Meniu

Albirea dintilor acasa

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există multe sisteme și produse de albire a dinților, inclusiv pastă de dinți de albire, geluri fără prescripție medicală, apă de gură, benzi, tăvițe și produse de albire care pot fi obținute de la un dentist. Există mai multe moduri de albire a dinților și acasă, folosind produse ce pot fi găsite în magazine. Cu toate acestea, știința din spatele acestor metode este încă sub semnul întrebării.

Ce cauzează dinții să fie gălbui?

Mai mulți factori fac ca dinții să devină galbeni și să își piardă strălucirea albă. Acumularea de placă pe dinți poate face ca aceștia să arate așa. Acest tip de decolorare poate fi tratată prin curățare regulată și remedii de albire de obicei. Cu toate acestea, uneori, dinții arată galbeni pentru că smalțul dur s-a erodat, dezvăluind dentina de dedesubt. 

Dinții se îngălbenesc din două motive:

 • Subțierea smalțului. Stratul exterior al dinților este format din smalț, care este aproape alb și protejează structurile dentare mai profunde. Sub smalț se află un strat de țesut numit dentină, care este galben-maroniu. Atunci când stratul de smalț se subțiază sau se uzează, dentina se vede mai mult, astfel că dinții încep să arate mai întunecați. Alimentele acide, bolile gingivale și îmbătrânirea pot de asemenea, contribui la uzarea smalțului dinților. De asemenea, unii oameni au smalțul mai subțire în mod natural.
 • Petele. Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, pot colora dinții. Unele alimente care pătează dinții pot, de asemenea, să uzeze smalțul, sporind îngălbenirea. Alte surse de pătare includ fumatul și produsele din tutun, precum și unele medicamente.

Dinții pot dezvolta două tipuri de pete: intrinseci și extrinseci

 • Petele intrinseci. Acestea apar în micile porozități naturale, sau în fisurile mici, ale dinților. Ele afectează dentina, stratul dintelui aflat direct sub stratul dur și protector al smalțului. Petele intrinseci sunt cauzate de anumite medicamente, infecții, îmbătrânire tipică, restaurări (plombe) deficitare și traumatisme. Agenții de albire nu pot descompune unele dintre moleculele responsabile de petele intrinseci ale dinților, în special petele gri închis.
 • Petele extrinseci. Acestea apar pe stratul exterior al dinților, din cauza băuturilor precum, cafeaua, ceaiul, sucurile și/sau vinul roșu consumate în mod regulat. Consumul anumitor alimente de culori strălucitoare, cum ar fi afinele, sfecla, curry și sosurile pe bază de roșii, precum și utilizarea produselor din tutun, de asemenea, colorează dinții. Produsele de albire la domiciliu pot fi utile pentru a îndepărta aceste pete exterioare de pe dinți.

Produse de albire a dinților 

Kituri de albire a dinților

Un kit de albire fără prescripție medicală poate implica o tavă asemănătoare unui apărător bucal, umplută cu un gel sau o pastă alcătuită dintr-o soluție de peroxid. Aceasta se așează pe dinți timp de câteva minute sau câteva ore pe zi, timp de până la o lună, până când se obține nuanța dorită de alb.

Benzi de albire a dinților

Acestea sunt o formă populară de albire la domiciliu datorită prețului lor, ușurinței de utilizare și rezultatelor notabile. Atunci când se aplică partea de gel a acestor benzi de plastic pe dinți, soluția pe bază de peroxid pătrunde în smalț pentru rezultate care pot dura până la câteva luni. Ca și tăvile, benzile oferă dinților o expunere prelungită la un produs chimic de albire. Instrucțiunile care însoțesc produsul vor indica cât timp trebuie purtate zilnic și în cât timp se vor obține rezultate optime. În mod obișnuit, ele trebuie purtate de două ori pe zi pentru o perioadă scurtă de aproximativ 10-30 de minute, timp de 2 săptămâni. 

Pixuri de albire a dinților

Pixurile de albire pot fi instrumente utile pentru retușuri și întreținere, dar sunt mai puțin eficiente la albire și adesea nu sunt recomandate ca un dispozitiv de albire de sine stătător. Cu toate acestea, gradul de conformare este adesea ridicat, datorită prețului scăzut al pixurilor și instrucțiunilor simple de a-l folosi de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Pixurile de albire folosesc de obicei fie o bază de peroxid de hidrogen, fie una de peroxid de carbamidă.

