Meniu

Implant Par

Actualizat pe:
Scris de Dr. Laura Grosu

Ai luat decizia de a iti face implant de par in Romania? Este o alegere foarte inspirata, deoarece aici vei gasi clinici unde se respecta cele mai inalte standarde in privinta calitatii, experientei personalului si aparaturii folosite. Pierderea parului poate afecta in egala masura barbatii si femeile, desi este mai frecventa in randul persoanelor de gen masculin.

Implantul de par este procedura prin care iti poti recapata podoaba capilara, aceasta fiind cea mai avansata metoda de tratare a alopeciei. Numarul de persoane care aleg sa isi faca transplant de par in Romania este tot mai mare, lucru justificat de existenta unor clinici unde primeaza calitatea, confortul pacientului si un raport calitate pret convenabil. 

Top clinici unde poti face implant de par in Romania

Romania ofera numeroase optiuni persoanelor care doresc sa isi faca implant de par, gazduind clinici unde activeaza profesionisti si unde conditiile de cazare sunt impecabile. Alegerea unitatii medicale este o etapa importanta si decisiva pentru calitatea rezultatului, iar o simpla cautare pe Google nu e suficienta pentru a lua o hotarare. Tocmai de aceea, poti consulta urmatorul tabel, care surprinde numele celor mai reputate clinici din tara specializate pe interventia de transplant de par:  

Top Clinici
Top Clinici
Pret interventie de o zi
Rating
Website
Dr. FUE
Clinica-Verificata Badge-Specializare-Principala Cel-mai-bun-pret
1590 Euro
  • Tariful unei interventii de o zi este 1590 Euro
  • Clinica specializata exclusiv pe implant de par
  • Recomandare din partea CNCD
  • Consultatie gratuita
  • Personal medical amabil si inalt calificat
  • Aparatura de ultima generatie
  • Cazarea, mancarea si transportul incluse
  • Cel mai bun pret
Dr. Felix
Badge-Specializare-Principala
3000 Euro
  • Tariful unei interventii de o zi este 3000 Euro
  • Colectiv medical cu experienta vasta
  • Consultatie gratuita
  • Personal amabil si profesionist
  • Clinica moderna si curata
  • Pretul ridicat
Med’Art
2300 Euro
  • Tariful unei interventii de o zi este 2500 Euro
  • Echipa medicala cu pregatire complexa
  • Consultatie gratuita
  • Servicii de calitate
  • Curatenie si dotari moderne
  • Unii pacienti au avut probleme cu programarile
Clinica-Verificata Clinica Verificata med.ro
Badge-Specializare-Principala Badge de Specializare Principala
Cel-mai-bun-pret Cel mai bun pret

Clasamentul celor mai bune clinici unde se face implant de par in Romania

Implantul de par a castigat o popularitate remarcabila si in Romania, unde numerosi pacienti au beneficiat deja de interventii efectuate de medici inalt calificati si specializati pe aceasta ramura medicala. Daca iti doresti acelasi lucru, poti incepe prin a alege o clinica moderna ce corespunde cerintelor tale din punct de vedere al bugetului, experientei colectivului medical si atitudinii personalului. 

In acest sens, clasamentul de mai jos prezinta cele mai bune variante de clinici din Romania unde se face transplant de par, preferate de un numar mare de pacientii din tara si nu numai:  

1. Dr. FUE

Varianta de top in materie de clinici din Romania specializate pe implant de par o constituie Dr. FUE, recomandata oficial de catre Amazon AWS si Consiliul National de Chirurgie Dermatologica. Tehnica de implant folosita la aceasta clinica este Sapphire-FUE, iar echipa de medici utilizeaza aparatura de ultima generatie din SUA, prezenta in cele mai bune clinici din tari precum Japonia si Turcia. Aici isi desfasoara activitatea dr. Laura Albu, singurul medic care efectueaza implant de par si are dubla specializare. 

Referitor la preturi, acestea sunt afisate si pe site-ul oficial al clinicii. Consultatia initiala pentru operatia de implant de par este gratuita. Tariful interventiei variaza in functie de numarul de grefe necesare: 1.590 euro pentru 5.000 de fire, 1.990 euro pentru 6.500 fire si 2.790 euro pentru 8.000 fire. Tarifele mentionate anterior includ cazarea la un hotel de 4/5 stele, mese, monitorizarea dupa operatie, medicatia postoperatorie si PRP in timpul procedurii. 

Mai multi pacienti recomanda serviciile clinicii, pe care le descriu ca fiind de calitate, si se declara multumiti de rezultatele pe care le-au obtinut in urma procedurii. Acestia au fost placut surprinsi de atentia la detalii, precizia si meticulozitatea cu care lucreaza medicii, caracterizati ca fiind bine pregatiti si amabili. Pe langa profesionalismul echipei, sunt apreciate si tarifele practicate de clinica.

