Meniu

Fototerapia cat dureaza nou nascut

Actualizat pe:

Una dintre primele temeri cu care se confrunta cele mai multe proaspete mamici, in primele zile dupa nasterea bebelusului, este aparitia icterului, pentru care medicii neonatologi recomanda fototerapia, dar multe mamici se pot intraba cat dureaza fototerapia pentru icter.

In acest caz, raspunsul este ca perioada de timp necesara acestui tratament variaza in functie de gradul de dezvoltare al icterului.

Ce trebuie stiut inainte de intrebarea „cat dureaza fototerapia pentru icter”?

De obicei, icterul se declanseaza la aproximativ 80% dintre bebelusii nascuti la termen si la 90% dintre cei nascuti prematur, multe mamici care stiu ca acestia trebuie sa fie tinuti o perioada la lumina UV ajungand sa se intrebe cat dureaza fototerapia pentru icter.

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, este necesar ca acestea sa stie ca exista 5 grade de dezvoltare a icterului la bebelusi, care se poate prezenta fie numai la fata si gat (gradul I) sau poate ajunge sa fie vizibil pe intregul corp (gradul V). Prin urmare, o sedinta de fototerapie pentru nou-nascuti care sufera de icter de gradul I va fi mai scurta decat in cazul unui bebelus care are icter de gradul V.

Pe intreaga perioada cat bebelusul trebuie sa beneficieze de acest tip de fototerapie, alaptarea trebuie sa continue sau, daca este hranit cu lapte praf, trebuie sa se respecte programul de hranire. Astfel se previne deshidratarea nou-nascutului, care este unul dintre posibilele riscuri asociate fototerapiei pentru icter.

De obicei, o sesiune de fototerapie pentru icter dureaza 2 ore, insa pentru a contribui la vindecarea icterului, este necesar ca nou-nascutul sa stea aproximativ 16-18 ore pe zi sub lumina UV, pana cand valoarea bilirubinei – cea care cauzeaza aparitia icterului – scade.

Dupa ce afla cat dureaza fototerapia pentru icter, mamicile sunt interesate cum functioneaza aceasta

Terapia cu raze UV care se foloseste pentru tratarea icterului este, in general, o procedura foarte simpla, care nu ar trebui sa ii dauneze copilului daca este efectuata corect, dar tocmai acest lucru le face pe proaspetele mamici sa se intrebe cat dureaza fototerapia pentru icter.

Cum de cele mai multe ori, icterul apare in primele 3-5 zile de la nastere, se intampla ca bebelusul sa fie inca in spital. Prin urmare, medicul neonatolog va observa starea bebelusului si ca recomanda o sesiune de fototerapie pentru icter la bebelusi.

Astfel ca nou-nascutul va fi pus intr-un patut asezat sub o lampa UV speciala, cu lumina albastru-verde, in sesiuni de aproximativ 2 ore. Este important ca pe durata acestor sesiuni, ochii bebelusului sa fie acoperiti deoarece lumina este daunatoare pentru retina, iar nou-nascutul trebuie sa fie numai in scutec, pentru a permite luminii sa actioneze pe intreaga suprafata a corpului, grabind vindecarea.

Daca sunt luate toate masurile de siguranta, cum ar fi protejarea ochilor, o distanta sigura intre lampa UV si bebelus, precum si hranirea la timp a acestuia, fototerapia nu va avea niciun efect advers asupra nou-nascutului.

In concluzie, terapia cu lumina UV este unul dintre cele mai des folosit tratament pentru icterul la bebelusi, deci nu trebuie sa existe ingrijorari referitoare la cat dureaza fototerapia pentru icter, deoarece daca este efectuata corect, va incepe sa dea rezultate imediat.