Cu ce se curăță limba încărcată?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Toată lumea știe cât este de important spălatul pe dinți de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și evitarea unei diete bogate în zahăr pentru a preveni cariile dentare. Dar nu este atât de bine cunoscut faptul că limba încărcată, de asemenea, trebuie curățită, deoarece are un impact asupra sănătății orale.

Cu ce se curăță limba încărcată?

Există trei moduri principale de a curăța limba încărcată:

Utilizați un răzuitor de limbă

Cel mai bun mod de a curăța limba este cu un răzuitor de limbă. Unul de calitate va avea un cap compus dintr-o jantă aplatizată sau curbată din metal, plastic sau cupru. Cele mai multe farmacii au raclete de limbă care costă între 30-80 RON, în funcție de calitate și producător. Pentru a utiliza un răzuitor de limbă:

  • Apăsați capul pe suprafața posterioară a limbii.
  • Trageți răzuitorul în față, asigurându-vă că mențineți marginea răzuitorului în contact cu suprafața limbii.
  • Clătiți răzuitorul după ce ați ajuns în partea din față a limbii.
  • Repetați până la curățare.

În timpul răzuirii limbii, ar trebui să se observe un strat subțire de lichid asemănător mucusului, care poate fi alb, galben sau maro, acesta nu trebuie înghițit.  Pentru o igienă sporită, răzuitorul de limbă trebuie lăsat așezat cu capul în jos în apă de gură antibacteriană între utilizări. 

Periați-vă limba

Trecerea delicată a periuței de dinți peste limbă poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor dăunătoare. Începeți prin a peria partea din spate a limbii și înaintați încet în față. Periați limba cu o periuță de dinți curată pentru a evita răspândirea plăcii, a resturilor și a bacteriilor de pe dinți pe limbă. Clătiți gura și periuța de dinți după aceea.

Clătiți-vă gura

Folosirea unei ape de gură sau a unei clătiri antibacteriene sau antiseptice poate, de asemenea, să curețe limba. Pentru a fi utilizat eficient, lichidul trebuie învârtit activ înainte și înapoi pe suprafața limbii și pot fi folosiți mușchii obrajilor pentru a acoperi întreaga limbă. Cele mai multe ape de gură și clătiri sunt mai eficiente dacă sunt folosite timp de cel puțin 60 de secunde, iar lichidul nu trebuie înghițit. 

Cum se curăță limba încărcată?

Pentru a efectua răzuirea limbii, este nevoie de un instrument potrivit – un răzuitor de limbă. O căutare rapidă a răzuitoarelor de limbă poate dezvălui o mulțime de opțiuni. Printre acestea se numără cele realizate din plastic, cupru și oțel inoxidabil. Cele mai multe vor avea o formă ușor rotunjită, asemănătoare unei linguri inversate. De asemenea, obiecte de uz casnic precum o lingură sau periuța de dinți pot fi și ele suficiente. Însă, este posibil ca acestea să nu elimine la fel de multe bacterii, care cauzează mirosuri, ca un răzuitor de limbă dedicat.

Pentru a efectua răzuirea limbii, trebuie urmați acești pași:

  1. Stați în fața unei oglinzi, deschideți gura și scoateți limba.
  2. Așezați ușor capătul rotunjit al răzuitorului de limbă în partea din spate a limbii. Dacă nu va este confortabil, este posibil să vă fie de ajutor să începeți de la mijlocul limbii. Puteți începe treptat de mai în spate, pe măsură ce vă obișnuiți cu răzuirea.
  3. Atingeți ușor răzuitorul de limbă. Trageți-l încet înainte, spre vârful limbii. Nu ar trebui să împingeți niciodată răzuitorul de la vârful limbii înapoi. Mergeți întotdeauna dinspre partea din spate a limbii spre vârf.
  4. După fiecare răzuire, folosiți o lavetă sau un șervețel pentru a îndepărta resturile de pe răzuitor.
  5. Repetați până când ați răzuit întreaga suprafață a limbii. Una sau două răzuiri pe aceeași zonă sunt de obicei suficiente.
  6. Spălați răzuitorul de limbă cu apă caldă și săpun, uscați-l și păstrați-l într-o zonă curată și uscată.

