Meniu

Tratament cu laser pentru paradontoza

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Tratarea bolii gingivale (parodontoza) cât mai rapid și mai eficient posibil este esențială pentru a reduce complicațiile ulterioare. Cu toate acestea, în funcție de gravitatea acesteia, opțiunile de tratament chirurgical pot varia de la inconfortabil la dureros. Prin urmare, este firesc ca mulți pacienți să fie nervoși sau chiar să renunțe cu totul la căutarea unui tratament pentru boala gingivală din cauza gândului că vor trebui să suporte o intervenție chirurgicală dureroasă. Pentru pacienții îngrijorați de operația de parodontoză, există o altă opțiune. Noua procedură de atașare asistată cu laser nu numai că este o opțiune de tratament foarte eficientă pentru boala gingivală (parodontoza), dar este, de asemenea, mai puțin invazivă și dureroasă, ceea ce înseamnă un timp de recuperare mai scurt.

Ce trebuie să știți despre tratamentul parodontozei cu laser?

În ultimii ani, chirurgia gingivală cu laser a devenit mai răspândită pentru tratarea bolilor gingivale moderate până la severe. Laser înseamnă amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiații. Un medic dentist poate recomanda chirurgia cu laser ca o etapă suplimentară după efectuarea unui tratament tradițional de detartraj și alipire radiculară. Acesta poate recomanda chirurgia gingivală cu laser în locul unor intervenții chirurgicale fără laser, cum ar fi chirurgia cu lambou gingival. Chirurgia gingivală cu laser poate fi utilizată și pentru alte proceduri dentare. Acestea includ conturarea gingiilor pentru a aborda un zâmbet gingival din motive cosmetice.

Utilizările laserelor sunt aprobate pentru:

 • Proceduri parodontale;
 • Proceduri endodontice;
 • Chirurgie orală;
 • Albirea dinților.

Există un mic număr de dovezi care indică faptul că chirurgia gingivală cu laser este sigură și eficientă pentru tratarea multor afecțiuni dentare, inclusiv a parodontozei. Tratamentul cu laser adecvat poate oferi un beneficiu suplimentar modest față de tratamentele tradiționale pentru parodontoză. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate și se recomandă mai multe cercetări privind utilizarea laserului. Din acest motiv, este foarte important ca un pacient să apeleze la un parodontolog care este instruit să lucreze cu lasere atunci când alege să beneficieze de această procedură.

Cum funcționează tratamentul parodontozei cu laser?

Tratamentul cu laser nu este un tratament de sine stătător, ci funcționează în combinație cu terapiile tradiționale. Aceasta folosește un laser pentru a accesa și a îndepărta țesutul gingival inflamat din jurul rădăcinii dintelui. Ulterior, se îndepărtează tartrul și placa bacteriană acumulate sub și în jurul liniei gingivale. În continuare, folosește un alt instrument pentru a netezi orice puncte aspre de pe dinte, de deasupra și de sub linia gingiei. Îndepărtarea acestor puncte aspre atenuează șansele ca dinții și gingiile să atragă mai multe bacterii și să aibă infecții viitoare.

După tratamentul cu laser, gura pacientului va avea nevoie de timp pentru a se vindeca și a se regenera. În timpul acestui proces de vindecare, gingiile ar trebui să nu mai aibă infecții și să se poată strânge din nou în jurul dintelui. Nu toți medicii stomatologi folosesc terapia cu laser, cei care decid să trateze pacienții cu parodontoză cu acest tratament urmează un curs de formare privind utilizarea laserelor. Acest lucru îi asigură că au tehnica adecvată și că înțeleg cum să folosească corect diferitele lungimi de undă. Laserele sunt tuburi care folosesc fascicule de lumină puternice și precise de energie termică pentru a îndeplini mai multe sarcini în timpul operației gingivale. Acestea pot:

 • Tăia și îndepărta țesutul bolnav;
 • Coagula vasele de sânge pentru a forma cheaguri solide;
 • Ucide germenii și bacteriile;
 • Steriliza zona.

