Durere gingii: Care sunt cauzele si cele mai eficiente tratamente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Durerea gingivală poate apărea din cauza inflamației gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivită, și a iritațiilor dentare cauzate de periaj, folosirea aței dentare sau de procedurile dentare. Durerea de gingie poate apărea, de asemenea, din cauza herpesului oral și a herpesului labial. Există multe modalități de a trata gingiile și de a găsi ușurare. Este foarte frecvent ca boala gingivală să ducă la durere și sângerare, așa că rezolvarea problemei este o parte importantă pentru a menține gingiile sănătoase. Gingiile asigură suportul general pentru dinții și baza unei guri sănătoase, iar dacă nu sunt îngrijite corespunzător, boala gingivală timpurie poate progresa spre alte probleme grave de sănătate orală.

Care sunt cauzele durerii gingivale?

Gingiile dureroase se datorează cel mai adesea unei inflamații, cunoscută sub numele de gingivită. Cea mai frecventă cauză a gingivitei este o acumulare de bacterii pe dinți și gingii, care se numește placă bacteriană. Cu toate acestea, infecțiile dentare, infecțiile bucale și alte boli medicale sunt toate cauze ale gingiilor dureroase. 

  • Afte. Acestea sunt ulcerații dureroase care se găsesc în gură și care pot provoca dureri grave de gingii. Aftele pot fi cauzate de stres sau de leziuni ale țesutului din gură, sau de o afecțiune de bază, cum ar fi un sistem imunitar afectat, deficiențe nutriționale sau boli gastrointestinale.
  • Tăieturi sau abraziuni. Durerea gingivală poate fi adesea cauzată de o simplă tăietură sau abraziune. Aparatul dentar sau alte accesorii dentare, cum ar fi protezele dentare sau aparatele de retenție, pot irita țesutul și pot provoca dureri gingivale.
  • Infecția sinusurilor. O infecție a sinusurilor, cunoscută și sub numele de sinuzită, apare atunci când țesutul care căptușește sinusurile este umflat sau inflamat și poate duce la dureri de gingii sinusale. Sinusurile sunt în mod normal umplute cu aer, dar atunci când acestea se umplu cu lichid, germenii se pot dezvolta și pot duce la infecție.
  • Infecții ale țesuturilor moi. Țesutul moale de sub limbă și din spatele gurii se poate infecta și poate fi însoțit de dureri de gingii sau de dinți. Aceste infecții pot provoca ocazional umflarea căilor respiratorii, punând în pericol viața, ceea ce duce la respirație stridentă sau șuierătoare și la detresă respiratorie și poate necesita tratament medical de urgență.
  • Tutun. Există mai multe șanse de a dezvolta boli ale gingiilor, dacă persoana fumează sau folosește produse “fără fum”, cum ar fi tutunul de mestecat, dip sau tutun de prizat. Pentru că tutunul fără fum este de obicei plasat între obraz și gingie, poate provoca mai mult rău gurii decât o fac țigările. 
  • Modificări hormonale. Dacă sunteți femeie, hormonii vă pot afecta gingiile în diferite momente din viață. În timpul pubertății, mai mult sânge curge către gingii, iar acestea s-ar putea simți umflate, sensibile sau dureroase. 
  • Un dinte abcesat. Atunci când există o infecție lângă rădăcina dintelui, se formează o pungă de puroi sau un abces. Acestea nu dor întotdeauna, dar multe dintre ele o fac. Unii dinți abcesați provoacă, de asemenea, umflarea gingiilor. 
  • Cancerul oral. Acesta poate începe pe limbă, pe partea interioară a obrazului, pe amigdale sau pe gingii. Medicul dentist puteți vedea cancerul pentru că arată ca o rană în gură care pur și simplu nu se vindecă. 

Tratamentul medical pentru gingiile dureroase

Vizitele regulate la medicul dentist pentru igienă sunt importante pentru prevenirea gingivitei, a acumulării de placă și a infecțiilor dentare. Tratamentul pentru durerea gingivală depinde de cauza care stă la baza acesteia. Pentru persoanele cu afecțiuni gingivale, de exemplu, un dentist poate recomanda o curățare profesională pentru a elimina placa și tartrul de pe gingii. De asemenea, acesta poate prescrie o apă de gură antibacteriană, cum ar fi una care conține alcool sau clorhexidină, pentru a distruge bacteriile în exces și a preveni acumularea viitoare a plăcii. În cazul în care o persoană are o boală gingivală severă, medicul dentist poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a repara pierderea de os sau gingie pe care afecțiunea a provocat-o. Uneori, aceasta poate include grefe de os și țesut pentru a încuraja creșterea de țesut nou, sănătos. Persoanele cu abcese dentare pot avea nevoie de tratament de canal. În timpul acestei proceduri, un dentist va îndepărta pulpa infectată, sau țesutul moale din interiorul dintelui și abcesul din rădăcină, apoi va repara și sigila dintele deteriorat. 

