile. Chiar și așa, mulți pacienți se simt confortabil să iasă în public la aproximativ o săptămână sau cam așa ceva după intervenția lor. Chirurgul estetic poate sfătui cu privire la momentul în care este sigur să se poarte machiaj.

Pe măsură ce se reîntoarce ușor la rutină după un lifting facial, este deosebit de important să fie protejată fața de soare. Pacientul va fi mai vulnerabil la arsuri solare timp de câteva săptămâni după operație, în plus, faptul de a sta departe de soare va ajuta cicatricile să se vindece cât mai discret posibil. Pentru protecție poate fi utilizată o pălărie cu boruri largi și trebuie aplicată regulat cremă de protecție solară.

Lifting facial cu suturi – procedura

O formă alternativă de lifting facial care se face adesea cu ajutorul anestezicului local este liftingul facial cu suturi (lifting cu fire). Chirurgul inserează fire fine sub piele prin tuburi foarte subțiri (canule) fără să facă tăieturi în piele. Aceste fire sunt realizate dintr-o fibră medicală neabsorbabilă de polipropilenă, care este utilizată în siguranță în chirurgie de mulți ani. Odată ce firele au fost poziționate prin locurile de puncție minuscule, firele sunt apoi strânse ușor și fixate pe țesutul facial și pe piele. După un lifting facial cu suturi, se poate resimți o oarecare durere, dar disconfortul dispare de obicei în 24 de ore. Unele persoane resimt dureri mai puternice după procedură și este posibil să existe o ușoară umflătură și vânătăi timp de 4 până la 10 zile. Unele dintre posibilele complicații suplimentare ale unui lifting facial cu suturi includ:

  • Mișcarea firului – acest lucru poate duce la extrudarea firului, ruperea sau pierderea aderenței acestuia pe piele.
  • Piele încrețită
  • Disconfort, dacă firele sunt simțite sub piele
  • Neregularități ale pielii sau o pierdere a simetriei faciale
  • Infecție, care este o complicație mai rară

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai amplă dacă trebuie îndepărtată cauza infecției, a disconfortului sau a aspectului inestetic. Medicul va oferi instrucțiuni de îngrijire post-procedură, iar rezultatele unui lifting facial cu suturi durează, de obicei, între 1-3 ani.

Riscurile liftingului facial 

Orice intervenție chirurgicală comportă un anumit grad de risc. Unele dintre complicațiile posibile ale operației de lifting facial includ:

  • Sângerări abundente de la nivelul locului operației
  • Infecție – care ar putea necesita tratament cu antibiotice sau, în unele cazuri, o nouă intervenție chirurgicală.
  • Reacție alergică la suturi, pansamente sau soluții antiseptice
  • Formarea unui cheag mare de sânge (hematom) sub locul inciziei, care poate necesita drenaj.
  • Durere, vânătăi și umflături în jurul locului operat
  • Cheloide și cicatrici hipertrofice – cicatrici ridicate și îngroșate care se pot forma peste inciziile vindecate. Acestea pot fi pruriginoase, enervante și inestetice, dar nu reprezintă o amenințare pentru sănătate.
  • Vindecare lentă, adesea asociată cu fumatul sau cu diabetul
  • Separarea marginilor plăgii
  • Greață pe termen scurt în urma anesteziei generale
  • Căderea părului în jurul cicatricilor
  • Pierderea de piele din cauza afectării alimentării cu sânge – aceasta poate necesita o grefă de piele.
  • Amorțeală în jurul zonelor chirurgicale – aceasta este temporară în majoritatea cazurilor.
  • Deformarea lobului urechii
  • Ușoară diferență de aspect între partea stângă și partea dreaptă a feței
  • Leziuni nervoase, care pot provoca paralizia temporară sau permanentă a unei părți sau a tuturor mușchilor faciali afectați.

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a trata complicațiile.

