Meniu

Miniimplanturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mini implanturile dentare sunt o opțiune de restaurare dentară pentru persoanele care prezintă deficiențe estetice și funcționale, dar nu-și doresc neapărat sau nu pot recurge la metode de restaurare convenționale. Mini implanturile sunt adesea o alegere mai bună decât punțile sau protezele dentare tradiționale, deoarece au avantajul procesului de instalare mai puțin invaziv, dar și mai rapid, care necesită, de obicei, doar o singură programare.

Ce este un mini implant dentar?

Un mini implant dentar reprezintă, de obicei, jumătate din dimensiunea unui implant tradițional, ceea ce înseamnă că este mai ușor și mai puțin dureros de instalat, de asemenea, nu necesită aceeași cantitate de masă osoasă a maxilarului pe care o necesită implanturile dentare tradiționale. Spre deosebire de implanturile convenționale, acestea constau dintr-un șurub dintr-o singură bucată cu un diametru mai mic de 3 mm și includ un capăt în formă de bilă care iese din maxilar. Acest lucru le face o opțiune excelentă pentru pacienții care suferă de pierderea dinților din cauza unor accidente sau deteriorări, sau pentru persoanele în vârstă care tind să sufere de resorbție. Cei mai mulți dentiști tind să folosească mini implanturile dentare pentru persoanele cu dinți mici, pentru înlocuirea dinților din față, înlocuirea premolarilor sau a dinților care sunt altfel situați într-un spațiu îngust. Un mini implant dentar este fixat în osul maxilarului ca și un implant dentar tradițional, astfel încât poate ajuta la prevenirea colapsului facial și a altor probleme.

Care sunt beneficiile mini implanturilor dentare?

Mini implanturile dentare pot fi folosite pentru a înlocui un singur dinte lipsă sau mai mulți dinți, de asemenea, pentru a stabiliza protezele dentare. Aceste tipuri de implanturi oferă multe beneficii, printre care: 

 • Chirurgie mai puțin invazivă. Mini implanturile dentare pot fi plasate cu ajutorul unui anestezic localizat. Procedura este mai puțin invazivă decât pentru implanturile dentare tradiționale și poate fi mai puțin dureroasă.
 • Timp de recuperare mai rapid. Dimensiunile mici și procedura minim invazivă utilizată pentru a introduce mini implanturi dentare rezultă într-un proces de recuperare mai rapid.
 • Costuri mai mici. Costurile pentru mini implanturile dentare pot varia. Dar acestea sunt adesea mai puțin costisitoare decât implanturile dentare tradiționale.
 • Este nevoie de mai puțină densitate a osului maxilar. Implanturile dentare tradiționale necesită o anumită cantitate de masă osoasă maxilară pentru a le susține dimensiunea. Mini implanturile sunt mai mici și nu necesită atât de multă masă osoasă maxilară. Acest lucru le face să fie potrivite pentru persoanele care au pierdut densitatea maxilarului din cauza cariilor dentare, a rănilor sau a pierderii osoase datorate unor afecțiuni precum osteoporoza.
 • Se poate realiza fără grefă osoasă. Persoanele care nu au o masă maxilară suficientă pentru a susține implanturile dentare tradiționale au adesea nevoie de o grefă de os maxilar înainte de a putea fi plasate implanturile. Grefa osoasă poate dura până la un an pentru a se vindeca complet. Utilizarea mini implanturilor dentare poate evita necesitatea grefelor osoase.
 • Rezultate mai rapide. Implanturile dentare tradiționale necesită vizite multiple. Acest lucru se datorează faptului că dinții de înlocuire nu pot fi plasați pe șuruburile implanturilor dentare tradiționale până când maxilarul și gingiile nu s-au vindecat. Cu toate acestea, dinții de înlocuire pot fi adesea plasați pe mini implanturile dentare în aceeași zi cu procedura de implantare.
 • Mai puțin dureros de plasat și de reparat. Dimensiunea mică a mini implanturilor face ca atât plasarea cât și reparațiile să fie mai puțin dureroase decât implanturile dentare tradiționale.
 • Mai durabile decât punțile sau protezele dentare. Punțile și protezele dentare pot ajuta persoanele care au pierdut dinții. Dar acestea nu ar trebui să fie folosite ca înlocuitor pentru soluții permanente, cum ar fi mini implanturile dentare sau chiar implanturile dentare tradiționale.
 • Previne pareza facială. Un mini implant este introdus în osul maxilarului, permițând dinților și maxilarului să își mențină poziția și dimensiunea anterioară.
 • Oferă rezultate cu aspect natural. Mini implanturile pot oferi rezultate cu aspect natural și pot îmbunătăți sănătatea dentară generală. 

Cine este un candidat potrivit pentru mini implanturi dentare?