Pastă de dinți pentru albirea dinților

Abrazivii precum siliciul hidratat, perlita și alumina sunt cele mai esențiale ingrediente ale pastei de dinți atunci când vine vorba de îndepărtarea petelor. Cu toate acestea, este important să se aleagă o pastă de dinți cu o cantitate adecvată de abrazivi, în caz contrar acestea pot să deterioreze smalțul dacă sunt utilizate pe termen lung. Deși acesta este un compromis pentru o abrazivitate mai mică și o șansă mai mare de a dezvolta pete, îndepărtarea smalțului pentru a expune stratul interior de dentină ar provoca mai mult rău. Cu o utilizare adecvată, smalțul nu va fi slăbit sau deteriorat de pastele de dinți aprobate. Unele dintre ele conțin și niveluri scăzute de peroxid de hidrogen sau de carbamidă, care luminează zâmbetul.

Produse de albire la domiciliu

Există o mulțime de opțiuni din care se poate alege atunci când vine vorba de produse de albire a dinților la domiciliu. Bugetul, durata dorită a tratamentului și obiectivele de albire sunt factori, care pot fi luați în considerare când se face o selecție. Chiar dacă se decide asupra produselor de albire acasă, e nevoie de consultarea cu un medic mai ales dacă o persoană are:

 • Dinți sensibili
 • Restaurări dentare
 • Pete foarte închise sau un singur dinte închis la culoare
 • Multe plombe sau coroane

Oil pulling

Este un remediu tradițional, originar din India, menit să îmbunătățească igiena orală și să elimine toxinele din organism. Practica presupune învârtirea uleiului în gură pentru a îndepărta bacteriile, care se pot transforma în placă și pot face ca dinții să arate galbeni. Uleiul de nucă de cocos este o alegere populară, deoarece are un gust plăcut și oferă multe beneficii pentru sănătate, iar datorită conținutului său ridicat de acid lauric, este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația și de a distruge bacteriile. Oil pulling practicat zilnic reduce bacteriile din gură, împreună cu placa bacteriană și gingivita, Streptococcus mutans fiind unul dintre principalele tipuri de bacterii din gură care le cauzează. Această practică a redus semnificativ Streptococcus mutants după două săptămâni și a fost la fel de eficientă ca o apă de gură antimicrobiană. Din păcate, niciun studiu științific nu a dovedit că oil pulling albește dinții, însă mulți oameni susțin că dinții lor sunt mai albi și mai strălucitori după această procedură. Pentru a face oil pulling, puneți 1 lingură (15 ml) de ulei de nucă de cocos în gură și împingeți și trageți uleiul printre dinți. Uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei, așa că este posibil să trebuiască să așteptați câteva secunde pentru ca acesta să se topească. Continuați practica timp de 15-20 de minute. Asigurați-vă că scuipați uleiul de nucă de cocos într-o toaletă sau într-un coș de gunoi, deoarece ar putea reveni la forma solidă odată ajuns în țevile de scurgere și ar putea cauza o înfundare. Spre deosebire de multe alte metode de albire a dinților, oil pulling nu expune dinții la acid sau la alte ingrediente care erodează smalțul, fiind sigur pentru uz zilnic.

Periaj cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți naturale de albire, motiv pentru care este un ingredient popular în pastele de dinți din comerț. Este un abraziv ușor care poate ajuta la îndepărtarea petelor de suprafață de pe dinți. În plus, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor. Acesta nu este un remediu care va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să se observe o diferență în aspectul dinților în timp. Știința nu a dovedit că periajul cu bicarbonat de sodiu simplu va albi dinții, dar mai multe studii arată că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu poate îmbunătăți sănătatea dentară și poate avea un efect de albire. Pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu a fost semnificativ mai eficientă în reducerea plăcii bacteriene, a inflamației gingivale și a sângerărilor decât cea obișnuită fără bicarbonat de sodiu. Pentru a folosi acest remediu, amestecați 1 linguriță (6 grame) de bicarbonat de sodiu cu 2 lingurițe de apă (5 ml) și spălați-vă pe dinți cu pasta obținută. Puteți face acest lucru de câteva ori pe săptămână.