Complicațiile pe termen lung sau permanente sunt rare, dar pot provoca modificări ale aspectului. Acestea sunt:

  • Hematom. O acumulare de sânge (hematom) sub piele este cea mai frecventă complicație a unui lifting facial. Un hematom provoacă umflături și presiune. Acesta se formează de obicei în termen de 24 de ore de la operație. Atunci când se formează un hematom, un tratament prompt prin intervenție chirurgicală ajută la prevenirea deteriorării pielii și a altor țesuturi.
  • Cicatrizarea. Cicatricile de incizie de la un lifting facial sunt permanente. Cu toate acestea, ele sunt de obicei ascunse de linia părului și de contururile naturale ale feței și urechii. Rareori, inciziile pot avea ca rezultat cicatrici în relief. Injecțiile unui medicament corticosteroid sau alte tratamente ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul cicatricilor.
  • Leziuni nervoase sunt rare însă pot afecta nervii care controlează senzațiile sau mușchii. Acest efect poate fi temporar sau permanent. Pierderea temporară a senzației sau imposibilitatea de a mișca un mușchi al feței poate dura de la câteva luni până la un an. Aceasta ar putea avea ca rezultat un aspect sau o expresie facială neuniformă. Intervenția chirurgicală poate oferi unele îmbunătățiri.
  • Căderea părului temporară sau permanentă în apropierea zonelor de incizie. Căderea permanentă a părului poate fi abordată cu o intervenție chirurgicală de transplant de piele cu foliculi de păr.
  • Pierderea pielii. Rareori, un lifting facial poate întrerupe alimentarea cu sânge a țesuturilor faciale, care poate duce la pierderea pielii. Pierderea de piele este tratată cu medicamente și cu îngrijirea corespunzătoare a rănilor. Dacă este necesar, o procedură poate reduce cicatricile.

Următorii factori pot prezenta un risc de complicații sau pot duce la rezultate nefavorabile. De aceea, chirurgul poate sfătui să nu să se facă un lifting facial în aceste cazuri:

  • Administrarea medicamentelor sau suplimentelor care subțiază sângele deoarece pot afecta capacitatea de coagulare a sângelui și pot crește riscul de hematoame după operație. Aceste medicamente includ anticoagulantele, aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ginsengul, Ginkgo biloba, uleiul de pește și altele.
  • Afecțiuni medicale. Dacă există o afecțiune medicală care împiedică coagularea sângelui, nu poate fi efectuat un lifting facial. Alte afecțiuni pot crește riscul de vindecare deficitară a rănilor, hematoame sau complicații cardiace. Printre acestea se numără diabetul prost controlat și tensiunea arterială ridicată.
  • Fumatul crește riscul de vindecare deficitară a rănilor, hematoame și pierdere de piele după un lifting facial.
  • Modificări de greutate. Dacă există un istoric de creșteri și scăderi repetate în greutate, este posibil ca pacientul să nu fie mulțumit de rezultat pe termen lung al operației. Modificările de greutate afectează forma feței și starea pielii.

Aceasta nu este o listă completă. De exemplu, istoricul medical sau stilul de viață pot expune la un risc crescut de anumite complicații. 

Cum se alege chirurgul pentru un lifting facial?

Atunci când vă consultați cu potențialii chirurgi esteticieni, discutați despre pregătirea și experiența lor specifică în chirurgia estetică facială. De asemenea, aflați câte operații de lifting facial a efectuat fiecare dintre ei și asigurați-vă că vă uitați la o mulțime de fotografii înainte și după în timpul consultului – acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee despre stilul estetic al chirurgului estetician. Bărbații care se gândesc la o operație de lifting facial ar trebui să se asigure că un chirurg estetician are experiență în efectuarea de liftinguri faciale pentru pacienți de sex masculin. Anatomia feței masculine este unică față de cea a unei femei și necesită o abordare avizată.