Mini implanturile dentare nu sunt pentru toată lumea, în special pentru copii sau pentru pacienții a căror gură nu este dezvoltată complet, pentru persoanele care își scrâșnesc dinții sau care au anumite afecțiuni de sănătate. De obicei, mini implanturi dentare nu sunt potrivite pentru cei care suferă de:

 • Diabet
 • Boli vasculare
 • Hemofilia și alte afecțiuni de coagulare
 • Boli osoase
 • Parodontita
 • Afecțiunile care afectează vindecarea rănilor sau a oaselor

Anumite stiluri de viață și medicamente pot afecta, de asemenea, capacitatea de a obține mini implanturi dentare, inclusiv dacă o persoană:

 • Este fumătoare
 • Are o igienă orală precară
 • Ia orice medicamente anticoagulante
 • Ia orice medicament care încetinește vindecarea osoasă
 • Face chimioterapie sau radioterapie

Mini implanturile nu necesită o densitate a osului maxilarului la fel de mare ca implanturile tradiționale, dar este necesară o anumită densitate osoasă. Acest lucru înseamnă că este posibil ca acestea să nu funcționeze dacă dinții au carii severe, există pierdere osoasă sau gingiile sunt adâncite sau deteriorate.

Cum se realizează un mini implant dentar?

Primul pas în procesul de obținere a unui mini implant dentar este efectuarea de radiografii dentare. Aceste radiografii îi arată medicului dentist exact unde trebuie să fie plasate implanturile. După ce radiografiile sunt complete, medicul dentist va:

 • Folosi un anestezic local pentru a amorți gingiile și maxilarul
 • Face o mică gaură în maxilar
 • Plasa micul stâlp metalic de impact dentar în gaură
 • Fixa și strânge stâlpul implantului
 • Atașa dintele de înlocuire la stâlp

Multe mini-implanturi nu au nevoie de găuri pentru a fi introduse, deoarece filetele șurubului se prind de os. De asemenea, nu sunt necesare suturi sau copci pentru mini-implanturi. Etapele exacte ale procedurii pot varia ușor, în funcție de nevoile dentare. Dacă cineva are nevoie de mai multe mini-implanturi, stâlpii ar putea fi plasați înainte de a fi fixați dinții de înlocuire.

Plasarea mini implanturilor dentare

Miniimplanturile dentare sunt plasate prin tehnici mai puțin invazive decât implanturile dentare convenționale. Acestea sunt de mărimea unei scobitori și sunt așezate peste suprafața gingiei atunci când sunt plasate în os, în timp ce implanturile convenționale sunt plasate sub gingie. Deoarece plasarea mini implanturilor dentare este mai puțin complicată, acestea necesită mai puțin timp pentru a fi asimilate decât implanturile obișnuite. De obicei, medicii dentiști pot plasa miniimplanturile într-o singură vizită, folosind anestezia locală. În plus, nu sunt necesare suturi. Implanturile convenționale, însă, durează mai multe luni și necesită cel puțin două consultații stomatologice. Anumite tratamente pot necesita vizite suplimentare pentru grefe osoase pentru a furniza suficient os de susținere a implanturilor.

Care este procesul de recuperare după un mini implant dentar?

Recuperarea de la mini-implanturi este, de obicei, rapidă și ușoară. Cei mai mulți oameni constată că pot reveni la activitățile lor obișnuite în decurs de 1 sau 2 zile după procedura de mini implant dentar. În multe cazuri, o persoană nu va avea nevoie de o programare ulterioară. 

Este obișnuit să se resimtă o oarecare durere în urma procedurii. Gheața sau analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea acesteia, însă în unele cazuri, medicul dentist poate prescrie un medicament pentru a gestiona durerea. Pacientul trebuie să evite alimentele tari sau lipicioase în urma procedurii de mini implant dentar, deoarece acest lucru va reduce riscul ca implantul să se slăbească sau să fie scos. Se recomandă consumul de alimente moi sau lichide, cum ar fi supa, smoothie-uri, compot de mere și piure de cartofi, pe măsură ce se recuperează. Medicul dentist poate sfătui pacientul când poate relua din nou o dietă variată. O persoană ar trebui să consulte un dentist atunci când se confruntă cu orice simptome neașteptate după procedură, cum ar fi:

 • Durere puternică
 • Durere care durează mai mult de câteva zile
 • Un dinte implantat care se simte slăbit sau care cade
 • Amorțeală la nivelul maxilarului

Prețuri pentru mini implanturile dentare

Mini implanturile dentare sunt o soluție alternativă la implanturile standard, iar prețurile pentru acestea sunt considerabil mai mici în raport cu implanturile tradiționale. Prețurile pentru un mini implant încep de la 1350 de lei, dar acestea variază în dependență de clinică, experiența dentistului și al brandului.

