Meniu

Bijuterii dentare: Care este procedura, pretul si ce beneficii ofera

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Probabil că ați auzit de piercing-urile de urechi, de corp și chiar de cele orale, dar un piercing dentar este mai puțin cunoscut. Această tendință presupune plasarea unei pietre prețioase sau a unui alt tip de bijuterie chiar pe un dinte. Bijuteriile dentare, cunoscute și sub numele de piercing dentar sau twinkles, sunt bijuterii atașate pe suprafața vizibilă a dinților. Acestea sunt semipermanente și sunt lipite pe dinte de către un ortodont certificat.

Ce este o bijuterie dentară?

O bijuterie dentară sau un piercing dentar este o bijuterie, o piatră sau o piesă de bijuterie care este atașată sau lipită pe unul sau mai mulți dinți. Bijuteriile sunt de obicei foarte mici și sunt plasate pe dinții din față sau pe cei anteriori. Deși bijuteriile dentare sunt cunoscute ca piercinguri dentare, marea majoritate nu sunt deloc piercinguri. Nu se face o gaură în dinte, iar piesa de bijuterie nu trece prin dinte, în schimb, aceasta este lipită sau întărită pe dinte cu ajutorul lipiciului și al luminii UV. Excepție fac bijuteriile dentare permanente, care sunt foarte rar realizate și implică găurirea dintelui. În cea mai mare parte, atunci când oamenii vorbesc despre piercinguri dentare sau bijuterii dentare, se referă la cele detașabile, lipite pe dinți.

Pietrele prețioase sunt disponibile în toate formele și dimensiunile diferite. Unele alegeri populare includ:

  • Diamante
  • Safire
  • Rubine
  • Cristale

Desenele din aur sau argint, cum ar fi fluturi sau chiar logo-uri sau litere, sunt, de asemenea, opțiuni. Piercingurile dentare se fac de obicei pe un dinte din partea din față a gurii, departe de zona gingivală.

Cum este procedura de plasare a bijuteriilor dentare?

Procedura de plasare a bijuteriilor dentare este destul de simplă. Nu ar trebui să se simtă nicio durere înainte sau după ce bijuteria este plasată.

  • Pregătirea dintelui. Înainte de procedură, smalțul dinților va fi curățat și pregătit. Se va folosi un gravat cu acid pentru a curăța dintele.
  • Aplicarea compozitului. Un agent de lipire și un compozit (un material de rășină făcut pentru dinți) vor fi apoi aplicate în zona în care va fi plasată bijuteria.
  • Plasarea bijuteriilor. Apoi, un expert în piercing sau un dentist va folosi instrumente pentru a fixa bijuteria în compozit.
  • Montarea. O lampă specială polimerizează (întărește) compozitul. Este nevoie doar de aproximativ 20 până la 60 de secunde sau cam așa ceva pentru ca bijuteria să se fixeze în compozit.
  • Îngrijirea ulterioară. Ar trebui să evitați să vă spălați dinții viguros și să mâncați alimente picante sau lipicioase. Este important să mențineți o igienă orală adecvată după un piercing dentar. De asemenea, este recomandat să nu se atingă sau să se joace cu bijuteria odată ce a fost plasată.

În mod obișnuit, nu este nevoie de găurire pentru a plasa un piercing dentar, deși unele persoane pot avea dinții găuriți de un profesionist. Inelele dentare sunt plasate prin perforarea unei găuri prin dinte pentru a fixa inelul prin acesta. Acest lucru nu este recomandat din cauza deteriorării ireversibile a dintelui. În primele 24 de ore după ce s-a aplicat o bijuterie dentară, o persoană trebuie să mănânce alimente moi și să evite să atingă bijuteria sau să folosească o periuță de dinți electrică. 

Cine efectuează procedura de plasare a unei bijuterii dentare?

În timp ce unii bijutieri și furnizori de pietre dentare pot oferi piercinguri dentare sau atașarea pietrelor dentare, cel mai sigur loc pentru a pune o piatră dentară este cabinetul stomatologic. Dentiștii au trecut printr-o pregătire riguroasă pentru a înțelege sănătatea dentară și orală și înțeleg nivelul de igienizare și precauție necesare pentru a atașa în siguranță orice la un dinte. În timp ce unele dintre aceste kituri de casă au recenzii bune și mulți au avut succes în utilizarea lor pentru a atașa pietre prețioase dentare, riscurile unei aplicări necorespunzătoare sunt mai mari atunci când se aplică individual pietrele prețioase dentare.

Care sunt complicațiile bijuteriilor dentare?

Pe lângă riscul crescut de iritație a gingiilor și carii dentare, bijuteriile și piercingurile dentare pot implica și alte complicații grave, printre care se numără și acestea:

  • Poate exista o reacție alergică la lipiciul folosit pentru a fixa bijuteriile. Aceasta este mult mai mult o preocupare pentru kiturile DIY de bijuterii dentare sau pentru piercingurile dentare efectuate într-un cadru non-dentar. De asemenea, lipiciul poate fi ingerat în timpul unei aplicări necorespunzătoare. 
  • Metalul sau bijuteria pot provoca potențial iritații ale gingiilor sau ale părții interioare a obrazului. O bijuterie ascuțită sau cu margini ascuțite poate irita și aceste zone.
  • Bijuteria poate cădea de la locul ei și poate fi înghițită în timpul somnului sau al mesei.
  • Lipiciul îndepărtat necorespunzător poate îndepărta smalțul odată cu el. Îndepărtarea ar trebui să fie întotdeauna efectuată de profesioniști.
  • Orice bacterii sau particule de alimente prinse între bijuterie și dinte pot provoca o respirație urât mirositoare care poate fi foarte greu de combătut.
  • Fațetele pot fi mai fragile decât dinții naturali, iar acestea pot fi deteriorate de o bijuterie dentară. Oricine are fațete ar trebui să se consulte cu un dentist înainte de a lua în considerare un piercing dentar.

Bijuterii dentare – preț

Prețul unei bijuterii dentare va varia în funcție de tipul de bijuterie aplicată, de exemplu, o bijuterie dentară cu diamante va fi mai scumpă decât una din argint. Prețul celor mai ieftine poate începe de la aproximativ 3oo de lei.

Concluzie

Bijuteriile dentare sunt o tendință în vogă, se realizează prin încorporarea unei bijuterii într-un compozit aplicat pe suprafața dintelui. Aceasta ete o procedură temporară care nu prezintă la fel de multe riscuri ca alte tehnici de piercing oral, cu toate acestea, bijuteriile dentare pot duce la complicații. Se recomandă ca doar persoanele cu o gură sănătoasă și cu bune obiceiuri de igienă orală să ia în considerare această procedură. Este important să faceți controale dentare la fiecare 6 luni pentru a vă asigura că bijuteriile nu vă deteriorează dinții sau gingiile.