2. Dr. Felix Hair Implant

O alta clinica foarte apreciata in randul pacientilor interesati de efectuarea implantului de par, localizata in Romania, este dr. Felix Hair Implant. Aici activeaza un colectiv cu pregatire din vasta, format din chirurgi plasticieni care lucreaza la clinici din Amsterdam, Paris si Geneva. Dr. Felix Popescu este medic referent, specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Are un parcurs profesional complex si a fost lector la numeroase congrese, printre care congresul international FUE Europe la Istanbul in 2021 si la Manchester in 2019.  

Prima consultatie in vederea efectuarii implantului de par este gratuita si se poate desfasura online sau la clinica. Tariful unei interventii de o zi este de 3.000 euro, iar pretul unei operatii care dureaza doua zile poate ajunge pana la 8.000 euro. 

Majoritatea pacientilor sustin ca au avut o experienta placuta in cadrul acestui clinici si ca rezultatul ii multumeste. Personalul este descris ca fiind profesionist, prietenos si amabil. Atmosfera este calda, primitoare si relaxanta. Clinica este moderna, curata si apreciata din punct de vedere al esteticii. Cu toate acestea, exista si cativa pacienti care si-au exprimat in mediul online nemultumirea cu privire la rezultatele obtinute si calitatea actului medical.

3. Med’Art

In vederea efectuarii implantului de par in Romania, o locatie populara este si Med’Art. Pacientii pot beneficia de transplant de par efectuat prin metoda FUE, realizat de o echipa de chirurgi plasticieni specializati in aceasta tehnica si membrii ai International Society for Hair Restoration Surgery. Dr. Mihai Motora a efectuat un stagiu de specializare in 2016 in cadrul unei clinici renumite de chirurgie estetica din Italia, a participat la numeroase congrese pe tema FUE si ocupa pozitia de presedinte in cadrul Societatii Romane pentru Chirurgia si Restaurarea Parului. 

In ceea ce priveste tarifele, cosultatia initiala este gratuita. Interventia de o zi (Premium) costa 2.500 de euro, iar cea de doua zile (Extended) 2.750 de euro. Preturile mentionate anterior acopera si cazarea, mesele, dar si transportul la/de la clinica si aeroport. Fara aceste beneficii, tariful interventiei (pachet Basic) este de 2.300 euro. 

Dintre pacientii care si-au exprimat in mediul online parerea vis-a-vis de experienta avuta in aceasta clinica, cei mai multi spun ca serviciile sunt de inalta calitate. Clinica este curata, dotata cu aparatura de ultima ora si are aspect modern. Personalul este bine organizat, amabil si punctual. De altfel, locatia clinicii este apreciata. Totusi, exista cateva pareri conform carora sistemul de programari ar putea fi imbunatatit. 

Note de final

Romania este o tara cu suficiente variante foarte bune pentru operatia de implant de par, ceea ce se reflecta in numarul mare de clinici specializate in acest domeniu, care mizeaza pe un act medical de calitate si pe tehnici moderne de transplant de par. 

Faptul ca ai la dispozitie numeroase clinici dintre care poti alege reprezinta un avantaj, dar inainte de a lua o decizie finala este recomandat sa te documentezi in prealabil cu privire la raportul calitate pret, tehnica folosita si beneficiile pe care le ofera clinica respectiva, cum ar fi cazare sau transport incluse in pret.   

Implant de par in Romania

De ce a devenit operatia de implant de par din ce in ce mai cautata in Romania? Pierderea părului are efecte negative inclusiv pe plan emoțional, acesta fiind unul dintre motivele pentru care multe persoane ce se confruntă cu alopecia sau căderea părului caută permanent soluții de recăpătare a podoabei capilare.

American Hair Loss Asociation arată că până la vârsta de 35 de ani, 2 din 3 bărbați vor sesiza o anumită cădere a părului, iar până la vârsta de 50 de ani 85% dintre ei vor avea deja părul foarte rar. Dacă faci parte din categoriile de vârstă menționate anterior, sunt șanse mari să treci prin aceeași experiență în viitor sau să fi trecut deja.

În revista Current Medical Research and Opinion (CMRO) există un articol care a studiat pe larg impactul psihologic pe care îl presupune căderea părului la bărbați (Alfonso M, Richter-Appelt H, Tosti A, Viera MS, García M. The psychosocial impact of hair loss among men: a multinational European study, 2005), subliniind faptul că pierderea unei cantități tot mai mari de păr afectează stima de sine și implicit, viața de zi cu zi.

Persoanele care se află în ipostaza de a-și fi pierdut o mare parte din păr au la îndemână câteva opțiuni prin care își pot recăpăta podoaba capilară, implantul de păr fiind probabil cea mai eficientă dintre acestea.

Dacă intenționezi să apelezi la această procedură, informațiile prezentate în articolul de față te pot ajuta să iei o decizie inspirată și sigură, deoarece își propune să ajute cititorii să își dea seama dacă implantul de păr este soluția potrivită pentru ei.

Ce este transplantul de păr?

Transplantul de păr sau implantul de păr este o intervenție medicală ce presupune recoltarea firelor de păr dintr-o zonă donatoare și implantarea acestora într-o altă zonă a scalpului, acolo unde părul nu mai este prezent. Cu alte cuvinte, această procedură constă în preluarea de grefe dintr-o zonă a scalpului unde există suficient păr sănătos și ulterior mutarea acestora în parțile de pe scalp unde părul lipsește cu precădere sau s-a rărit considerabil.

