Meniu

Liposuctie picioare: Procedura si aspecte de luat in considerare

Actualizat pe:

Liposucția picioarelor, numită și liposucția membrelor inferioare, este o procedură cosmetică concepută pentru a elimina excesul de grăsime de pe picioare. Procedura poate fi completă sau limitată la liposucția coapselor, a genunchilor sau a gleznelor. Aceasta a crescut în popularitate, deoarece unele femei se simt inconfortabil în legătură cu afișarea picioarelor în public. Pentru unele, purtarea unui costum de baie cu mândrie în fața altora poate fi un adevărat calvar. De asemenea, un obiectiv estetic comun pentru femei este reprezentat de picioarele subțiri, în care interiorul coapselor nu se ating între ele. 

Ce este liposucția picioarelor?

Majoritatea femeilor își doresc să aibă picioare frumoase, mai ales atunci când poartă rochii și fuste. Liposucția picioarelor permite sculptarea cu mare precizie a formei părții inferioare a corpului. Este o combinație de artă și abilități chirurgicale. Liposucția tratează excesul de grăsime corporală de pe picioare. Aceste depozite de grăsime sunt uneori dificil de eliminat prin dietă sau activitate fizică. De cele mai multe ori, maldistribuția grăsimii se datorează geneticii. Procedura presupune aspirarea celulelor de grăsime cu ajutorul unei canule speciale. Mulți pacienți doresc să elimine sau să diminueze grăsimea de pe coapse, gambe, glezne și chiar și proeminența de grăsime de sub genunchi.

De fapt, picioarele sunt una dintre zonele care pot fi tratate cel mai eficient. Pielea este foarte întinsă, iar rezultatele sunt de obicei fantastice. Scopul liposucției este de a armoniza silueta picioarelor oferind un aspect mai subțire și mai zvelt. În timp ce liposucția coapselor este foarte cunoscută, sculptarea gambelor și a gleznelor este mai puțin frecventă, dar uneori la fel de importantă. Este important de menționat că puteți să liposucționați grăsimea, mușchii însă nu.

Există motive anatomice care determină prezența gleznelor “mai mari”, cuma r fi: statura mai mică, mușchi profund măriți ai gambei, un mușchi al gambei care este foarte lung și fibrele se extind mai mult în picior, o structură osoasă mare și/sau țesut adipos mărit unde piciorul întâlnește glezna. Liposucția sau îndepărtarea grăsimii din regiunea piciorului sau a gleznei este într-adevăr posibilă, dar trebuie să se urmărească tratarea corectă a problemei.

Ce părți ale piciorului pot fi tratate prin liposucție?

Coapsele și genunchii sunt foarte greu de subțiat prin intermediul unei alimentații sănătoase sau al exercițiilor fizice. Picioarele beneficiază de un exercițiu continuu prin mersul pe jos, dar numai acest lucru nu vă poate scăpa de depozitele de grăsime. Corpul feminin este conceput pentru a stoca excesul de grăsime în partea superioară a coapselor, astfel încât unele femei sunt predispuse genetic să aibă cantități mari de grăsime acumulată în coapse.

Candidatul ideal pentru liposucția coapselor și/sau a genunchilor sunt femeile și bărbații care suferă de depozite de grăsime localizate în interiorul coapselor, coapsele exterioare, genunchii sau orice combinație care nu răspunde la dietă sau exerciții fizice. Acești pacienți ar trebui să fie aproape de greutatea lor ideală, să fie sănătoși și să aibă o elasticitate bună a pielii. 

Liposucția coapselor și liposucția genunchilor necesită doar anestezie locală pentru sedarea pacientului. Odată ce pacientul este anesteziat confortabil, chirurgul va crea incizii minuscule. Amplasarea strategică a fiecărei incizii are rolul de a se asigura că toate locațiile depozitelor de grăsime sunt atinse cu precizie. Cicatricile rezultate vor fi abia perceptibile, dacă nu chiar deloc, deoarece sunt atât de mici și în locuri bine ascunse.

  • Pentru coapsele interioare, se fac incizii minuscule în apropierea inghinală și în pliurile feselor.
  • Inciziile pentru coapsele exterioare se fac în apropierea oaselor șoldului, precum și pe părțile laterale ale coapselor.
  • Liposucția genunchilor necesită incizii în interiorul și, uneori, în exteriorul genunchilor.

Pacienților li se va da un articol de compresie care va fi purtat în jurul coapselor și/sau genunchilor toată ziua și noaptea timp de 2 săptămâni după procedură. Acest lucru are rolul de a reduce umflarea și de a ajuta corpul să se ajusteze la forma sa nou conturată. Este nevoie de foarte puțin timp de repaus, dar pacienții trebuie să înceapă să meargă imediat după procedură. Mersul pe jos ajută la accelerarea vindecării, deoarece favorizează o mai bună circulație a sângelui. 

Sunteți un candidat bun pentru liposucția picioarelor?

Capacitatea liposucției de a face ca picioarele să pară subțiri depinde de lungimea lor, de calitatea pielii (cu cât este mai elastică, cu atât mai bine) și de cantitatea de grăsime care poate fi aspirată fără a provoca deformări sau un efect de ondulare. Prin urmare, majoritatea persoanelor pot fi candidați buni pentru această procedură chirurgicală. Dacă aveți un exces de pliuri cutanate după o pierdere dramatică în greutate, liposucția nu va fi potrivită pentru dumneavoastră. În acest caz, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a face un lifting al coapselor. Liposucția scapă de grăsime, dar nu poate face nimic pentru excesul de piele.

