Meniu

Cu ce se curata limba incarcata: Metode si instrumente eficiente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Toată lumea știe cât este de important spălatul pe dinți de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și evitarea unei diete bogate în zahăr pentru a preveni cariile dentare. Dar nu este atât de bine cunoscut faptul că limba încărcată, de asemenea, trebuie curățită, deoarece are un impact asupra sănătății orale.

Cu ce se curăță limba încărcată?

Există trei moduri principale de a curăța limba încărcată:

Utilizați un răzuitor de limbă

Cel mai bun mod de a curăța limba este cu un răzuitor de limbă. Unul de calitate va avea un cap compus dintr-o jantă aplatizată sau curbată din metal, plastic sau cupru. Cele mai multe farmacii au raclete de limbă care costă între 30-80 RON, în funcție de calitate și producător. Pentru a utiliza un răzuitor de limbă:

  • Apăsați capul pe suprafața posterioară a limbii.
  • Trageți răzuitorul în față, asigurându-vă că mențineți marginea răzuitorului în contact cu suprafața limbii.
  • Clătiți răzuitorul după ce ați ajuns în partea din față a limbii.
  • Repetați până la curățare.

Periați-vă limba

Trecerea delicată a periuței de dinți peste limbă poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor dăunătoare. Începeți prin a peria partea din spate a limbii și înaintați încet în față. Periați limba cu o periuță de dinți curată pentru a evita răspândirea plăcii, a resturilor și a bacteriilor de pe dinți pe limbă. Clătiți gura și periuța de dinți după aceea.

Clătiți-vă gura

Folosirea unei ape de gură sau a unei clătiri antibacteriene sau antiseptice poate, de asemenea, să curețe limba. Pentru a fi utilizat eficient, lichidul trebuie învârtit activ înainte și înapoi pe suprafața limbii și pot fi folosiți mușchii obrajilor pentru a acoperi întreaga limbă. Cele mai multe ape de gură și clătiri sunt mai eficiente dacă sunt folosite timp de cel puțin 60 de secunde, iar lichidul nu trebuie înghițit. 

Cum se curăță limba încărcată?

Pentru a efectua răzuirea limbii, este nevoie de un instrument potrivit – un răzuitor de limbă. O căutare rapidă a răzuitoarelor de limbă poate dezvălui o mulțime de opțiuni. Printre acestea se numără cele realizate din plastic, cupru și oțel inoxidabil. Cele mai multe vor avea o formă ușor rotunjită, asemănătoare unei linguri inversate. 

Pentru a efectua răzuirea limbii, trebuie urmați acești pași:

  1. Stați în fața unei oglinzi, deschideți gura și scoateți limba.
  2. Așezați ușor capătul rotunjit al răzuitorului de limbă în partea din spate a limbii. Dacă nu va este confortabil, este posibil să vă fie de ajutor să începeți de la mijlocul limbii. Puteți începe treptat de mai în spate, pe măsură ce vă obișnuiți cu răzuirea.
  3. Atingeți ușor răzuitorul de limbă. Trageți-l încet înainte, spre vârful limbii. Nu ar trebui să împingeți niciodată răzuitorul de la vârful limbii înapoi. Mergeți întotdeauna dinspre partea din spate a limbii spre vârf.
  4. După fiecare răzuire, folosiți o lavetă sau un șervețel pentru a îndepărta resturile de pe răzuitor.
  5. Repetați până când ați răzuit întreaga suprafață a limbii. Una sau două răzuiri pe aceeași zonă sunt de obicei suficiente.
  6. Spălați răzuitorul de limbă cu apă caldă și săpun, uscați-l și păstrați-l într-o zonă curată și uscată.

Cum să cureți limba fără senzația de căscat sau înecat?

Ce determină senzația de căscat?

Reflexul căscatului – cunoscut mai mult sub denumirea științifică de “reflex faringian” – are un scop foarte important. Atunci când un obiect atinge cerul gurii, partea din spate a limbii sau zona din jurul amigdalelor, gâtul se închide pentru a împiedica persoana să se sufoce. În cazuri mai extreme, același reflex faringian poate duce și la vomitat, pentru a scăpa de obiectul străin din gât. Acest lucru este deosebit de important în cazul bebelușilor, al căror reflex de vomă începe să se relaxeze odată cu vârsta, permițându-le să consume în timp alimente solide în loc de lapte.

Chiar trebuie să vă curățați limba?

În mod surprinzător, s-a estimat că între 50% și 90% din cazurile de halitoză pot fi atribuite reziduurilor de pe limbă. Într-adevăr, partea din spate a limbii este cea în care se găsește marea majoritate a bacteriilor producătoare de sulf. În același timp, s-a demonstrat că utilizarea unui răzuitor sau a unui produs de curățare a limbii are un impact notabil asupra încărcăturii bacteriene – și, ca urmare, asupra mirosului proaspăt al respirației. 

Beneficiile curățării limbii încărcate

Deșeurile, bacteriile și celulele moarte se pot acumula pe limbă în timp. Acest lucru poate duce la respirație urât mirositoare și poate avea un impact negativ asupra sănătății orale în general. Folosirea unui răzuitor de limbă poate ajuta la îndepărtarea acestor acumulări, precum și:

  • Îmbunătățește simțul gustului 
  • Îmbunătățește aspectul limbii 
  • Îndepărtează bacteriile 
  • Reduce respirația urât mirositoare
  • Ajută la prevenirea cariilor dentare
  • Previne bolile gingivale

Concluzie

Limba, ca și restul gurii, are nevoie de curățare pentru a rămâne sănătoasă. Cel mai bun mod de a o curăța este să folosiți un răzuitor de limbă, sau o periuță de dinți curată și o apă de gură antibacteriană. Dacă observați că limba devine decolorată, are pete inegale, devine dureroasă fără un motiv clar sau are răni care nu se vindecă de la sine, adresați-vă unui dentist sau medic. Deși metodele de acasă, cum ar fi răzuirea limbii, pot ajuta la reducerea acumulărilor de limbă, un medic poate evalua simptomele și poate determina dacă ați beneficia de curățări mai frecvente, de o apă de gură specială sau de alte opțiuni de tratament.