Meniu

Epilare definitiva efecte adverse

Actualizat pe:

Epilarea cu laser poate oferi o schimbare de viață uimitoare pentru cei care suferă de păr nedorit, deoarece este permanentă, comparativ cu alte metode. Acesta reprezintă o modalitate ușoară de a elimina o mare parte din părul de pe corp pe termen lung.

Utilizarea laserului pentru îndepărtarea părului funcționează prin oprirea foliculilor de păr să genereze noi fire.

Metodele de îndepărtare permanentă a părului sunt neinvazive și vizează doar foliculii de păr, așa că nu ar trebui să provoace nici o deteriorare a pielii. Înainte de a se îmbarca în această terapie, totuși, oamenii ar trebui să se informeze cu privire la unele efecte secundare ale epilarii cu laser.

Cele mai frecvente efecte adverse

Mulți consideră că epilarea cu laser este sigură și eficientă. Se pare că nu prezintă riscuri pentru sănătate pe termen lung. Cu toate acestea, anumite persoane pot experimenta efecte adverse minore, temporare, după procesul de tratament.

Cele mai frecvente efecte secundare ale epilării definitive includ:

1. Înroșirea și iritarea

Epilarea definitiva deteriorează foliculii firelor de păr vizate. Organismul reacționează la acest lucru și multe persoane se confruntă cu roșeață și iritație în zonele afectate, care de obicei dispar în 1-2 ore. Este posibil ca pielea să furnice sau să se simtă sensibilă și chiar să pară ușor umflată. Poate apărea și un disconfort temporar.

Simptomele sunt, de obicei, de scurtă durată. Zona afectată poate arăta asemănător cu pielea care tocmai a fost supusă epilării cu ceară sau smulgerii firelor de păr. Unii dermatologi folosesc un anestezic topic pentru a reduce din iritație. Aceasta ar trebui să se atenueze după reacția inițială, de obicei la câteva ore de la tratament.

2. Formarea unei cruste

Unele persoane pot prezenta cruste pe piele în zona afectată. Aceasta reprezinta, de obicei, o problemă minoră, dar poate fi incomodă.

Crusta poate duce uneori la apariția unor cicatrici. Având grijă de zona tratată după procedura cu laser, spre exemplu, prin utilizarea unei creme hidratante, o persoană poate preveni orice problemă care poate aparea în urma acestui tratament.

3. Modificări ale pigmentului (hiperpigmentare/hipopigmentare)

Unele persoane pot observa modificări minore ale culorii în zona tratată a pielii. Aceasta poate deveni ușor mai închisă sau mai deschisă la culoare.

Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare sunt mai predispuse să experimenteze modificări pigmentare mai întunecate. Persoanele cu tonuri de piele mai închise sunt mai predispuse la pete pigmentare mai deschise. Aceste modificări tind să se estompeze în timp, iar pielea revine la normal.

4. Coșuri/Foliculită

În prima săptămână după tratamentul cu laser, părul din interiorul pielii se desprinde. Deoarece căldura laserului deschide porii, pielea devine sensibilă la infecții foarte mici. Acestea apar la fel ca orice acnee – celulele moarte ale pielii și bacteriile nu pot scăpa, așa că creează o bulă plină de puroi în timp ce corpul încearcă să le elimine.

Părul înțeapă la atingere și pot apărea mici coșuri asemănătoare unor umflături cunoscute sub numele de foliculită. Aceasta dispăre, de obicei, odată cu aplicarea unei creme antibiotice. Ar trebui să vă abțineți de la atingerea sau spargerea acelor umflături, pentru a evita cicatrizarea.

Efecte adverse severe

Atunci când epilarea definitova este efectuată de un dermatolog sau sub supravegherea directă a dermatologului, alte posibile efecte secundare sunt rare. Cu toate acestea, procedura poate duce la efecte adverse mai severe, cum ar fi:

1. Creșterea excesivă a părului în zona de tratament

Uneori, acest efect este confundat cu căderea părului după procedură. De fapt, este posibil să se fi folosit prea mult laserul. Epilarea cu laser poate obține doar o reducere a părului de aproximativ 80 – 90% într-o singură zonă de tratament. Dacă se exagerează, se pot reactiva foliculii de păr.

Cel mai bun mod de a gestiona acest lucru este prin prevenire. Medicul nu trebuie să fie prea agresiv în încercarea de a elimina 100% din firele de păr.

2. Cicatrizarea

Cicatricile nu sunt un efect secundar comun al epilării cu laser. Cu toate acestea, dacă procedura este făcută foarte agresiv, atunci pot apărea cicatrici. Deoarece pielea este delicată și sensibilă, procedura trebuie efectuată cu o grijă deosebită.

