Meniu

Tomografie dentara computerizata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când o persoană este evaluată pentru implanturi dentare, parodontologul va solicita probabil o scanare CT. Medicul poate folosi această tehnologie pentru a produce imagini tridimensionale (3-D) ale dinților, țesuturilor moi, căilor nervoase și osului într-o singură scanare.

Ce este tomografia computerizată dentară?

Tomografia computerizată (CT) cu fascicul conic dentar este un tip special de echipament cu raze X utilizat atunci când radiografiile dentare sau faciale obișnuite nu sunt suficiente. Medicul poate folosi această tehnologie pentru a produce imagini tridimensionale (3-D) ale dinților, țesuturilor moi, căilor nervoase și osului într-o singură scanare. Această procedură necesită puțină sau nicio pregătire specială. 

Imaginile obținute cu ajutorul tomografiei computerizate cu fascicul conic permit o planificare mai precisă a tratamentului. CT cu fascicul conic nu este același lucru cu CT convențional. Cu toate acestea, tomografia computerizată dentară cu fascicul conic poate fi utilizată pentru a produce imagini similare cu cele produse de imagistica CT convențională. Cu CT cu fascicul conic, un fascicul de raze X în formă de con este deplasat în jurul pacientului pentru a produce un număr mare de imagini. Acest tip de imagistică a fost dezvoltat ca un mijloc de a produce tipuri similare de imagini, dar cu un aparat mult mai mic și mai puțin costisitor, care poate fi amplasat într-un cabinet ambulatoriu. Computerul tomograf cu fascicul conic oferă imagini detaliate ale osului și se efectuează pentru a evalua bolile maxilarului, ale dentiției și ale structurilor osoase ale feței, ale cavității nazale și ale sinusurilor. Acesta nu oferă toate informațiile de diagnostic disponibile cu ajutorul computerului tomograf convențional, în special în evaluarea structurilor țesuturilor moi, cum ar fi mușchii, ganglionii limfatici, glandele și nervii. Cu toate acestea, computerul tomograf cu fascicul conic are avantajul unei expuneri mai mici la radiații în comparație cu cel convențional.

Care sunt beneficiile scanării CT?

Un zâmbet sănătos începe cu o bază de oase și gingii sănătoase. Parodontologii sunt dedicați să ajute pacienții la construirea și menținerea acestei fundații. Computerul tomograf dentar este o parte importantă a furnizării unei îngrijiri parodontale de înaltă calitate și ajută la obținerea unei sănătăți dentare totale.

Există multe beneficii pentru a obține o scanare CT:

 • Calitate și acuratețe mai bună a imaginii
 • Oferă informații complete despre sănătatea orală
 • Experiență confortabilă și rapidă
 • O doză mai mică de radiații

De ce sunt necesare scanările CT?

Deoarece o scanare CT arată toate oasele, nervii și țesuturile moi în detaliu, acest lucru permite diagnosticarea sănătății și planificarea abordării tratamentului înainte de a începe o procedură. În special, această tehnologie este un pas esențial în planificarea și efectuarea unei intervenții chirurgicale de succes pentru implanturi dentare. Computerul tomograf dentar îl ajută pe medicul parodontolog:

 • Să ofere măsurători precise, inclusiv forma și dimensiunile maxilarului 
 • Să identifice problemele gingivale
 • Să detecteze leziuni care pot indica o boală gravă
 • Să localizeze originea oricărei dureri
 • Să evalueze sinusurile, cavitatea nazală și canalul nervos
 • Să diagnosticheze tulburarea articulației temporo-mandibulare (ATM)
 • Să detecteze, să măsoare și să trateze tumorile maxilarului
 • Să determine structura osoasă și orientarea dinților
 • Să localizeze originea durerii sau a patologiei

Cum să vă pregătiți pentru o tomografie dentară?

O examinare CT cu fascicul conic nu necesită o pregătire specială. Înainte de examinare, vi se poate cere să îndepărtați orice ar putea interfera cu imagistica, inclusiv obiectele metalice, cum ar fi bijuteriile, ochelarii, agrafele de păr și aparatele auditive. Deși este posibil să fie necesară îndepărtarea lucrărilor dentare detașabile, este recomandabil să le aduceți la examinare, deoarece este posibil ca medicul dentist sau chirurgul bucal să aibă nevoie să le examineze și pe acestea. Femeile ar trebui să își informeze întotdeauna medicul dentist sau chirurgul bucal dacă există vreo posibilitate ca acestea să fie însărcinate.

Cum funcționează procedura?

În timpul unei examinări CT cu fascicul conic, brațul C sau gantry-ul se rotește în jurul capului într-o rotație completă de 360 de grade în timp ce captează mai multe imagini din unghiuri diferite care sunt reconstruite pentru a crea o singură imagine 3D. Sursa de raze X și detectorul sunt montate pe laturile opuse ale brațului C sau gantry-ului rotativ și se rotesc la unison. Într-o singură rotație, detectorul poate genera între 150 și 200 de imagini bidimensionale (2-D) de înaltă rezoluție, care sunt apoi combinate digital pentru a forma o imagine 3-D care poate oferi dentistului sau chirurgului bucal informații valoroase despre sănătatea orală și cranio-facială.

Cum se efectuează tomografia dentară?