Întregul proces durează, de obicei, mai puțin de două minute, iar acesta poate fi repetat după cum este necesar pe parcursul zilei. Pentru a identifica dacă limba a fost curățată suficient de bine, culoarea acesteia poate fi un indiciu. Deși o limbă curată nu înseamnă o lipsă totală a bacteriilor, dacă aceasta este analizată în oglindă și are un aspect de culoare roz cărnos, atunci este curată. Dacă pare neagră și păroasă, albă sau de orice altă culoare în afară de roz, asta înseamnă, probabil, doar că există o acumulare de resturi pe limbă care poate fi curățată folosind metoda de mai sus. În cazul în care, o limbă încărcată persistă chiar și după curățări regulate, este recomandată consultarea unui dentist, deoarece acest lucru poate indica o problemă subiacentă. Curățarea limbii încărcate este un proces zilnic, care poate fi repetat ori de câte ori se observă o culoare ciudată sau gura pare mai murdară decât de obicei. 

Cum să cureți limba fără senzația de căscat sau înecat?

Curățarea limbii fără căscat poate fi o experiență frustrantă. Reflexul de căscat care face o persoană se se retragă variază de fapt în intensitate de la o persoană la alta. Din fericire, reflexul de căscat nu este pentru totdeauna și, cu timpul, este posibil să fie redus suficient pentru a face curățarea limbii mult mai ușoară și mai plăcută. 

Ce determină senzația de căscat?

Reflexul căscatului – cunoscut mai mult sub denumirea științifică de “reflex faringian” – are un scop foarte important. Atunci când un obiect atinge cerul gurii, partea din spate a limbii sau zona din jurul amigdalelor, gâtul se închide pentru a împiedica persoana să se sufoce. În cazuri mai extreme, același reflex faringian poate duce și la vomitat, pentru a scăpa de obiectul străin din gât. Acest lucru este deosebit de important în cazul bebelușilor, al căror reflex de vomă începe să se relaxeze odată cu vârsta, permițându-le să consume în timp alimente solide în loc de lapte.

Chiar trebuie să vă  curățați limba?

În mod surprinzător, s-a estimat că între 50% și 90% din cazurile de halitoză pot fi atribuite reziduurilor de pe limbă. Într-adevăr, partea din spate a limbii este cea în care se găsește marea majoritate a bacteriilor producătoare de sulf. În același timp, s-a demonstrat că utilizarea unui răzuitor sau a unui produs de curățare a limbii are un impact notabil asupra încărcăturii bacteriene – și, ca urmare, asupra mirosului proaspăt al respirației. Cu toate acestea, curățarea limbii nu ajută doar la menținerea unei respirații proaspete. Studiile au arătat, de asemenea, că, după câteva săptămâni de curățare a limbii încărcate, mulți oameni constată că și simțul gustului lor crește. Cu alte cuvinte, curățarea limbii ar trebui privită ca o parte importantă și integrală a rutinei zilnice de igienă orală. 

Cum să vă curățați limba fără să aveți greață?