Implantul de păr este o soluție care funționează eficient pentru că dihidrotestosteronul (DHT), un hormon derivat responsabil de apariția alopeciei, nu afectează tot părul de pe scalpul unei persoane. Chirurgul intervine prin mutarea firelor de păr rezistente la acest hormon (localizate, de regulă, pe părțile laterale ale scalpului și în zona din spatele acestuia) în părțile scalpului afectate de căderea părului, astfel încât pacientul să se bucure la final de un păr mai des și mai voluminos.

Implantul de păr se poate face prin două metode: F.U.E. (extracția unităților foliculare) sau F.U.T. (transplantul unităților foliculare). Prima constă în recoltarea individuală a foliculilor de păr din zona donatoare, în vreme ce a doua implică îndepărtarea unei fâșii de piele din care sunt extrase unități foliculare individuale. Dintre cele două, FUE este mai populară printre persoanele care aleg să facă trasplant de păr, deoarece nu presupune un nivel mare de disconfort, nu lasă cicatrici și promite rezultate mai bune.

Care este profilul candidatului ideal pentru implant de păr?

Dacă intenționezi să apelezi la această procedură de recăpătare a parului, este necesar să te documentezi în prealabil cu privire la compatibilitatea ta cu intervenția de implant de păr, care se potrivește atât bărbaților, cât și femeilor. Cea mai eficientă modalitate prin care poți afla dacă ești eligibil pentru această operație este să discuți cu un dermatolog, care îți va da verdictul după o examinare amănunțită a scalpului.

În linii mari, cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească un potențial candidat la implantul de păr sunt următoarele:

  • Stare de sănătate bună: pentru a beneficia de această intervenție, nu trebuie să fi fost diagnosticat cu o afecțiune gravă care poate să complice operația. Pacienții trebuie să discute deschis cu medicul despre eventualele boli de care suferă, deoarece unele dintre acestea, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, pot să interfereze cu intervenția de transplant de păr;
  • Zonă donatoare sănătoasă, cu suficient păr: zona din care se recoltează foliculii de păr trebuie să fie sănătoasă și să prezinte o densitate bună a părului, aceasta variind de la un pacient la altul. Dacă nu există suficient păr pentru a fi recoltat, iar calviția este deja într-un stadiu avansat, există șanse ca pacientul respectiv să nu se califice pentru implantul de păr sau să nu obțină o acoperire completă. De aceea, medicii prezintă în mod realist rezultatele care pot fi obținute în urma procedurii și abordează fiecare caz într-o manieră individuală, în raport cu nevoile și caracteristicile potențialului beneficiar.

Un alt aspect pe care medicul îl evaluează în vederea stabilirii compatibilității unui pacient cu procedura de implant de păr este gradul de calviție. La bărbați, acesta se poate măsura conform scalei Norwood, care presupune 7 etape. Dacă prima etapă constă în căderea nu foarte sesizabilă a firelor de păr, ultima este cea mai avansată formă de calviție și părul este extrem de rar, prezent pe scalp doar într-o porțiune îngustă în formă de potcoavă.

În primele două etape, bărbaților li se recomandă să încerce metode alternative și să nu apeleze încă la intervenția chirurgicală de implant de păr, care se adresează mai degrabă persoanelor ce au atins deja etapa 3 sau una mai avansată.

În ceea ce privește vârsta candidatului ideal, discuția este încă deschisă. Medical vorbind, persoanele care au împlinit 20 de ani sunt eligibile pentru această intervenție, însă lor li se recomandă să încerce în prealabil soluții non-chirurgicale, mai ales dacă părul lor doar s-a subțiat și nu a atins încă un grad avansat de calviție. În general, intervalul de vârstă al pacienților potriviți pentru implant de păr este 25-70 de ani.

Rezultatul depinde și de experiența chirurgului ales

Procedurile de implant de păr au cunoscut o evoluție impresionantă în ultimii ani, iar medicii caută să aplice tehnici care să provoace un nivel minim de disconfort pacientului și să îi ofere acestuia rezultate pe măsura așteptărilor. Progresul tehnologic permite obținerea unui rezultat natural, care depinde într-o mare măsură și de experiența chirurgului care efectuează procedura.

Medicul potrivit trebuie să înțeleagă nevoie și așteptările pacientului, precum și să îi prezinte în mod realist rezultatul pe care îl poate obține la finalul procedurii. Dermatologii sunt specialiștii care au cunoștințe vaste în ceea ce privește afecțiunile care afectează pielea, unghiile și părul, iar mulți dintre aceștia se ocupă și de implanturi de păr.

Deci, succesul intervenței este determinat și de experiența chirurgului, printre altele, motiv pentru care majoritatea persoanelor se îndreaptă către clinici și medici specializați exclusiv pe această procedură. Garanția succesului constă în experiența și abilitățile medicului, precum și în tehnologia disponibilă în cadrul clinicii unde se efectuează implantul de păr. În funcție de nevoile și caracteristicile pacientului, chirurgul elaborează ulterior un plan de recuperare a părului și folosește cele mai moderne tehnici.