Câteva remedii pentru durerile de gingii includ menținerea unei bune igiene orale:

  • Periajul cel puțin de două ori pe zi cu o pastă de dinți anti-gingivită. Acestea sunt special formulate pentru a neutraliza bacteriile din placa bacteriană. 
  • Acordarea unei atenții deosebite zonei din jurul liniei gingivale, unde placa bacteriană poate fi prinsă.
  • Trecerea la o periuță de dinți electrică pentru o mai bună stimulare a gingiilor.
  • Folosirea zilnică a aței dentare.
  • Folosirea unei ape de gură anti-gingivită în fiecare zi.

Tratamentul și gestionarea gingiilor dureroase la domiciliu

  • Clătirea cu apă sărată

Încălziți 1 cană de apă (nu până la fierbere – doar caldă), adăugați 1 linguriță de sare în apa caldă și amestecați bine. Învârtiți amestecul în gură și, după ce ați terminat, scuipați-l într-o chiuvetă, nu-l înghițiți. Sarea va ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor în gură și la diminuarea bacteriilor de pe gingii, care ar putea cauza umflarea. Clătiți-vă gura cu apă caldă cu sare cel puțin de două ori pe zi până când inflamația dispare.

  • Comprese

Încercați fie o compresă caldă, fie una rece pentru a ajuta la reducerea durerii. Încălziți apa la o temperatură tolerabilă, înmuiați un tifon în apa fierbinte, apoi stoarceți excesul. Apăsați ușor tifonul și pe față, în apropierea zonei în care apare durerea de gingii (nu direct pe gingii). Pentru o compresă rece: Înfășurați o pungă de gheață într-un tifon curat și aplicați-l în același mod ca mai sus. Folosiți oricare dintre aceste metode până când durerea dispare, sau alternați între cald și rece până când orice inflamație dispare.

  • Cataplasmă din plante medicinale

Anumite ierburi și condimente pot fi transformate în remedii de casă pentru inflamația și durerea gingivală. Pulberea de cuișoare și Spilanthes sunt ambele ierburi analgezice, care ameliorează durerea. Acestea au fost folosite ca analgezice orale alternative pentru calmarea durerii pentru o lungă perioadă de timp. O plantă antiinflamatoare sub formă de pulbere, cum ar fi turmericul, poate fi de asemenea de ajutor. Pentru a folosi acest tratament, amestecați pulberea de plantă aleasă cu puțină apă caldă până când obțineți o pastă. Aplicați pasta direct pe gingii până când durerea dispare, apoi clătiți-vă gura cu apă. Aplicați de câte ori este nevoie.

  • Pliculețe de ceai

Luați o pungă proaspătă de ceai și puneți-o la infuzat în apă clocotită timp de până la 5 minute, așa cum faceți pentru a prepara ceai. Când pliculețul de ceai este suficient de rece pentru a fi atins, aplicați-l direct pe gingiile dureroase timp de cel puțin 5 minute. Alegeți un ceai bogat în taninuri astringente, cum ar fi ceaiul negru, verde sau chiar ceaiul de hibiscus. Puteți alege un ceai care conține o plantă antiinflamatoare – ghimbirul, și mușețelul sunt exemple populare. Ierburile antiinflamatorii vor calma, în timp ce taninurile vor absorbi tot ceea ce irită gingiile.

  • Geluri anestezice orale

Pe piață sunt disponibile geluri orale medicamentoase. Acestea conțin compuși naturali și sintetici care ajută la amorțirea și tratarea durerii gingivale. Unele includ chiar și compuși analgezici din plante precum cuișoarele sau Spilanthes.

  • Analgezice fără prescripție medicală

Analgezicele comune simple, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot ajuta la nevoie.

Mergeți la medicul dentist dacă aveți dureri gingivale continue sau dacă aveți oricare dintre aceste simptome:

  • Sângerare a gingiilor
  • Gingii roșii, umflate
  • Gingii care se retrag de pe dinți
  • Proteze dentare care nu se mai potrivesc bine
  • Durere atunci când mestecați
  • Dinți slăbiți
  • Dinți care sunt sensibili la cald sau la rece

Concluzie

Există multe cauze posibile ale durerii gingivale, inclusiv boli ale gingiilor, infecții, abcese și ulcere. Persoanele care au dureri de gingii pe care nu și le pot explica ar putea lua în considerare posibilitatea de a merge la un medic dentist pentru un control. Fără tratament, unele cauze ale durerii gingivale pot duce la carii sau la pierderea dinților. Remediile casnice pentru durerea gingivală includ aplicarea de ulei de cuișoare pe gingii, clătirea gurii cu apă sărată și evitarea alimentelor iritante.