Meniu

Albirea dintilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Albirea dinților se referă la o varietate de procese care au ca scop să facă dinții naturali ai unei persoane să pară mai strălucitori și mai albi. Metodele de albire a dinților includ șlefuirea petelor, albirea, terapia cu lumină ultravioletă (UV) și multe altele.

Sunt disponibile o varietate de produse de albire a dinților: există abordări la domiciliu sau albirea dinților la cabinetul stomatologic. Cu toate acestea,  procedura nu este una zilnică, deoarece unele metode pot provoca efecte secundare inconfortabile, în special sensibilitate dentară și iritarea gingiilor. 

Opțiuni de albire a dinților

Opțiunile de albire a dinților variază de la pastă de dinți cu ingrediente de albire până la ședințe profesionale de albire a dinților supravegheate de medicul dentist. Unele produse de albire au ca scop îndepărtarea efectivă a petelor extrinseci de pe dinți, în timp ce altele pur și simplu albesc petele intrinseci și extrinseci, astfel încât acestea să pară mai deschise la culoare.

Multe dintre opțiunile de tratament fără prescripție medicală și în cabinet utilizează peroxid de hidrogen pentru a descompune și a minimiza petele de pe dinți. Peroxidul de carbamidă, un alt ingredient oxidant, este, de asemenea, utilizat. Aceste substanțe chimice pot fi agresive și iritante pentru organism dacă sunt utilizate în doze mai mari. De aceea, este foarte importantă utilizarea produselor de albire a dinților conform instrucțiunilor.

Discutați cu medicul dentist despre orice sensibilitate pe care o puteți experimenta după utilizarea tratamentelor de albire acasă sau atunci când le primiți la cabinetul stomatologic. Dacă un produs vă provoacă dureri de dinți, roșeață sau sângerare la nivelul gingiilor, nu-l mai utilizați și consultați-vă medicul dentist.

Metode profesionale de albire  

La fel ca produsele de albire la domiciliu, există o varietate de metode profesionale de albire a dinților. Albirea profesională în cabinet este o modalitate mai rapidă, deși mai costisitoare. Între timp, trusele personalizate de luat acasă se încadrează undeva între albirea profesională la cabinet și un dispozitiv de albire fără prescripție medicală în ceea ce privește timpul de tratament și costul.

Cele două produse principale utilizate pentru albirea dinților sunt peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă. Spre deosebire de o pastă de dinți de albire care folosește un ingredient abraziv pentru a îndepărta mecanic petele de la nivelul suprafeței, moleculele de oxigen din acești agenți de albire slăbesc petele dentare la nivel molecular.

Multe benzi, kituri și tăvi de albire fără prescripție medicală folosesc, de asemenea, o formă de peroxid. Diferența dintre acestea și albirea profesională a dinților este concentrația chimică. În cabinet, stomatologii pot folosi un procent foarte mare de peroxid de hidrogen, deoarece au capacitatea de a izola dinții. De asemenea, ei folosesc un baraj special din cauciuc pentru a proteja gingiile pacientului, deoarece dacă peroxidul ajunge pe gingii, le-ar arde.

 • Albirea în cabinet

Tratamentele de albire profesională în cabinet sunt de obicei finalizate în câteva programări scurte, dar vor depinde de nevoile fiecărui pacient în parte. Un agent de albire este lăsat să acționeze timp de 15-30 de minute, iar întreaga programare nu ar trebui să dureze mai mult de o oră și jumătate.

Există câteva tipuri de tratamente de albire în cabinet:

 • Un gel de peroxid de hidrogen cu concentrație mare, care se aplică cu o seringă.
 • Un peroxid de hidrogen combinat cu o lumină de înaltă intensitate, cum ar fi LED, UV sau halogen. Lumina este aplicată de o lampă sau de un dispozitiv laser care se află direct în afara gurii.