Cum decurge o consultație pre-operatorie?

Pentru a stabili cu certitudine dacă un pacient este compatibil cu această procedură, este nevoie de o consultație inițială, în cadrul căreia chirurgul abordează aspecte precum istoricul familial de cădere a părului și stilul de viață al potențialului candidat la implant de păr.

În timpul unei consultații, medicul examinează cu atenție părul pacientului, gradul de calviție și inclusiv zona donatoare, pentru a determina dacă există suficient păr sănătos. Pe lângă examinarea părului, acesta discută și despre starea de sănătate a pacientului, pentru a se asigura că bifează condiția potrivit căreia beneficiarul implantului de păr nu trebuie să fi fost diagnosticat cu afecțiuni care ar putea să complice intervenția, cum ar fi hipertensiunea arterială sau tulburări de coagulare a sângelui.

Pacientului îi revine datoria de a împărtăși chirurgului toate informațiile despre istoricul său medical și despre eventualele intervenții și proceduri efectuate anterior. Este important ca medicul să fie la curent cu aceste detalii și să știe în prealabil dacă pacientul suferă de o anumită afecțiune sau dacă urmează un tratament, mai ales dacă ia pastile ce afectează coagularea sângelui.

Nu în ultimul rând, medicul discută cu pacientul despre obiectivele și așteptările acestuia din urmă privitor la implantul de păr și îi prezintă în mod realist potențialele rezultate pe care le poate obține. În final, dacă se constată că implantul de păr este o soluție potrivită pentru pacient și dacă acesta decide să beneficieze de procedură, chirurgul îi explică detalii privitoare la operație, cum ar fi riscurile și costurile, oferind clarificări și răspunsuri la întrebările pacientului.

FUE – cea mai bună tehnică de transplant de păr

Implantul de păr prin tehnica de extracție a unităților foliculare (FUE) constă în extragerea individuală a foliculilor de păr din piele – recoltați din zona donatoare – urmată de implantarea acestora în altă zonă a scalpului. Această metodă asigură un rezultat natural și un aspect mai dens al părului din zona cândva afectată de calviție.

FUE este o tehnică modernă de transplant de păr și vine să înlocuiască tradiționala metodă FUT, care presupune recoltarea unui petic de piele cu foliculi de păr și împărțirea acestuia în mici unități foliculare, pe care chirurgul le plasează ulterior în zona de pe scalp asupra căreia se intervine.

Tehnica FUE a obținut un avantaj important în fața FUT, deoarece nu creează aspectul de “dop de păr” și mai ales pentru că nu lasă cicatrice, ceea ce nu este valabil în cazul metodei FUT. Deși implică un proces mai complex pentru chirurgul care efectuează operația, FUE este mai confortabilă pentru pacient, nu numai pentru că nu lasă semne, dar și pentru că timpul de recuperare este mai scurt.

Dacă părul tău s-a subțiat foarte tare sau dacă ai pete de chelie, dar suficient păr în apropiere pentru a fi recoltat în vederea transplantului, ai șanse mari să faci parte din categoria pacienților eligibili să beneficieze de implant de păr prin tehnica FUE. Dacă zona donatoare nu dispune de suficient păr sănătos sau dacă foliculii de păr nu sunt destul de groși, este posibil să nu fii compatibil cu această metodă de transplant de păr.

Recent, a fost dezvoltată tehnica Sapphire FUE, care a devenit rapid populară prin caracteristicile sale. Așa cum sugerează și numele, producerea instrumentelor utilizate în efectuarea acestei tehnici se face folosind o piatră prețioasă, anume safirul. Ulterior, instrumentele sunt întrebuințate pentru extragerea fină a foliculilor de păr și pentru deschiderea canalelor în zona beneficiară.

Sapphire FUE și-a câștigat reputația remarcabilă prin faptul că este o tehnică ce asigură un rezultat cu aspect natural, presupune o perioadă scurtă de recuperare, nu afectează țesutul din apropiere și nu lasă cicatrici. Riscul de deteriorare a țesuturilor este diminuat prin prisma suprafeței netede și dure a instrumentelor de safir, care permite reducerea vibrațiilor în timpul deschiderii canalelor.

Cum te pregătești pentru operația de implant de păr?

Medicul îți va oferi instrucțiuni clare cu privire la etapa pre-operatorie. Acesta oferă informații concrete despre pregătirea de dinaintea operației, recomandări privind mesele și alte indicații privind fumatul sau folosirea unor pastile. Este important să respecți toate recomandările chirurgului pentru ca operația să decurgă fără probleme.

Dacă ești fumător, cel mai indicat ar fi să renunți la acest obicei cu aproximativ o săptămână două înainte de operație. De obicei, vindecarea după operație este mai lentă la fumători, ca urmare a încetinirii fluxului sanguin.

În perioada de dinaintea transplantului de păr, este important ca pacientul să aibă grijă de sănătate, să rămână în formă și să consume alimente hrănitoare. Cu cât organismul este mai susținut din punct de vedere nutritiv, cu atât șansele de supraviețuire a foliculilor de păr transplantați sunt mai mari.