  • Prioritate acordată siguranței pacientului
    Alegerea unui chirurg estetician certificat de consiliu asigură faptul că chirurgul este special instruit și are experiență în chirurgia estetică, inclusiv în tehnicile de ritidectomie, și că intervenția va fi efectuată într-o unitate chirurgicală acreditată. Obțineți sfaturi utile privind alegerea unui chirurg estetic.
  • Uitați-vă la rezultatele lor
    În cele din urmă, uitați-vă la fotografiile înainte și după operație, acordând o atenție deosebită rezultatelor pacienților ale căror fețe arată asemănător cu a dvs. înainte de operație – acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee despre sensibilitatea estetică a chirurgului respectiv.

Med.ro vă pune la dispoziție o listă cu cele mai bune clinici și specialiști din zona dvs., inclusiv detalii despre modul de lucru și prețurile pe care aceștia le oferă. Astfel, puteți explora cele mai bune opțiuni și alege o clinică care se potrivește cel mai bine pentru dvs.

Cât costă o operație de lifting facial? 

Costul unui lifting facial variază de la un pacient la altul, dar depinde de:

  • Onorariul chirurgului
  • Onorariile anestezistului
  • Onorariile clinicii sau ale spitalului
  • Costul medicamentelor, al pansamentelor și al articolelor de susținere
  • Testele medicale necesare

Chirurgul și anestezistul trebuie să furnizeze în scris informații despre prețul unui lifting facial. Costul mediu al unui lifting facial în 2023 este de 11.000 de dolari și include:

  • Costurile spitalului sau ale centrului chirurgical
  • Anestezie
  • Costuri de recuperare
  • Eventualele costuri suplimentare pentru intervenții chirurgicale de revizuire sau tratamente suplimentare

Costul final poate fi semnificativ mai mare și va varia în funcție de rezultatele dorite, de expertiza chirurgului și de locația geografică.