Lumina cu halogen și lumina laser este cunoscută pentru a crește luminozitatea dinților mai mult decât peroxidul de hidrogen singur. Cu toate acestea, unele studii nu arată niciun beneficiu din utilizarea unui instrument de lumină, cum ar fi un laser sau o lampă, față de un gel de albire singur. În afară de eficacitate, este siguranța expunerii la lumină. Un studiu a constatat că celulele dentare s-au recuperat bine după tehnologia accelerată de lumina LED, concluzionând că majoritatea efectelor secundare sunt “temporare și trecătoare”.

Albirea în cabinet implică, de obicei, mai multe etape:

 • Dentistul va folosi o diagramă a nuanței dinților pentru a determina nuanța actuală a dinților pacientului. Se va discuta despre abilitatea de a determina cu câte nuanțe mai deschise ar putea deveni zâmbetul după albire.
 • Medicul dentist va folosi apoi un instrument cu piatră ponce pentru a lustrui dinții și a îndepărta orice placă rămasă.
 • Pentru a se asigura că agentul de albire nu atinge nicio parte cărnoasă a gurii, cum ar fi gingiile, obrajii sau limba, se vor folosi instrumente pentru a  menține gura deschisă. În plus, o barieră este plasată de-a lungul liniei gingivale.
 • Apoi, dentistul aplică agentul de albire și îl lasă să acționeze timp de până la o oră. Acesta este, de asemenea, momentul în care se va folosi activarea cu lumină, dacă aceasta face parte din tratament.
 • Dacă agentul de albire specific necesită straturi suplimentare, acesta va fi aplicat din nou.
 • Odată ce procesul de albire este finalizat, gura este clătită. Dentistul poate aplica fluorură, care va ajuta la atenuarea oricărei sensibilități potențiale.
 • Împreună cu medicul dentist discutați dacă dinții dvs. au atins nuanța dorită și despre obiceiurile de viață pe care va trebui să le practicați în următoarea zi sau mai multe, pentru a lăsa agentul de albire să se absoarbă. Printre acestea, se numără faptul de a nu consuma alimente viu colorate și de a evita cafeaua și vinul roșu. Imediat după albire, dinții sunt deshidratați, ceea ce îi face foarte sensibili la pete lichide și alimentare.

Chiar dacă respectați regimul recomandat de medicul dentist de a rezista alimentelor colorate, cafelei și vinului, este posibil ca dinții să apară puțin mai întunecați la câteva zile după albire. Dar nu vă descurajați. Deshidratarea cauzată de albirea dinților îi face să pară imediat luminoși după procedură. După o săptămână, dacă dinții dvs. nu au nuanța preferată, discutați cu dentistul dvs. dacă există sau nu posibilitatea ca aceștia să devină mai deschiși cu produse pentru acasă sau cu mai multe vizite la cabinet.

 • Opțiuni pentru acasă

În timp ce albirea la cabinet este rapidă, opțiunile personalizate de luat acasă necesită o anumită diligență din partea pacientului. Acestea pot fi singurul tratament sau un tratament de urmărire a albirii la cabinet dacă medicul dentist consideră că zâmbetul este predispus să aibă din nou pete noi.

În cazul unei opțiuni profesionale de luat acasă, medicul dentist va face o amprentă a dinților pentru o mostră fabricată la comandă. Deoarece această tavă se va adapta perfect la forma gurii pacientului, va oferi de obicei rezultate de albire mai cuprinzătoare decât tăvile din comerț. În loc de un gel pe bază de peroxid de hidrogen, cel mai probabil se va utiliza un gel pe bază de peroxid de carbamidă, care se pune în dispozitiv și se folosește acasă. Chiar dacă nu albește la fel de repede ca un gel pe bază de peroxid de hidrogen, este mai puțin probabil să creeze sensibilitate dacă atinge accidental gingiile, obrazul sau limba.