Trebuie să știți că, uneori, coapsele cu aspect mare nu se datorează geneticii sau obiceiurilor alimentare proaste. Un picior ar putea arăta mai voluminos din cauza retenției de lichide, edemului limfatic, circulației deficitare sau problemelor renale. Așadar, coapsele groase ar putea ascunde afecțiuni medicale mai grave și este posibil să aveți nevoie de un tratament medical adecvat. De asemenea, grăsimea corporală nu este întotdeauna un sinonim pentru obezitate. Liposucția picioarelor ar putea fi obligatorie în cazul unor afecțiuni medicale precum lipoedemul, în care pacientul suferă de o acumulare anormală de grăsime la nivelul picioarelor, care poate fi chiar dureroasă. 

Cum se realizează operația de liposucție a piciorului?

Ca în cazul oricărei operații estetice, pacientul trebuie să fie sănătos pentru a lua în considerare modelarea picioarelor. Deși este o procedură minim invazivă, trebuie să obțineți aprobarea medicului dumneavoastră.

Apoi, la prima consultație, chirurgul estetician va evalua zonele problematice ale picioarelor pentru a concepe un plan de tratament special adaptat pentru dvs. De asemenea, el va face fotografii preoperatorii pentru a previzualiza și a vă face o idee despre rezultatele ulterioare. În timpul acestei consultații, veți primi, de asemenea, informații despre avantajele și dezavantajele liposucției picioarelor. Ar trebui să cunoașteți beneficiile și riscurile pentru a lua o decizie informată.

Durata acestei proceduri variază în funcție de cantitatea de grăsime care urmează să fie îndepărtată, în medie între 30 de minute și 1 oră. Anestezia peridurală sau anestezia generală este posibilă în funcție de dorințele persoanei și de criteriile anestezistului. Procedura se face prin microincizii situate în interiorul coapselor, în coapsele exterioare sau în spatele genunchiului și al gleznelor. Chirurgul plastic va îndepărta depozitele de grăsime cu ajutorul unei canule speciale introduse prin aceste incizii pentru a disloca și aspira celulele adipoase. El va injecta un amestec de anestezic local diluat, care ajută la amorțirea zonei și epinefrină, care micșorează vasele de sânge pentru a ajuta la separarea grăsimii de țesuturile înconjurătoare. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea vânătăilor și a durerii.

Recuperarea după operația de liposucție la picioare

În funcție de amploarea zonei tratate, veți avea nevoie de 1 până la 3 zile de recuperare înainte de a vă întoarce la muncă. Deși, cel mai bine ar fi să vă luați o săptămână de concediu de odihnă. Sensibilitatea și senzația de tensiune la nivelul gambelor sunt obișnuite. Așadar, această procedură poate provoca dureri moderate. Cu toate acestea, se poate prescrie un analgezic simplu, iar bandajele de compresie limitează disconfortul postoperator și, de asemenea, ajută pielea să reacționeze în mod optim. Trebuie să le purtați în permanență timp de minimum zece zile. De asemenea, trebuie să vă țineți picioarele ridicate cât mai mult posibil.

După aceste zece zile, pacientul ar putea să scoată bandajele de compresie doar pentru a face duș și a dormi, dacă sunt prost tolerate. Cu toate acestea, cel mai bine este să fie purtate 24/7 timp de o lună pentru rezultate mai bune. De obicei sunt prescrise injecții cu anticoagulante pentru a preveni flebitele și cheagurile de sânge timp de 7 până la 10 zile. De asemenea, este încurajat mersul lent începând cu ziua de după operație. Procedura de liposucție generează edeme și vânătăi care sunt ușor de ascuns sub haine, însă pentru a le face să treacă mai rapid, poate fi utilizat uleiul de arnică.

De cele mai multe ori, micile incizii sunt închise cu ajutorul unor copci resorbabile și ascunse în pliurile naturale ale pielii. Este benefic să faceți puțină mișcare la fiecare oră timp de 10-15 minute. Acest lucru ajută, de asemenea, la prevenirea formării cheagurilor de sânge și diminuarea durerii. Cu toate acestea, nu se permite implicarea în activități intense sau sporturi timp de 21-28 de zile.

Rezultatele liposucției picioarelor

Umflarea picioarelor poate dura până la o lună până se va diminua. Masajele de drenaj limfatic manual de 2-3 ori pe săptămână sunt foarte utile pentru o recuperare mai rapidă. După ce umflătura se diminuează, se văd apoi primele rezultate. Este nevoie de șase luni pentru a obține rezultate definitive. De asemenea, cicatricile vor dispărea după un an și sunt puțin vizibile în primul an.

Liposucția picioarelor este eficientă în rafinarea siluetei gleznelor, genunchilor și picioarelor, prin care obțineți o tranziție lină de la interiorul și exteriorul coapselor până la picioare. Această procedură vă va da un impuls instantaneu de încredere și vă veți găsi purtând haine care vă arată noile picioare în cel mai scurt timp. De asemenea, rezultatele sunt pe termen lung și ar putea dura mulți ani, cu condiția să păstrați un stil de viață sănătos și să faceți exerciții fizice.

Concluzie

Distribuția și proporția de grăsime localizată pe picioarele și gleznele femeilor este predeterminată genetic în majoritatea cazurilor. Femeile care au o distribuție disproporționată și neplăcută a grăsimii de pe picioare constată adesea că această grăsime este rezistentă la dietă și la exerciții fizice. În astfel de cazuri, procedurile de liposucție pot fi de ajutor. Scopul liposucției picioarelor sau gleznelor este un rezultat estetic plăcut și natural, însă trebuie evitată o liposucție excesivă. Ar fi o greșeală să se încerce eliminarea până la ultima bucățică de grăsime de pe picioare și glezne, deoarece se riscă rănirea vaselor de sânge.