Este foarte probabil ca medicul să te sfătuiască să nu conduci acasă după operație, ci mai degrabă să ceri cuiva să facă acest lucru. De altfel, în următoarele două zile după efectuarea implantului de păr, nu trebuie să depui extrem de mult efort.

Câteva lucruri pe care trebuie să le faci înainte de implantul de păr FUE

În continuare, vor fi prezentate câteva indicații pe care este posibil să le primești de la chirurgul tău înainte de implantul de păr FUE:

  • Renunță la fumat cu cel puțin 24 de ore înainte de intervenție, deoarece poate încetini vindecarea și recuperarea
  • Nu consuma alcool în zilele de dinaintea operației (cel puțin 3 zile)
  • Nu lua medicamente anticoagulante cu aproximativ 2 săptămâni înainte de procedură
  • Evitați medicamentele antidepresive în ultimele 2 săptămâni dinaintea operației
  • Nu te tunde înainte de intervenție
  • Masează scalpul între 10-30 de minute pe zi timp de câteva săptămâni, deoarece masajul stimulează creșterea fluxului de sânge
  • Respectă tratamentul oferit de chirurg
  • Nu folosi produse precum spray de păr sau gel înainte de operație și spală-ți părul cu un șampon obișnuit
  • Efectuează o electrocardiogramă și analize de sânge în perioada pre-operatorie
  • Nu consuma alimente grele înaintea operației și evită laptele, cafeaua și ceaiul în cele 12 ore de dinaintea intervenției.

La ce te poți aștepta în timpul procedurii de implant de păr FUE?

Efectuarea implantului de păr prin tehnica FUE presupune o serie de pași bine stabiliți:

Trasarea liniei părului

Etapa inițială a unei proceduri de transplant de păr folosind metoda modernă FUE constă în proiectarea liniei părului. Acum, pacientul se schimbă în halatul medicinal și ulterior medicul folosește un stilou special pentru a proiecta marginile liniile părului. Dacă beneficiarul implantului de păr este de acord cu felul în care linia de păr a fost proiectată de către medic, operația poate începe.

Mai trebuie menționat faptul că rasul nu este întotdeauna necesar. Mai exact, atunci când se aplică metoda FUE sau varianta Sapphire FUE părul nu trebuie neapărat ras, dar se ține cont de sfatul medicului, care poate sugera pacientului să facă acest lucru pentru a minimiza riscul de infecție.

Efectuarea anesteziei și extracția unităților foliculare

Implantul de păr este o procedură care se efectuează sub efectul anesteziei locale. Ambele zone asupra cărora se intervine (cea donatoare și cea care primește părul) vor fi injectate cu anestezic. Cel mai adesea, zona donatoare este partea din spate a capului, de unde fiecare folicul de păr este extras individual și apoi păstrat într-o soluție specială (hipotermosol), deoarece firele de păr trebuie depozitate în condițiile potrivite înainte de a fi implantate.

De asemenea, se efectuează o examinare atentă a grefelor de păr individuale, pentru a determina care dintre acestea se pretează cel mai bine spre a fi implantate. Acest pas este important pentru a asigura calitatea rezultatului final, dar și pentru a spori capacitatea de supraviețuire a grefelor de păr.

Ulterior selecției celor mai bune grefe de păr, se face un plan conform căruia firele de păr urmează să fie poziționate pe scalp pentru ca rezultatul să aibă un aspect cât mai natural. Se iau în calcul unghiul și direcția de creștere pentru a identifica cel mai potrivit mod de distribuție a grefelor. Odată finalizată această planificare, grefele pot fi implantate pe zonele scalpului afectate de căderea părului.

Implantarea firelor de păr

Folosind instrumente speciale (cum sunt cele realizate din safir în cazul Sapphire FUE), chirugul face incizii de dimensiuni foarte mici pe scalp, acestea fiind locurile în care grefele extrase anterior vor fi plasate. La tehnica FUE, se utilizează un micro-punch cu diametru de 0,8 mm pentru recoltarea firelor de păr și un bisturiu de oțel în etapa deschiderii canalelor.

Perioada de recuperare

După efectuarea implantului de păr, este posibil ca pacientul să aibă umflături în zona donatoare. Pentru a favoriza supraviețuirea grefelor de păr proaspăt implantate, pacientul trebuie să respecte cu strictețe indicațiile chirurgului. Medicul îți va spune ce poziții de somn să eviți, cum să te speli pe cap și dacă este nevoie să îți iei câteva zile libere de la serviciu. De asemenea, va fi programată o întâlnire pentru a evalua vindecarea scalpului.

Perioada imediat postoperatorie

În funcție de complexitatea intervenției chirurgicale de implant de păr, vei experimenta diverse simptome în perioada imediat postoperatorie. Este posibil să ai umflături în zona donatoare, o oarecare amețeală, să simți disconfort și pulsații în zona afectată sau să ai o senzație de strângere la nivelul scalpului. În plus, este posibil să apară mici cruste pe părțile scalpului asupra cărora s-a intervenit în timpul operației.