Utilizarea peroxidului de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este un agent de albire natural care ucide, de asemenea, bacteriile din gură. De fapt, oamenii folosesc peroxidul de hidrogen de ani de zile pentru a dezinfecta rănile, datorită capacității sale de a ucide bacteriile. Multe produse comerciale de albire conțin peroxid de hidrogen, deși la o concentrație mult mai mare decât cea pe care poate fi folosită acasă. Din păcate, niciun studiu nu a investigat efectele clătirii sau periajului doar cu peroxid de hidrogen, dar mai multe studii au analizat pastele de dinți comerciale care conțin peroxid. Pasta de dinți care conținea o cantitate mai mare de peroxid de hidrogen a fost mai eficientă în albirea dinților după 12 săptămâni decât una care conținea o cantitate mai mică. Aceasta a fost mai eficientă chiar decât alte tipuri de pastă de dinți, inclusiv cele care conțin cărbune și cele abrazive, în reducerea decolorării dinților cauzate de cafea. Cu toate acestea, există unele întrebări cu privire la siguranța acestui ingredient. În timp ce concentrațiile puternic diluate par sigure, concentrațiile puternice sau utilizarea excesivă pot provoca iritații ale gingiilor și sensibilitate dentară. Există, de asemenea, îngrijorarea că dozele mari pot cauza cancer, dar acest lucru nu a fost dovedit. O modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen este ca apă de gură înainte de a spăla dinți. Se recomandă utilizarea unei soluții de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare. Cea mai comună concentrație de peroxid de hidrogen din farmacie este de 3%, însă aceasta poate fi diluată cu ușurință la 1,5% amestecând părți egale de peroxid și apă. Un alt mod de a folosi peroxidul de hidrogen este prin amestecarea acestuia cu bicarbonat de sodiu pentru a face pastă de dinți. Se poate combina 2 lingurițe (10 ml) de peroxid de hidrogen cu 1 linguriță (6 grame) de bicarbonat de sodiu, iar amestecul poate fi utilizat pentru a peria ușor dinții. Însă, utilizarea acestuia trebuie limitată la câteva ori pe săptămână, deoarece utilizarea excesivă poate eroda smalțul dinților.

Consumul fructe și legume

O dietă bogată în fructe și legume poate fi bună atât pentru organism, cât și pentru dinți. Deși nu înlocuiesc periajul acestora, fructele și legumele crocante și crude pot ajuta la frecarea plăcii dentare în timp ce sunt mestecate. Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care s-a afirmat că ajută la albirea dinților.

 • Căpșunile. Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost făcut popular de celebrități. Susținătorii acestei metode spun că acidul malic care se găsește în căpșuni va îndepărta colorația de pe dinți, în timp ce bicarbonatul de sodiu va șterge petele. Cu toate acestea, remediul nu a fost complet susținut de știință. În timp ce căpșunile pot ajuta la exfolierea dinților și îi fac să pară mai albi, este puțin probabil ca acestea să pătrundă în petele de pe dinți. Amestecul de căpșuni și bicarbonat de sodiu a produs foarte puține schimbări de culoare pe dinți, în comparație cu produsele de albire din comerț. Utilizarea acestei metode trebuie limitată la câteva ori pe săptămână. În ciuda studiilor care au arătat că o pastă de căpșuni și bicarbonat de sodiu a avut un efect minim asupra smalțului dentar, utilizarea excesivă ar putea provoca daune. 
 • Ananas. Unii susțin că ananasul poate albi dinții. Gelul făcut cu bromelaină, o enzimă care se găsește în ananas, ar putea ajuta la îndepărtarea petelor dentare. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că alimentația cu ananas produce același efect.

Prevenirea petelor dentare înainte ca acestea să apară

În timp ce dinții se îngălbenesc în mod natural cu vârsta, unele lucruri pot ajuta la prevenirea petelor pe dinți. 