Concentrația gelului variază între 10% și 38% peroxid de carbamidă. Durata tratamentului va varia, de asemenea, de la purtarea gutierei de la 2 la 10 ore pe zi și până la 28 de zile. Tăvile de vânzare fără prescripție medicală vin cu un procent similar de carbamidă. Diferența de calitate este în ceea ce privește potrivirea. O gutieră personalizată se va potrivi direct în jurul dinților pacientului, lăsând puțin spațiu pentru ca gelul să alunece până la gingii sau să rateze albirea unor fisuri greu accesibile.

 • Kituri de albire la domiciliu

Kiturile de albire la domiciliu pot lua forma unui gel sau a unei paste care se aplică pe dinți cu ajutorul unei periuțe sau sub forma unor benzi lipicioase. Unele kituri de albire la domiciliu presupun acoperirea dinților cu un agent de albire înainte de a pune o apărătoare bucală pe dinți. Anumite kituri de curățare la domiciliu au o lampă de căldură, o lumină albastră sau o lumină UV în interiorul apărătorii bucale pentru a “radia” pasta de albire.

Un apărător bucal poate menține agentul de albire pe dinți pentru a crește absorbția acestuia și pentru a limita cantitatea de soluție de albire care intră în contact cu gingiile. Ingredientele active din trusele de albire aprobate pentru uz casnic sunt la o concentrație mai mică decât cele care pot fi găsite în cabinetul unui dentist. Din acest motiv, kitul trebuie utilizat în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, pentru a vedea rezultate vizibile. Cele mai multe kituri de albire la domiciliu anunță rezultate în 2 până la 4 săptămâni.

Cine este un candidat pentru albirea dinților? 

Îngălbenirea dinților poate apărea din cauza:

 • îmbătrânirii
 • predispoziției genetice
 • anumitor medicamente (cum ar fi tetraciclina)
 • obiceiurilor legate de stilul de viață (inclusiv consumul de cafea sau de sucuri și fumatul)

Reprezentările de dinți albi ca perlele la televizor sau în reviste au făcut să pară că un zâmbet imaculat și perfect este norma. Dar, indiferent de cum arată dinții, nu există niciun motiv pentru rușine. Prioritate trebuie acordată sănătății dinților mai presus de aparențele cosmetice.

Oamenii își albesc dinții din mai multe motive:

 • readucerea unei părți din acel aspect tineresc cu un zâmbet mai alb și mai strălucitor. 
 • Un zâmbet mai alb pentru anumite ocazii speciale. 
 • Înainte de un interviu de angajare pentru a obține acel plus de încredere care vine odată cu o primă impresie bună.

Accesul la tratamentul de albire a dinților poate depinde și de bugetul personal. Produsele de albire și tratamentele în cabinet nu sunt acoperite de asigurare. Unele persoane pot alege opțiuni care au un efect de albire mai blând, dar care sunt mai accesibile, cum ar fi pastele de dinți și apa de gură.

Atunci când luați în considerare această metodă de schimbare a culorii dinților, trebuie să țineți cont de câteva criterii și să analizați dacă sunteți un candidat pentru albirea dinților. 

 • Persoanele care au implanturi dentare sau fațete dentare nu sunt candidați pentru albirea dinților. Albirea dinților funcționează doar pe dinții naturali. Mulți tineri din ultimii ani au urmărit aplicarea de fațete pentru a obține un zâmbet perfect alb, dar acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea dinților pe termen lung.  Cu toate acestea, dacă persoanele au implanturi dentare, fațete, coroane sau punți în partea din spate a gurii, pot beneficia în continuare de albire. 
 • Albirea dinților nu este recomandată în cazul copiilor cu vârsta sub 16 ani deoarece camera pulpară, sau nervul dintelui, este mărită până la această vârstă. Albirea dinților în aceste condiții ar putea irita pulpa sau ar putea cauza sensibilitatea acesteia. De asemenea, albirea dinților nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
 • Persoanele cu dinți și gingii sensibile, gingii retracte sau restaurări defecte ar trebui să se consulte cu medicul dentist înainte de a utiliza un sistem de albire a dinților. Orice persoană alergică la peroxid (agentul de albire) nu ar trebui să utilizeze un produs de albire.
 • Persoanele cu afecțiuni gingivale sau cu dinți cu smalțul uzat sunt, în general, descurajate să se supună unei proceduri de albire a dinților. Cariile trebuie să fie tratate înainte de a fi supuse oricărei proceduri de albire. Acest lucru se datorează faptului că soluțiile de albire pătrund în orice carie existentă și în zonele interioare ale dintelui, ceea ce poate provoca sensibilitate. De asemenea, procedurile de albire nu vor funcționa pe rădăcinile expuse ale dinților, deoarece rădăcinile nu au un strat de smalț.