Perioada de recuperare și îngrijire postoperatorie

După operație, medicul poate bandaja capul pacientului, iar acesta din urmă va trebui să acorde o atenție deosebită atunci când îndepărtează bandajul, care se poate lipi de răni și crea disconfort. Și de această dată, este crucial să respecți instrucțiunile de la chirurg, deoarece majoritatea produselor cu administrare topică pot să provoace iritații pe scalp și trebuie evitate.

Alte recomandări privind îngrijirea postoperatorie pot face referire la alimentație și consumul de alcool. Este necesară o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, iar consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat în perioada de recuperare. Cel mai bine este ca pacientul să aștepte ca efectul anesteziei să dispară complet până să consume alcool.

Spre deosebire de metoda FUT, unde timpul de recuperare este mai lung, implantul de păr folosind tehnica modernă FUE presupune o vindecare rapidă. Zonele scalpului se vindecă în 1-2 săptămâni și pacientul poate să revină la activitățile fizice regulate. Cei mai mulți pacienți se pot întoarce fără probleme la serviciu după câteva zile de la operație. În perioada de recuperare, primele 2 săptămâni sunt cruciale, iar nerespectarea recomandărilor venite din partea chirurgului pune în pericol supraviețuirea grefelor de păr.

În perioada de recuperare și îngrijire, medicul recomandă pacienților să evite activitățile fizice solicitante, care au potențialul de a crește tensiunea arteriala, de a încetini vindecarea sau chiar de a provoca sângerări în zona implantului. Persoanele care au beneficiat de implant de păr și observă sângerări sau au dureri severe, trebuie să se adreseze imediat chirurgului care a efectuat operația.

În zilele 2-5 după operație, pacientul poate să îndepărteze bandajul, dar trebuie să o facă atent pentru a nu îndepărta grefele, care la rândul lor nu trebuie atinse. În zilele 10-14 după intervenție, se scot toate cusăturile care nu s-au dizolvat, acolo unde este cazul. La câteva săptămâni, o parte dintre firele de păr implantate vor cădea, însă este un fenomen firesc și nu reprezintă motiv de îngrijorare. De regulă, firele noi de păr încep să apară după 6 luni, urmând ca rezultatele complete să fie vizibile în lunile 12-18 de la efectuarea procedurii.

Perspective pe termen lung după implantul de păr

Rata de succes a implanturilor de păr este foarte mare, însă rezultatele complete încep să fie vizibile la mai mult de jumătate de an după efectuarea procedurii. Pe măsură ce crește, părul trebuie să arate natural, mai ales că grefele au fost implantate în raport cu direcția de creștere a părului din zona respectivă a scalpului.

Cum te asiguri că obții cel mai bun rezultat?

Pe de o parte, succesul implantului de păr depinde de experiența chirurgului și de abilitățile sale. Pe de altă parte, succesul operației este influențat în mare măsură de felul în care beneficiarul se comportă în perioada de recuperare. O bună îngrijire a părului și a sănătății reduce șansele ca grefele implantate să cadă și totodată riscul de dezvoltare a unei infecții la locul operației.

Activități de evitat în prima lună

Pacienții care au făcut implant de păr nu trebuie să petreacă prea mult timp la soare, să meargă la înot, să consume alcool și să fumeze – aceste activități vor fi evitate în primele săptămâni după operație. Tot în această perioadă, trebuie să își spele părul cu mișcări blânde, să nu rupă crustele care se formează pe scalp și să nu se vopsească.

Rolul dietei înainte și după operație

Dieta are un rol important în succesul operației. Alimentația de dinainte și după intervenție influențează rata de supraviețuire a noilor foliculi de pări. În acest context, o dietă precară nu face altceva decât să favorizeze căderea părului în continuare. Stilul alimentar deficitar în minerale, vitamine, proteine și acizi grași trebuie evitat.

În schimb, se va adopta o dietă pe bază de alimente cu un conținut ridicat de fier, zinc și proteine, ce favorizează creșterea părului și sănătatea foliculilor de păr. Alte surse de nutrienți care contribuie la sănătatea firului de păr sunt vitamina B6, calciul și magneziul.

Nu mai este o informație nouă faptul că alcoolul trebuie evitat în săptămânile de recuperare. Pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că alcoolul poate să interfereze cu anestezicul și să aibă efecte periculoase.

Așteptări

În ceea ce privește așteptările, este impotant ca medicul să comunice deschis cu pacientul încă de la prima consultație, în cadrul căreia se stabilește dacă acesta din urmă e compatibil cu procedura. În mod cert, implantul de păr este o operație cu potențial ridicat de a oferi persoanelor ce suferă de calviție aspectul de altădată al părului. Acest lucru se aplică și pentru pacienții care se confruntă cu subțierea părului.

Zona în care părul lipsește poate să primească un număr limitat de grefe de păr recoltate de la pacient, iar întreaga procedură se efectuează într-o singură sesiune atunci când se aplică metoda FUE și se folosesc dispozitive motorizate.