Îngrijirea miniimplanturilor

Mini implanturile dentare au nevoie de aceeași îngrijire ca și dinții naturali. În cazul în care o persoană are mini implanturi dentare, este important să se spele pe dinți de două ori pe zi, să folosească ața dentară o dată pe zi și să se asigure că se vizitează un dentist în mod regulat. În cazul în care apare acumularea de placă și tartru, un medic dentist poate recomanda utilizarea de fluor în pasta de dinți sau o clătire specială. 

Întrebări frecvente

 1. Ce rol are un mini implant?
  La fel ca omologii lor, aceștia pot oferi o structură permanentă pentru a conserva osul maxilar și pentru a înlocui dinții lipsă cu o proteză susținută de implanturi.
 2. Cât rezistă mini implanturile?
  Mini implanturile au, de obicei, o durată de viață între 6-9 ani, în comparație cu implanturile convenționale, care au o durată de viață de peste 15 ani sau chiar mai mult, dacă sunt întreținute corespunzător.
 3. Ce beneficii oferă miniimplanturile dentare?
  Unul dintre cele mai mari beneficii ale miniimplanturilor în comparație cu implanturile tradiționale este procesul mai puțin invaziv, ceea ce pentru unii pacienți este un beneficiu suficient de convingător. Un proces mai puțin invaziv înseamnă un implant mai mic și o deschidere chirurgicală mai mică, un proces de vindecare mai rapid și o experiență mai puțin invazivă. 
 4. Care este dezavantajul miniimplanturilor?
  Deoarece mini implanturile au aproximativ jumătate din diametrul celor convenționale, sunt necesare două mini implanturi dentare pentru a face treaba unui singur implant standard. Acest lucru poate exercita o presiune ușor mai mare asupra osului maxilarului și poate implica un timp de vindecare mai lung, din cauza distribuției diferite a greutății.
 5. Miniimplanturile sunt o soluție permanentă?
  Da, miniimplanturile sunt considerate a fi o opțiune de înlocuire permanentă a dinților. 
 6. Mini implanturile sunt o soluție funcțională?
  Miniimplanturile dentare sunt la fel de eficiente ca și implanturile tradiționale, dar pentru că sunt mai mici, vin cu câteva beneficii suplimentare, inclusiv faptul că procedura este mai puțin complicată. 
 7. Miniimplanturile intră în os?
  Da, miniimplanturile intră în os. Acestea se aseamănă foarte mult cu implanturile dentare obișnuite, dar sunt mai mici și nu necesită tăierea unui lambou de țesut pentru a fi plasate în os. În schimb, acestea sunt plasate foarte precis printr-un canal în osul maxilarului.
 8. Se poate mânca orice cu miniimplanturile?
  Miniimplanturile dentare permit unei persoane să mănânce practic orice, iar după ce implanturile s-au integrat complet în os, aceștia pot mânca din nou în mod normal. Cu toate acestea, nu veți putea face acest lucru imediat după operație.
 9. Cât de dureroase sunt mini implanturile dentare?
  Mini implanturile sunt plasate de cele mai multe ori fără a ridica niciun lambou și sunt de obicei nedureroase.
 10. Mini implanturile pot fi realizate într-o singură zi?
  Un profesionist în domeniul mini implanturilor dentare poate fixa stâlpul și poate atașa un dinte sau fixa o proteză dentară într-o singură vizită. De exemplu, dacă cineva are nevoie de înlocuirea unui singur dinte, un profesionist în mini implanturi dentare ar putea finaliza procedura în aproximativ 30 de minute.
 11. Pot fi îndepărtate miniimplanturile?
  Da, este posibil să se îndepărteze un mini implant dentar, chiar dacă acesta este considerat a fi o opțiune de înlocuire permanentă a dinților.
 12. Care sunt cea mai bună opțiune mini implanturile sau implanturile obișnuite?
  Miniimplanturile costă mai puțin decât implanturile dentare obișnuite. Implanturile dentare obișnuite oferă mai multă stabilitate și o soluție pe termen mai lung (sunt considerate a fi o soluție permanentă pentru pierderea dinților). Deoarece sunt mai mici, mini implanturile pot să nu fie la fel de stabile sau să dureze la fel de mult timp.

Concluzie

O persoană ar trebui să aibă grijă de mini implanturile dentare în același mod în care are grijă de dinții naturali. Fără o bună igienă dentară, aceștia se pot uza sau se pot caria. Este important să se mențină o igienă dentară bună și efectuarea controalelor dentare regulate. Atâta timp cât sunt îngrijiți, miniimplanturile dentare sunt menite să fie o soluție permanentă pentru pierderea dinților. Acestea sunt folosite doar de aproximativ 20 de ani, fiind prea devreme pentru a ști cu exactitate cât poate rezista un mini implant.