Bube pe limbă

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Bubele mici pe limbă sunt frecvente și apar, în general, după ce mâncați alimente foarte fierbinți sau acide, care irită papilele gustative sau după ce vă mușcați limba, ceea ce duce la durere și disconfort atunci când vorbiți sau mâncați. Aceste bubițe dispar de obicei de la sine după un timp. Cu toate acestea, dacă își schimbă dimensiunea sau se simt iritate, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi o infecție cu HPV sau un cancer oral. 

Dacă bubele pe limbă nu se rezolvă sau dacă apar împreună cu alte simptome, cum ar fi roșeața intensă, durerea sau febra, de exemplu, ar trebui să vă adresați medicului sau dentistului pentru evaluare. Aceștia pot identifica cauza și pot iniția un tratament adecvat. 

Ce sunt bubele  pe limbă?

Cu toții avem bube pe limbă. De obicei de aceeași culoare ca și restul limbii, aceste bubițe, cunoscute sub numele de papile fungiforme, sunt adesea imperceptibile, contribuind la o textură aspră. Ele conțin papilele gustative și senzorii de temperatură, ceea ce le face să joace un rol esențial în modul în care sunt consumate alimentele. 

Denumirea științifică pentru bubele de pe limbă este papilită linguală tranzitorie. Astfel de bubițe sunt mici umflături cu aspect roșu sau alb care cresc pe suprafața limbii. Din fericire, problema se rezolvă rapid de la sine și nu este nevoie de îngrijiri medicale.

Bubele normale de pe limbă sunt unul dintre cele trei tipuri de papile: 

 • fungiformă
 • filiformă
 • circumvalate

Apoi, există umflături chiar în partea din spate a limbii, care sunt amigdalele linguale. Bubele pe limbă ușor mai mici, dar totuși mari, din fața amigdalelor linguale sunt papilele circumvalate. Acestea sunt umflături mai mari în formă de cerc de pe partea din spate a limbii și probabil că le puteți vedea dacă scoateți limba foarte mult. Majoritatea oamenilor au aproximativ o duzină de papile aliniate unul lângă altul de-a lungul părții din spate a limbii. 

Ce poate cauza bubele anormale ale limbii?

Dacă înțelegeți care bubițe din gură sunt normale și care nu sunt normale, puteți identifica mai ușor o boală, o infecție sau o afecțiune. Ori de câte ori vă analizați  limba, gândiți-vă la gură ca la o imagine în oglindă pe o parte și pe cealaltă. Dacă este normal și ar trebui să fie acolo, probabil că va arăta aproape identic pe partea opusă a gurii. Dar dacă aveți răni sau bubițe pe limbă doar pe o singură parte, este mai probabil să fie ceva care nu ar trebui să fie acolo. Atunci când restrângeți diferitele tipuri de bube pe limbă pentru a vă autodiagnostica ce se întâmplă în interiorul propriei guri, urmăriți următoarele tipuri:

Papilită linguală tranzitorie

Aproximativ jumătate din populație experimentează la un moment dat în viață acest tip de bube pe limbă. Aceste mici bubițe albe sau roșii se formează atunci când papilele devin iritate și ușor umflate. Nu este întotdeauna clar de ce se întâmplă acest lucru, dar poate fi legat de stres, hormoni sau anumite alimente. Papilita linguală eruptivă este cea mai frecventă în rândul copiilor și este probabil contagioasă. Poate fi însoțită de febră și de ganglioni limfatici umflați și este uneori asociată cu o infecție virală. 

Deși pot fi inconfortabile, bubițele respective nu sunt grave și, de obicei, se vindecă fără tratament în termen de 2 săptămâni. Cu toate acestea, bubele pot recidiva. În astfel de cazuri, clătirile cu apă sărată sau alimentele reci și netede pot oferi ușurare. De asemenea, puteți reduce iritarea evitând alimentele acre și picante. Consultați un medic dacă bubițele nu se vindecă în câteva zile sau dacă durerea interferează cu mâncatul.

