Meniu

Ecografie abdominala

Actualizat pe:

Oricine ar trebui sa efectueze, cel putin o data in viata, o ecografie abdominala, pentru ca aceasta investigatie imagistica are si rol preventiv, pe langa cel de a facilita diagnosticarea unor afectiuni ale organelor interne.

Altfel spus, acest tip de ecografie ajuta in evaluarea starii de sanatate a tuturor organelor si structurilor de la nivelul abdomenului, pornind de la ficat si pana la vezica biliara, fiind folosita chiar si pentru investigarea aortei abdominale sau a venei cave.

Pentru ce este necesara ecografia abdominala?

Investigatia de ecografie abdominala poate fi efectuata atat de medicul radiolog, cat si de medici cu alte specializari – gastroenterolog, urolog, internist – deoarece este o competenta care face parte din programul de rezidentiat.

Astfel ca pacientii pot apela la ajutorul oricarui astfel de medic, in functie de problema care ii deranjeaza, pentru a fi supusi unei ecografii abdominale, in vederea stabilirii diagnosticului. Daca simptomele resimtite sunt asociate rinichilor, de exemplu, este necesar sa se apeleze la ajutorul unui medic nefrolog.

Cu toate ca ecografia abdominala este asociata adesea cu investigatiile imagistice din timpul sarcinii, acest tip de ecografie este folosita in depistarea unor afectiuni sau disfunctii foarte variate, cum ar fi:

  • organe inflamate sau marite anormal;
  • distensie abdominala;
  • apendicita;
  • disfunctii renale;
  • litiaza renala, colecistica sau urinala;
  • marirea prostatei;
  • pancreatita;
  • steatoza hepatica;
  • formatiuni uterine sau chisturi hepatice, pancreatice, renale;
  • boala ficatului gras;
  • cancer la stomac.

Cum aparatele ecografe moderne sunt dotate si cu functia Doppler, acestea pot fi utilizate, de asemenea si in observarea unor vase de sange ingustate, flux sangvin blocat, redus sau crescut, precum si pentru evaluarea unor tumori sau malformatii vasculare congenitale.

Care sunt tipurile de ecografie abdominala?

Este important de stiut faptul ca ecografia abdominala este de mai multe tipuri, astfel incat sa poata fi o modalitate cat mai eficienta folosita in stabilirea unui diagnostic. Prin urmare, tipurile de ecografie efectuate la nivelul abdomenului sunt:

  1. ecografia abdominala superioara – vizeaza urmatorele organe: stomac, ficat, splina, pancreas, rinichi, vezica biliara si caile biliare;
  2. ecografia abdominala inferioara – folosita pentru investigarea ovarelor, uterului si colului uterin, trompe uterine si vezica, in cazul femeilor, iar la barbati, pentru investigarea vezicii urinare, a prostatei si a veziculelor seminale; tocmai de aceea, tipul acesta de ecografie abdominala mai este cunoscut si ca ecografie pelvina;
  3. ecografie abdominala totala sau generala – in cadrul careia sunt observate toate organele din cavitatea abdominala.

De asemenea, investigatiile de ecografie abdominala pot fi efectuat si copiilor, caz in care aceste investigatii poarta numele de ecografie abdominala pediatrica.

Este necesara o pregatire speciala pentru ecografia abdominala?

Raspunsul este da, este important ca inainte de efectuarea unei ecografii abdominale cu aproximativ 6-8 ore, pacientii sa nu manance nimic, iar cina din seara precedenta sa fie una usoara. In plus, cu 30 de minute inainte de investigatie este indicat sa se consume in jur de un litru de apa plata si sa nu se urineze, deoarece o vezica plina contribuie la observare mai eficienta a organelor invecinate.

In concluzie, ecografia abdominala este una dintre investigatiile prin care oamenii isi pot evalua starea de sanatate a organelor interne, fara niciun risc.