Meniu

Crioterapie negi

Actualizat pe:

Crioterapia reprezinta o metoda terapeutica de a trata o varietate de leziuni cutanate prin congelarea celulelor cu ajutorul azotului lichid, in multe situatii dermatologii recomandand crioterapia pentru negi.

Motivele pentru care oamenii ar trebui sa aleaga aceasta solutie pentru a trata si inlatura verucile, papiloamele sau cheratozele sunt eficienta ridicata si siguranta procedurii, mai ales daca este efectuata de un medic dermatolog cu experienta.

In ce situatii este recomandata procedura de crioterapie pentru negi?

Procedura de crioterapie pentru negi este una dintre cele mai eficiente metode prin care oamenii pot scapa de aceasta cantitate in exces de keratina de la nivelul pielii.

Aparitia negilor este determinata de o infectie la nivelul pielii cu un virus din familia HPV si pot fi afectati oameni de toate varstele. Astfel ca aparitia negilor se poate observa atat la copii si adulti, cat si la femei insarcinate sau persoane sanatoase din punct de vedere al starii medicale.

Astfel de excrescente pot disparea la fel de usor cum au si aparut, fara niciun fel de tratament, dar exista riscul ca la o perioada de timp sa reapara. In plus, negii nu sunt numai neplacuti din punct de vedere estetic, dar in functie de regiunea corpului in care apar – de exemplu, in talpa – pot cauza si dureri. In acest caz, un tratament dermatologic cu crioterapie este absolut necesar.

Principalele situatii in care se recomanda acest tip de tratament sunt: condiloame acuminate, cheratoze seboreice, molluscum contagiosum, veruci vulgare, angioame visinii (in termeni populari, alinte rosii).

Cum se desfasoara un tratament de crioterapie pentru negi?

Modul in care se desfasoara o sedinta de tratament de crioterapie pentru negi este unul foarte simplu si rapid. Medicul dermatolog foloseste un dispozitiv sub forma de stilou, cu care se aplica azot lichid pe leziune pana ce aceasta devine alba si ferma. Trebuie mentinuta in aceasta forma timp de 10-30 de secunde.

In cazul in care leziunile sunt groase, fie se repeta procedura in aceeasi sedinta, dupa ce s-a dezghetat, fie va fi nevoie de o noua sedinta, mai ales pentru cheratozele seboreice groase. De asemenea, uneori, medicul va apela si la o metoda de subtiere a leziunilor groase inainte de crioterapie, care se poate face cu solutii cu acid salicilic sau cu creme cu uree de 30% (pentru cheratozele seboreice).

Persoanele care se tem de durere trebuie sa stie ca in timpul sau dupa o astfel de procedura vor resimti un anumit disconfort, care poate fi ameliorat cu paracetamol – luat inainte si dupa sesiunea de crioterapie – sau chiar cu o crema cu efect anestezic aplicata pe leziune, cu cel putin 30 de minute inainte de a avea loc sedinta de tratament.

In ceea ce priveste riscurile asociate tratamentului de crioterapie pentru negi, pe langa disconfort, mai pot aparea si umflarea sau inrosirea zonei asupra careia s-a actionat, efecte care vor trece in cel mult 3 zile.

In concluzie, oamenii care se confrunta cu astfel de excrescente pot apela cu incredere la tratamentele de crioterapie pentru negi, mai ales ca sunt sigure chiar si in cazul copiilor si gravidelor.