Meniu

Denumirea dintilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dinții sunt una dintre cele mai puternice părți ale corpului, deoarece sunt făcuți din proteine, cum ar fi colagenul, și minerale, cum ar fi calciul. Pe lângă faptul că vă ajută să mestecați chiar și cele mai grele alimente, aceștia vă ajută să vorbiți clar. Fiecare tip de dinte are un nume și o funcție specifică. 

Ce sunt dinții?

Dinții sunt alcătuiți din diferite straturi – smalț, dentină, pulpă și cement. Smalțul, care este cea mai dură substanță din organism, se află în partea exterioară a dintelui. Al doilea strat este dentina, care este mai moale decât smalțul, iar stratul cel mai adânc din interiorul dintelui este pulpa, care constă din nervi și vase de sânge. Cementul se află pe rădăcina dintelui și se află sub gingii. Numărul și tipurile de dinți pe care îi are o persoană se schimbă pe măsură ce îmbătrânește. În mod obișnuit, oamenii au două seturi de dinți în timpul vieții – dinții primari, sau de lapte, și dinții permanenți, sau adulți. 

Majoritatea adulților au 32 de dinți, numiți dinți permanenți sau secundari:

  • 8 incisivi
  • 4 canini, numiți și cuspide
  • 8 premolari, numiți și bicuspide
  • 12 molari, inclusiv 4 măsele de minte

Copiii au doar 20 de dinți, numiți dinți primari, temporari sau de lapte. Aceștia includ aceiași 10 dinți în maxilarul superior și în cel inferior:

  • 4 incisivi
  • 2 canini
  • 4 molari

Dinții primari încep să erupă prin gingii atunci când un copil are aproximativ 6 luni. Incisivii inferiori sunt, de obicei, primii dinți primari care apar. Majoritatea copiilor au toți cei 20 de dinți primari până la vârsta de 3 ani. Copiii au tendința de a-și pierde dinții primari între 6 și 12 ani. Aceștia sunt apoi înlocuiți de dinții permanenți. Molarii sunt, de obicei, primii dinți permanenți care apar. Cei mai mulți oameni au toți dinții permanenți la locul lor până la vârsta de 21 de ani.

Tipuri de dinți

Există tipuri de dinți – incisivi, canini, molari și premolari. Fiecare dintre ei funcționează ca niște rotițe vitale într-o mașinărie sofisticată și are un scop unic. Atunci când toți sunt împreună, nu numai că îmbunătățesc zâmbetul și aspectul, dar permit și mestecarea alimentelor în cel mai bun mod posibil, lucrând în tandem. 

teeth names image 

Incisivi

Incisivii sunt dinții ascuțiți, ca niște dălți mici, din partea din față a gurii, care mușcă din alimente și le taie în bucăți mai mici. Ei sunt plați cu o margine subțire și se mai numesc și dinți anteriori. Ori de câte ori vă înfigeți dinții în ceva, cum ar fi un măr, vă folosiți dinții incisivi. Atât copiii, cât și adulții au opt incisivi – patru centrali în partea din față a gurii, câte doi pe fiecare rând, cu câte un incisiv lateral poziționat de-o parte și de alta a acestora. Incisivii sunt, de obicei, primul set de dinți care erup, apărând la aproximativ 6 luni. Setul adult crește între 6 și 8 ani.

Incisivii centrali

Acești incisivi se află direct în mijlocul gurii. Ei sunt de obicei primii dinți care erup în cazul bebelușilor și primii care cad pentru a face loc dinților permanenți adulți. De asemenea, ei sunt deosebit de predispuși la fracturi și rupturi. Leziunile incisivilor centrali superiori sunt frecvente în timpul sportului, motiv pentru care este important ca atât copiii, cât și sportivii să folosească o protecție specială, cum ar fi un apărător bucal, atunci când se angajează în sport.

Incisivii laterali

Cei doi dinți din față ar putea avea un rol “central” în zâmbet, dar dinții aflați chiar lângă aceștia, incisivii laterali, contribuie și ei la formarea percepției unui zâmbet minunat. Un studiu din periodonție și protetică subliniază faptul că forma, locația și poziția acestor dinți în raport cu incisivii centrali alcătuiesc “proporția de aur”, care este relația de mărime pe care oamenii o percep ca fiind plăcută din punct de vedere vizual.

Caninii

Caninii sunt dinții ascuțiți care se află lângă incisivi și care arată ca niște colți. Fiecare persoană are doi canini în partea de sus a gurii și doi în partea de jos. Stomatologii îi mai numesc și cuspide sau dinți oculari. Caninii sunt cei mai lungi dintre toți dinții, au o suprafață ascuțită și oamenii îi folosesc pentru a rupe mâncarea. Atât copiii, cât și adulții au patru canini. Primii, cei din de lapte apar între 16 și 20 de luni, iar mai întâi cresc cei superiori, urmați de cei inferiori. Copiii au de obicei primii canini permanenți între 9 și 12 ani. Cei inferiori au tendința de a ieși puțin înaintea celor din maxilarul superior.