Avantajele implantului de păr

Cât despre beneficiile implantului de păr, lista este una extinsă. În continuare, vor fi surprinse câteva dintre cele mai impotante:

  • Recăpătarea stimei de sine

Efectele calviției se resimt nu numai în plan fizic, ci și emoțional. Implantul de păr este soluția pentru a obține avantaje pe ambele planuri, deoarece un aspect îmbunătățit al părului înseamnă o mai mare încredere în sine, pe care multe persoane și-o pierd atunci când încep să se confrunte cu o cădere excesivă a părului. Senzația de păr subțiat sau existența unor pete inestetice de chelie vor dispărea, ceea ce înseamnă că persoana în cauză se va simți mai încrezătoare și chiar mai tânără;

  • Păr cu aspect natural

Succesul unei operații de transplant de păr constă în recăpătarea unui aspect natural al părului, care poate fi obținut datorită tehnicilor moderne utilizate în timpul intervenției. Există persoane care deși sunt compatibile cu această procedură și care au suficient păr în zona donatoare, ezită să apeleze la un implant de păr, cu gândul că rezultatul va părea artificial. Aceste griji nu mai sunt fondate, în contextul în care procedurile au avansat considerabil și există suficienți medici specializați care au obținut rezultate remarcabile și au câștigat încrederea pacienților, ajutându-i să își recapete podoaba capilară și să se bucure din nou de un păr natural, voluminos;

  • Procedură minim invazivă

Unul dintre avantajele asociate implantului de păr prin tehnica FUE este faptul că implică o procedură minim invazivă și nu lasă cicatrice vizibile, tocmai pentru că foliculii de păr sunt recoltați individual. Deși este folosit termenul de „operație” pentru a face referire la această procedură, transplantul de păr nu implică suturi sau incizii complexe, care să necesite perioade lungi de recuperare. Operația se efectuează într-o zi, iar pacientul poate să revină la serviciu chiar a doua zi – chiar și așa, se recomandă o zi două de pauză, pentru a se odihni;

  • Soluție pentru rezultate permanente

Transplantul de păr poate fi considerat o soluție permanentă de recăpătare a podoabei capilare, deoarece foliculii de păr transplantați provin din partea din spate a scalpului, unde părul are caracter permanent din punct de vedere genetic. În unele cazuri, pacienții pot utiliza tratamente care să contribuie la menținerea aspectului noilor foliculi de păr. Câteva exemple sunt minoxidil și finasteridă.

De asemenea, creșterea părului înseamnă că nu va mai fi nevoie să porți diverse accesorii care să acopere scalpul, cum ar fi pălăriile sau chiar perucile. Noul păr va putea fi tuns, coafat și vopsit, deoarece se va comporta precum părul pe care îl aveai înainte;

  • Riscuri minime și întreținere ușoară

Implantul de păr este o operație cu probabilitate scăzută de a provoca efecte adverse, deoarece nu se folosește anestezie generală și pentru că procedura este minim invazivă. Cât despre întreținere, noul păr se comportă precum cel natural și nu este nevoie de folosirea unor șampoane speciale pentru densitate, deci fără îngrijiri speciale;

  • Fără cicatrice vizibile

Existența cicatricilor după operația de implant de păr are potențialul de a crea disconfort psihologic pacientului. Acesta este unul dintre motivele pentru care tehnica FUE domină în materie de transplant de păr, ca urmare a faptului să nu lasă cicatrice vizibile după operație și recuperarea zonei donatoare este rapidă.

Întrebări frecvente

1. În cât timp apar rezultatele după efectuarea implantului de păr?

În general, durează între șase-nouă luni până ca rezultatul final al intervenției să fie vizibil. De asemenea, la două săptămâni după operație, părul va începe să cadă. Nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece este o etapă normală. Până în luna a treia de la implant, părul poate părea și mai subțire – și de data aceasta, evoluția este firească. Firele vechi de păr cad pentru a face loc celor noi. Timpul de apariție a rezultatelor diferă de la un pacient la altul, iar în unele cazuri poate fi nevoie de un an pentru ca acestea să se ridice la așteptările pacientului;

2. Este implantul de păr o operație dureroasă?

Una dintre principalele temeri ale potențialilor candidați la operația de implant de păr este referitoare la durere. Operația nu doare, pentru că se efectuează sub anestezie locală. Deci, pacientul nu va simți decât acul injecției. Acesta rămâne treaz și conștient de procedură, dar nu poate simți nimic în zona scalpului. Unii pacienți se uită la televizor în timpul operației, în timp ce alții se odihnesc.

Pentru gestionarea durerii de după operație, medicul prescrie medicamente care să diminueze disconfortul pacientului, în vreme ce foliculii proaspăt implantați se vindecă. Acesta poate recomanda analgezice, antibiotice sau antiinflamatoare;

3. Implantul de păr este permanent?

Foliculii de păr implantați în zonele afectate de pierderea părului provin din zone ale scalpului unde părul este programat genetic să fie permanent, deci implantul de păr este la rândul său o soluție permanentă. Totuși, mai sunt două aspecte importante care au rol definitoriu în supraviețuirea firelor de păr proaspăt implantate: abilitățile chirurgului și îngrijirea postoperatorie.