Afte (ulcere aftoase)

Aftele sunt printre cele mai frecvente cauze ale rănilor din gură. Ele pot apărea oriunde în gură, inclusiv sub limbă. Unii oameni observă că anumite alimente par să declanșeze aftele. Cu toate acestea, cauza este încă puțin înțeleasă. Acestea nu sunt contagioase și dispar, de obicei, în 7 până la 10 zile fără tratament. Analgezicele fără prescripție medicală pot ameliora simptomele, dar este recomandat să consultați un medic dacă aftele sunt persistente, însoțite de febră sau sunt atât de dureroase încât nu puteți mânca sau bea. 

Papilomul scuamos

Papilomul scuamos este asociat cu papilomavirusul uman (HPV). Este de obicei o bubiță nedureroasă, de formă neregulată, care poate fi tratată chirurgical sau prin ablație cu laser. Nu există cel mai bun tratament pentru HPV, dar simptomele individuale pot fi abordate.

Papilomul scuamos este o excrescență inofensivă, benignă, care nu necesită un tratament specific. Leziunea ar putea provoca iritații în funcție de localizarea sa, moment în care puteți discuta cu medicul despre îndepărtare. Opțiunile de îndepărtare includ cauterizarea (arderea țesutului), excizia, chirurgia cu laser și crioterapia (înghețarea țesutului). Recurența este puțin probabilă după îndepărtare.

Herpesul oral

Herpesul este o infecție virală comună și, uneori, nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor dezvolta din când în când bășici în jurul nasului sau al gurii. Unii oameni dezvoltă, de asemenea, vezicule pe limbă sau pe gingii. Aceste vezicule pot fi foarte dureroase și pot dura o săptămână sau mai mult. Herpesul oral este contagios și se poate răspândi prin salivă, prin contactul direct cu zona infectată sau prin contactul cu mucoasa gurii și a limbii. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când nu sunt prezente simptome.

Sifilis

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS). De obicei, începe cu o rană mică, nedureroasă, ușor de înlăturat. Rana inițială este urmată de o erupție cutanată. Mai multe răni apar și dispar pe măsură ce boala progresează. În stadiile incipiente, sifilisul este ușor de tratat cu antibiotice. În timpul stadiilor secundare, pot apărea răni în gură și pe limbă. Infecția care provoacă aceste răni poate duce la complicații grave și chiar la deces, dacă nu este tratată.

Sifilisul necesită un tratament scurt cu antibiotice și nu dispare de la sine. Aceasta implică, de obicei, una sau mai multe injecții cu penicilină sau o cură de 10 până la 14 zile cu un alt antibiotic (dacă nu puteți lua penicilină). Este important să evitați activitatea sexuală până la cel puțin 2 săptămâni de la terminarea tratamentului și trebuie să îi anunțați pe partenerii sexuali de diagnostic. 

Scarlatina

Scarlatina poate avea ca rezultat “limba de căpșuni”. Această afecțiune lasă limba roșie, cu bubițe și poate provoca, de asemenea, erupții cutanate și febră. Scarlatina este, de obicei, ușoară și poate fi tratată cu antibiotice. Complicațiile rare includ pneumonia, febra reumatismală și boala de rinichi. Această problemă contagioasă trebuie luată în serios.

Tratamentul pentru scarlatină include antibiotice. De asemenea, puteți lua ibuprofen sau paracetamol pentru a ameliora febra și durerea în gât. Alte remedii casnice includ consumul de apă din abundență pentru a preveni deshidratarea, gargara cu apă sărată, utilizarea unui umidificator și evitarea a tot ceea ce irită gâtul (fum de țigară, parfumuri, produse de curățare etc.).

Glosită

Glosita este situația în care o inflamație face ca limba să pară mai degrabă netedă decât accidentată. Poate fi rezultatul unei varietăți de cauze, inclusiv o reacție alergică, fumatul și alte substanțe iritante sau o infecție.

