Meniu

Fateta compozit

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fațetele sunt cochilii subțiri care se potrivesc pe partea din față a dinților existenți pentru a le îmbunătăți aspectul, fiind una dintre numeroasele modalități de a modifica aspectul dinților. Există 2 tipuri principale de fațete: porțelan și compozit. Cele din porțelan sunt realizate la comandă pentru a se potrivi cu dinții pacientului. Fațetele din compozit sunt adesea realizate dintr-o rășină de culoarea dinților, același tip de material folosit la lipirea dinților. Există argumente pro și contra pentru ambele tipuri de fațete, așa că este important să se ia în considerare nivelul problemei de rezolvat și bugetul.

Ce sunt fațetele compozite?

Fațetele compozite folosesc o rășină de culoarea dintelui pentru a îmbunătăți aspectul dinților. Spre deosebire de cele din porțelan, dentistul aplică rășina direct pe dinte și apoi o sculptează și o modelează pentru a obține estetica dorită. Un dentist poate oferi posibilitatea de a alege între 2 tipuri: fațete compozite directe și fațete compozite indirecte.

 • Fațete compozite directe

Fațetele compozite directe sunt cele realizate dintr-un material de rășină compozită aplicat direct pe dinți. Dentistului nu îi ia foarte mult timp pentru a pregăti dinții pacientului pentru aplicarea fațetelor, iar procesul de aplicare este considerat minim invaziv.

 • Fațete compozite indirecte

Principala diferență între fațetele compozite directe și indirecte este procesul de aplicare, nu materialul efectiv utilizat. Dinții sunt pregătiți ca și în cazul fațetelor compozite directe, dar fațetele sunt realizate la comandă “indirect” în afara gurii, în cabinetul dentistului sau într-un laborator dentar. Pacientul va primi un set de fațete temporare până când sunt realizate cele indirecte. La următoarea programare, fațetele compozite indirecte sunt aplicate pe dinți cu un strat de adeziv. Acestea pot suporta mai multe abraziuni și rezistă mai bine la fracturi decât versiunea directă. Cu toate acestea, ele tind să coste mai mult.

Avantajele fațetelor compozite

Un pacient ar putea alege fațetele compozite din mai multe motive, printre care:

 • Prețul. Rășina compozită este un material mai puțin costisitor, ceea ce face ca aceste fațete să fie mai accesibile. 
 • Tratamentul în aceeași zi. Deoarece fațetele compozite nu trebuie trimise la un laborator extern, pacientul poate pleca de obicei cu un zâmbet nou într-o singură programare.
 • Reversibilitate. Fațetele din compozit necesită lucrări minime de pregătire a dintelui natural, astfel încât materialul compozit poate fi mai ușor de îndepărtat, înlocuit și reparat.

Cu toate acestea, trebuie să fie luate în considerare și dezavantajele fațetelor din compozit:

 • În comparație cu cele di porțelan, fațetele din rășină compozită se uzează mai repede, ceea ce duce la o durată de viață mai scurtă, de cinci până la șapte ani. Compozitul tinde să fie mai poros și susceptibil la colorare. De asemenea, are nevoie de lustruire pentru a arăta mai mult ca dinții naturali.
 • Dacă un pacient are probleme grave – cum ar fi lacune semnificative sau decolorare extremă – este posibil ca fațetele din compozit să nu fie o soluție viabilă.

Fațete fără preparare și fațete cu preparare

Fără preparare

Fațetele fără preparare sunt compozite subțiri, cu o grosime mai mare de 0,5 mm, utilizate pentru a schimba culoarea și/sau forma dinților atunci când nu este necesară pregătirea dinților. Acestea sunt în mod normal stratificate cu nuanțe de dentină și smalț în diferite grade de opacitate/transluciditate. Fațetele no-prep sunt indicate pentru discrepanțe morfologice minore care compromit proporția, dimensiunea și volumul dentiției naturale. În timp ce fațetele no-prep sunt cel mai frecvent utilizate în cazul dinților fără decolorare, acestea pot fi utilizate atunci când astfel de dinți sunt poziționați lingual sau subdimensionați. În aceste situații, îmbunătățirea estetică se realizează prin îmbunătățirea doar a formei dinților prin intermediul rășinii compozite, pe lângă obținerea morfologiei dentare dorite.