Reflexul faringian poate fi combătut printr-o serie de tehnici

  • Desensibilizare. Una dintre cele mai eficiente tehnici de curățare a limbii încărcate fără a avea senzația de căscat este desensibilizarea ușoară. Umeziți o periuță de dinți moale, scoateți limba cât mai mult posibil și încercați să o apăsați pe fundul gurii. Acest lucru oferă un spațiu suplimentar cu care să lucrați înainte de a ajunge la partea din spate a gurii. În continuare, începeți să frecați ușor partea din față a limbii cu periuța, mergând încet spre spate. În momentul în care începeți să simțiți prima zvâcnire a reflexului, concentrați-vă doar pe acea zonă. Nu mișcați periuța mai în spate. Masați ușor această zonă cu periuța de dinți timp de 10 secunde, apoi opriți-vă. Repetați acest proces o dată sau de două ori pe zi și, în timp, veți descoperi în mod natural că sunteți capabil să curățați limba și mai mult în spate. În timp, majoritatea oamenilor descoperă că își pot desensibiliza limba suficient de mult pentru a curăța până în spate fără să aibă căscaturi.
  • Fredonarea. Unele persoane consideră că fredonarea ușoară în timp ce își curăță limba sau rostirea “arghhh!”, așa cum se întâmplă atunci când medicul se uită în gât, poate ajuta, de asemenea, la reducerea sensibilității.
  • Schimbați-vă respirația. Respirația pe gură tinde să ne facă mai sensibili la reflexul de căscat. În schimb, aveți grijă să respirați pe nas. Unii oameni consideră că respirațiile mai rapide și mai scurte pot ajuta, de asemenea, la reducerea sensibilității.
  • Strângeți pumnul. Un studiu științific interesant, a dovedit că păsarea unui punct de presiune în palmă pare să amorțească rapid reflexul de căscat, permițând multor persoane să își curețe limba fără să aibă căscaturi. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți pumnul cu degetul mare înăuntru și să apăsați tare. 
  • Periați-vă în lateral. Cei mai mulți oameni își curăță limba în mod natural din față spre spate, împingând periuța de dinți sau răzuitorul de limbă tot mai adânc în gură. Această “mișcare” de la font la spate poate crește sensibilitatea reflexului de căscat. Periajul folosind o direcție de la o parte la alta poate ajuta adesea la evitarea sensibilității limbii, permițându-vă să lucrați ușor înapoi de-a lungul limbii, fără a avea căscaturi neplăcute.
  • Folosiți o racletă (nu o periuță de dinți). Periuțele de dinți, cu profilul lor înalt, tind să fie mai susceptibile de a provoca căscaturi. Cu toate acestea, răzuitoarele sau curățătoarele de limbă, cu profilul lor mai jos, sunt mai ușor de folosit. Acestea vă permit să ajungeți mai departe de-a lungul limbii fără a atinge cerul gurii, care este sensibil. Așadar, dacă vă este greu să vă curățați limba fără să vă provocați căscaturi, luați în considerare posibilitatea de a renunța la periuța de dinți și de a investi în schimb într-o racletă de limbă profesională, care ocupă mai puțin spațiu vertical în gură.
  • Curățați limba încărcată pe stomacul gol. Unii oameni au constatat că reflexul lor faringian este mai puternic după o masă mai mare. În egală măsură, curățarea limbii pe stomacul gol poate avea un efect opus. De aceea este important să se încerce și această metodă pentru a vedea dacă rezolvă problema.
  • Folosiți ața dentară. În cele din urmă, dacă alte metode nu au funcționat pentru a face față reflexului faringian, atunci poate fi încercată ața dentară în locul periuței de dinți sau al racletei. Deși în general este acceptată ca fiind mai puțin eficientă decât alte instrumente, dimensiunea mică a aței dentare – care poate fi ușor trasă pe limbă – poate acționa ca o metodă alternativă utilă.

Beneficiile curățării limbii încărcate

Deșeurile, bacteriile și celulele moarte se pot acumula pe limbă în timp. Acest lucru poate duce la respirație urât mirositoare și poate avea un impact negativ asupra sănătății orale în general. Folosirea unui răzuitor de limbă poate ajuta la îndepărtarea acestor acumulări, precum și:

  • Îmbunătățește simțul gustului – utilizarea unui răzuitor de limbă de două ori pe zi poate îmbunătăți simțul gustului. Limba poate fi capabilă să distingă mai bine între senzațiile amare, dulci, sărate și acre.
  • Îmbunătățește aspectul limbii – acumularea de resturi în exces poate face ca limba să capete un aspect alb și încărcat. Raclarea zilnică poate ajuta la îndepărtarea acestui strat și la prevenirea revenirii lui.
  • Îndepărtează bacteriile – utilizarea unui răzuitor de limbă de două ori pe zi, timp de șapte zile reduce incidența generală a bacteriilor streptococi Mutans și Lactobacilli din gură. Aceste tipuri de bacterii sunt cunoscute ca fiind cauza respirației urât mirositoare și a cariilor dentare.
  • Reduce respirația urât mirositoare. Deși răzuirea limbii nu poate înlocui periajul pe dinți, aceasta este mai eficientă decât periajul pentru a elimina bacteriile care cauzează mirosuri.
  • Ajută la prevenirea cariilor dentare. Cariile nu își au întotdeauna originea pe dinți. Chiar dacă un pacient se spală și folosește cu religiozitate ața dentară, el sau ea poate avea carii dentare dacă limba este trecută cu vederea în timpul îngrijirii orale. Bacteriile rămase pe limbă se pot lipi și se pot întări pe suprafețele dinților, ducând la formarea de tartru. Când acest lucru se întâmplă, este greu de îndepărtat tartrul fără intervenție dentară. 
  • Previne bolile gingivale. Bolile parodontale sunt un alt rezultat al unei igiene orale deficitare. Cele mai multe boli ale gingiilor apar în același mod în care se formează carii pe dinți. Atunci când bacteriile care cauzează placa bacteriană rămân pe limbă, acestea pot fi transferate pe linia gingivală, provocând infecții și inflamații ale gingiilor. În funcție de gravitatea cazului, majoritatea problemelor gingivale pot fi inversate printr-o igienă orală adecvată la domiciliu. Dacă este un caz extrem, trebuie solicitată imediat intervenția profesională a unui parodontolog.