Laserele funcționează prin crearea unei schimbări de energie în atomi. Lumina laserului mută atomii din starea de repaus în care se află la un stadiu cunoscut sub numele de stare excitată. Acest lucru face ca atomii să producă energie numită emisie spontană. Când atomii revin la starea de repaus, aceștia emit particule de lumină numite fotoni. Acest proces furnizează energia necesară pentru a îndeplini anumite funcții, cum ar fi tăierea țesuturilor fără a utiliza o lamă.

Procedura pentru chirurgia paradontozei cu laser

Procedura de atașare nouă asistată cu laser este adesea utilizată pentru a trata paradontoza. Iată la ce se poate aștepta un pacient pentru chirurgia gingivală cu laser:

 • Parodontologul va plasa vârful cu fibră optică al laserului în partea superioară a buzunarului parodontal. Laserul are aproximativ dimensiunea a trei fire de păr uman.
 • Laserul va folosi o lumină precisă pentru a îndepărta țesutul gingival bolnav și inflamat din buzunar. Acesta este conceput pentru a îndepărta doar țesutul bolnav și nu deteriorează țesutul gingival sănătos. De asemenea, laserul îndepărtează germenii și bacteriile care cauzează boli în buzunarul periodontal.
 • Odată ce buzunarul este curățat de țesut deteriorat și bacterii, laserul este pus deoparte.
 • Parodontologul folosește apoi un instrument de curățare cu ultrasunete pentru a sparge și a îndepărta tartrul și calcificările cu ajutorul undelor sonore.
 • Laserul este reintrodus în buzunar pentru a curăța în profunzime fundul și a elimina resturile revelatoare.
 • Acesta sterilizează țesutul și osul și stimulează formarea unui cheag de sânge, care accelerează vindecarea și ajută țesutul gingival să se reatașeze la dinte. Acest lucru elimină nevoia de cusături.

În cazul în care un pacient își tratează întreaga gură, ar putea fi necesare două vizite care durează între 1 și 2 ore fiecare. Un singur cadran poate fi terminat în 1 până la 2 ore.

Beneficii asociate cu tratamentul parodontozei cu laser

Există mai multe beneficii ale utilizării laserului pentru parodontoză. Avantaje principale ale utilizării tratamentului cu laser pentru tratarea bolilor gingivale sunt următoarele:

 • Timpul de recuperare și vindecare este mai scurt. Pacientul nu va avea nevoie de un anestezic general, așa cum este uneori necesar pentru alte forme de chirurgie dentară.
 • Laserele pot viza zonele bolnave cu precizie și acuratețe. Există mai puțină sângerare, durere și umflături, deoarece tratamentul parodontal cu laser este mai puțin invaziv decât chirurgia obișnuită.

În ciuda acestor beneficii, unele autorități medicale nu susțin încă utilizarea acestui tratament. Efectele sale sunt încă în curs de studiu. În prezent, nu există dovezi care să susțină faptul că această abordare terapeutică este mai bună decât tratamentul parodontal tradițional, dar a arătat rezultate promițătoare pentru pacienții eligibili. Există mai multe tipuri de lasere și niciunul dintre ele nu este unic. Acestea se bazează pe diferite lungimi de undă și niveluri de putere. Folosirea unui laser greșit poate deteriora țesutul gingival. Din acest motiv, este important să se consulte un dentist care a fost instruit în tratamentele cu laser când vine vorba de parodontoză. Alte complicații posibile pot include:

 • Infecție
 • Cicatrizare
 • Schimbarea permanentă a culorii țesutului

Deoarece laserul sterilizează zona, infecția nu este frecventă. Cu toate acestea, pacientul trebuie să apeleze imediat la un medic stomatolog dacă există semne de infecție. Acestea includ:

 • Umflături
 • Supurație
 • Înrăutățirea durerii
 • Febră

Noua procedură de atașare asistată cu laser oferă mai multe beneficii față de chirurgia tradițională a parodontozei, motiv pentru care mulți pacienți apelează la aceasta ca alternativă. 