Întrebări frecvente

  1. Cât de frecvente sunt operațiile de lifting facial?
    Liftingul facial este una dintre cele mai frecvente operații estetice. În fiecare an, mai mult de 200.000 de persoane își fac un lifting facial, aceasta fiind una dintre top 3 cele mai frecvente proceduri cosmetice.
  2. Care sunt beneficiile operației de lifting facial?
    De obicei, oamenii fac liftinguri faciale pentru a îmbunătăți semnele de îmbătrânire și pentru a avea un aspect mai tânăr. Acest lucru poate contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine.
  3. Cum vor arăta rezultatele liftingului facial pe termen lung?
    Atunci când este efectuat de un chirurg estetician cu experiență, certificat de un consiliu de chirurgie estetică, un lifting facial este conceput pentru a obține rezultate care nu numai că arată natural acum, dar se vor menține în procesul de îmbătrânire. Deși nimic nu poate opri procesul normal de îmbătrânire, după un lifting facial ar trebui să arătați întotdeauna mai tânăr decât ați fi arătat fără operație. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra rezultatele la cel mai bun aspect. Menținerea unei greutăți sănătoase și stabile este importantă, deoarece fluctuațiile semnificative de greutate pot determina ca pielea să se întindă din nou. De asemenea, ar trebui să adoptați un regim de îngrijire a pielii consistent și de calitate pentru a vă menține pielea sănătoasă și protejată de îmbătrânirea inutilă.
  4. Care este diferența dintre un lifting facial nechirurgical și unul chirurgical?
    Un lifting facial chirurgical (ritidectomie) utilizează tăieturi pentru a strânge pielea de pe față și gât. Un lifting facial chirurgical poate, de asemenea, să vă transfere grăsime pe față sau să ajusteze mușchii faciali. Pentru acest tip de procedură, veți avea nevoie de anestezie generală și spitalizare peste noapte. Chirurgia estetică este un tratament mai dramatic și permanent pentru pielea îmbătrânită a feței. Tratamentele nechirurgicale tind să ofere rezultate pe termen scurt, fiind mai puțin invazive.
  5. Cine face liftinguri faciale nechirurgicale?
    Persoanele care își fac griji cu privire la îmbătrânirea pielii sau la oricare dintre următoarele probleme comune ale pielii faciale pot lua în considerare un lifting facial nechirurgical:
    – Piele flască și pleoape libere (în jurul feței și a liniei maxilarului)
    – Umbre în jurul ochilor
    – Obraji înfundați
    – Buze subțiri
    – Riduri, inclusiv riduri de încruntare pe frunte, la colțurile ochilor și pe părțile laterale ale gurii
  6. Cine nu ar trebui să facă un lifting facial nechirurgical?
    Unele persoane cu afecțiuni preexistente ale pielii ar putea să nu fie candidați buni pentru un lifting facial nechirurgical. Discutați cu medicul înainte de tratament dacă aveți: acnee activă, focare de herpes, eczeme, alunițe, pistrui, etichete cutanate sau alte excrescențe cutanate, psoriazis, arsuri ale pielii, cum ar fi cele provocate de radioterapie, și erupții cutanate (dermatită de contact). De asemenea, este important de reținut că liftingul facial nechirurgical ar putea să nu fie eficient pentru probleme cosmetice precum: riduri adânci, piele extrem de lăsată sau căzută și cicatrici severe. 
  7. Cât de frecvente sunt liftingurile faciale nechirurgicale?
    Liftingurile faciale nechirurgicale sunt extrem de frecvente. Majoritatea acestor proceduri, cum ar fi toxina botulinică, materiale de umplere dermică și resurfacția cutanată cu laser au fost realizate pentru față.
  8. Cine își face liftinguri faciale?
    În general, sunteți un bun candidat pentru operația de lifting facial dacă:
    – Sunteți sănătos din punct de vedere fizic și nu aveți o afecțiune medicală care să afecteze capacitatea de vindecare a corpului.
    – Nu fumați
    – Sunteți sănătos din punct de vedere mental și aveți așteptări realiste pentru rezultatele liftingului facial.
    Cei mai buni candidați pentru operația de lifting facial sunt acei pacienți care au semne de îmbătrânire facială, dar care încă mai au o anumită elasticitate a pielii. În general, aceasta include pacienții care au între 40 și 60 de ani, deși persoanele care sunt mai tinere sau mai în vârstă decât acest interval pot fi uneori candidați pentru operație.
  9. Cum funcționează o operație de lifting facial?
    În timpul unui lifting facial, chirurgul repoziționează grăsimea și țesutul de sub piele pentru a:
    – Ajuta la netezirea ridurilor
    – Îndepărta excesul de piele care cauzează căderea sau “papilele”
    – Ridica și strânge pielea feței
  10. La ce ar trebui să vă așteptați în timpul recuperării după un lifting facial?