Întrebări frecvente

  1. Cât de des trebuie să vă curățați limba?
    La fel ca și periajul dinților, cel mai bine este să vă curățați limba de două ori pe zi, ca parte a rutinei de igienă orală. Dar dacă limba devine iritată, încercați să o curățați mai puțin agresiv sau o dată pe zi. Dacă folosiți o periuță de dinți pentru a curăța limba, folosiți una cu peri moi sau una pentru copii pentru a evita iritarea.
  2. Care este cel mai eficient mod de a vă curăța limba?
    Cel mai eficient mod de a vă curăța limba este cu un răzuitor de limbă/un aparat de curățare a limbii de înaltă calitate de fiecare dată când vă spălați pe dinți. Puteți folosi și o periuță de dinți, dar este mai puțin eficientă. Pentru a vă curăța eficient limba, trebuie să răzuiți sau să periați întreaga suprafață a limbii, inclusiv partea din spate a acesteia. Curățarea limbii nu ar trebui să vă doară niciodată, de aceea, aveți grijă să nu o răzuiți sau periați prea tare, deoarece s-ar putea să vă deteriorați papilele gustative sau să provocați tăieturi. Folosiți mișcări ușoare de răzuire pentru a curăța întreaga suprafață a părții superioare a limbii.
  3. Cum să vă curățați limba cu un răzuitor de limbă?
    Iată un ghid pas cu pas despre cum să vă curățați eficient limba cu un răzuitor de limbă:
    – După ce ați folosit ața dentară, apoi v-ați spălat pe dinți, deschideți larg gura și așezați răzuitorul pe partea din spate a limbii.
    – Aplicați o presiune ușoară, trăgând răzuitorul în față – dinspre partea din spate a limbii spre vârf.
    – Clătiți răzuitorul de limbă cu apă caldă după fiecare răzuire.
    – Repetați acest proces de 3 până la 6 ori. Unii experți sugerează 3 răzuiri pentru a acoperi întreaga suprafață a limbii, apoi repetarea celor 3 răzuiri de mai multe ori.
    – După cele 3-6 răzuiri, spălați bine răzuitorul de limbă cu săpun și apă caldă.
    – Depozitați instrumentul într-un loc curat și uscat – de preferință departe de toaletă. Nu lăsați răzuitorul de limbă să atingă alte instrumente de igienă orală.
    – Asigurați-vă că acesta ajunge în partea din spate a limbii fără a declanșa reflexul de vomă.
  4. Cum să vă curățați limba cu o periuță de dinți?
    După ce ați folosit ața dentară și apoi v-ați spălat pe dinți, deschideți larg gura și așezați periuța de dinți pe partea din spate a limbii. Periați-vă ușor limba înainte și înapoi de-a lungul suprafeței limbii și puteți peria chiar și cerul gurii. Clătiți periile la fiecare câteva treceri pentru a elimina bacteriile. Repetați acest proces de mai multe ori, perindând întreaga suprafață a limbii de 3 până la 6 ori. Păstrați periuța de dinți într-un loc uscat, cu capul în sus pentru a se usca la aer. 
  5. Este în regulă să vă periați limba cu pastă de dinți?
    Unii dentiști recomandă periajul limbii cu pastă de dinți, în timp ce alții consideră că nu este necesar. Dacă folosiți pastă de dinți, aveți grijă să nu înghițiți nimic, deoarece vă veți peria partea din spate a limbii.
  6. Pot clătirile de gură să vă curețe limba?
    Clătirile de gură pot ajuta la curățarea limbii, deși apa de gură nu ar trebui să înlocuiască periajul dinților sau răzuirea limbii. Unii experți recomandă utilizarea unei ape de gură terapeutice care conține ingrediente active menite să distrugă bacteriile dăunătoare din gură și de pe limbă. Cele 2 scopuri ale apei de gur sunt:
    – Pentru a împrospăta respirația
    – Pentru a spăla excesul de placă și resturile alimentare
    Se sugerează evitarea apelor de gură antibacteriene, deoarece acestea pot distruge bacteriile benefice și pot perturba un microbiom oral sănătos. Apa de gură pe bază de alcool favorizează uscăciunea gurii, ceea ce, de asemenea nu este benefic pentru sănătatea ta orală.
  7. Cum să înțelegeți când ar trebui să consultați un medic?
