Meniu

Puncte albe pe gingie bebelus: Cauze si solutii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cu mult înainte de erupția dinților de lapte, nou-născuții pot dezvolta mici umflături pe linia gingiei. Cunoscuți sub numele de perle Epstein, acești noduli sunt destul de comuni la nou-născuți. Punctele albe pe gingie nu sunt un motiv de îngrijorare, fiind un fenomen foarte frecvent.

Ce sunt punctele albe de pe gingiile bebelușilor?

Când bebelușul plânge sau cască, puteți observa chisturi mici de-a lungul gingiilor sau pe cerul gurii. S-ar părea că nou-născutului îi ies deja dinții, dar aceste umflături benigne sunt, de fapt, un tip de chist gingival cunoscut sub numele de perle Epstein. Perlele Epstein sunt foarte frecvente, ele apar mai mult la bebelușii ale căror mame au avut sarcini multiple, la bebelușii născuți mai târziu de termen și la nou-născuții care au o greutate mai mare la naștere. Nu este nevoie de teste pentru a diagnostica perlele Epstein. Medicul pediatru va examina gura bebelușului pentru a determina dacă are perle Epstein sau o altă afecțiune orală. 

Caracteristicile perlelor Epstein

Perlele Epstein conțin cheratină, o proteină care se găsește în piele și în alte membrane mucoase. Ele pot semăna cu mici coșuri în gura bebelușului și sunt, în general, nedureroase.

Puncte albe pe gingiile bebelușilor – cauze și simptome

Perlele Epstein arată ca niște umflături albe sub piele. Acestea sunt chisturi sau leziuni opace de culoare galben albicioasă care se pot forma pe gingiile copilului sau pe cerul gurii. Perlele Epstein sunt mici, de obicei cu un diametru mai mic de câțiva milimetri. Ele nu ar trebui să se mărească în timp. Dacă ați observat că umflăturile din gura bebelușului se măresc, ar trebui să vă sunați medicul. Perlele Epstein pot apărea ca un singur chist sau în grupuri de două până la șase leziuni. Dezvoltarea și plasarea lor par să fie aleatorii, dar niciuna nu este mai rea decât cealaltă. Ceea ce tinde să-i îngrijoreze pe părinți este o singură perlă Epstein pe gingii. Aceasta poate arăta adesea ca un dinte de lapte care se rupe prin gingie. Deoarece punctele albe pe gingii sunt ferme la atingere, poate fi greu să se facă diferența. Perlele Epstein sau punctele albe pe gingii sunt altfel asimptomatice, benigne și nu cauzează probleme cu hrănirea sau dentiția. Dacă bebelușul pare să resimtă vreun disconfort, trebuie dus la medic. 

Identificarea perlelor Epstein

Deși punctele albe pe gingii sunt inofensive și nu necesită tratament, cel mai bine este să cereți unui pediatru să se uite la copilul dvs. pentru a vă asigura că este vorba despre perlele Epstein. Umflăturile din gura copilului pot fi cauzate de o altă afecțiune care ar putea necesita tratament medical, cum ar fi aftele (o infecție cu candidoză). Poate fi dificil să deosebești singur perlele Epstein de alte afecțiuni. În unele cazuri foarte rare, micile umflături albe de pe gingii se pot dovedi a fi chiar ceva puțin mai surprinzător: dințișorii natali, care sunt dinți în curs de dezvoltare ce pot apărea în perioada de nou-născut.

Cauzele apariției punctele albe pe gingii la bebeluși

Perlele Epstein (sau punctele albe pe gingii) sunt destul de frecvente la nou-născuți. De obicei, nu le dezvoltă după vârsta de 3 luni. Perlele Epstein sunt cauzate de o acumulare de cheratină în palatele moale și dur. Keratina este materialul din care sunt făcute părul și unghiile dumneavoastră. Sunt similare cu milia de pe față, care reprezintă o acumulare inofensivă de celule cutanate. Nu există o cauză clară pentru aceasta. Se presupune că țesuturile rămân blocate în timpul gestației, când se dezvoltă palatul dentar. Apoi, perlele Epstein apar sub pielea gurii după naștere. 

Tratamentul pentru punctele albe de pe gingiile bebelușilor

Cum sunt diagnosticate Perlele Epstein?

Medicul va efectua un simplu examen fizic al gurii bebelușului pentru a confirma că umflăturile albe nu sunt dinți noi. Deși, de obicei, pot diagnostica perlele Epstein în timpul unui examen fizic, anumite simptome pot sugera o altă afecțiune.

  • Noduli Bohn. Aceste chisturi apar pe cerul gurii, pe creastă, chiar în spatele dinților din față. Acestea sunt leziuni pe glandele mucoase și sunt de obicei de culoare alb-cenușie. 
  • Chisturi ale laminei dentare. Aceste leziuni sunt foarte asemănătoare cu perlele lui Epstein. Ele sunt de obicei mai transparente și puțin mai mari, dar sunt la fel de benigne și dispar după o perioadă scurtă de timp. 
  • Epulis congenital. Această afecțiune rară este catalogată ca fiind o tumoare benignă. Acest tip de tumoare este atașat de țesut prin intermediul unui apendice asemănător unei tulpini. Dintr-un motiv necunoscut, este de zece ori mai probabil să se formeze la fetițe decât la băieți. Această creștere poate provoca complicații în ceea ce privește alimentația și respirația. Este necesară îndepărtarea chirurgicală, dar este foarte puțin probabil ca epulisul congenital să revină. 

Cum se tratează punctele albe pe gingie la bebeluși sau perlele Epstein?

Perlele Epstein se elimină de la sine într-un interval de timp de la câteva săptămâni până la trei luni. De obicei, acestea se estompează sau se rup, eliberând keratina acumulată. Chiar dacă se vor rupe în cele din urmă, nu trebuie să încercați niciodată să accelerați procesul și să rupeți singuri o perlă Epstein. Acest lucru poate duce la iritații, infecții și inflamații. Nici medicul nu va încerca să le îndepărteze, deoarece o intervenție medicală pentru o perlă Epstein este un stres inutil pe care îl puneți copilului pentru această afecțiune. Din nou, această excrescență nu va afecta sănătatea bebelușului sau capacitatea de a se hrăni, așa că lăsați-le să se vindece singure.

Concluzie

Umflăturile albe de pe gingiile nou-născuților pot părea alarmante pentru părinți, dar sunt inofensive. De obicei, se dizolvă singure la o săptămână sau două după naștere. Perlele Epstein care sunt punctele albe de pe gingiile bebelușilor nu ar trebui să provoace nicio durere, așa că, dacă bebelușul dă semne de disconfort, este posibil să se întâmple altceva. În acest caz, ar trebui să contactați medicul copilului.