 • Fațeta de tip 1 fără preparare: Fațeta no-prep este utilizată atunci când anatomia facială trebuie restaurată cu rășini compozite cu grosimi mai mari de 0,5 mm și marginea incisivă trebuie mărită pentru a restabili estetica și funcția. Fațetele no-prep de tip 1 necesită un smalț de corp, un smalț valoric sau ambele și un strat de dentină, un smalț alb-semitranslucid lăptos ca înveliș lingual.
 • Fațetele no-prep de tip 2: Fațetarea no-prep de tip 2 se deosebește de o fațetare no-prep de tip 1 prin transluciditate. Rășinile transamelare cu un grad ridicat de transluciditate, iridescență și opalescență sunt incluse ca substrat pentru a crea astfel de efecte. 

Fațete cu preparare

Fațetele cu pregătire sunt necesare atunci când este nevoie să se creeze spațiu pentru materialul compozit, în special în cazul dinților decolorați, când compozitul trebuie să mascheze decolorarea. Ori de câte ori este posibil, preparatele pentru fațete ar trebui să poată intra în smalț pentru a favoriza o rezistență ridicată a aderenței și pentru a diminua probabilitatea de eșec a adezivului. Cu toate acestea, amploarea pregătirii dintelui se bazează în primul rând pe gradul de decolorare (dacă este prezentă) și pe poziția dintelui în raport cu locația ideală a conturului facial final al fațetei. Au fost recomandate diverse modele de pregătire a fațetelor, cu accent pe două modele principale în funcție de implicarea marginii incisive: cu suprapunere sau fără suprapunere. 

 • Fațeta de tip 1 cu pregătire: Păstrează marginea incisivă și sunt în totalitate limitate în cadrul aspectului facial, de unde și termenul de “window prep”. Indicațiile clinice includ petele dentare extrem de închise la culoare ca urmare a procesului de mineralizare și calcificare. Cantitatea de reducere axială va depinde de gradul de decolorare. La fel ca în cazul fațetei fără preparare, aici se va folosi un smalț de corp și un smalț de valoare, dar deoarece fațeta cu preparare necesită de obicei mascarea unui fond decolorat, dentina, și se folosește și un opaquer. Deoarece omogenitatea grosimii pentru stratificarea rășinilor compozite și a opaquerului este crucială pentru a obține o distribuție uniformă a culorii, pregătirea ferestrei trebuie să fie realizată uniform pe tot aspectul facial și în special pe zonele de valoare mai mică. Pregătirea trebuie să urmeze morfologia facială prevăzută, lăsând în același timp suficient spațiu pentru cantitatea de compozit necesară pentru stratificare. În funcție de gradul de transluciditate și de efectul mamelon dorit, treimea incizală poate fi subțiată pentru a îndepărta practic toată dentina, lăsând în același timp o coajă palatină translucidă de smalț natural.
 • Fațeta de tip 2 cu pregătire: Acest tip de fațetare necesită o suprapunere incisală și este recomandat atunci când se dorește o alungire incisală sau o modificare anatomică a marginii incisale. Pregătirea pentru fațeta de tip 2 respectă liniile directoare de reducere facială de tip 1, dar necesită spațiu pentru o consolidare incisală suplimentară pentru a crea culoarea naturală și caracteristicile optice ale dentinei și smalțului. Fațetele de tip 2 cu pregătire necesită aceleași compozite utilizate pentru tipul 1.

Procedura de fațetare compozită

Dentistul va începe procesul prin curățarea temeinică a dinților și pregătirea acestora pentru aplicare. Este posibil ca medicul dentist să fie nevoit să îndepărteze un strat subțire de smalț pentru a ajuta materialul să se lipească de dinți. Uneori, dinții nu trebuie să fie tăiați dacă sunt necesare modificări minore de formă sau culoare. După aceea, procesul va fi ușor diferit, în funcție de cazul în care o persoană își pune fațete directe sau indirecte. Înainte de a aplica fațetele directe, un dentist va grava smalțul dinților pentru a ajuta la aderență. Apoi, va aplica un adeziv pentru a ajuta materialul de rășină compozită să se lipească de dinți. În cele din urmă, se adaugă straturi foarte subțiri de material compozit pe suprafața dinților. Dentistul va “polimeriza” sau va întări rapid straturile de rășină compozită cu ajutorul luminii.

Dentistul poate alege nuanța sau culoarea pe care o dorește pacientul pentru fațete. Se poate amesteca culorile rășinii compozite pentru a face ca fațetele să arate natural. În cazul fațetelor indirecte, după ce dentistul pregătește dinții, acesta va face o matriță a dinților. Fațetele indirecte sunt fabricate în afara gurii, iar cănd sunt gata, dentistul le va aplica prin gravarea dinților și apoi prin aplicarea unui tip de material adeziv pe aceștia. Acest adeziv sau agent de lipire va ajuta fațetele să rămână la locul lor. După aceea, medicul dentist va curăța orice margini și va lustrui totul. Mulți oameni nu au nevoie de anestezie în timpul procesului. Dar dacă este cazul, odată ce anestezia dispare, pacientul ar trebui să fie în regulă pentru a se întoarce la muncă sau la alte activități normale.

