Meniu

Dinte de zirconiu sau de portelan

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când se aleg materialele dentare pentru diverse restaurări, este important să se țină cont de modul în care acestea se vor reflecta asupra aspectului și funcției unui dinte deteriorat. Pentru leziunile dentare severe, un dinte poate fi îndepărtat în totalitate sau ar trebui acoperit cu o fațeta dentară, dar indiferent de procedură, cele mai frecvente materiale folosite sunt porțelanul și zirconiul.

Dinții de zirconiu vs dinții de porțelan

Materialele folosite în realizarea dinților din zirconiu și din porțelan

Dinții de zirconiu sunt lipsiți de metal din punct de vedere structural și sunt realizați dintr-un material estetic și durabil. Există două tipuri de zirconiu: unul este zirconiul solid, iar celălalt este foarte translucid. Zirconiul solid are o structură compactă care îl face mai robust decât zirconiul translucid, ca urmare, poate rezista mai bine la forțele de mestecat și bruxism, în plus, este opac și mai potrivit pentru dinții posteriori. Zirconiul translucid nu este atât de rezistent, dar este mai strălucitor decât cel solid, oferind un aspect superior dinților. Dinții de zirconiu înalt translucid arată exact ca cei naturali și sunt potriviți pentru dinții anteriori.

Dinții din porțelan conțin materiale metalice în infrastructura lor, dar astăzi sunt treptat abandonați din cauza preocupărilor estetice. Dinții de porțelan sunt capace sau coroane făcute la comandă care sunt lipite pe dinte, se potrivesc pe acesta și transformă dintele în dimensiunea, rezistența și funcția sa originală.

Diferențele generale dintre dinții de zirconiu și cei de porțelan 

Deoarece zirconiul este considerat un material produs prin metode tehnice moderne, compatibilitatea sa cu dinții și gingiile este ideală, pe de altă parte, datorită producției tradiționale de coroane din porțelan, poate exista o marjă de eroare în ceea ce privește armonia estetică a dintelui de porțelan cu gingia. Dinții de zirconiu au proprietatea de a rămâne o alternativă estetică de restaurare, deoarece acestea nu conțin materiale metalice în structura lor, însă în cazul restaurărilor din porțelan, gingia devine cenușie în timp datorită interacțiunilor care au loc între structura lor metalică și lichidele din gură. De asemenea, dinții din porțelan reflectă static un aspect opac și mat, deoarece transmiterea luminii în cazul lor este aproape inexistentă, în timp ce dinții din zirconiu permit transmiterea luminii, astfel încât există mai multă armonie de culoare.

Dinți de zirconiu sau porțelan: avantaje și dezavantaje

Avantajele dinților de zirconiu 

 • Aspect superior. Zirconia este translucidă, astfel, imită transluciditatea dinților naturali, oferind o estetică deosebită. 
 • Biocompatibilitate. Dioxidul de zirconiu este un compus nereactiv din punct de vedere chimic. Datorită naturii sale nereactive, nu reacționează cu nico o substanță din gură, ceea ce îl face 100% biocompatibil.
 • Rezistență. Dinții de zirconiu sunt rezistenți. Dacă sunt bine întreținuți, pot rezista o lungă perioadă de timp.

Dezavantajele dinților din zirconiu

 • Înrăutățește starea celorlalți dinți. Dinții de zirconiu sunt prea duri și, într-adevăr, sunt de lungă durată, dar afectează dinții alăturați.
 • Rezistența lor poate face ca dinții pe care se efectuează mușcătura să se uzeze ușor.
 • Zirconiul solid poate fi dificil de ajustat.

Avantajele dinților din porțelan

 • Pot fi modelați în forme naturale de dinți. Porțelanul este folosit pentru a acoperi rădăcina naturală a dintelui și are capacitatea de a fi format pentru a arăta exact ca dinții naturali ai unei persoane, luminând zâmbetul. Coroanele din porțelan sunt sugerate de obicei pentru dinții din față din gură.
 • Aproape imposibil de observat. Deoarece pot arăta aproape identic cu dinții naturali, cei din porțelan sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să fie discrete. Materialul care este folosit în dinții de porțelan poate lua nuanța celor naturali, făcându-i aproape imposibil de observat.
 • Fără reacții alergice. Dinții din porțelan sunt realizați folosind un material considerat biocompatibil. Acest lucru înseamnă că este imposibil ca o persoană să aibă o reacție alergică la material. Pentru persoanele care sunt mai sensibile la alergeni, dinții din porțelan sunt o alegere excelentă și pot ușura orice îngrijorare legată de o reacție alergică.

Dezavantajele dinților din porțelan

 • Porțelanul poate fi fragil. Materialul de porțelan poate fi fragil și se poate crăpa sau ciobi când o persoană mestecă mâncarea cu putere. Deși oamenii nu aleg de obicei dinții complet din porțelan în principal pentru mestecat în partea din spate a gurii.
 • Dintele original este măcinat mai mult. Înainte de a se instala dintele de porțelan, cel natural se va șlefui. 
 • Poate provoca o creștere a sensibilității la cald și la rece. Deoarece mai multă structură dentară naturală este șlefuită pentru instalarea dinților din porțelan, sensibilitatea la cald și la rece este mai crescută.