 • Limitarea alimentelor și băuturilor care pătează. Cafeaua, vinul roșu, sifonul și fructele de pădure închise la culoare sunt renumite pentru colorarea dinților. Asta nu înseamnă că trebuie să fie evitate complet, dar ar trebui să fie limitată perioada de timp în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții.
 • Consumul de băuturi care colorează dinții prin pai. Acest lucru va preveni contactul direct cu dinții și va minimaliza impactul băuturilor respective asupra culorii dinților. 
 • Spălarea pe dinți la aproximativ 60 de minute după ce s-a consumat unul dintre aceste alimente sau băuturi pentru a limita efectele lor asupra culorii dinților.
 • Evitarea fumatului și mestecatului de tutun, deoarece ambele pot provoca decolorarea dinților.
 • Limitarea consumului de zahăr. O dietă bogată în zahăr favorizează dezvoltarea Streptococcus mutans, principalul tip de bacterie care provoacă placa bacteriană și gingivita. Atunci când sunt consumate alimente zaharoase, dinții trebuie spălați la scurt timp după aceea. 
 • Consumul de calciu în dietă. O parte din decolorarea dinților este cauzată de erodarea smalțului și expunerea dentinei de dedesubt, care este galbenă. Prin urmare, întărirea smalțului dinților va ajuta la menținerea dinților de un alb perlat. Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și broccoli, pot ajuta la protejarea împotriva eroziunii smalțului.

Utilizarea periajului și aței dentare

În timp ce o anumită decolorare a dinților apare în mod natural odată cu vârsta, aceasta este în mare parte rezultatul acumulării de placă. Periajul și folosirea regulată a aței dentare pot ajuta la păstrarea dinților albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării de placă. Pasta de dinți freacă ușor petele de pe dinți, iar folosirea aței dentare îndepărtează bacteriile care duc la apariția plăcii dentare.

Există alte câteva metode naturale de albire a dinților, dar nu există dovezi științifice care să demonstreze că acestea sunt sigure sau eficiente. Unele dintre ele includ:

 • Cărbunele activat. Periajul cu cărbune pudră se presupune că extrage toxinele din gură și îndepărtează petele de pe dinți, deși cercetările arată că acest lucru este probabil ineficient.
 • Argila caolinică. Susținătorii acestei metode pretind că periajul cu argilă ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți.
 • Coji de fructe. Se susține că frecarea cojilor de portocale, lămâi sau banane pe dinți îi face mai albi. Aceasta este o altă metodă nedovedită științific.
 • Oțetul de cidru de mere. Nu există nicio dovadă că folosirea oțetului de cidru de mere ca apă de gură ajută la albirea dinților. Dimpotrivă, slăbește smalțul și poate crește cariile dentare.

Susținătorii acestor metode spun că fac dinții semnificativ mai albi, dar niciun studiu nu a evaluat eficiența lor. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu au fost testate pentru efectele secundare atunci când sunt folosite pe dinți.

Eficacitatea de albire a dinților la domiciliu

Albirea nu este recomandată sau va fi mai puțin reușită în următoarele circumstanțe:

 • Probleme legate de vârstă și sarcină. Albirea nu este recomandată la copiii sub 16 ani. Acest lucru se datorează faptului că zona pulpară, sau nervul dintelui, este mărită până la această vârstă. Albirea dinților în această condiție ar putea irita pulpa sau ar putea cauza sensibilitatea acesteia. De asemenea, albirea dinților nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
 • Dinții sensibili și alergiile. Persoanele cu dinți și gingii sensibile, gingii retracte sau restaurări defecte ar trebui să se consulte cu medicul dentist înainte de a utiliza un sistem de albire a dinților. Orice persoană alergică la peroxid (agentul de albire) nu ar trebui să utilizeze un produs de albire.
 • Afecțiuni gingivale, smalț uzat, carii și rădăcini expuse. Persoanele cu afecțiuni gingivale sau cu dinți cu smalțul uzat sunt, în general, descurajate să se supună unei proceduri de albire a dinților. Cariile trebuie să fie tratate înainte de a fi supuse oricărei proceduri de albire. Acest lucru se datorează faptului că soluțiile de albire pătrund în orice carie existentă și în zonele interioare ale dintelui, ceea ce poate provoca sensibilitate. De asemenea, procedurile de albire nu vor funcționa pe rădăcinile expuse ale dinților, deoarece acestea nu au un strat de smalț.
 • Plombe, coroane și alte restaurări. Plombele de culoarea dinților și materialele compozite din rășină folosite în restaurările dentare (coroane, fațete, lipire, punți) nu se albesc. Prin urmare, utilizarea unui agent de albire pe dinții care conțin restaurări va avea ca rezultat o albire neuniformă, în acest caz, determinând ca dinții fără restaurări să pară mai luminoși decât cei cu restaurări. Orice procedură de albire trebuie efectuată înainte de plasarea restaurărilor. O consultare cu medicul dentist ar putea oferi o direcție mai bună cu privire la strategia de albire potrivită pentru fiecare în parte. 
 • Așteptări nerealiste. Persoanele care se așteaptă ca dinții lor să fie de un nou “alb orbitor” pot fi dezamăgite de rezultatele lor. Fumătorii trebuie să fie conștienți de faptul că rezultatele lor vor fi limitate dacă nu se abțin de la continuarea fumatului, în special în timpul procesului de albire. Un ghid sănătos este de a obține o nuanță ușor mai albă decât albul ochilor.
 • Dinți cu pete întunecate. Dinții gălbui răspund bine la albire, însă cei de culoare maronie răspund mai puțin bine, iar cei de nuanță cenușie sau cu pete purpurii pot să nu răspundă deloc. Colorația albastră-cenușie cauzată de antibioticul tetraciclină este mai greu de decolorat și poate necesita până la șase luni de tratamente la domiciliu sau mai multe programări în cabinet pentru a se decolora cu succes. Dinții care au pete întunecate pot fi candidați mai buni pentru o altă opțiune de iluminare, cum ar fi fațetele, lipirea sau coroanele. Medicul dentist poate discuta despre opțiunile cele mai potrivite.

Riscurile asociate cu albirea dinților

Cele două efecte secundare care apar cel mai des în cazul albirii dinților sunt o creștere temporară a sensibilității dentare și o ușoară iritație a țesuturilor moi ale gurii, în special a gingiilor. Sensibilitatea dentară apare adesea în primele etape ale tratamentului de albire. Iritarea țesuturilor rezultă cel mai frecvent din cauza unei tăvițe de gură prost adaptate, mai degrabă decât a agentului de albire a dinților. Ambele afecțiuni sunt de obicei temporare și dispar în decurs de 1 până la 3 zile de la oprirea sau finalizarea tratamentului. Sensibilitatea poate fi redusă sau eliminată prin:

 • Purtarea tăvii pentru o perioadă mai scurtă de timp.
 • Opriți albirea dinților timp de 2 sau 3 zile pentru a permite dinților să se adapteze la acest proces.
 • Consultarea medicului stomatolog sau farmacistului pentru a obține un produs cu un conținut ridicat de fluor, care poate ajuta la remineralizarea dinților. 
 • Utilizarea unei paste de dinți realizată pentru dinți sensibili. Acestea conțin nitrat de potasiu, care ajută la calmarea terminațiilor nervoase ale dinților.