Unele dintre avantajele tratamentului parodontal cu laser includ

 • Este eficient. Procedura de atașare asistată cu laser este foarte eficientă în tratarea cazurilor moderate până la severe de boli gingivale. De asemenea, este foarte precis în ceea ce privește țintirea țesutului infectat. Ca urmare, această procedură lasă gingiile sănătoase intacte, ceea ce reduce semnificativ șansele de pierdere a dinților. În cazurile foarte severe, acest tratament asistat cu laser poate fi combinată cu alte opțiuni de tratament.
 • Mai puțină durere. Deoarece tratamentele cu laser sunt mai puțin invazive decât chirurgia cu lambou gingival, un pacient se poate aștepta la mult mai puțină durere. În timp ce unii pacienți pot resimți un mic disconfort în timpul procedurii, parodontologul poate administra un anestezic local pentru a ajuta la gestionarea acestuia.
 • Recuperare mai scurtă. Recuperarea în urma unei operații de lambou gingival poate dura între două și patru săptămâni. Deoarece nu necesită o incizie, pacientul se poate aștepta să revină la normal în câteva zile. Un timp de recuperare mai scurt ajută, de asemenea, la reducerea șanselor de infecție postoperatorie.
 • Nu va avea impact asupra mușcăturii sau zâmbetului. Deoarece nu există incizii, pacientul nu va trebui să se confrunte cu suturi sau sângerări după tratamentul cu laser pentru parodontoză, astfel încât nu va exista niciun impact asupra mușcăturii sau zâmbetului. 

Dezavantajele tratamentului parodontozei cu laser

Ar putea exista anumite cazuri în care tratamentul nu este alegerea potrivită pentru tratarea parodontozei unui pacient. Deși majoritatea pacienților se califică pentru această procedură, un parodontolog poate recomanda o altă opțiune de tratament. Mai jos sunt prezentate câteva dintre dezavantajele asociate cu tratamentul parodontal cu laser.

 • Unele cazuri pot fi prea severe. Este posibil ca procedura asistată cu laser pentru parodontoză să nu fie forma potrivită de tratament dacă un pacient se confruntă cu un caz foarte sever de boală gingivală. Astfel, parodontologul poate recomanda o procedură chirurgicală sau poate utiliza procedura de atașare asistată cu laser împreună cu o altă opțiune de tratament.
 • Nu toți parodontologii îl oferă. Nu toți parodontologii oferă tratamentul asistat cu laser pentru parodontoză, deoarece această procedură necesită certificări și pregătire suplimentară. Prin urmare, este posibil ca un pacient să fie nevoit să caute un profesionist.
 • Poate fi costisitor. Tratamentul parodontozei cu laser poate fi scump.

Efecte secundare după tratamentul parodontozei cu laser

Unele persoane își reiau activitățile normale a doua zi după operație. Alții pot avea nevoie de câteva zile pentru a se simți complet bine. Un pacient se poate aștepta să simtă o ușoară durere timp de câteva zile. Alte efecte secundare temporare includ:

 • Sângerare ușoară
 • Umflături minore
 • Decolorarea țesutului gingival
 • O oarecare durere sau sensibilitate dentară
 • Un gust neplăcut de la o apă de gură prescrisă

Procesul de vindecare durează, în general, o săptămână. În acest timp, parodontologul poate recomanda:

 • Să nu periați sau să folosiți ața dentară în zona afectată.
 • Să vă clătiți gura și să lăsați apa de gură să cadă ușor în loc să clătiți și să scuipați.
 • Să aveți o dietă blândă, fără alimente tari sau acide.
 • Să vă abțineți de la utilizarea produselor cu nicotină, cum ar fi țigările.

În primele 1 sau 2 zile, parodontologul poate recomanda clătirea gurii la fiecare câteva ore cu apă caldă cu sare pentru a ajuta la calmarea cavității bucale. Operația cu laser pentru parodontoză poate diminua boala gingivală. Cu toate acestea, pentru a menține gura curată și fără infecții, o persoană trebuie să mențină obiceiuri bune de igienă orală. 