Cicatricile sunt, de regula, o arsură și se aseamănă cu niște pete maronii care dispar odată cu tratamentul corespunzător lor. Acest lucru este cel mai frecvent întâlnit la persoanele care au tendința de a dezvolta cicatrici ușor.

3. Bășici

Deși rare, bășicile sunt unul dintre efectele secundare ale epilării cu laser. De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul în care epilarea cu laser nu este făcută corect. De aceea, este important de reținut că acest tratament trebuie făcut doar sub supravegherea unui dermatolog.

Se întâlnește, de asemenea, în cazul persoanelor cu nuanța mai închisă a pielii, unde melanina din piele absoarbe energiile mai mari ale laserului, provocând astfel o bășică. Este important să nu atingeți bășica dacă aceasta apare, pentru a evita cicatrizarea.

4. Arsuri cauzate de căldura laserului

În timp ce efectele adverse sunt frecvente după tratament, arsurile nu sunt în mod normal des întâlnite. Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea fi din cauză că tratamentul nu a fost făcut în mod corespunzător. În plus, uneori, tipul de piele al unei persoane poate fi incompatibil cu laserul.

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau cu un bronz nou sunt mai predispuse să se confrunte cu arsuri. Melanina din piele, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare, intră în competiție cu melanina din foliculul de păr, deoarece prea multă căldură este absorbită pe întreaga piele în loc să fie absorbită doar de foliculi.

O arsură după epilarea cu laser poate fi roșie, cu bășici, umflată și de forma vârfului dispozitivului aplicator cu laser. Simptomele sunt adesea mai grave în primele câteva ore sau zile după arsură.

5. Focare de herpes simplex (herpes labial)

Orice persoană care are virusul Herpes Simplex I sau II (HSV1 sau HSV2) trebuie să anunțe medicul care efectuează epilarea cu laser înainte de începerea tratamentelor. Este necesar să ia medicamente antivirale prescrise timp de câteva zile, atât înainte, cât și după tratament. Dacă epilarea se face în zona unor focare anterioare, flăcările laserului pot induce o reapariție a virusului herpetic.

Intrebari Frecvente

Cum sa reducem efectele adverse?

Deoarece pielea dumneavoastră va fi foarte sensibilă la razele UV, feriți-vă de soare în primele 24 de ore și aplicați zilnic cremă de protecție solară pe zona de tratament, în caz contrar vă puteți crește riscul de hipopigmentare (pete deschise), precum și de arsuri.

Dacă ați efectuat procedura cu laser pe față,  puteți purta machiaj a doua zi, cu excepția cazului în care există bășici. Umflăturile, roșeața sau iritațiile pot fi calmate cu comprese cu gheață și câteva băi reci.

De asemenea, nu aplicați loțiuni cu arome sau parfumuri pe zona tratată. Acestea pot provoca înroșirea sau decolorarea pielii și iritații. Încercați să nu folosiți loțiuni de bronzare. Deși aparent inofensive, aceste produse pot fi iritante pentru pielea care tocmai a fost supusă terapiei cu laser. Drept consecință, este posibil să apară erupții cutanate, arsuri și umflături.

Nu faceți exerciții fizice până când edemul perifolicular (umflături roșii) dispare. Pentru a reduce retenția de căldură, evitați hainele strâmte, cizmele, etc. Corpul are nevoie de timp pentru a ajunge la o temperatura optima după procedurile efectuate.

Când este sigur să efectuați un alt tratament pentru epilarea definitiva?

Acest lucru variază de la un pacient la altul. Îndepărtarea părului necesită adesea o serie de tratamente cu laser. Majoritatea pacienților pot face epilarea cu laser o dată la 4 până la 6 săptămâni. Această perioadă ajută la captarea mai multor fire de păr în diferite faze de creștere. Dermatologul dvs. vă va spune când este sigur să faceți un alt tratament sau să mențineți rezultatele în cazul în care există o creștere semnificativă a părului.

Concluzia

În general, epilarea definitiva este sigură și eficientă pentru majoritatea persoanelor. Deși sunt posibile efecte secundare, de cele mai multe ori, epilarea cu laser prezintă un risc foarte scăzut și majoritatea efectelor sunt temporare, atunci când procedura este efectuată în condiții de siguranță. Cu toate acestea, durata efectelor adverse depinde de practicianul care efectuează procedura și de măsurile pe care le luați atât pentru a vă pregăti pentru ședințe, cât și pentru a vă îngriji pielea după aceea.

Ca măsură de precauție, nu ar trebui să efectuați această procedură în apropierea ochilor sau în timpul sarcinii, pentru a evita orice tip de efect advers.

De asemenea, trebuie să știți că procedura nu garantează o îndepărtare permanentă. S-ar putea să aveți nevoie de tratamente ulterioare.