Meniu

Rinoplastie ultrasonica

Actualizat pe:

Rinoplastia ultrasonica este cea mai recentă evoluție în chirurgia cosmetică de conturare a nasului. Introdusă în 2004, această nouă abordare modernă a operației de refacere a nasului implică un dispozitiv numit piezotom, care generează energie ultrasonica, prin utilizarea undelor sonore de mare viteză pentru a sculpta cu acuratețe și precizie oasele nazale. Prin urmare, nu mai sunt necesare ciocanele și dălțile chirurgicale pentru a îndepărta cocoașa dorsală de pe nas și a îngusta oasele nazale, contrar rinoplastiei tradiționale.

Inserțiile piezoelectrice vibrante sunt folosite pentru a acționa asupra oaselor sau a cartilajelor dure, fără a avea un impact asupra țesuturilor moi din jur, inclusiv asupra pielii, mucoasei și cartilajelor fragile, cum ar fi cartilajele laterale superioare și cartilajele laterale inferioare. Prin evitarea acestor țesuturi moi, procedura are drept rezultat mai puține vânătăi și inflamații decât procedurile tradiționale de rinoplastie. Astfel, rinoplastia ultrasonica devine o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc să-și remodeleze sau să își reducă dimensiunea nasului, dar nu vor să aibă o perioadă de recuperare îndelungată.

Rinoplastia cu ultrasunete se efectuează sub anestezie generală. Se realizează în acest mod pentru a asigura un confort atât chirurgului, cât și pacientului. Intervenția durează, în medie, între două ore și jumătate și trei ore.

Cine este candidatul ideal pentru o procedură de rinoplastie cu ultrasunete?

Persoanele care urmăresc să își îmbunătățească aspectul nasului fără a leza pielea și țesuturile din jur pot opta pentru rinoplastia ultrasonica.

Candidatul potrivit pentru o rinoplastie ultrasonica este cel care caută să modifice dimensiunea și forma nasului, lățimea punții nazale, relieful nasului cu cocoașe, deviația septului nazal și deplasarea laterală a nasului. De asemenea, cu ajutorul rinoplastiei ultrasonice, persoanele pot corecta un vârf de nas supra sau sub proiectat, un nas ascuțit sau bulbos și pot îmbunătăți conturul nasului.

Rinoplastia cu ultrasunete nu este, în general, recomandată pentru cei cu vârsta sub 18 ani (deoarece nasul încă se dezvoltă la acea etapă), cu excepția cazului în care există o nevoie particulară datorată unei leziuni, caz în care ar fi considerată o operație de refacere.

Cum se realizează procedura cu ultrasunete?

Operația la nas cu inserții piezoelectrice se realizează, de regulă, ca o procedură în regim ambulatoriu, într-un spital privat, sub anestezie generală – veți putea merge acasă în aceeași zi. În timpul intervenției pentru nas, medicul va face cu atenție o incizie în interiorul nărilor care se extinde de-a lungul columelei (tehnica rinoplastiei deschise). Apoi, el va ridica delicat pielea de pe nasul dumneavoastră de pe scheletul nazal subiacent. Oasele și structurile dvs. nazale vor fi expuse în mod clar.

După aceea, el va plasa în mod strategic inserțiile pieziforme pe diferite părți ale nasului dumneavoastră care au nevoie de reducere sau remodelare. Apoi vor fi aplicate undele ultrasonice alimentate cu energie piezoelectrica.

După aceea, medicul va putea crea tăieturi osoase precise și simetrice pentru a elimina o cocoașă nazală, pentru a îmbunătăți puntea nazală și pentru a atenua suprafețele aspre de pe nasul dumneavoastră. El ar putea, de asemenea, să manipuleze vârful și nările dacă acestea au nevoie de ajustare. În cele din urmă, medicul va aplica tehnici de sutură eficiente specializate pentru a vă închide rănile și a minimiza cicatricile.

Există câteva modalități specifice de executare a intervenției de rinoplastie ultrasonice:

Rinoplastia închisă cu ultrasunete: Operația se realizează prin incizii în interiorul nărilor, în așa fel încât să nu fie vizibile cicatrici din exterior. Trecând prin interior, chirurgul poate sculpta și modela oasele nazale și cartilajul pentru a modela o nouă formă. În acest fel, pielea și membranele mucoase se retrag și se adaptează pentru a obține această formă dorită.