Pentru a determina care opțiune de albire este cea mai potrivită, este necesară consultarea unei stomatolog. În ceea ce privește kiturile de casă, acestea trebuie utilizate strict conform instrucțiunilor. 

Cât costă albirea dinților?

Costul de albire a dinților poate varia destul de mult de la un produs la altul și de la o procedură la alta. Albirea dentară profesională, în cabinet, este cea mai scumpă opțiune, cu o medie de 800 RON – 2000 RON. Cu toate acestea, are avantajul de a fi efectuată de un stomatolog cu experiență, ceea ce ajută la asigurarea faptului că vor fi obținute rezultatele dorite.

Dacă sunteți în căutarea unei soluții de mijloc între albirea profesională și produsele eliberate fără prescripție medicală, ați putea fi un bun candidat pentru kiturile pentru acasă eliberate de profesioniști. Prescrise de un medic dentist, aceste kituri au un cost cuprins între 100 RON și 200 RON și pot oferi potențial rezultate similare cu cele pe care le-ai obține în cabinetul unui dentist.

Rețineți că rezultatele de albire nu sunt permanente, ceea ce înseamnă că, dacă doriți să vă mențineți zâmbetul albit, va trebui să continuați să faceți tratamente pe măsură ce efectele se estompează.

Întrebări frecvente

 1. Ce este albirea dinților?
  Albirea dinților este o procedură, care presupune accentuarea culorii dinților naturali într-o nuanță mai albă. Nu vă poate face dinții strălucitor de albi, dar vă poate lumina culoarea existentă cu câteva nuanțe.
 2. Care sunt efectele secundare ale albirii dinților?
  Cel mai frecvent efect secundar al albirii dinților este sensibilitatea temporară a dinților. Iritația gurii și a gingiilor este, de asemenea, frecventă. Mai ales peroxidul de hidrogen poate provoca această reacție. De aceea, atunci când vă albiți dinții la cabinetul stomatologic, țesutul gingival va fi protejat în timpul tratamentului pentru a reduce acest efect secundar.
  De asemenea, este posibil să aveți o sensibilitate dentară crescută după albirea cu un kit acasă sau la cabinetul stomatologic. Sensibilitatea dentară poate apărea atunci când consumați alimente și băuturi deosebit de calde sau reci. De asemenea, se poate simți ca o durere ascuțită în dinte, uneori din senin. Această sensibilitate ar trebui să fie temporară. Albirea dinților în mod repetat sau utilizarea kiturilor de albire a dinților pentru o durată mai mare decât cea recomandată poate duce la deteriorarea permanentă a smalțului dentar.
 3. Este albirea dinților pentru toată lumea?
  Albirea dinților este o modalitate sigură și confortabilă de a obține un zâmbet alb și strălucitor. Rezultatele și durata tratamentului pot varia în funcție de nivelul de colorare și de albirea dorită. Coroanele, punțile, obturațiile și fațetele nu se vor albi. Cei care suferă de boli ale gingiilor, smalț uzat, carii și rădăcini expuse pot să nu fie candidați buni pentru albirea dinților. Un medic dentist poate oferi mai multe informații cu privire la opțiunea profesională care se potrivește cel mai bine nevoilor individuale fiecărui pacient.
 4. Se poate face albirea dinților în timpul sarcinii, alăptării sau la persoanele care urmează un tratament de fertilitate?
  La fel ca în cazul multor alte tratamente dentare sau medicale, oamenii s-au întrebat dacă albirea dinților în timpul sarcinii, alăptării sau FIV este sigură. Deoarece nu au fost efectuate studii privind siguranța albirii dentare în timpul sarcinii, se sugerează că medicii ar trebui să recomande amânarea procedurii în timpul sarcinii. Majoritatea profesioniștilor din domeniul dentar urmează această sugestie, făcând din ea protocolul standard în întreaga comunitate dentară, și recomandă pacienților lor să nu își albească dinții în timpul sarcinii sau al tratamentelor de fertilitate.
 5. Ce ar trebui să întrebați medicul dentist înainte de a merge mai departe?
  Nu vă fie teamă să puneți întrebări despre tipurile de tratament de albire disponibile, la ce rezultate vă puteți aștepta și cât timp este posibil să dureze. De asemenea, ați putea fi interesați dacă există riscuri – de exemplu, creșterea sensibilității dinților. Încercați să vorbiți cu alte persoane care au urmat același tratament sau vizitați un alt dentist pentru o a doua opinie până când vă simțiți încrezător. Cereți întotdeauna un plan de tratament scris și o estimare a prețului înainte de a merge mai departe.
 6. Este albirea dinților permanentă?
  Albirea dinților nu este permanentă. Poate dura de la câteva luni până la 3 ani, însă acest lucru variază de la o persoană la alta. Efectul de albire nu va dura la fel de mult timp dacă fumați sau dacă beți vin roșu, ceai sau cafea, care vă pot păta dinții.