Un medic stomatolog va instrui o persoană cu privire la modul cel mai bun de a îngriji locul unde a fost aplicat tratamentul cu laser, precum și întreaga gură. În general, periajul dinților de două ori pe zi, curățarea între gingii o dată pe zi cu ață dentară, un dispozitiv de curățare cu ață dentară cu apă sau un alt instrument de curățare interdentară și clătirea regulată cu o apă de gură antimicrobiană vor fi pilonii fundamentali ai unei rutine de îngrijire orale bune.

Ideea de operație gingivală cu laser poate părea opțiunea potrivită. Este incredibil să vedeți cât de departe au ajuns terapiile dentare și a avea o opțiune mai puțin dureroasă și mai puțin invazivă pentru tratarea parodontozei este destul de tentant. Căutarea îndrumării unui profesionist dentar de încredere este cel mai bun curs de acțiune atunci când se ia această decizie. O persoană ar trebui să se simtă confortabil să întrebe despre tratamentul cu laser, dar trebuie să știe că există o mulțime de alte opțiuni dovedite a fi sigure și eficiente.

Întrebări frecvente

 1. Ce este un laser dentar și cum funcționează?
  Un laser dentar este un instrument care produce un fascicul foarte îngust și intens de energie luminoasă. Atunci când lumina laserului intră în contact cu țesutul, aceasta provoacă o reacție. Fasciculul de lumină produs de laser are capacitatea de a îndepărta, vaporiza sau modela țesuturile moi (gingii, obraji și limbă) sau țesuturile dure (îndepărtarea cariilor). Stomatologia cu laser este minunată deoarece, în multe cazuri, va diminua de fapt orice durere a unei proceduri și, de asemenea, va reduce nevoia de anestezie. Deși niciun tratament nu este întotdeauna nedureros, laserul poate reduce nevoia de medicamente postoperatorii pentru durere și poate reduce umflarea și sângerarea.
 2. Este tratamentul cu laser pentru parodontoză sigur?
  Laserele dentare sunt dispozitive medicale aprobate care s-au dovedit a fi sigure și eficiente atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor. Laserele pentru parodontoză și setările acestora sunt diferite de aceleași tipuri de lasere pe care dentistul le-ar putea folosi pentru o plombare fără freză. Tipul și nivelul acestuia sunt ajustate în funcție de țesuturile care sunt gestionate. Ca atare, pregătirea dentistului este la fel de importantă ca și tipul de tehnologie laser pe care o folosește. Nu ați dori să folosiți orice tip de laser dentar pe o zonă cu țesuturi delicate ale gingiilor. Acestea însă, sunt sigure, atâta timp cât sunteți atent în alegerea celui mai bun medic. Experiența acestora și accesul la diferite niveluri de tehnologie vor influența rezultatul îngrijirii. 
 3. Doare tratamentul cu laser pentru parodontoză?
  Majoritatea oamenilor nu echivalează stomatologia sau chirurgia gingivală cu cuvântul “blând”. Totuși, tratamentul gingival cu laser este o tehnică minim invazivă care, în consecință, este mai relaxantă pentru pacienți. Pe măsură ce laserul creează senzații de căldură și emite semnale sonore, este posibil să simțiți doar o ușoară presiune. Deoarece tratamentul cu laser este combinat cu o curățare în profunzime a zonelor de buzunar, medicul dentist va dori totuși să amorțească bine zona de tratament cu un anestezic local. Dacă sunteți o persoană care se luptă cu anxietatea sau fobia dentară, asigurați-vă că vă anunțați medicul dentist. Se pot lua măsuri suplimentare pentru a vă liniști. 
 4. Ce este tratamentul de atașare asistată cu laser?
