Medicul dumneavoastră v-a recomandat efectuarea unui examen de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a glandei hipofizare. Hipofiza este o glandă producătoare de hormoni foarte mică, situată în spatele nasului. Tehnologia RMN utilizează un câmp magnetic, unde radio și un computer pentru a crea felii de imagini detaliate (secțiuni transversale) ale capului. Un RMN produce imagini bune ale țesuturilor moi și permite medicului să evalueze diferite tipuri de țesut corporal, precum și să distingă țesutul normal, sănătos, de cel bolnav.
Ce este un RMN hipofizar?
Un RMN hipofizar este un test imagistic care realizează imagini ale glandei hipofizare (glanda mică din creier care controlează hormonii și alte glande din organism) și ale zonelor înconjurătoare din creier.
O examinare RMN tipică țintită a regiunii hipofizare include imagini coronale și sagitale cu câmp de vizualizare mic T1 și T1 post-contrast, precum și imagini coronale dinamice cu contrast îmbunătățit, care sunt esențiale pentru identificarea microadenomurilor mici. Secvențele ponderate T2 sunt adesea incluse, de asemenea, deși aduc un beneficiu relativ redus.
De ce ați face un RMN hipofizar?
Acest test este foarte util pentru a examina creierul și măduva spinării și este considerat cel mai bun mod de a găsi tumorile hipofizare. Imaginile RMN sunt, de obicei, mai detaliate decât cele de la tomografia computerizată (CT). Ele pot arăta macroadenomurile glandei hipofizare, precum și majoritatea microadenomurilor.
Ce fel de RMN se face pentru glanda hipofizară?
RMN-ul cu contrast este singura modalitate de a evalua în mod adecvat glanda hipofizară. Pentru toate leziunile hipofizare, RMN-ul oferă capacități multiplanare și contrast pentru țesuturile moi, esențiale în detectarea acestor leziuni.
Cât costă un RMN hipofizar?
Costul unui RMN hipofizar se învârte în jurul valorii de 1.000 RON, în funcție de cazul în care aveți nevoie sau nu de substanță de contrast.
Cum mă pot pregăti pentru RMN-ul hipofizar?
Mâncarea și băutura
Beți multă apă înainte de RMN-ul hipofizar. Dacă vi se va administra sedare (medicamente care vă ajută să vă relaxați înainte de RMN), va trebui să urmați instrucțiuni pentru a mânca și a bea înainte de RMN. Echipa de îngrijire vă va da instrucțiuni, dacă este necesar.
Ce trebuie să purtați
Îmbrăcați-vă cu haine largi, confortabile, care sunt ușor de luat și de dat jos.
Scoateți bijuteriile, metalul sau piercingurile înainte de RMN. Dacă aveți metal în corp care nu poate fi îndepărtat cu ușurință (cum ar fi un aparat dentar sau un dispozitiv medical), anunțați echipa de îngrijire înainte de a programa RMN-ul.
Despre RMN-ul hipofizar
RMN-ul durează aproximativ 30-60 de minute. Nu doare.
Aparatul RMN este un tub lung cu o gaură la fiecare capăt. Există, de asemenea, un pat care alunecă în tub. Tubul este foarte îngust. Dacă sunteți claustrofob (vă este frică de spații mici), spuneți-i echipei de îngrijire.
Aparatul RMN scoate sunete zgomotoase atunci când face poze. Aceste sunete pot fi puternice sau înfricoșătoare.
Nu există radiații în cazul unui RMN hipofizar. Un RMN utilizează magneți puternici pentru a face imagini ale glandei pituitare.
Ce se întâmplă în timpul procedurii?
- Pentru RMN-ul hipofizar, vi se va cere să vă întindeți pe masa de scanare, cu capul înainte și cu brațele pe lângă corp.
- În jurul capului dumneavoastră pot fi plasate bobine (dispozitive speciale pentru îmbunătățirea calității imaginii).
- Masa de scanare vă va glisa întregul corp în magnet.
- În timpul scanării pentru RMN-ul hipofizar nu veți simți nimic, dar veți auzi sunete intermitente de bâzâit, lovituri, clicuri și bătăi.
- Se vor pune la dispoziție dopuri pentru urechi pentru a ajuta la mascarea zgomotului și pentru a vă permite să ascultați muzică.
- În majoritatea cazurilor, medicul imagist solicită un agent de contrast pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. Agentul de contrast este injectat într-o venă din braț, ceea ce poate provoca o senzație de răceală.
- În timp ce se fac imaginile, trebuie să stați nemișcat și, în unele cazuri, să vă țineți respirația.
- Tehnicianul este întotdeauna capabil să vă vadă și să vă audă în timpul examinării.
- Examenul de RMN hipofizar durează aproximativ 45 de minute.
După procedură
Dacă nu ați avut nevoie de sedare, puteți pleca acasă după RMN-ul hipofizar. Dacă ați fost sedat, vă veți recupera într-o cameră de spital până când efectul sedativului va dispărea. Dacă ați avut nevoie de substanța de contrast, beți multă apă timp de câteva zile după RMN. Acest lucru poate ajuta la eliminarea mai rapidă a substanței din corpul dumneavoastră.
Contraindicații
Pacienții cu stimulatoare cardiace, ICD sau neuro-stimulatoare NU pot efectua un RMN. Pacienții cu ace, plăci, șuruburi și înlocuiri articulare, stenturi și filtre pot face un RMN hipofizar atâta timp cât au trecut 6 săptămâni de la plasarea dispozitivului. Femeile care sunt însărcinate ar trebui să evite efectuarea unui RMN hipofizar. Femeile care sunt însărcinate și au nevoie de un RMN ar trebui să fie evaluate în mod individual în funcție de riscuri și beneficii și ar trebui să îl evite în primul trimestru de sarcină.
Riscuri
Deși câmpul magnetic puternic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul unui examen RMN hipofizar.
Există un risc foarte mic de reacție alergică în cazul în care se injectează substanța de contrast. Astfel de reacții sunt, de obicei, ușoare și ușor de controlat prin medicație. Dacă prezentați simptome alergice, un radiolog sau un alt medic va fi disponibil pentru asistență imediată.
Fibroza sistemică nefrogenă este în prezent o complicație recunoscută, dar rară, a RMN-ului, despre care se crede că este cauzată de injectarea unor doze mari de substanță de contrast la pacienții cu funcție renală foarte slabă.
Concluzie
RMN-ul hipofizar este modalitatea imagistică ideală pentru evaluarea aproape tuturor leziunilor hipofizare. RMN-ul nu necesită radiații ionizante, așa cum utilizează CT sau radiografia tradițională, și în schimb poate genera un contrast tisular bazat pe diferențele dintre proprietățile magnetice ale nucleelor atomice de hidrogen. RMN-ul hipofizar poate face diferența cu ușurință între leziunile solide și chistice și, de asemenea, între diferite țesuturi moi, cum ar fi substanța cenușie și cea albă. Sunt disponibile protocoale imagistice RMN specifice pentru evaluarea hipofizei. Acestea includ atât imagini coronale de înaltă rezoluție, cât și imagini sagitale de înaltă rezoluție cu ponderare T1, cu un câmp vizual mic centrat pe hipofiză.