Ecografie bebelusi sold

Actualizat pe:

In primele 4-6 saptamani de viata este recomandat sa se faca o ecografie de sold la bebelusi pentru a verifica daca articulatia soldului se dezvolta in mod normal. Cand vine vorba de displazie de sold, nu apar simptome, asa ca parintilor le este greu sa isi dea seama daca cel mic sufera sau nu de afectiune, fara o ecografie in acest sens.

Nu se cunoaste o cauza clara care duce la displazia de sold, dar exista mai multi factori care au potentialul sa contribuie la aparitia ei. Primul factor este cel genetic, deoarece afectiunea poate sa fie pasata de la o generatie la alta. Pe urma, intra in discutie varsta mamei, daca aceasta depaseste 35 de ani si sexul nou-nascutului, fetele fiind cele mai predispuse.

In timpul ecografiei, copilul trebuie sa stea cat mai linistit si de aceea, una din modalitatile prin care se poate realiza acest lucru este sa nu i se dea de mancat inainte cu cateva ore de interventie, iar hranirea se va desfasura in timpul controlului ecografic.

Cum se desfasoara ecografia la sold la bebelusi?

Parintii care nu stiu in ce consta ecografia la sold la bebelusi s-ar putea sa ezite atunci cand vine vorba sa-l duc pe cel mic la medic, insa ei nu trebuie sa se teama. Pe pielea bebelusului va fi aplicat un gel rece, iar exmaniarea propriu-zisa se va realiza prin intermediul unui transductor, care este un dispozitiv in forma de bagheta.

Ultrasunetele folosite in timpul examinarii nu vor avea un efect negativ asupra bebelusului, iar sedarea ori folosirea substantelor de contrast nu sunt necesare. La final de ecografie, parintii vor stii daca cel mic sufera sau nu de o afectiune si se va putea aplica tratamentul necesar.

In situatia in care parintii stiua deja de existenta malformatiei, ecografia va putea fi folosita pentru a determina cu exactitate in ce grad se afla boala. Cu un diagnostic clar, parintii vor putea discuta cu medicul si vor hotari care sunt urmatorii pasi pe care trebui sa-i faca pentru a asigura sanatatea si dezvoltarea corecta a celui mic.

Ce se poate intampla daca nu se realizeaza o ecografie de sold la bebelusi?

Daca parintii aleg sa omita ecografia de sold la bebelusi de pe lista de examinari pe care urmeaza sa le faca, iar mai apoi, descopera ca cel mic sufera de displazie la sold, vor exista mai multe dificultati cu care se va confrunta copilul. Una din aceste probleme este piciorul mai scurt pe partea afectata, sau deformarea coloanei vertebrala.

Exista chiar si cazuri in care ambele solduri sunt afectate, iar acest lucru poate sa duca la mersul schiopatat, sau chiar leganat, sau la o coloana vertebrala cu o curbura lombara mai accentuata decat ceea ce este considerat normal, ceea ce va face ca abdomenul sa fie proeminent.

Prin urmare, ecografia la sold se face la bebelusi in primele saptamani de viata, pentru ca afectiunile ce pot afecta coloana vertebrala si implicit, mobilitatea copilului sa fie depistate la timp, iar tratamentul optim va fi aplicat la momentul potrivit.