Tratamentul depinde de cauză, respectiv, este nevoie de consultarea unui medic dacă glosita este persistentă sau recurentă. Dacă se datorează unei infecții, se poate prescrie un antibiotic sau un alt medicament. O bună igienă orală, care include periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi, este de asemenea, de folos.

Simptomele s-ar putea ameliora și prin schimbarea dietei sau prin administrarea de suplimente pentru a trata o deficiență nutrițională și prin evitarea a tot ceea ce irită limba, cum ar fi alimentele picante și tutunul. Consultați un medic dacă simptomele durează mai mult de 10 zile sau dacă limba umflată vă blochează căile respiratorii.

Cancerul gurii

Majoritatea bubelor de pe limbă nu sunt grave, dar unele sunt canceroase. Bubele canceroase apar de obicei pe părțile laterale ale limbii, mai degrabă decât în partea superioară. Cel mai frecvent tip de cancer care se dezvoltă pe limbă este carcinomul cu celule scuamoase.

Atunci când cancerul de limbă orală apare în partea din față a limbii, nodul poate fi gri, roz sau roșu. Atingerea acestuia poate provoca sângerări. Cancerul poate apărea și în partea din spate (baza) a limbii. Acesta poate fi mai greu de detectat, mai ales pentru că la început nu există durere. Poate deveni dureros pe măsură ce avansează.

Dacă se suspectează cancerul, medicul va lua probabil o mostră de țesut pentru a fi examinată la microscop (biopsie). Opțiunile de tratament includ intervenția chirurgicală, chimioterapia și radiațiile, în funcție de tipul și stadiul cancerului.

Fibromul traumatic

Fibromul traumatic este o excrescență netedă și roz a limbii, cauzată de o iritație cronică. Aceste leziuni se pot dezvolta dacă mestecați pe partea interioară a obrazului sau dacă proteza dentară irită pielea din gură. Un fibrom traumatic este benign, dar acestea pot crește și se pot mări, mai ales în cazul iritațiilor repetate. Deoarece aceste bubițe pe limbă pot imita alte tipuri de leziuni, medicul ar putea recomanda o biopsie pentru a exclude cancerul oral. 

Creșterea poate fi îndepărtată chirurgical, dacă este necesar. Un fibrom traumatic este adesea ridicat, așa că există posibilitatea de a mușca din nou bubița și de a leza din nou zona. Acest lucru face ca leziunea să crească în dimensiuni mai mari. După îndepărtare, reapariția poate fi evitată prin întreruperea obiceiurilor care au cauzat leziunea inițială.

Chisturi limfoepiteliale

Aceste chisturi galbene și moi apar de obicei sub limbă. Cauza lor nu este clară, dar aceste tumori mici, benigne, sunt observate de obicei la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Creșterile sunt nedureroase și nu provoacă semne sau simptome semnificative. Chisturile limfoepiteliale sunt benigne și pot fi îndepărtate chirurgical. Odată îndepărtată prin excizie completă, excrescența rareori reapare. Cu toate acestea, nu există o modalitate de a preveni această afecțiune.

Alergii

Intoleranțele alimentare și reacțiile alergice pot provoca un fel de bășici pe limbă. Umflarea bruscă și imediată a întregii limbi ar putea fi un semn al unei reacții periculoase cunoscute sub numele de anafilaxie. O persoană ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă:

 • se confruntă cu umflarea buzelor, a gurii sau a limbii
 • dezvoltă o erupție cutanată bruscă sau urticarie
 • are respirație șuierătoare sau are orice alte dificultăți de respirație

Tuberculoză

Tuberculoza este o boală infecțioasă care afectează, de obicei, plămânii. Unele persoane cu tuberculoză dezvoltă leziuni și răni pe corp. Rănile pot fi oriunde, inclusiv pe limbă. Bășicile de pe limbă datorate tuberculozei sunt extrem de rare, dar pot fi primul simptom al afecțiunii la o persoană recent infectată.