Procedura de aplicare a fațetelor compozite la o singură vizită

Pasul 1. Medicul stomatolog va alege o nuanță și apoi va sculpta materialul direct pe dinți pentru a construi fațeta care se potrivește zâmbetului.
Pasul 2. O lumină de înaltă intensitate întărește compozitul.
Pasul 3. Medicul dentist netezește și lustruiește rășina compozită până când aceasta capătă un aspect natural.

Cum să aveți grijă de fațete

Indiferent dacă un pacient alege fațete din compozit sau fațete din porțelan, trebuie să aibă grijă de ele pentru ca acestea să dureze cât mai mult timp. Un pacient vrea să le trateze ca pe dinții naturali – și poate chiar mai bine. Este important să se urmeze aceste sfaturi:

 • Păstrarea unei rutini de igienă orală sănătoasă. Aceasta presupune periajul pe dinții de două ori pe zi și curățarea zilnică între dinți cu ață dentară sau cu un alt dispozitiv interdentar. Atât cariile dentare, cât și bolile gingivale pot pune în pericol fațetele și sănătatea orală generală. 
 • Folosirea unei paste de dinți și periuțe potrivite. Se recomandă folosirea unei periuțe de dinți moale și o pastă de dinți neabrazivă. Acest lucru înseamnă evitarea ingredientelor precum peroxidul de hidrogen, bicarbonatul de sodiu, care pot roade suprafața fațetelor. Un medic stomatolog poate recomanda cele mai bune produse care trebuie folosite.
 • Evitarea alimentelor dure dure. Un pacient va dori să fie atent în preajma alimentelor mai dure, cum ar fi fructele și legumele crude, chipsurile sau carnea cu oase, de asemenea, trebuie să se elimine obiceiurile proaste, cum ar fi mestecatul gheții sau folosirea dinților pentru a deschide lucruri.
 • Protejarea noului zâmbet. Dacă un pacient are tendința de a strânge sau de a scrâșni dinții, medicul dentist ar putea recomanda o gutieră de noapte pentru a proteja fațetele de deteriorare în timpul somnului. În mod similar, dacă cineva practică vreun sport de contact, va dori să poarte o gutieră pentru a feri dinții de orice lovitură accidentală la nivelul feței.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt fațetele compozite?
  Fațetele compozite sunt un tip de acoperire dentară minim-invazivă, realizată cu rășină compozită. Compozitul se așează deasupra dinților existenți, ajutând la modelarea acestora într-un aspect mai plăcut. Fațetele din compozit sunt ideale pentru repararea micilor așchii sau fisuri ale dinților, deoarece nu este nevoie să acoperiți întregul dinte cu rășină.
 2. Cât rezistă fațetele din compozit?
  Fațetele din compozit sunt considerate mai durabile astăzi decât în trecut. Acestea pot dura între 5 și 7 ani, în medie. După aceea, veți avea nevoie de un set de fațete de înlocuire. Aceasta este o durată de viață substanțial mai scurtă decât un set de fațete din porțelan, care ar putea dura cel puțin 10 sau 15 ani. Este posibil să puteți prelungi durata de viață a acestora dacă aveți grijă de ele. Adoptați o rutină de periaj regulat cu o pastă de dinți neabrazivă și rezistați oricărui impuls de a mesteca gheață și alte obiecte dure cu dinții din față. Unii dentiști sugerează, de asemenea, să aveți grijă la băuturi precum cafeaua sau ceaiul care ar putea să vă păteze noile fațete.
 3. Pot fi îndepărtate fațetele compozite?
  Fațetele compozite pot fi îndepărtate cu ușurință și reparate sau înlocuite prin adăugarea unui nou material compozit.
 4. Există riscuri asociate cu fațetele compozite?
  Există câteva riscuri implicate de fațetele compozite. În ceea ce privește fațetele din compozit, acestea sunt puțin mai susceptibile și, prin urmare, trebuie să fiți mai atent atunci când aplicați presiune asupra lor. De asemenea, rășina se poate separa de dintele natural, ceea ce se poate întâmpla atunci când a fost aplicat prea puțin adeziv. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să se întâmple atunci când vă finalizați tratamentul cu un dentist estetician experimentat și de încredere. Puteți experimenta o sensibilitate crescută a dinților după tratament și, deși aceasta ar trebui să se disipeze după un timp, sensibilitatea reziduală poate persista.
 5. Care sunt avantajele de a avea fațete din rășină compozită?