    Dacă limba arată sau se simte altfel decât în mod normal, discutați cu un dentist sau cu un medic. De asemenea, vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății dacă observați:
    – Sângerări pe limbă
    – Limba albă sau pete albe pe limbă
    – Decolorare neagră sau roșie
    – Răni pe limbă care durează mai mult de 2 săptămâni
    – Durere inexplicabilă în interiorul sau în jurul limbii
    – O textură păroasă sau pestriță pe limbă
    Un medic dentist vă poate curăța limba în timpul unei igienizării dentare obișnuite. De asemenea, acesta vă poate prescrie o clătire de gură foarte puternică pentru a o folosi acasă.
  8. Care sunt beneficiile curățării limbii?
    Curățarea limbii este o parte esențială a menținerii unei bune igiene orale. Multe dintre bacteriile care trăiesc pe limbă sunt bacterii bune. Dar cele rele se pot acumula pe limbă, contribuind la:
    – Respirație urât mirositoare
    – Caria dentară
    – Boala gingivală
    Curățarea regulată a limbii poate împiedica acumularea de celule moarte și particule de alimente.
  9. Există efecte secundare sau riscuri care trebuie luate în considerare atunci când vă curățați limba?
    Una dintre cele mai mari îngrijorări legate de răzuirea limbii este stimularea reflexului de căscat. Acest lucru v-ar putea face să vomitați în timp ce vă răzuiți limba. Pentru a evita acest lucru, abțineți-vă să plasați răzuitorul prea adânc. Când începeți să răzuiți pentru prima dată, s-ar putea să vi se pară util să răzuiți de la mijlocul limbii spre vârf. De asemenea, este posibil să vă tăiați accidental suprafața limbii cu răzuitorul. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că răzuitorul de limbă nu are margini inegale sau aspre. Ar trebui să vă inspectați răzuitorul înainte de fiecare utilizare pentru a vă asigura că este încă sigur de utilizat. Ar trebui să fiți atent la câtă presiune aplicați pentru a vă asigura că nu vă răniți papilele gustative sau vă rupeți pielea.
  10. La ce să vă uitați când alegeți un aparat de curățat limba?
    Atunci când alegeți un dispozitiv de curățare a limbii, puteți cere sfatul medicului dentist pentru că aceștia vă pot recomanda un anumit brand de încredere sau unul potrivit pentru necesitățile dvs.
  11. Unde găsiți cele mai bune instrumente pentru curățarea limbii?
    Pentru a vă menține limba curată este nevoie de mai mult decât o apă de gură. Bacteriile care se ascund în toate acele mici caneluri sunt foarte încăpățânate, iar spălarea cu lichid nu va fi suficientă pentru a le îndepărta. Pentru a curăța cu adevărat biofilmul de bacterii, trebuie să o folosiți un răzuitor de limbă. Dacă nu găsiți unul într-un magazin obișnuit, lângă periuțele de dinți, puteți comanda unul online, iar unele periuțe de dinți au răzuitoare de limbă încorporate pe partea din spate. Între periajul și clătirea dinților este cel mai bun moment pentru a vă răzui limba.

Concluzie

Limba, ca și restul gurii, are nevoie de curățare pentru a rămâne sănătoasă. Cel mai bun mod de a o curăța este să folosiți un răzuitor de limbă, sau o periuță de dinți curată și o apă de gură antibacteriană. Dacă observați că limba devine decolorată, are pete inegale, devine dureroasă fără un motiv clar sau are răni care nu se vindecă de la sine, adresați-vă unui dentist sau medic. Deși metodele de acasă, cum ar fi răzuirea limbii, pot ajuta la reducerea acumulărilor de limbă, un medic poate evalua simptomele și poate determina dacă ați beneficia de curățări mai frecvente, de o apă de gură specială sau de alte opțiuni de tratament. Uneori, răzuirea limbii poate dezvălui simptome pe care medicul dentist ar trebui să le evalueze. Acestea includ pete albe în gură, care sunt, de obicei, cauzate de afte bucale sau leucoplazie și pot fi tratate sub supravegherea dentistului.