Premolari

Premolarii sunt mai mari decât incisivii și caninii. Ei au o suprafață plană cu crestături pentru zdrobirea și măcinarea alimentelor în bucăți mai mici pentru a le face mai ușor de înghițit. Adulții au opt premolari. Primul și al doilea premolar sunt molarii care stau lângă canini. Copiii mici nu au dinți premolari. Dinții molari de lapte sunt înlocuiți de premolarii adulți. Aceștia apar pentru prima dată ca dinți permanenți când copiii au 10-12 ani. Cei opt premolari stau lângă canini. Există patru premolari în partea de sus și patru în partea de jos.

Molari

Molarii sunt cei mai mari dintre toți dinții. Ei au o suprafață mare, plată, cu crestături care le permit să mestece alimentele și să le macine. Când mâncați, limba împinge mâncarea în partea din spate a gurii. Apoi, molarii sparg mâncarea în bucăți suficient de mici pentru ca să poată fi înghițită. Adulții au 12 molari permanenți, șase la nivelul maxilarului inferior și superior, iar copiii au opt molari primari. Cei opt molari principali sunt uneori împărțiți în molarii de 6 și 12 ani, pe baza momentului în care cresc de obicei.

Ultimii molari care erup sunt măselele de minte, sau al treilea molar, care apar de obicei între 17 și 21 de ani. Acestea se află la capătul rândului de dinți, în colțurile îndepărtate ale maxilarului. Unii oameni nu au toate cele patru măsele de minte sau ele pot rămâne neerupte în os și nu apar niciodată în gură. Nu toată lumea are suficient spațiu în gură pentru acest ultim grup de dinți. Uneori, măselele de minte pot fi impactate, ceea ce înseamnă că pot rămâne blocate sub gingie și nu pot ieși în mod corespunzător. În astfel de cazuri, este necesară extracția acestora.

Măselele de minte care ies doar pe jumătate sau care se află într-o poziție greșită pot crește riscul de infecție sau de deteriorare a zonelor din jur. Este esențial să consultați un dentist dacă aveți probleme cu măselele de minte. Oamenii pot experimenta un ușor disconfort atunci când acestea încep să împingă prin gingii, dar oricine simte multă durere sau are umflături ar trebui să consulte un medic. Este posibil ca un dentist să fie nevoit să scoată măselele de minte dacă o persoană are carii, durere sau o infecție. Oamenii nu au nevoie de acești dinți pentru mestecat și sunt dificil de menținut curați din cauza poziției lor foarte îndepărtate în gură.

Numărul de dinți

Copiii au 20 de dinți primari, sau de lapte. Dinții primari încep să apară pentru prima dată când bebelușii au în jur de 6 luni. De obicei, copiii au toți dinții primari până la vârsta de 3 ani. Acești dinți cad treptat, iar 28 de dinți permanenți îi înlocuiesc. Uneori, dinții permanenți îi împing pe cei de lapte în afară, dar, de obicei, aceștia ies prin gingiile din partea din spate a gurii, în spatele ultimului dinte de lapte.

Primii dinți permanenți care ies prin gingii sunt primii patru molari, sau molarii “de 6 ani”, așa numiți pentru că ies de obicei când copilul are aproximativ 6 ani. Primii dinți de lapte care cad sunt incisivii centrali inferiori. Incisivii centrali adulți tind să erupă cam în același timp cu primii molari permanenți, în jurul vârstei de 6-7 ani. De obicei, oamenii își pierd toți dinții de lapte până în jurul vârstei de 14 ani. La sfârșitul adolescenței și până la începutul vârstei de 20 de ani, majoritatea oamenilor vor avea și patru măsele de minte, ceea ce dă adulților un total de 32 de dinți, de obicei până la 21 de ani.

Tipul de dinți Vârsta la care  dinții ies Vârsta la care dinții cad
Maxilarul superior Maxilarul superior Maxilarul superior
Incisivul central 8-12 luni 6-7 ani
Incisivul lateral 9-13 luni 7-8 ani
Caninul 16-22 luni 10-12 ani
Primul molar 13-19 luni 9-11 ani
Al doilea molar 25-33 luni 10-12 ani
Maxilarul inferior Maxilarul inferior Maxilarul inferior
Al doilea molar 23-31 luni 10-12 ani
Primul molar 14-18 luni 9-11 ani
Caninul 17-23 luni 9-12 ani
Incisivul lateral 10-16 luni 7-8 ani
Incisivul central 6-10 luni 6-7 ani

Vârsta la care erup sau apar dinții variază de la un copil la altul, așa că părinții nu trebuie să fie îngrijorați dacă dinții copilului lor nu urmează exact modelele de mai sus. Consultați medicul stomatolog al copilului în cazul în care acesta se confruntă cu o întârziere mai mare de 1 an. Dentiștii pot face radiografii pentru a se asigura că dinții adulți sunt prezenți și se dezvoltă corect.

Concluzie

Cei 32 de dinți sunt esențiali pentru mușcarea și măcinarea alimentelor. De asemenea, aveți nevoie de dinți pentru a vă ajuta să vorbiți clar. Deși dinții sunt construiți solid, nu vor dura o viață întreagă dacă nu aveți grijă de ei.  Oamenii își pot păstra dinții și gura curată cu următoarele practici zilnice: periajul dinților de două ori pe zi, folosirea unei paste de dinți cu fluor, folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, consumul unei diete echilibrate și evitarea excesului de zahăr din alimente și băuturi. Vizitarea regulată a dentistului pentru igienizare și un control poate asigura menținerea sănătății dinților și permite tratarea promptă a oricăror probleme.