Meniu

Ocluzie dentara: Cauze, tipuri si metode de tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În stomatologie, ocluzia se referă la modul în care dinții se îmbină între ei. Este mai mult decât doar mușcătura, deoarece puteți mușca în moduri diferite, în funcție de faptul că mestecați sau încercați să mușcați din ceva. De asemenea, vă aduceți dinții împreună atunci când înghițițiți și îi puteți aduce împreună în moduri destul de diferite atunci când dormiți și nu îi ghidați în mod conștient într-un fel sau altul. Termenul ocluzie se referă la modul în care dinții se adună în toate aceste moduri diferite. 

Ce este ocluzia dentară?

Ocluzia dentară este modul în care dinții din mandibulă (maxilarul inferior) și maxilarul (maxilarul superior) sunt în contact unul cu celălalt. În termeni simpli, alinierea dinților și a maxilarelor este ceea ce dentiștii numesc ocluzie. Acest contact determină relația funcțională a dinților. Persoanele care au ocluzie normală nu au probleme de vorbire sau de alimentație.

Importanța ocluziei

Ocluzia este o parte importantă a sistemului masticator. Felul în care sunt plasați dinții în gură determină ușurința cu care vă veți desfășura activități precum zâmbetul, vorbirea și mâncatul. Masticația corectă a alimentelor asigură reducerea șanselor de apariție a plăcii bacteriene. Dacă ocluzia la copiii mici este necorespunzătoare, aceasta poate afecta modul în care se dezvoltă dinții lor. Acest lucru poate fi testat observând dacă maxilarul lor superior și cel inferior se aliniază corect împreună sau nu. A putea vorbi corect este o altă activitate majoră care depinde de ocluzia dentară. În cazul în care aveți unele alterări ale ocluziei, afecțiunea este denumită malocluzie. Aceasta poate afecta aspectul feței dumneavoastră și poate cauza boli dentare și probleme de vorbire. De asemenea, poate duce la probleme precum boala articulației temporomandibulare. Cauzele malocluziei variază de la ereditate până la unele traume sau obiceiuri. În unele cazuri, extracția dinților poate duce, de asemenea, la ocluzie defectuoasă.

Tipuri de ocluzie

În continuare sunt prezentate tipurile de ocluzii dentare care sunt observate pentru a afla dacă există vreo problemă de aliniere:

  • Ocluzia statică – se referă la modul în care sunt dispuși dinții atunci când maxilarul este închis și nu se mișcă.
  • Ocluzia dinamică – observă contactul pe care îl fac dinții atunci când maxilarul inferior este în mișcare. Ocluzia dinamică este cunoscută în mod obișnuit sub numele de articulație.
  • Ocluzia centrică – este ocluzia dintre dinții opuși. Este cunoscută și ca poziție de intercuspidare sau mușcătură obișnuită.

Ce determină ocluzia dentară a unei persoane?

Ocluzia dentară a unei persoane este suma mai multor factori diferiți. Pentru început, forma și dimensiunea maxilarelor unei persoane determină modul în care erup dinții acesteia. De exemplu, un maxilar prea mic sau prea îngust poate cauza dinți supraaglomerate și proeminenți. Un maxilar care este mai mare decât dimensiunea combinată a dinților săi poate face ca o persoană să aibă dinții distanțați. Există multe alte moduri în care maxilarul poate afecta mușcătura unei persoane.

Dimensiunea, forma și sănătatea generală a dinților pot determina, de asemenea, dacă o persoană are o mușcătură bună sau o malocluzie. În cele mai multe cazuri, pacienții pot evita să aibă o mușcătură proastă cu ajutorul unor bune obiceiuri orale care încep din copilărie, dar pentru unii oameni, obiceiurile orale bune nu sunt suficiente. Aceștia pot avea o malocluzie moștenită sau congenitală care trebuie corectată de către un ortodont. Mușcătura unei persoane se poate schimba, de asemenea, din cauza traumatismelor, a scrâșnirilor dinților, a bolilor parodontale și a dinților lipsă.

Tipuri de ocluzie în stomatologie

Cele mai frecvente tipuri de ocluzie în stomatologie sunt:

  • Ocluzia statică. Ocluzia statică se referă la poziția a doi dinți atunci când aceștia sunt în contact, dar nu se aplică nicio forță. Acest lucru poate fi observat atunci când un pacient mușcă din dinții din spate, unde ar trebui să existe ocluzie echilibrată și un punct simetric de contacte multiple între incisivii superiori și incisivii inferiori fără a exercita nicio forță.
  • Ocluzia dinamică. Ocluzia dinamică se referă la contactul dintre doi dinți atunci când se aplică mișcări laterale, cum ar fi mușcatul sau mestecatul. Această ocluzie poate fi observată atunci când mușcătura obișnuită a unui pacient are o distribuție uniformă a presiunii între dinții maxilari (superiori) și mandibulari (inferiori) pentru o bună funcționare. Mai degrabă decât puncte de contact ocluzal, ocluzia dinamică implică linii de contact în care se aplică presiune.
  • Ocluzia centrică. Relația centrică se referă la poziția a doi dinți atunci când aceștia sunt în contact și se aplică o forță maximă. Acest lucru poate fi observat atunci când pacienții își strâng maxilarul cât mai tare posibil. Ar trebui să existe un punct simetric de contact dentar între incisivii maxilari și mandibulari, cu o forță exercitată în mod egal între toate punctele.