Întrebări frecvente

 1. Care este cel mai bun mod de a vă albi dinții?
  Cel mai bun mod de a vă albi dinții depinde de mai mulți factori, inclusiv de preferințele personale, obiectivele și bugetul dvs. Multe dintre metodele enumerate mai sus pot fi eficiente pentru albirea dinților, inclusiv oil pulling, utilizarea bicarbonatului de sodiu sau a peroxidului de hidrogen, o dietă sănătoasă și limitarea consumului de alimente sau băuturi care pătează dinții. Însă, aceste trebuie discutate cu dentistul pentru a vă asigura că sunt potrivite.
 2. Cum puteți să vă albiți dinții rapid?
  Sunt disponibile multe produse de albire a dinților care vă pot ajuta să vă albiți rapid dinții. Acestea conțin de obicei peroxid și pot fi folosite acasă sau aplicate de către medicul dentist.
 3. Există un substitut pentru periajul dinților?
  În timp ce practici precum folosirea aței dentare și oil pulling pot fi completări excelente la rutina de igienă dentară, periajul dinților este, de asemenea, important. De fapt, se recomandă să vă spălați pe dinți timp de două minute, de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi. Anumite antihistaminice, antipsihotice și medicamente pentru tensiune arterială ridicată pot face ca dinții să devină mai întunecați. Tratamentele împotriva cancerului pot avea, de asemenea, acest efect. În plus, copiii expuși la anumite antibiotice la o vârstă fragedă pot prezenta decolorarea dinților la vârsta adultă.
 4. Cum vă albiți dinții peste noapte?
  Niciun tratament nu poate albi dinții peste noapte, dar unele opțiuni sunt mai rapide decât altele. Tratamentele naturale sau fără prescripție medicală pot dura mai mult decât cele la cabinetul stomatologic. Chiar și în acest din urmă caz, este probabil ca albirea să necesite mai multe sesiuni de tratament de câteva ore fiecare.
 5. Ce folosesc stomatologii pentru a albi dinții?
  Stomatologii folosesc cel mai frecvent peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamidă pentru a albi dinții.
 6. Cât durează albirea dinților?
  Timpul pe care trebuie să îl investiți în albirea la domiciliu variază și poate merge de la utilizarea unui gel peste noapte până la benzi timp de câteva săptămâni. Durata depinde de instrucțiunile specifice ale produsului, de cât de severe sunt petele și de cât de alb vreți ca zâmbetul să fie.
 7. Ce puteți mânca după albirea dinților?
  Când puteți mânca după ce ați folosit un produs de albire a dinților la domiciliu va depinde de produsul pe care îl folosiți. După ce ați finalizat regimul de albire, luați în considerare limitarea consumului de alimente și lichide de culoare strălucitoare sau cu pigment. 
 8. De ce vă dor dinții după folosirea benzilor de albire?
  Durerea dentară poate apărea atunci când agentul de albire cu peroxid ajunge la dentină, stratul dintelui de sub smalț, ceea ce irită nervii. Sensibilitatea este de obicei temporară și se recomandă luarea unei pauze de la albirea dinților până când aceasta dispare, apoi reluarea, poate fi de ajutor. De asemenea, gingiile pot deveni sensibile din cauza unei tăvițe care nu se potrivește bine, care se poate freca de gingii și poate provoca traume. Urmând cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj, puteți reduce șansele de sensibilitate a gingiilor și a dinților.
 9. Pot fi albiți dinții fără daune?
  Multe metode de albire a dinților pot fi sigure atunci când sunt folosite în mod corespunzător. Cu cât le folosiți mai frecvent și cu cât creșteți mai mult puterea agenților de albire sau a altor produse de albire cu substanțe chimice, cu atât crește riscul de sensibilitate și de posibile inflamații ale gingiilor.
 10. Albirea dinților este sigură?
  Discuția cu medicul stomatolog este cel mai important pas pe care îl veți face atunci când vă gândiți ce produs de albire este potrivit pentru dvs. De asemenea, este esențial să înțelegeți ce ingrediente conține produsul de albire a dinților. Dacă puteți, alegeți un produs aprobat și asigurați-vă că agentul său de albire este peroxid de hidrogen sau de carbamidă. Produsele de albire fără hidrogen, în special cele cu clorit de sodiu au potențialul de a deteriora smalțul. 
 11. Care este cea mai ieftină modalitate de a vă albi dinții?
  Costul produselor de albire variază și depinde de utilizarea unui produs la domiciliu sau a unui remediu natural. În timp ce gelurile și benzile, care de obicei costă mai mult decât pasta de dinți, pot funcționa mai repede, dacă vă clătiți cu ulei de nucă de cocos, bicarbonat de sodiu sau o altă metodă naturală, puteți economisi bani. 

Concluzie

Există multe opțiuni la domiciliu pe care le puteți încerca pentru a vă albi dinții. Cu toate acestea, fiți precaut, deoarece vă puteți deteriora smalțul sau gingiile, ceea ce poate duce la sensibilitate și carii. Cel mai bun mod de a vă albi dinții este să preveniți petele înainte ca acestea să apară, să continuați să practicați o bună igienă orală și să faceți controale dentare regulate. Dacă ați încercat aceste metode fără succes, medicul dentist vă poate ajuta să stabiliți dacă o altă metodă de tratament ar putea fi o opțiune mai bună.