Meniu

Bube pe limba: Care este cauza si cum sunt tratate?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Bubele mici pe limbă sunt frecvente și apar, în general, după ce mâncați alimente foarte fierbinți sau acide, care irită papilele gustative sau după ce vă mușcați limba, ceea ce duce la durere și disconfort atunci când vorbiți sau mâncați. Aceste bubițe dispar de obicei de la sine după un timp. Cu toate acestea, dacă își schimbă dimensiunea sau se simt iritate, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi o infecție cu HPV sau un cancer oral. 

Ce sunt bubele pe limbă?

Cu toții avem bube pe limbă. De obicei de aceeași culoare ca și restul limbii, aceste bubițe, cunoscute sub numele de papile fungiforme, sunt adesea imperceptibile, contribuind la o textură aspră. Ele conțin papilele gustative și senzorii de temperatură, ceea ce le face să joace un rol esențial în modul în care sunt consumate alimentele. 

Ce poate cauza bubele anormale ale limbii?

Ori de câte ori vă analizați  limba, gândiți-vă la gură ca la o imagine în oglindă pe o parte și pe cealaltă. Dacă este normal și ar trebui să fie acolo, probabil că va arăta aproape identic pe partea opusă a gurii. Dar dacă aveți răni sau bubițe pe limbă doar pe o singură parte, este mai probabil să fie ceva care nu ar trebui să fie acolo. Atunci când restrângeți diferitele tipuri de bube pe limbă pentru a vă autodiagnostica ce se întâmplă în interiorul propriei guri, urmăriți următoarele tipuri:

Papilită linguală tranzitorie

Aproximativ jumătate din populație experimentează la un moment dat în viață acest tip de bube pe limbă. Aceste mici bubițe albe sau roșii se formează atunci când papilele devin iritate și ușor umflate. Nu este întotdeauna clar de ce se întâmplă acest lucru, dar poate fi legat de stres, hormoni sau anumite alimente. Papilita linguală eruptivă este cea mai frecventă în rândul copiilor și este probabil contagioasă. Poate fi însoțită de febră și de ganglioni limfatici umflați și este uneori asociată cu o infecție virală. 

Deși pot fi inconfortabile, bubițele respective nu sunt grave și, de obicei, se vindecă fără tratament în termen de 2 săptămâni. Cu toate acestea, bubele pot recidiva. 

Papilomul scuamos

Papilomul scuamos este asociat cu papilomavirusul uman (HPV). Este de obicei o bubiță nedureroasă, de formă neregulată, care poate fi tratată chirurgical sau prin ablație cu laser. Nu există cel mai bun tratament pentru HPV, dar simptomele individuale pot fi abordate.

Herpesul oral

Herpesul este o infecție virală comună și, uneori, nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor dezvolta din când în când bășici în jurul nasului sau al gurii. Unii oameni dezvoltă, de asemenea, vezicule pe limbă sau pe gingii. Aceste vezicule pot fi foarte dureroase și pot dura o săptămână sau mai mult. Herpesul oral este contagios și se poate răspândi prin salivă, prin contactul direct cu zona infectată sau prin contactul cu mucoasa gurii și a limbii. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când nu sunt prezente simptome.

Sifilis

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS). De obicei, începe cu o rană mică, nedureroasă, ușor de înlăturat. Rana inițială este urmată de o erupție cutanată. Mai multe răni apar și dispar pe măsură ce boala progresează. În stadiile incipiente, sifilisul este ușor de tratat cu antibiotice. În timpul stadiilor secundare, pot apărea răni în gură și pe limbă. Infecția care provoacă aceste răni poate duce la complicații grave și chiar la deces, dacă nu este tratată.

Scarlatina

Scarlatina poate avea ca rezultat “limba de căpșuni”. Această afecțiune lasă limba roșie, cu bubițe și poate provoca, de asemenea, erupții cutanate și febră. Scarlatina este, de obicei, ușoară și poate fi tratată cu antibiotice. Complicațiile rare includ pneumonia, febra reumatismală și boala de rinichi. Această problemă contagioasă trebuie luată în serios.

Tratamentul pentru scarlatină include antibiotice. De asemenea, puteți lua ibuprofen sau paracetamol pentru a ameliora febra și durerea în gât. 

Cancerul gurii

Majoritatea bubelor de pe limbă nu sunt grave, dar unele sunt canceroase. Bubele canceroase apar de obicei pe părțile laterale ale limbii, mai degrabă decât în partea superioară. Cel mai frecvent tip de cancer care se dezvoltă pe limbă este carcinomul cu celule scuamoase.