 7. Va funcționa albirea dinților pe dinții falși?
  Albirea dinților nu funcționează pe proteze dentare, coroane, plombe sau fațete.
 8. Care este diferența dintre înălbire și albire?
  Termenul de ” înălbire” este permis a fi folosit doar atunci când dinții pot fi albiți dincolo de culoarea lor naturală. Acest lucru se aplică strict produselor care conțin înălbitor, de obicei peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă.
  Termenul “albire”, pe de altă parte, se referă la restabilirea culorii de suprafață a dintelui prin îndepărtarea murdăriei și a resturilor. Deci, din punct de vedere tehnic, orice produs care este folosit pentru a curăța dinții, cum ar fi o pastă de dinți, este considerat un albitor. Desigur, termenul de albire sună mai bine decât cel de înălbire, așa că este folosit mai frecvent chiar și atunci când descrie produse care conțin înălbitor.
  Înălbitorul preferat pentru albirea în cabinet, este peroxidul de hidrogen puternic și cu acțiune rapidă. Atunci când se utilizează în albirea dinților, concentrațiile de peroxid de hidrogen variază de la aproximativ 9% la 40%. În schimb, înălbitorul preferat pentru albirea dinților la domiciliu este peroxidul de carbamidă cu acțiune mai lentă, care se descompune în peroxid de hidrogen. Peroxidul de carbamidă are aproximativ o treime din puterea peroxidului de hidrogen. Acest lucru înseamnă că o soluție de 15% de peroxid de carbamidă este echivalentul aproximativ al unei soluții de 5% de peroxid de hidrogen.
 9. Sunt eficiente produsele de albire a dinților cu cărbune activ?
  Nu există nicio dovadă că periajul dinților cu cărbune activat este mai bun, mai sigur sau mai eficient decât pasta de dinți standard de albire. Cărbunele lasă mizerie, are tendința de a se depune la nivelul gingiei și este dificil de îndepărtat de către un igienist dentar. Deși caracterul abraziv al cărbunelui poate ajuta la îndepărtarea unor pete de suprafață, puteți risca să vă abraziți prea mult smalțul. O astfel de deteriorare riscă să nu poată fi reparată. În plus, este imposibil ca acest cărbune să schimbe efectiv culoarea dintelui. Singura substanță care s-a dovedit că poate albi culoarea smalțului este oxigenul activat.
 10. Este posibilă înalbirea dinților după un tratament de canal?
  În funcție de fiecare caz în parte, poate fi posibil. Discutați cu medicul dentist pentru a afla mai multe despre procesul de albire a unui dinte nevitalizat.
 11. Cât de repede puteți să vă albiți dinții?
  Fiecare persoană răspunde diferit la tratamentele de albire și fiecare va ajunge să își albească dinții în ritmuri diferite. Unele pete sunt mai ușor de tratat decât altele. Dinții care sunt galbeni sau maro sunt mai ușor de albit decât dinții care sunt cenușii-închis. Pacienții mai tineri își albesc de obicei dinții mai repede decât pacienții mai în vârstă, dar fiecare pacient este diferit. Atunci când vă albiți dinții, rețineți că zâmbetul arată cel mai natural atunci când culoarea dinților se potrivește cu albul ochilor. Unii oameni își doresc un zâmbet alb ca la Hollywood, dar aceasta nu este o culoare naturală pentru dinți și puțini oameni pot ajunge de fapt la acea culoare de alb.
 12. Albirea dinților deteriorează nervul unui dinte?
  Nu există nicio dovadă că procesul de albire a dinților are un efect dăunător asupra sănătății nervului unui dinte. Un studiu a raportat că, atât la o urmărire de 4,5 ani, cât și la o urmărire de 7 ani, nicio persoană care a folosit un sistem de albire a dinților nu a avut nevoie de o procedură de tratament de canal pe niciun dinte care a fost albit.
 13. Cum să aveți grijă de dinți după albirea dentară?
  Dacă aveți grijă de dinți după tratament, albirea profesională poate dura o perioadă mai lungă de timp. Pentru a maximiza efectele, se recomandă:
  – Să vă spălați pe dinți cu pastă de dinți cu fluor timp de două minute, de două ori pe zi, pentru a îndepărta petele zilnice.
  – Să folosiți zilnic ața dentară.
  – Să vizitați în mod regulat medicul igienist pentru un detartraj și o lustruire.
  – Să încetați sau cel puțin să reduceți fumatul.
  – Să reduceți consumul de alimente și băuturi care vă pot păta dinții, cum ar fi cafeaua, vinul roșu și cola.
  – Să evitați consumul de alimente/băuturi acide: citrice, roșii, alimente preparate din roșii.
  – Să folosiți kiturile care sunt disponibile și pentru a vă întreține noul zâmbet. Medicul dentist vă va explica cum să vă îngrijiți zâmbetul după tratament.