Rinoplastia deschisă cu ultrasunete: Această operație este pentru acele cazuri cu dificultăți mult mai mari, cum ar fi schimbarea unor distorsiuni mari pe vârful nasului. Chirurgul pătrunde direct în structura nasului prin mici incizii la baza columelei, lăsând cicatrici practic imperceptibile.

Rinoplastia de augmentare: Rinoplastia nu este întotdeauna o operație de micșorare. Unii pacienți au nevoie să își mărească dimensiunea nasului pentru a accentua vârful, pentru a restabili înălțimea dorsală sau pentru a corecta deformări congenitale sau traumatice. În aceste cazuri, chirurgul recurge, de obicei, la grefe de țesut de la pacienții respectivi pentru a remodela sau consolida nasul.

Care este durata medie de recuperare asociată unei proceduri de rinoplastie ultrasonica?

În comparație cu rinoplastia tradițională, rinoplastia cu ultrasunete are un timp de recuperare mult mai rapid. Bandajul nazal care este plasat la sfârșitul operației este de regulă îndepărtat după 24 de ore, dacă nu există nicio contraindicație. Atela de protecție și cusăturile sunt îndepărtate după aproximativ o săptămână. Se recomandă să păstrați rana curată și să faceți spălături nazale cu apă salină, pentru a evita apariția crustelor. De cele mai multe ori, este o operație ușor de tolerat, iar pacienții nu acuză durere, cu excepția disconfortului tipic de după operație.

Timpul mediu de recuperare pentru faza acută de vindecare este de două până la trei săptămâni. După rinoplastia ultrasonica și în primele trei zile, poate apărea o inflamație la nivelul feței, dar aceasta va scădea semnificativ după 14 zile, apoi se va diminua treptat și va dispărea complet după 3 luni. Cu toate acestea, în jurul ochilor va persista o nuanta de violet, insa după această etapă, fața va reveni la aspectul său obișnuit. Pot apărea mici episoade de sângerare, în general, în urma spălăturilor nazale, atunci când se suflă nasul. În cazul unei sângerări nazale semnificative, trebuie să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate de urgență.

Trebuie să evitați expunerea la soare în lunile de după operatia de rinoplastie ultrasonica. Nasul va fi în mod special predispus la arsuri solare, iar lumina UV a soarelui poate împiedica procesul de vindecare și poate cauza cicatrici. În timpul perioadei inițiale de vindecare, dormiți cu capul ridicat și aplicați în mod regulat gheață în zona din jurul nasului, fără a pune prea multă presiune. Vă rugăm să renunțați la fumat, deoarece acest lucru întârzie, la rândul său, procesul de vindecare și vă face mai expus riscului de infecție în timpul perioadei de restabilire.

Care sunt recomandările înainte de o rinoplastie cu ultrasunete?

Medicul va face niște măsurări ca parte a analizei nazo-faciale. De asemenea, el va efectua o evaluare funcțională a respirației dumneavoastră, atât cu gura deschisă, cât și închisă. În plus, chirurgul va face fotografii de înaltă rezoluție și va folosi imagistica digitală computerizată pentru a vă crea o idee despre cum va arăta nasul dumneavoastră după rinoplastia ultrasonica.

Totodată, ar trebui să efectuați analizele de sânge preoperatorii și evaluările medicale necesare în cazul în care aveți antecedente de afecțiuni medicale. În funcție de medicamentele pe care le luați, vi se poate cere să întrerupeți sau să schimbați anumite preparate. Ar trebui să vă abțineți de la administrarea de aspirină sau de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi Ibuprofenul, în săptămâna dinaintea operației. Aceste medicamente ar putea interfera cu coagularea sângelui. Nu mai fumați cu cel puțin două săptămâni înainte de rinoplastia ultrasonica! Fumătorii au un risc mai mare de deteriorare a vindecării rănilor, precum și mai multe șanse de infecții.

Care sunt avantajele și riscurile unei operatii de rinoplastie ultrasonica?

Operația la nas cu ajutorul tehnologiei piezoelectrice cu ultrasunete este extrem de eficientă, precisă și sigură, iar avantajele sale sunt multiple, atât pentru chirurgi, cât și pentru pacienți.

