Gingii inflamate copii: Cauze, tratament si metode de preventie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți oameni cred în mod eronat că sănătatea dentară se referă doar la dinți, ceea ce nu știu este că gingiile sunt la fel de importante ca dinții. Atunci când copiii au gingiile inflamate, durerile sunt inevitabile, mai ales când mănâncă. Chiar dacă această problemă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, este indicat ca părinții să cunoască motivul care ar putea cauza gingiile inflamate, și dacă ar trebui sau nu să consulte un medic dentist în legătură cu acest lucru. 

Care sunt cauzele gingiilor inflamate la copiii mici?

Dentiția

Dentiția este o cauză foarte frecventă a gingiilor inflamate la copii. Pe măsură ce erup dinții de lapte și dinții permanenți, gingiile vor avea tendința de a se umfla, iar zona va fi sensibilă și chiar ușor decolorată, toate aceste simptome fiind normale. Dacă gingiile copilului sunt inflamate în apropierea dinților în erupție sau a celor nou apăruți și nu se confruntă cu niciun alt fel de disconfort sau sângerare, dentiția este cauza cea mai probabilă, și nu este nevoie să se consulte un dentist în legătură cu acest lucru. 

Igiena orală necorespunzătoare

Gingiile vor reacționa la acumularea de bacterii prin inflamație, acest fenomen fiind precursorul gingivitei, prima etapă a bolii gingivale. Pentru a evita acest lucru, părintele trebuie să se asigure că oferă copilului suportul și tehnica potrivită de periaj. Dacă însă copilul se spală singur, părintele ar trebui să-l supravegheze pentru a se asigura că se spală timp de cel puțin 2 minute și că își curăță bine dinții și gingiile. 

Gingivita

Gingivita este reversibilă cu o îngrijire adecvată, dar un părinte trebuie să consulte un medic dentist pentru a primi un tratament profesional și pentru a face schimbări în stilul de viață și în igiena orală a copilului. Semnele comune ale gingivitei sunt inflamația, decolorarea, sensibilitatea și sângerarea ușoară la periaj sau la folosirea aței dentare, de asemenea, este posibil să observați respirația urât mirositoare. Aceste simptome necesită consultația medicală imediată. 

Dinte infectat 

Dacă gingiile copilului sunt umflate doar în apropierea unuia sau a doi dinți, iar aceștia sunt sensibiil sau este dureroși, acesta ar putea fi un semn al unei infecții dentare. Infecțiile dentare din interiorul dintelui și dintre dinte și gingii pot provoca inflamarea gingiilor, fiind o reacție naturală a organismului atunci când sunt prezente multe bacterii. Un dinte infectat este foarte grav, iar lăsat netratat, acesta va muri și va necesita extracție, iar infecția s-ar putea extinde între timp. Dacă un părinte suspectează un dinte infectat, este important ca acesta să contacteze medicul dentist pentru o programare de urgență cât mai curând posibil.

Traumatisme orale 

Acest lucru poate fi cauzat de orice, de la periajul prea agresiv până la căzături accidentale. La examinarea inițială a copilului, medicul dentist se va uita în interiorul gurii pentru traume iar odată ce se vindecă, inflamarea gingiilor ar trebui să fie mult redusă. Părintele trebuie să se asigure că ține evidența obiceiurilor copilului și a potențialelor leziuni recente, astfel încât să poată informa medicul dentist despre acestea atunci când ajunge la programare.

Cum se tratează gingiile inflamate la copiii mici?

Primul și cel mai important pas atunci când un părinte observă că un copil are gingiile umflate este să efectueze o programare la medicul stomatolog pediatru cât mai curând. Dentistul va efectua un examen pentru a determina cauza și cel mai bun tratament.

În cazul în care boala gingivală este sursa inflamației, medicul dentist poate recomanda clătiri orale specifice și/sau pastă de dinți pentru a trata infecția. În cazul în care boala gingivală este foarte avansată, acesta poate folosi un proces numit detartraj pentru a curăța placa și bacteriile de pe dinți și gingii. Acest tratament va ajuta la oprirea progresiei bolii gingivale și va asigura o legătură lină între dinți și gingii.

Părintele se poate asigura că în continuare își ajută copilul să se spele pe dinți și să folosească ața dentară, dar în același timp, face acest lucru foarte atent pentru a nu răni și mai mult țesutul infectat.

Dacă un copil este suficient de mare, părintele îl poate pune să se clătească cu o soluție de apă sărată pentru a ajuta la reducerea bacteriilor. 

Cum se previn gingiile umflate în cazul copiilor?

Pentru a păstra dinții copilului sănătoși, nedureroși și, de asemenea, pentru a economisi o sumă substanțială de bani, părinții copilului trebuie să se asigure că acesta se spală pe dinți de cel puțin două ori pe zi și că folosesc regulat ața dentară. 

În cele din urmă, este vital ca părintele împreună cu copilul să efectueze vizite de rutină la dentist, deoarece ajută la identificarea complicațiilor dentare înainte ca acestea să devină grave. 

Concluzie

Mai mult decât doar dinții, sănătatea gingiilor la copii este esențială. Gingiile sunt la fel de importante, iar dacă există o problemă, poate fi nevoie de un dentist pentru a o trata. Îngrijirea necorespunzătoare a gingiilor inflamate poate provoca inflamații, ceea ce face dificilă mestecarea, dacă acesta este cazul, părinții ar trebui să facă o programare la dentist cât mai curând posibil.