Concluzie

Albirea dinților include diverse tratamente cosmetice pentru a crea un zâmbet mai strălucitor. Unele pot fi făcute acasă prin intermediul unor kituri sau produse de albire, în timp ce altele pot fi făcute la cabinetul stomatologic. Tratamentele de albire nu sunt, de obicei, acoperite de asigurările de sănătate. Unele substanțe chimice utilizate în albirea dinților pot provoca sensibilitate dentară și iritarea gingiilor. Este important să folosiți întotdeauna produsele conform instrucțiunilor.

Dacă aveți pete dentare ușoare, luați în considerare adăugarea unei paste de dinți sau a unei ape de gură de albire la rutina de îngrijire orală. De asemenea, poate fi de ajutor să evitați alimentele sau lichidele care se știe că vă pătează dinții, inclusiv vinul și cafeaua. Dacă petele sunt mai vizibile, este posibil să doriți să încercați un kit de albire la domiciliu sau să discutați cu medicul dentist despre ședințele de albire în cabinet.

Indiferent de ceea ce decideți, nu există niciun motiv să vă fie rușine de zâmbetul dvs. Cel mai important lucru este ca dinții să fie sănătoși și funcționali. În timp ce mulți oameni consideră că albirea dinților crește încrederea în sine, este important să reducem stigmatul care înconjoară diversitatea largă și naturală a zâmbetelor.