Meniu

Dinte de portelan

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un dinte de porțelan este realizat dintr-un “capac” în formă de dinte pe care dentistul îl poate plasa peste dintele natural, acoperindu-l pentru a-i reda forma, dimensiunea și rezistența sau pentru a-i îmbunătăți aspectul. Există mai multe motive de ce o persoană poate avea nevoie de o coroană dentară. Ar putea fi faptul că are un dinte spart sau fracturat, carii profunde, o obturație mare sau un dinte care tocmai a suferit un tratament de canal.

Există două tipuri de coroane dentare din porțelan: porțelan complet sau porțelan fuzionat pe metal (PFM). Un dinte PFM constă într-un strat de porțelan, de culoarea dintelui, topit pe un miez metalic. Atunci când un dinte are nevoie de o restaurare, uneori cea mai bună alegere este o coroană din porțelan. Atât dinții din porțelan, cât și cei din PFM sunt realizați cu precizie într-un laborator dentar. Așa că mulți dentiști au nevoie de două sau mai multe programări pentru a  restaura dintele cu o coroană din porțelan. La fel ca toate coroanele, acest tip de coroană acoperă și protejează dintele.

Beneficiile dintelui de porțelan

Aplicarea unui dinte de porțelan este o procedură care a fost folosită foarte des pentru a înfrumuseța dinții. Dinții de porțelan sunt adesea folosiți pentru a trata următoarele apariții cosmetice:

 • dinți sparți sau ciobiți
 • decolorare severă sau colorație neuniformă care nu poate fi reparată prin albire
 • spații între dinți
 • dinți mai mici decât media
 • dinți ascuțiți sau cu forme neobișnuite

Cel mai mare beneficiu al dinților de porțelan este îmbunătățirea aspectului zâmbetului, făcându-l mai luminos și mai uniform. Alte beneficii sunt: 

 • Durabilitate de lungă durată. Dinții de porțelan sunt rezistenți și pot dura până la zece ani, atât timp cât persoana respectivă are grijă de ei. Porțelanul este durabil și poate lupta împotriva deteriorării ulterioare. Odată cu progresul tehnologiei, dinții de porțelan pot dura mai mult de un deceniu, ceea ce îi face o investiție semipermanentă care vă poate face mai încrezători în zâmbetul dumneavoastră. Cu toate acestea, depinde de persoană să își mențină coroana de porțelan în formă bună, având grijă de ea în fiecare zi. 
 • Culoare naturală stabilă. Dinții din porțelan sunt durabili și nu își vor schimba culoarea în timp. Cu toate acestea, este totuși necesar să aveți o rutină sănătoasă pentru a le menține aspectul. De asemenea, atunci când mergeți la medic la prima programare veți alege împreună cea mai potrivită culoare pentru dintele de porțelan, astfel încât să se potrivească cu ceilalți dinți.
 • Acomodare rapidă. Capacul în formă de dinte va fi realizat în funcție de nevoile pacientului, iar pentru asta medicul va măsura eficient amprentele. De asemenea, materialul este biocompatibil și se adaptează ușor în sistemul dentar. Dintele de porțelan se va simți la fel ca dinții naturali.   

Îngrijirea dintelui de porțelan

Spre deosebire de alte proceduri dentare, procesul de recuperare nu durează mult timp. În schimb, odată ce dintele de porțelan este cimentat și orice anestezic dispare, puteți mânca și mesteca în mod normal. 

În unele cazuri, imediat după ce capacul de porțelan este fixat, este posibil să observați că aceștia se simt puțin aspri.  Statistic, dinții de porțelan durează între 10 și 15 ani. Luarea anumitor măsuri de precauție vă poate ajuta să vă asigurați că veți obține cea mai lungă durată de viață posibilă de la ei. Aceste precauții includ:

 • Nu mestecați obiecte dure, cum ar fi pixuri, gheață sau unghiile.
 • Nu vă folosiți niciodată dinții pentru a deschide ambalaje sau pachete de condimente.
 • Dacă faceți sport, trebuie să purtați un apărător bucal.
 • Dinții de porțelan vor arăta și se vor simți naturali, așa că trebuie să aveți grijă de ei prin periajul zilnic și folosirea aței dentare. Nu sunt necesare materiale speciale pentru a-i curăța, îi puteți trata în același mod în care vă tratați dinții naturali.
 • Asigurați-vă că mergeți, de asemenea, la medicul dentist pentru controale regulate.

Concluzie

Dinții din porțelan sunt lipiți permanent de dinții naturali și pot fi utilizați pentru a trata o serie de probleme cosmetice diferite, inclusiv dinți ciobiți, sparți, decolorați sau mai mici decât media. Dacă vă întrebați dacă dinții de porțelan sunt o soluție pentru dvs., consultați medicul pentru un răspuns detaliat și personalizat.