Atunci când cancerul de limbă orală apare în partea din față a limbii, nodul poate fi gri, roz sau roșu. Atingerea acestuia poate provoca sângerări. Cancerul poate apărea și în partea din spate (baza) a limbii. Acesta poate fi mai greu de detectat, mai ales pentru că la început nu există durere. Poate deveni dureros pe măsură ce avansează.

Fibromul traumatic

Fibromul traumatic este o excrescență netedă și roz a limbii, cauzată de o iritație cronică. Aceste leziuni se pot dezvolta dacă mestecați pe partea interioară a obrazului sau dacă proteza dentară irită pielea din gură. Un fibrom traumatic este benign, dar acestea pot crește și se pot mări, mai ales în cazul iritațiilor repetate. Deoarece aceste bubițe pe limbă pot imita alte tipuri de leziuni, medicul ar putea recomanda o biopsie pentru a exclude cancerul oral. 

Creșterea poate fi îndepărtată chirurgical, dacă este necesar. 

Alergii

Intoleranțele alimentare și reacțiile alergice pot provoca un fel de bășici pe limbă. Umflarea bruscă și imediată a întregii limbi ar putea fi un semn al unei reacții periculoase cunoscute sub numele de anafilaxie. O persoană ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă:

  • se confruntă cu umflarea buzelor, a gurii sau a limbii
  • dezvoltă o erupție cutanată bruscă sau urticarie
  • are respirație șuierătoare sau are orice alte dificultăți de respirație

Tuberculoză

Tuberculoza este o boală infecțioasă care afectează, de obicei, plămânii. Unele persoane cu tuberculoză dezvoltă leziuni și răni pe corp. Rănile pot fi oriunde, inclusiv pe limbă. Bășicile de pe limbă datorate tuberculozei sunt extrem de rare, dar pot fi primul simptom al afecțiunii la o persoană recent infectată.

Afte bucale

Afta orală este o infecție cu drojdie în gură. Drojdia este un tip de ciupercă care crește în mod obișnuit în locuri umede și întunecate. Bebelușii, în special nou-născuții, dezvoltă adesea afte orale. Alți factori de risc pentru dezvoltarea aftoasă orală includ:

  • diabetul
  • corticosteroizi, inclusiv inhalatorii pentru astm
  • afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV, transplantul de organe, bolile autoimune și cancerul
  • medicamente sau afecțiuni care cauzează uscăciunea gurii

Tratamentul pentru bubele de pe limbă

Indiferent de cauza bășicilor, unele remedii casnice pot fi de ajutor. Acestea includ:

  • evitarea alimentelor acide și picante până când bubițele dispar
  • consumul de apă din abundență
  • gargară cu apă caldă cu sare și clătiri bucale cu bicarbonat de sodiu în mod regulat
  • aplicarea de remedii topice pentru a reduce durerea. Unele produse pot fi achiziționate fără prescripție medicală sau online, cum ar fi medicamentele pentru afte sau gelurile de amorțire orală.
  • evitarea apelor de gură pe bază de alcool până la dispariția bubițelor. O gamă de ape de gură fără alcool este disponibilă online.

O bună sănătate orală poate reduce riscul de apariție a bubelor pe limbă și a cancerului și poate ajuta la prevenirea infecției sau a durerii bubițelor. Oamenii ar trebui să aibă grijă de igiena lor orală prin:

  • spălarea dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi
  • vizitarea dentistului de două ori pe an
  • clătirea temeinică a gurii după utilizarea inhalatoarelor cu steroizi
  • evitarea alimentelor care irită gingiile
  • limitarea consumului de gustări dulci și de alimente care pot provoca carii dentare
  • renunțarea la fumat și evitarea utilizării tutunului de mestecat sau a oricăror produse similare
  • limitarea consumului de alcool

Persoanele cu vârsta de până la 26 de ani ar trebui să ia în considerare administrarea vaccinului împotriva papilomavirusului uman (HPV). HPV este virusul legat de cancerul oral și genital.

Concluzie

Cele mai multe bube pe limbă apar fără o cauză evidentă și dispar de la sine. Ele pot reveni după luni sau ani de zile sau nu mai apar niciodată. În ambele cazuri, bubițele de pe limbă ar trebui să fie rareori un motiv de îngrijorare. Chiar și atunci când bubele de pe limbă sunt rezultatul unei afecțiuni medicale mai grave, cum ar fi o infecție, ele pot fi un semn de avertizare timpurie util, care încurajează un tratament prompt. Consultând un medic mai devreme decât mai târziu, este posibil să se îmbunătățească perspectivele asociate cu afecțiunile medicale în curs de desfășurare, inclusiv cancerul.