  Aceasta este o tehnică aprobată de regenerare asistată cu laser, care înseamnă “procedură de atașare nouă asistată cu laser”. Laserul în sine este aplicat pe țesuturile bolnave din interiorul buzunarelor gingivale pentru a opri și inversa procesul de deteriorare a infecției. Acesta poate eradica în siguranță bacteriile rele și țesuturile infectate, protejând în același timp gingia sănătoasă din jurul acestora. În funcție de tipul de tehnologie utilizată, laserul dentar poate oferi diferite tipuri de lungimi de undă pentru cele mai bune rezultate. Dacă suferiți de boli ale gingiilor sau trebuie să consultați un specialist, nu uitați să-l întrebați dacă oferă acest tip de tratament pentru parodontoză sau un anumit tip de terapie parodontală cu laser. Atunci când dentistul este echipat cu resursele și experiența potrivită, va fi mai în măsură să vă trateze situația unică în cel mai proactiv mod posibil. Cabinetele care nu au acces la tehnologia asistată cu laser ar putea fi mai puțin predispuse să o sugereze pacienților lor, chiar dacă aceasta ar putea fi opțiunea de tratament superioară.
 5. Care este alternativa procedurii de atașare asistate cu laser pentru parodontoză?
  Înainte ca tratamentele cu laser pentru gingii, precum cea asistată cu laser, să devină disponibile, majoritatea tratamentelor pentru parodontoză avansată implicau chirurgia gingivală. Uneori, acest proces era denumit “chirurgie cu lambouri”. În esență, acesta presupune retragerea fizică a țesuturilor gingivale periferice pentru a expune rădăcinile dinților și țesuturile infectate care căptușesc buzunarele din jurul acestora. După ce zona a fost curățată și tratată temeinic, gingia era suturată la loc. După cum ați putea ghici, chirurgia gingivală necesită, de obicei, un tratament mai extins și o perioadă de recuperare mai lungă. Procesul de incizie în sine declanșează inflamații și umflături pe tot parcursul procesului de vindecare. Deoarece procedura asistată cu laser nu necesită nicio incizie, este mult mai confortabilă (“recuperarea” este de doar 24 de ore.) Cel mai important, procedura de atașare asistată cu laser este cunoscută pentru că stimulează creșterea osoasă nouă și reatașarea gingiei în cel mai scurt timp posibil. 
 6. Care sunt rezultatele în urma tratamentului de atașare asistat cu laser?
  Tratamentul cu laser poate elimina până la aproximativ 80% din boală. Zonele rămase apelează de obicei tot la o intervenție chirurgicală convențională la nivelul gingiilor. Timpul investit și rezultatul în urma tratamentului de atașare asistat cu laser vă oferă, ca pacient, cel mai bun randament al investiției. În esență, tratamentele cu laser accelerează procesul natural de vindecare al organismului. În loc să încercați să curățați manual zonele după o curățare profundă pentru a preveni reinfectarea (și a facilita reatașarea), vă puteți simți încrezător știind că o parte a procesului a avut deja loc. Deoarece coagularea formează un atașament de tip lipicios între gingie și rădăcina dintelui, aveți deja o pungă mai puțin adâncă. La rândul său, acest proces echivalează cu o îngrijire la domiciliu mai ușoară și rezultate îmbunătățite. Rezultatele nu vor fi cunoscute oficial până când nu veți reveni pentru o reevaluare la scurt timp după tratamentul cu laser. În acel moment, puteți măsura ușor nivelurile de atașament dintre gingii și dinți.
 7. Cine poate beneficia de stomatologia cu laser pentru parodontoză?
  Dacă suferiți de o boală gingivală cu debut brusc sau chiar de parodontoză recurentă, atunci există o mare probabilitate ca stomatologia cu laser să fie alegerea potrivită pentru dvs. Nu numai că este mult mai puțin invazivă și dureroasă în comparație cu alte tratamente pentru parodontoză, cum ar fi detartrajul și planificarea radiculară, dar poate fi efectuată și într-un timp mai scurt. Un alt beneficiu cheie al stomatologiei cu laser pentru parodontoză este că permite o precizie de neegalat, ceea ce înseamnă că va viza doar zona cu probleme și nu va avea impact asupra părților sănătoase ale gurii, dinților și gingiilor. Stomatologia cu laser poate fi, de asemenea, o opțiune benefică dacă aveți teamă de dentist, datorită abordării sale de intensitate redusă.

Concluzie

Chirurgia gingivală cu laser este utilizată pentru proceduri dentare, cum ar fi tratarea parodontozei. De asemenea, este folosită pentru a contura gingiile și a elimina zâmbetele gingivale. Deoarece nu există bisturiu sau tăieturi, chirurgia gingivală cu laser elimină nevoia de cusături și reduce sângerarea postoperatorie.