Afte bucale

Afta orală este o infecție cu drojdie în gură. Drojdia este un tip de ciupercă care crește în mod obișnuit în locuri umede și întunecate. Bebelușii, în special nou-născuții, dezvoltă adesea afte orale. Alți factori de risc pentru dezvoltarea aftoasă orală includ:

 • diabetul
 • corticosteroizi, inclusiv inhalatorii pentru astm
 • afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV, transplantul de organe, bolile autoimune și cancerul
 • medicamente sau afecțiuni care cauzează uscăciunea gurii

Majoritatea persoanelor cu afte bucale observă de obicei pete albe și aspre pe limbă sau pe buze, roșeață și o gură inflamată. Unii oameni descriu o senzație de vată în gură sau o senzație de uscăciune. Alții se confruntă cu crăpături în apropierea buzelor sau cu durere la masă.

Leziuni ale gurii 

Este absolut normal să apară răni în gură și bubițe pe limbă din cauza unor lucruri prostești, cum ar fi mușcarea unui chips de tortilla în mod greșit, înțeparea cu periuța de dinți sau chiar mușcarea accidentală a limbii. De obicei, zona traumatizată se va umfla.

Aceste zone se vor vindeca în totalitate de la sine, dar pot fi făcute și clătiri cu apă caldă cu sare. Dacă încep să pară infectate sau dacă leziunile sunt suficient de grave încât să simți că este nevoie de copci, mergeți la un dentist cât mai repede.

Diagnosticul și când trebuie să consultați un medic

Singura cauză a bubelor pe limbă care reprezintă o urgență medicală este anafilaxia. Persoanele care au limba foarte umflată sau care se confruntă cu probleme de respirație alături de bășicile de limbă trebuie să solicite asistență medicală imediată.

Cu excepția cazului în care o bubița pe limbă provoacă dureri intense sau dacă persoana are și febră, de obicei este sigur să așteptați câteva zile înainte de a merge la medic. În cazul în care simptomele persistă mai mult de o săptămână, cel mai bine este să vorbiți cu un medic. O bubiță în creștere pe limbă care nu dispare ar putea fi o afecțiune mai gravă sau, potențial, chiar cancer. De asemenea, este recomandat să consultați un medic pentru bubele dureroase pe limbă, care revin mereu.

Pentru a diagnostica bubițele, un medic le va inspecta și va întreba despre istoricul medical al persoanei și despre orice alergii alimentare. În unele cazuri, un medic poate solicita un test de sânge pentru a exclude infecții precum sifilisul și tuberculoza. Dacă se suspectează cancer sau dacă nu se cunoaște cauza bubelor, medicul poate recomanda o biopsie sau îndepărtarea bubițelor pentru diagnosticare.

Tratamentul pentru bubele  de pe limbă

Tratamentul depinde de cauza bubițelor. Medicamentele antifungice sunt o opțiune de tratament pentru aftele bucale, în timp ce majoritatea infecțiilor bacteriene vor necesita antibiotice. Unele afecțiuni, cum ar fi papilita linguală tranzitorie, vor dispărea de la sine. Herpesul nu se poate vindeca, dar medicamentele antivirale pot ajuta la prevenirea apariției altor focare.

Multe afecțiuni medicale pot slăbi sistemul imunitar și pot face ca bășicile de pe limbă să apară mai des, așa că tratamentul poate include și testarea pentru alte boli, cum ar fi diabetul. Gestionarea adecvată a acestor afecțiuni poate reduce riscul revenirii bubelor pe limbă.

Indiferent de cauza bășicilor, unele remedii casnice pot fi de ajutor. Acestea includ:

 • evitarea alimentelor acide și picante până când bubițele dispar
 • consumul de apă din abundență
 • gargară cu apă caldă cu sare și clătiri bucale cu bicarbonat de sodiu în mod regulat
 • aplicarea de remedii topice pentru a reduce durerea. Unele produse pot fi achiziționate fără prescripție medicală sau online, cum ar fi medicamentele pentru afte sau gelurile de amorțire orală.
 • evitarea apelor de gură pe bază de alcool până la dispariția bubițelor. O gamă de ape de gură fără alcool este disponibilă online.