  Fațetele din rășini compozite sunt o soluție dentară cosmetică excelentă pentru persoanele cu bugete limitate. Acestea pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului în orice mod doriți, permițându-vă să modificați forma, structura, dimensiunea și poziția anumitor dinți. Acestea sunt disponibile într-o gamă de culori diferite și pot fi ușor de asortat la culoarea smalțului natural pentru un aspect mai realist și mai subtil. De asemenea, sunt mai puțin costisitoare decât fațetele din porțelan și pot fi aplicate mai rapid și cu mai puține programări.
 6. Cine poate obține fațete din rășină compozită?
  Orice adult care dorește să își îmbunătățească aspectul zâmbetului poate obține fațete din rășină compozită. Indiferent de vârsta pe care o aveți sau de câte imperfecțiuni dentare doriți să mascați, fațetele pot fi de ajutor. Rețineți că trebuie să aveți dinți și gingii sănătoase pentru a primi fațete dentare. Dacă aveți probleme de sănătate dentară sau gingivală, asigurați-vă că le tratați înainte de a vă supune procedurii.
 7. Se pătează fațetele din compozit?
  Da, fațetele din compozit se pot colora. Acest lucru se întâmplă în același mod în care se pătează dinții naturali. Particulele din alimentele și băuturile de culoare închisă, inclusiv vinul, cafeaua, ceaiul, sosul de roșii, sosul de soia, sosul de curry și altele, se lipesc de fațete atunci când sunt consumate. În timp, aceste particule se lipesc de suprafața fațetelor și le schimbă permanent culoarea. Țigările pot, de asemenea, avea, un impact. Evitați aceste alimente pentru a vă păstra fațetele albe și strălucitoare cât mai mult timp posibil.
 8. Se pot albi fațetele compozite?
  Într-o anumită măsură, da. Fațetele compozite pot fi lustruite în mod similar cu dinții naturali, ceea ce este uneori suficient pentru a elimina unele pete de suprafață. De asemenea, puteți uneori să iluminați dinții de sub fațete suficient de mult pentru ca acestea în sine să pară mai deschise. Cu toate acestea, albirea fațetelor compozite este mai dificilă decât albirea dinților naturali și rezultatele nu sunt garantate. Cel mai bun mod de a vă păstra fațetele albe este să evitați în primul rând petele. Odată ce petele se instalează, aproape sigur va trebui să vă faceți înlocuirea fațetelor pentru a vă albi din nou zâmbetul.
 9. Cum se aplică fațetele compozite?
  Primul pas în procesul de aplicare a fațetelor compozite constă în îndepărtarea unui strat subțire de smalț de pe partea din față a dinților. Acest lucru oferă fațetelor suficient spațiu pentru a adera la dinți fără a se simți prea voluminoase. După aceasta, sunt realizate fațetele. În timp ce majoritatea tipurilor trebuie să fie fabricate într-un laborator, fațetele compozite pot fi sculptate direct pe suprafața modificată a dinților. De asemenea, dentistul poate lua o amprentă a dinților și poate fabrica fațetele în afara locului de muncă. După ce ați aprobat aspectul final al fațetelor, acestea sunt lipite direct pe dinți cu ajutorul unei lumini speciale. Dentistul le va retușa apoi ușor pentru a le perfecționa forma și le va lustrui pentru a le face să strălucească. La sfârșitul procedurii, noile fațete ar trebui să arate aproape imposibil de distins de ceilalți dinți.
 10. Cât costă fațetele compozite?
  Costul fațetelor compozite poate varia semnificativ în funcție de factori precum locația cabinetului stomatologului, nivelul de calificare al acestuia și numărul de fațete de care aveți nevoie. Vă puteți aștepta să plătiți mai puțin decât dacă ați obține fațete din porțelan de la același cabinet stomatologic, dar, dincolo de asta, costul este imposibil de prezis. Dacă încercați să încadrați costul fațetelor din compozit în bugetul dumneavoastră, cereți o estimare de la medicul dentist. Numai el cunoaște specificul cazului dumneavoastră și vă poate oferi o estimare exactă care să reflecte toate aceste variabile.

Concluzie

Fațetele dentare din compozit ar putea fi o alegere excelentă pentru pacientul care dorește să îmbunătățească calitatea zâmbetului său. Acestea sunt, în esență, o soluție semipermanentă pentru dinții imperfecți. Deoarece fațetele – chiar și cele din compozit – sunt relativ scumpe, acordați-vă timpul necesar pentru a explora toate opțiunile și avantajele și dezavantajele fiecăreia înainte de a lua o decizie.