Cum afectează ocluzia dentară sănătatea orală?

Dinții bine aliniați sunt ușor de curățat. De asemenea, ei permit unei persoane să mănânce și să vorbească cu ușurință. În schimb, o mușcătură proastă poate cauza tot felul de probleme. De exemplu:

  • Dinții înghesuiți sunt greu de curățat, ceea ce poate duce la acumularea de placă, carii dentare sau boli ale gingiilor
  • O persoană care are o supraputere sau o subputere severă poate avea probleme în a vorbi, respira sau mesteca
  • Persoanele cu dinți întredeschise pot avea dificultăți în a mânca. De asemenea, acestea pot fi conștiente de sine cu privire la zâmbetul lor
  • Malocluzia poate afecta, de asemenea, forma și estetica generală a feței

Diferite malocluzii și tratamentul acestora

Există o mulțime de moduri în care dinții pot fi aliniați greșit și există câteva dispozitive folosite în ortodonție care pot ajuta la repoziționarea dinților. Se pare că fiecare persoană are propriul set unic de circumstanțe. Ca atare, au nevoie de un plan de tratament care să fie adaptat la situația lor. Un plan de tratament tipic implică utilizarea unui dispozitiv ortodontic. Uneori, planul de tratament va include extracția sau chirurgia orală. În general, modul în care un ortodont tratează o mușcătură proastă depinde de clasa de malocluzie pe care o are o persoană. De exemplu:

Malocluzia de clasa 1

O persoană cu acest tip de malocluzie va avea maxilarele care se aliniază cu restul craniului, în cea mai mare parte. Acest tip de malocluzie se prezintă, de obicei, sub forma unor dinți moderat înghesuiți, distanțați sau strâmbi. Majoritatea persoanelor care au nevoie de aparat dentar au o malocluzie de clasa 1. Un dentist va trata de obicei acest tip de mușcătură rea cu aparat dentar, cel mai de bază tratament în ortodonție.

Malocluzia de clasa 2: O mușcătură excesivă
O suprapârțeală severă apare atunci când maxilarul inferior este mai mic decât maxilarul superior. O persoană cu o mușcătură excesivă va avea dinții din față care se suprapun peste cei de jos. Un ortodont va crea un plan de tratament pentru a alinia ambele maxilare. Tratamentul implică, de obicei, unul sau mai multe dispozitive ortodontice. În cazurile foarte severe, pot fi necesare măsuri precum extracția dinților și chirurgia maxilarului.

Malocluzia de clasa 3: O mușcătură inferioară
O subocluzie severă apare atunci când dinții inferiori se suprapun peste cei din maxilarul superior. Se întâmplă atunci când maxilarul inferior este mai mare decât maxilarul superior. Tratamentul include adesea utilizarea unui dispozitiv ortodontic pentru a remodela maxilarul inferior sau superior. Dacă sub mușcătura este severă, un ortodont ar putea adăuga o intervenție chirurgicală la planul de tratament.

Cum sunt tratate problemele de ocluzie?

Problemele de ocluzie pot fi tratate în diferite moduri, în funcție de gravitate. După examinarea ocluzală, unele tratamente comune includ:

  • Echilibrarea. Echilibrarea este procesul de ajustare și remodelare a dinților unui pacient pentru a obține un contact mai bun între ei. Acest lucru poate implica șlefuirea anumitor părți ale dinților sau adăugarea de material adeziv pentru a îmbunătăți suprafața de mușcătură.
  • Stomatologie restaurativă. Tratamentul de restaurare este o opțiune esențială pentru tratarea problemelor de ocluzie. Clinici oferă opțiuni stomatologice precum coroane, punți și fațete pentru a îmbunătăți alinierea și funcția dinților. Acest tip de tratament ajută la reducerea factorilor de risc asociați cu uzura dentară și malocluzia, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea esteticii generale a zâmbetului.
  • Splinte. Atelajele sunt aparate dentare care pot fi utilizate pentru a oferi o orientare anterioară. Acestea ajută la realinierea dinților și maxilarelor opuse prin aplicarea unei presiuni ușoare în timp. Atelajele sunt adesea fabricate din plastic sau metal și sunt personalizate pentru fiecare pacient pentru a oferi cel mai eficient tratament posibil.
  • Tratamentul ortodontic. Ortodonția este o ramură a stomatologiei specializată în corectarea mușcăturilor necorespunzătoare sau a dinților nealiniați. Tratamentele ortodontice pot include aparate dentare, aparate de retenție și alte dispozitive de corecție pentru a îndrepta și alinia dinții pentru un zâmbet mai sănătos și mai arătos. Ortodonțiștii pot folosi, de asemenea, tehnologia avansată de imagistică, cum ar fi scanările 3D, pentru a măsura și a diagnostica cu precizie problemele de nealiniere pentru a planifica cele mai bune opțiuni de tratament.

Concluzie

Ocluzia este un concept complex care implică alinierea dinților atunci când se aplică o forță sau o presiune. Pentru a vă asigura că aveți dinți și gingii sănătoase, vizitați medicul dentist în mod regulat, astfel încât acesta să poată identifica orice probleme potențiale înainte ca acestea să devină probleme grave de sănătate. Cu vizite regulate la medicul stomatolog și o ajustare ocluzală adecvată, ar trebui să mențineți o armonie ocluzală optimă pe tot parcursul vieții.