O bună sănătate orală poate reduce riscul de apariție a bubelor pe limbă și a cancerului și poate ajuta la prevenirea infecției sau a durerii bubițelor. Oamenii ar trebui să aibă grijă de igiena lor orală prin:

 • spălarea dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi
 • vizitarea dentistului de două ori pe an
 • clătirea temeinică a gurii după utilizarea inhalatoarelor cu steroizi
 • evitarea alimentelor care irită gingiile
 • limitarea consumului de gustări dulci și de alimente care pot provoca carii dentare
 • renunțarea la fumat și evitarea utilizării tutunului de mestecat sau a oricăror produse similare
 • limitarea consumului de alcool
 • tratarea oricăror probleme de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul

Persoanele cu vârsta de până la 26 de ani ar trebui să ia în considerare administrarea vaccinului împotriva papilomavirusului uman (HPV). HPV este virusul legat de cancerul oral și genital.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt bubițele de pe limbă?
  Limba este alcătuită din mușchi, iar suprafața este acoperită de o membrană mucoasă. În mod obișnuit, bubele mici (cunoscute și sub numele de papile) acoperă suprafața părții din spate a limbii. Între papile se află protuberanțele gustative care vă ajută să gustați alimentele. De obicei, aceste papile sunt destul de neobservabile. Dar, uneori, ele se măresc și vă pot provoca durere. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive.
 2. Pot alergiile să provoace bubițe pe partea din spate a limbii?
  Amigdalele linguale din spatele limbii pot fi și ele iritate la fel cum sunt amigdalele “obișnuite” din spatele gâtului, când se umflă și se înroșesc ori de câte ori este prezentă o alergie. Persoanele cărora li s-au îndepărtat celelalte amigdale văd uneori amigdalele de pe suprafața limbii umflându-se mai frecvent ca efect secundar. Când se întâmplă acest lucru, veți putea vedea și simți mai ușor bubele de pe limbă. Dacă aveți alergii alimentare cunoscute, trebuie să fiți mai precaut. Este foarte probabil să se umfle limba dacă mâncați ceva la care sunteți alergic. De asemenea, s-ar putea să aveți furnicături sau să simți mâncărimi.
 3. Cum să preveniți bășicile de pe spatele limbii?
  Unii oameni au bășici pe limbă de fiecare dată când mănâncă ceva picant sau acid, cum ar fi roșiile sau sosurile pe bază de roșii. Alimentele sărate, cum ar fi chipsurile tortilla, pot face și ele acest lucru. Odată ce sunt identificați factorii declanșatori, cel mai bine este fie evitate alimentele acide și picante, fie să se reducă consumul lor, astfel încât limba să nu rămână iritată.
  Clătirea cu apă caldă cu sare și menținerea hidratării va ajuta la minimizarea papilelor umflate și a bubițelor inflamate ale limbii. Și dacă sunteți predispus să aveți frecvent răni în gură, cum ar fi ulcerele recurente, întrebați-vă medicul dentist despre obținerea unei tratament. Când vine vorba de sănătatea orală, practicarea unei bune igiene orale este cel mai important lucru.

Concluzie

Cele mai multe bube pe limbă apar fără o cauză evidentă și dispar de la sine. Ele pot reveni după luni sau ani de zile sau nu mai apar niciodată. În ambele cazuri, bubițele de pe limbă ar trebui să fie rareori un motiv de îngrijorare.

Chiar și atunci când bubele de pe limbă sunt rezultatul unei afecțiuni medicale mai grave, cum ar fi o infecție, ele pot fi un semn de avertizare timpurie util, care încurajează un tratament prompt. Consultând un medic mai devreme decât mai târziu, este posibil să se îmbunătățească perspectivele asociate cu afecțiunile medicale în curs de desfășurare, inclusiv cancerul.

În cele mai multe cazuri, aceste leziuni sunt benigne, dar este important să consultați un medic dacă dezvoltați o nouă creștere sau dacă o leziune își schimbă dimensiunea. Acesta poate diagnostica bășicile și vă poate recomanda un tratament, dacă este necesar.