    După operația de lifting facial, veți avea vânătăi și umflături care vor dura aproximativ 2-3 săptămâni. Unele persoane se vindecă mai repede, iar altele se vindecă mai încet. Chiar dacă este posibil să nu doriți să ieșiți în public în perioada de recuperare timpurie, ar trebui să începeți să vă simțiți bine în primele câteva zile după operație. În cele mai multe cazuri, chirurgul vă va îndepărta bandajele la doar câteva zile după operația de lifting facial. Acesta va dori să vă vadă de mai multe ori pe parcursul a două-trei săptămâni după operație pentru a vă evalua vânătăile și umflăturile și pentru a îndepărta copcile.
  11. Care este timpul de recuperare pentru un lifting facial?
    Timpul necesar pentru recuperarea după un lifting facial depinde de tipul de operație pe care ați suferit-o și de starea generală de sănătate. Este posibil să aveți vânătăi și umflături timp de câteva săptămâni. Cu toate acestea, ar putea dura între două și trei luni până când fața va reveni din nou la normal.
  12. Când vă puteți întoarce la muncă sau la alte activități după un lifting facial?
    Majoritatea persoanelor care au suferit liftinguri faciale mai invazive se pot întoarce la muncă în 2-3 săptămâni. Dacă aveți o procedură mai puțin invazivă, cum ar fi un mini-facelift, de obicei vă puteți întoarce la muncă după 5-7 zile. Chirurgul vă va recomanda probabil să nu faceți exerciții fizice intense timp de cel puțin 3 săptămâni după operație.
  13. Când ar trebui să vă consultați medicul dacă ați suferit un lifting facial?
    Dacă ați suferit o operație de lifting facial, trebuie să vă contactați imediat medicul sau chirurgul dacă aveți oricare dintre următoarele simptome sau experiențe:
    – Sângerare care vă saturează bandajul
    – Umflături extreme
    – Febră
    – Scurgere anormală din locul (locurile) de incizie, cum ar fi puroi
    – Durere extremă
    – Suturile s-au desprins înainte de a vi le îndepărta
  14. Care este cea mai bună vârstă pentru o operație de lifting facial?
    Majoritatea persoanelor care își fac un lifting facial o fac la 40, 50 sau 60 de ani, când încep să apară semnele de îmbătrânire. Nu există o “cea mai bună vârstă” pentru a face un lifting facial, deoarece fiecare persoană îmbătrânește în mod diferit din cauza factorilor diferiți, cum ar fi genetica, stilul de viață și mediul înconjurător. Este important de reținut că liftingul facial durează de obicei între 7-10 ani. Unele persoane își fac un prim lifting facial la mijlocul anilor ’40 până la începutul anilor ’50 și apoi își fac un al doilea “update” de lifting facial la 60 de ani.
  15. Ce tip de lifting facial este potrivit pentru dumneavoastră?
    Există mai multe tipuri de operații de lifting facial, unele vizează anumite zone specifice ale feței, în timp ce altele vizează majoritatea sau toate zonele feței. Un chirurg certificat poate discuta toate opțiunile de lifting facial și împreună puteți decide asupra unei operații care să fie potrivită pentru dvs. și pentru obiectivele dvs. În general, cu cât aveți mai multă piele lăsată și în exces, cu atât mai semnificativă va fi probabil intervenția chirurgicală. În aceste cazuri, chirurgii recomandă adesea un lifting facial complet, sau tradițional. Dacă aveți o slăbiciune minimă a pielii și doar semne timpurii de îmbătrânire, puteți opta pentru o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă, cum ar fi un mini-facelift. Alte proceduri pot fi asociate cu un lifting facial, cum ar fi chirurgia pleoapelor sau un lifting de sprâncene, pentru a obține o întinerire mai completă. Din nou, este esențial să vă întâlniți cu un chirurg pentru a înțelege pe deplin toate opțiunile.
  16. Ce întrebări ar trebui să puneți înainte de operație?
    Există multe lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a accepta orice operație. Întrebările pe care le puteți adresa chirurgului includ:
    – Care sunt riscurile acestei operații pentru o persoană în starea mea de sănătate?
    – Câte liftinguri faciale ați efectuat?
    – Cât de des este necesară o a doua procedură?
    – Este aceasta cea mai bună opțiune pentru mine?
    – Îmi puteți arăta fotografii înainte și după operația altor pacienți?
    – Cât timp va dura recuperarea mea?
    – Care este costul?

Concluzie

Un lifting facial este o procedură cosmetică care presupune îndepărtarea excesului de piele, netezirea pliurilor sau a ridurilor și ˇîntărirea țesutului facial. Nu există o necesitate medicală pentru un lifting facial și aceasta implică riscuri. Dacă o persoană dorește să exploreze opțiunile de lifting facial, se recomandă să discute cu un chirurg plastic certificat pentru a vedea dacă este potrivit pentru această procedură.

Articole Lifting Facial