Pacientului i se cere să se așeze pe scaunul de examinare sau să se întindă pe masa de examinare, în funcție de tipul de tomograf cu fascicul conic utilizat. Dentistul sau chirurgul bucal va poziționa pacientul astfel încât zona de interes să fie centrată în fascicul. Acesta trebuie să rămână nemișcat în timp ce sursa de raze X și detectorul se rotesc în jurul capului pentru o rotație de 360 de grade sau mai puțin. De obicei, acest lucru poate dura între 20 și 40 de secunde pentru un volum complet, numit și radiografie completă a gurii, în care sunt obținute imagini ale întregii guri și ale structurilor dentare, și mai puțin de 10 secunde pentru o scanare regională care se concentrează pe o anumită zonă a maxilarului sau mandibulei.

Informații pentru pacienți și profesioniști din domeniul stomatologic

Informații pentru pacienți

Beneficiul clinic al unui examen imagistic cu raze X adecvat din punct de vedere medical depășește riscul mic de radiații. Cu toate acestea, trebuie depuse eforturi pentru a contribui la minimizarea acestui risc. Se recomandă ca, pentru toate procedurile de imagistică cu raze X, inclusiv pentru CT dentar, pacienții și părinții copiilor:

 • Să discute cu medicul lor.
 • Să analizeze beneficiile și riscurile procedurii înainte de efectuarea acesteia.
 • Să discute dacă examenul imagistic este necesar și dacă există examene alternative la fel de utile care nu utilizează radiații ionizante sau care utilizează mai puține radiații ionizante.
 • Să întrebe dacă unitatea utilizează tehnici de reducere a radiațiilor, cum ar fi protocoalele bazate pe dimensiuni pentru copii.

Informații pentru profesioniștii din domeniul stomatologic

CT dentar ar trebui să fie efectuat numai atunci când este necesar pentru a furniza informații clinice care nu pot fi furnizate cu ajutorul altor modalități imagistice. Se recomandă ca profesioniștii în imagistică să urmeze principiile de justificare și optimizare în protecția pacienților supuși examinărilor radiologice. Profesioniștii din domeniul stomatologic ar trebui:

 • Să discute justificarea examinării cu pacientul și/sau cu părintele pentru a asigura o înțelegere clară a beneficiilor și riscurilor.
 • Să reducă numărul de trimiteri nepotrivite (adică să justifice examinările imagistice radiologice) prin:
  – Determinarea dacă examinarea este necesară pentru a răspunde la o întrebare clinică
  – Luarea în considerare a unor examene alternative care utilizează o expunere mai mică sau deloc la radiații
  – Revizuirea istoricului imagistic medical al pacientului pentru a evita examinările duplicate.

Întrebări frecvente

 1. Când ați putea avea nevoie de un computer tomograf dentar?
  O utilizare zilnică este atunci când se planifică o operație de implant dentar. O tomografie computerizată cu fascicul conic este de neprețuit pentru a le permite dentiștilor să cartografieze cu precizie inserția fiecărui implant. Mai mult, CT-ul cu fascicul conic ajută la evitarea unor lucruri precum nervii și vasele de sânge, asigurându-se în același timp că rezultatul arată foarte bine și că vă va oferi un dinte nou care funcționează în mod normal. Acest aparat are și o mulțime de alte utilizări. S-ar putea să vi se sugereze să faceți o scanare dacă aveți dinți grav impactați sau atunci când este diagnosticată o tulburare a articulației temporomandibulare (ATM). Este, de asemenea, utilizat pentru planificarea unei intervenții chirurgicale reconstructive, pentru detectarea oricăror chisturi sau tumori și doar pentru a vă evalua maxilarul și dinții.
 2. Ce se întâmplă în timpul unei tomografii computerizate?
  Vi se va cere să îndepărtați orice lucru metalic care ar putea interfera cu echipamentul de imagistică. Aceasta include orice bijuterii, ochelari și aparate auditive, precum și orice aparat dentar detașabil care conține metal. Scanarea propriu-zisă este rapidă și neinvazivă și foarte confortabilă. Fasciculul conic scanează o imagine a zonei corecte a capului. După aceasta, trebuie să rămâneți nemișcat în timp ce brațele aparatului se rotesc în jurul capului, completând o imagine de 360°. Va dura între 20 și 40 de secunde și asta e tot.
 3. Care sunt avantajele unei tomografii computerizate?
  Tomografia computerizată creează imagini 3D de înaltă calitate, astfel încât medicul dentist vă poate vizualiza maxilarul dintr-o varietate de unghiuri diferite. Cu acest instrument, evaluarea se va desfășura rapid și eficient și îl ajută pe medicul dentist să planifice tratamentele dentare. Scanerul CT le permite dentiștilor să le ofere pacienților o gamă mult mai cuprinzătoare de tratamente.

Concluzie

Imagistica cu raze X, inclusiv CT-ul dentar, oferă o modalitate rapidă și neinvazivă de a răspunde la o serie de întrebări clinice. Imaginile CT dentare oferă informații tridimensionale (3-D), mai degrabă decât informațiile bidimensionale (2-D) furnizate de o imagine cu raze X convențională. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea, planificarea tratamentului și evaluarea anumitor afecțiuni.