Eco Doppler

Actualizat pe:

Ecografiile sunt unele dintre procedurile specifice specialitatii medicale de imagistica cele mai cunoscute, iar cand se vorbeste despre eco Doppler, adesea gandul zboara catre controalele de monitorizare a sarcinii. Cu toate acestea, ecografia Doppler este folosita in numeroase arii ale medicinei, pentru verificarea sau depistarea unor afectiuni.

Ceea ce este important de retinut referitor la acest tip de ecografie este ca aceasta ofera informatii pretioase legate de fluxul sangvin atat de la nivelul vaselor de sange, cat si de la nivelul inimii, informatii precum sensul si viteza fluxului sangvin, pana la caracterul acestuia.

In ce arii medicale este folosit eco Doppler si pentru ce?

Tinand cont ca eco Doppler are in vizor analizarea si urmarirea starii de sanatate a vaselor de sange, principalul domeniu medical in care acesta si-a dovedit utilitatea este cel cardiovascular, fiind de asemenea foarte eficient si in identificarea afectiunilor venoase, care duc la obstructionarea sau dilatarea vaselor de sange.

Cu toate acestea, rezultatele inregistrate prin intermediul ecografiei Doppler sunt folositoare si in alte arii ale medicinei, cum ar fi:

  • Obstretica-ginecologie – pentru depistarea cauzelor care duc la privarea fatului de oxigen si substrante nutritive;
  • Cardiologie – pot fi descoperite vasele de sange infundate sau cu depuneri de grasime;
  • Neurologie – pentru efectuarea ecografiilor transcraniene, cum este si cea transfontanelara la bebelusi, pentru descoperirea unor leziuni sau hemoragii cerebrale sau alte afectiuni similare;
  • Chirurgie – prin intermediul ecografiei Doppler putand fi stabilit cu exactitate tratamentul corect pentru anumite leziuni;
  • Oftalmologie – in vederea analizarii fluxului sangvin al retinei.

Tinand cont de ariile variate in care este utilizata ecografia Doppler, categoriile de pacienti carora li se recomanda o astfel de investigatie sunt foarte diverse, de la cei mai mici pacienti pana la cei mai in varsta.

Altfel spus, toate vasele de sange din organism pot fi analizate si supravegheate prin intermediul acestui tip de ecografie, pentru a se evita aparitia unor complicatii, mai ales in cazul bolilor vasculare, care pot duce la AVC sau chiar la deces.

In ce consta o consultatie medicala in care se foloseste eco Doppler?

Testul eco Doppler este efectuat de un medic specializat in imagistica cu ultrasunete si care poate interpreta rezultatele redate de dispozitivul medical folosit, astfel incat sa se poata pune un diagnostic corect si sa se urmareasca evolutia starii de sanatate a vaselor de sange in timpul administrarii unui tratament.

Ecografia Doppler se defasoara la fel ca oricare alt tip de ecografie, adica medicul deplaseaza un transconductor, creand o presiune, pe zona vizata, urmarind traseul venelor care sunt urmarite. In functie de modificarile nivelului sau frecventei si masurand viteza sangelui, medicul poate estima cat de repede curge sangele in zonele analizate, permitand astfel identificarea chiar si a celor mai mici leziuni de la nivelul vaselor de sange.

Prin urmare, prin intermediul acestei ecografii pot fi descoperite de la prezenta unor cheaguri de sange, insuficienta venoasa sau ingustarea unei artere, pana la identificarea leziunilor aterosclerotice si anevrisme, precum si la monitorizarea unor afectiuni vasculare sau cardiovasculare.

In concluzie, si tehnologiile medicale dezvoltate in trecut, cum este eco Doppler, se dovedesc a fi foarte eficiente in investigarea, diagnosticarea si tratarea unor afectiuni medicale.