Deoarece modificările de structură se pot face cu mai puține asimetrii și iregularități, procedura conferă un aspect natural nasului. Chirurgul poate controla totul cu precizie, deoarece poate vedea întreaga piramidă nazală, ceea ce este imposibil de realizat în cazul chirurgiei convenționale. Tăieturile osoase, ori de câte ori este necesar, sunt perfect controlate, fără riscul unor fracturi nedorite, care se întâmplă frecvent cu tehnicile obișnuite. Datorită instrumentării previzibile, procedura poate fi utilizată si în cazuri complexe care necesită ajustări personalizate.

Rinoplastia ultrasonica reduce șansele de a avea nevoie de o intervenție corectivă ulterioară. Recuperarea postoperatorie este mai rapidă, iar pacienții își pot relua mai rapid activitățile zilnice.

Cu toate acestea, pe lângă avantaje, există unele riscuri și complicații de care oamenii ar trebui să fie conștienți. Ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, inflamația, vânătăile și durerea sunt efecte secundare anticipate și temporare. Cicatricile vizibile sunt frecvente și apar la baza nasului, între nări. Pot apărea, de asemenea, amorțeală, leziuni ale nervilor, leziuni ale vaselor de sânge și sângerări nazale. Rinoplastia ultrasonica necesită o rinoplastie deschisă pentru a oferi un acces corespunzător pentru instrumentele cu ultrasunete. Acest fapt presupune că cicatricile se situează pe partea exterioară a nasului și ar putea fi vizibile dacă nu se vindecă bine. Unele complicații grave se pot manifesta sub forma unor infecții care persistă după tratamentul cu antibiotice sau Necroză (moartea țesutului).

Trebuie reținut faptul că, datorită naturii precise a rinoplastiei cu ultrasunete, complicațiile sunt incredibil de rare, la fel ca și probabilitatea unui rezultat nesatisfăcător.

Care este costul mediu al unei proceduri de rinoplastie ultrasonica?

Pentru început, rinoplastia cu ajutorul sistemului piezo implică costuri mai mari decât o procedură clasică. Cu toate astea, costul propriu-zis al procedurii depinde de locație, de chirurg, de durată, de nivelul de complexitate al intervenției chirurgicale, de dorințele individuale și de rezultatele pe care oamenii speră să le vadă și variază foarte mult de la un pacient la altul. Factorii non medicali care determină prețul pe care urmează să îl plătiți sunt reprezentați de condițiile de cazare pe care le alegeți pentru șederea dumneavoastră în clinică, precum și de metoda prin care doriți să plătiți.

Orașele mai mari au costuri mai ridicate din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le suporte furnizorul de servicii. De exemplu, chiria pentru cabinet și cheltuielile cu personalul sunt mai ridicate în orașele mari. De asemenea, este posibil ca medicii din marile zone metropolitane să fie mai experimentați și mai specializați. Ținând cont de acest lucru, căutarea unui specialist doar pe baza prețului poate fi înșelătoare.

Deoarece fiecare persoană este unică, stabilirea costului concret al rinoplastiei ultrasonice poate fi dificilă. O procedură standard de rinoplastie ultrasonica costă aproximativ 1.700 de euro, dar poate fi cuprinsă între 1.500 de euro și 3.000 de euro. Prețurile sunt în totalitate transparente și includ testele de laborator, anestezia și vizitele postoperatorii. În unele circumstanțe speciale, sunt necesare doar tehnici minim invazive, efectuate sub anestezie locală, ceea ce reduce semnificativ prețul.

Concluzie

În cele din urmă, este important nu numai să aveți încredere în chirurgul dumneavoastră, ci și să căutați toate informațiile referitoare la experiența chirurgului dumneavoastră de rinoplastie ultrasonica înainte de a începe. În ceea ce privește rezultatele, veți începe să observați diferența după 1 până la 3 luni. Însă, rezultatele finale vor fi vizibile după un an.

Într-adevăr, nu există o cale rapidă către atingerea rezultatelor finale ale rinoplastiei ultrasonice. În schimb, există avantaje uriașe în ceea ce privește perioada de recuperare imediată și calitatea rezultatelor obținute.