Dinte de zirconiu vs porțelan: diferențe

 • Putere. Dinții din zirconiu sunt mai rezistenți decât cei din porțelan, de aceea durează mai mult, în timp ce durabilitatea dinților de porțelan este mai mică.
 • Aspect. Dinții din porțelan au un aspect ușor mai natural decât dinții din zirconiu solid datorită transparenței.
 • Cerință. Porțelanul nu este atât de dur, așa că necesită o bază metalică pentru a se potrivi pe dinți, în timp ce zirconiul este suficient de solid, așa că nu este nevoie de nicio bază metalică pentru a folosi zirconiu.

Dinți de zirconiu sau porțelan: procedura de instalare

Pacienții ar trebui să planifice obținerea dinților din porțelan sau zirconiu în două ședințe distincte. În timpul vizitei inițiale, medicul dentist va pregăti dintele natural, ceea ce poate include o anumită conturare a smalțului. De asemenea, dentistul va îndepărta cariile din zonele supuse tratamentului. După ce dintele este conturat și curățat, amprenta dintelui va fi modelată și trimisă la laborator. Dinții din porțelan sau zirconiu vor fi personalizați în mod unic pentru o potrivire individuală. Odată ce sunt gata, medicul dentist îi va atașa deasupra dintelui natural în momentul celei de-a doua programări. Acesta va face orice modificări de ultim moment pentru a perfecționa forma și dimensiunea coroanei dentare și o va cimenta permanent peste dintele natural. Pacienții aleg dinții din porțelan și zirconiu, deoarece acestea conferă rezistența necesară și frumusețea naturală.

Întrebări frecvente

 1. Care este cea mai bună opțiune dinții de porțelan sau dinții de zirconiu?
  Atât dinții din porțelan, cât și cei din zirconiu durează, de obicei, între 5 și 10 ani, cu condiția unei îngrijiri corespunzătoare. Ca întotdeauna, atunci când vă gândiți la orice tratament dentar, discutați în detaliu cu dentistul despre procedura care se aplică în mod specific afecțiunii dumneavoastră.
 2. Care material este mai scump zirconiul sau porțelanul?
  Diferența dintre dinții de zirconiu și de porțelan este prețul. Zirconiul tinde să fie un pic mai scumpă decât porțelanul datorită valorii materialului și durabilității sale excepționale.
 3. Care dinți arată mai natural cei de zirconiu sau de porțelan?
  Zirconiul, ca și porțelanul, produce un rezultat cosmetic mai bun și mai natural. Totuși, acesta nu are un aspect la fel de natural ca porțelanul, dar este o opțiune mult mai bună decât aurul pentru dinții din față. De asemenea, este mult mai rezistentă decât porțelanul, astfel încât este mai puțin probabil să fie deteriorat, ceea ce facilitează economiile pentru lucrări dentare ulterioare.
 4. Care este dezavantajul dinților din zirconiu?
  Dezavantajele dinților din zirconiu sunt minime. Duritatea materialului a ridicat unele îngrijorări legate de frecarea cu rădăcina dintelui și de uzura dinților opuși. Cu toate acestea, controalele frecvente ajută la reducerea posibilității de deteriorare a dinților opuși.
 5. Dinții din zirconiu au aspect natural?
  Dinții din zirconiu își păstrează o mare parte din forma originală pentru o perioadă lungă de timp, chiar și pe suprafața de mestecat. Din punct de vedere estetic, zirconiul se aseamănă foarte mult cu dinții naturali. Culoarea albă și transluciditatea subtilă îi fac să pară exact ca dinții naturali. 
 6. Care este cea mai bună pentru dinții din față?
  Coroanele din porțelan și ceramică: acestea sunt coroanele cu cel mai natural aspect și pot fi nuanțate pentru a se potrivi perfect cu dinții din față, astfel încât să nu se poată distinge de aceștia. De aceea, sunt cel mai frecvent tip pentru dinții din față.
 7. Dinții din porțelan au un aspect fals?
  Dinții din porțelan pot avea un aspect foarte natural, dar dacă sunt realizați ieftin, fără a ține cont de dinții naturali, pot sfârși prin a părea falși. 
 8. Este porțelanul mai rezistent decât dinții naturali?
  Porțelanul este mai dur decât smalțul dentar, așa că poate fi dăunător pentru dinții naturali opuși, în special la pacienții care au bruxism. Porțelanul ar putea fi, de asemenea, fragil și se poate fractura cu ușurință atunci când este prea subțire sau când este îndoit în mod obișnuit prin forțele impuse de strângerea și șlefuirea dinților.

Concluzie

Dinții din zirconiu sunt mai puternici și durează mult mai mult decât cei din porțelan, dacă pacientul are o bună igienă orală. Datorită culorii lor translucide, dinții de zirconiu sunt practic invizibili și se îmbină cu dinții naturali, dar toți dinții (de zirconiu sau de porțelan) vin în nuanțe diferite, astfel încât oricine va putea alege ce culoare se potrivește.