Meniu

Epilare definitiva sarcina

Actualizat pe:

Intrucat ai fost interesata sa dai un search de tipul “epilare definitiva in sarcina” atunci, cel mai probabil, te tenteaza sa apelezi la un astfel de tratament dar nu stii daca sau in ce masura acesta va putea afecta dezvoltarea optima a fatului. Prin urmare, in articolul de fata au fost selectionate toate informatiile esentiale pe care trebuie sa le iei la cunostinta in cazul in care doresti sa scapi de parul corporal nedorit pe parcursul perioadei de sarcina.

Epilarea definitiva in sarcina: care sunt parerile medicilor?

Pentru a raspunde, concret, intrebarii din titlul articolului, conform informatiilor de specialitate, medicii nu recomanda sa se apeleze la epilare definitiva in sarcina, deoarece inca n-au fost realizate suficiente studii care sa ateste ca procedeul nu poate cauza efecte adverse considerabile. Cu toate ca anumite tratamente de tip laser (precum cel utilizat in tratarea pietrelor la rinichi sau al negilor genitali) sunt dovedite ca fiind sigure pentru femeile gravide, aceasta afirmatie nu este valabila si pentru procedurile de epilare definitiva, deoarece cresterea parului capata anumite proprietati speciale pe parcursul perioadei de sarcina, dupa cum va putea fi observat in randurile urmatoare.

Prin intermediul a numeroase studii a fost dovedit faptul ca femeile insarcinate au o cantitate hormonala extrem de ridicata in organism, androgenul si estrogenul putand sa duca la o crestere a parului neobisnuita, de multe ori existand posibilitatea de aparitie a foliculilor in zone cu totul neasteptate (fata, gat, abdomen, sani). De asemenea, parul poseda, atat o rezistenta crescuta, cat si o densitate mult mai ridicata comparativ cu proprietatile sale obisnuite, fapt care ar putea sa cauzeze dificultati pe parcursul unui procedeu de epilare cu laser.

Cu toate acestea, femeile insarcinate nu au de ce sa-si faca griji cu privire la cresterea excesiva a parului, deoarece organismul isi va reintra, de unul singur, in ritmul normal dupa o perioada de 3-6 luni de la nasterea bebelusului, ca urmare a procesului de normalizare al hormonilor. In consecinta, cantitatea de par suplimentar va ajunge sa cada de la sine, fara a fi nevoie sa se depuna un efort special.

Hiperpigmentarea si modul in care aceasta poate afecta epilarea definitiva in sarcina

Un alt motiv pentru care specialistii recomanda sa nu se apeleze la epilare definitiva in sarcina este dat de aparitia hiperpigmentarii, o modificare care duce la inchiderea pigmentului pielii, ca urmare a secretiei sporite de melanina. Ca si consecinta, atat pielea, cat si parul din zona respectiva, vor avea o culoare foarte apropiata, factor care va duce la o scadere drastica a eficientei cu care lucreaza laserul din cadrul epilarii definitive.

Conform specialistilor, pentru ca procedeul sa se poata desfasura in parametrii optimi, este necesar sa fie regasit un contrast cat mai accentuat intre culoarea pielii si cea a parului. Pentru ca metoda sa fie posibila pe parcursul sarcinii, vor fi necesare mai multe tratamente speciale, acestea, la randul lor, putand sa aduca in discutie alti factori de risc suplimentari.

In concluzie, epilarea definitiva in sarcina nu este recomandata de cadrele medicale de specialitate, sfatul general acceptat fiind ca femeile gravide sa astepte pana dupa nastere pentru a lua parte la un astfel de procedeu.