Pe de o parte, medicul trebuie să lucreze cu precizie maximă și să respecte măsurile de igienă. Pe de altă parte, pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului în perioada de recuperare pentru a evita infecțiile și pentru a nu încetini vindecarea;

4. Voi mai putea efectua activități fizice (cum ar fi înotul) după transplantul de păr?

Dupa încheierea perioadei de recuperare, pacientul poate reveni la activitățile sale obișnuite, care includ și înotul. Părul care a fost implantat are caracter permanent și poate fi spălat, tuns și vopsit fără probleme;

5. La ce vârstă pot face implant de păr?

Cel mai util sfat în acest sens este să aștepți până când linia părului se stabiliează complet. Calviția nu este frecventă doar în rândul bărbaților în vârstă, ci și la tineri. Cu toate acestea, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să aștepte măcar până la vârsta de 25 de ani din următoarele considerente:

  • pentru stabilizarea zonei donatoare și a liniei părului;
  • pentru a evita necesitatea unor tratamente suplimentare în viitor (căderea părului poate să continue până mai târziu);
  • pentru a împiedica o estetică nefirească a scalpului, ca urmare a pierderii continue a părului.

Pe scurt, este indicat să aștepți pănâ la vârsta de 25-30 de ani, dar se pot face și excepții în cazul pacienților care îndeplinesc profilul candidatului potrivit și care își doresc neapărat o soluție permanentă pentru recăpătarea părului;

6. Implantul de păr are un aspect artificial?

Mulți potențiali candidați la operația de implant de păr vor să știe dacă părul ce va crește după operație arată artificial. Tehnica FUE, aplicată de un chirurg cu experiență vastă, are obiectivul de a oferi pacienților o podoabă capilară cu aspect natural, fiind acordată o atenție maximă direcției de creștere a părului și densității acestuia. Deci, nu va fi evident că ai făcut implant de păr atâta vreme cât operația are succes;

7. O să am semne vizibile după operație?

Metoda FUE este populară din multe motive, iar faptul că nu lasă cicatrice vizibile este unul dintre ele. Progresul tehnologic și instrumentele folosite au permis apariția unor tehnici care să lase cicatrice și traume tot mai mici, ca de exemplu Sapphire FUE. De altfel, nu este afectat nici țesutul din apropierea zonei asupra căreia se intervine;

8. Cât durează perioada de recuperare după operație?

În linii mari, recuperarea după un implant de păr durează câteva săptămâni. După operație, este posibil să apară câteva umflături dureroase la nivelul scalpului, dar acestea nu constituie motiv de îngrijorare și durerea poate fi gestionată prin medicamentele recomandate de medic;

9. Câte ore durează operația de implant de păr?

Operația durează în jur de 5-8 ore, pentru că implică un proces minuțios de extracție a grefelor de păr și de implantare a acestora în zona beneficiară. Este nevoie de timp pentru ca anestezia să își facă efectul, precum și pentru a pregăti foliculii de păr. De asemenea, contează și numărul de fire implantate;

10. Se poate folosi părul altei persoane pentru transplant?

Implantul de păr nu se poate face utilizând foliculi de păr recoltați de la o altă persoană, chiar dacă este rudă a pacientului. Acest lucru este imposibil, deoarece implantul poate fi respins și provoca o infecție. Sistemul imunitar recunoaște imediat foliculii de păr străini și îi respinge, ceea ce duce la eșecul operației.

Concluzie

Dorința de a masca efectele calviției este firească, atât în rândul persoanelor de gen masculin, cât și feminin. Pierderea părului rezultă într-o schimbare a înfățișării, pe care mulți nu o agreează și care le provoacă disconfort emoțional. De aceea, mulți dintre cei aflați în această ipostază preferă să aibă din nou o podoabă capilară bogată, iar implantul de păr devine cea mai eficientă soluție, datorită caracterului permanent și aspectului natural.

A face implant de păr este o decizie importantă, pe care trebuie să o iei după o documentare atentă și mai ales, numai după ce ai înțeles ce presupune operația, precum și care sunt riscurile și costurile implicate. Din punct de vedere financiar, transplantul de păr nu are un preț tocmai mic, însă dacă alegi clinica și medicul potrivit se poate dovedi a fi o investiție mai mult decât inspirată pentru imaginea și stabilitatea ta emoțională.

Există numeroase alternative la implantul de păr, însă fiecare vine cu avantaje, dezavantaje și limitări. Transplantul de păr este o soluție cu numeroase beneficii, de la aspectul natural al părului, până la semnele care sunt aproape insesizabile pe scalp. Tehnicile folosite de chirurgi au avansat considerabil și progresul nu pare să înceteze.

Idealul în materie de implant de păr este recăpătarea unei podoabe capilare voluminoase, ușor de coafat și îngrijit, printr-o intervenție care presupune un nivel minim de disconfort. Acest lucru nu e imposibil – tehnica FUE, considerată cea mai modernă, se aliniază la nevoile de confort ale pacientului și oferă un rezultat natural, fără durere și perioade lungi de recuperare.