Meniu

Analize caderea parului

Actualizat pe:

Daca ai fost interesat sa dai o cautare pe tema “analize pentru caderea parului” atunci, cel mai probabil, te numeri printre pacientii care se confrunta cu alopecie, o afectiune de natura dermatologica a foliculilor pilosi. Conform statisticilor, un om perfect sanatos poate ajunge sa piarda, zilnic, intre 50 si 100 fire de par, ca urmare a ciclului de crestere al foliculului pilos, motivul de ingrijorare putand sa apara atunci cand caderea ajunge sa depaseasca un numar de 150 de fire pe zi.

Analize pentru caderea parului: care pot fi potentialele cauze si simptome?

Prin intermediul unui set de analize pentru caderea parului, medicul va incerca sa determine, atat cauzele care au dus la aparitia unor astfel de probleme, cat si complexitatea simptomelor manifesate de fiecare pacient in parte. Plecand de la aceste doua aspecte, dermatologul va putea face primi pasi in prescrierea unui tratament cat mai benefic.

La momentul actual, cauzele generale recunoscute, care pot duce la aparitia alopeciei, sunt urmatoarele:

  • Mostenirea genetica reprezinta, la momentul actual, cea mai populara cauza care poate duce la caderea parului, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Simptomele se manifesta treptat, odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta.
  • existenta unor afectiuni sau a unor modificari hormonale. Sarcinile, nasterile, menopauzele si bolile de tiroida se pot solda cu numeroase modificari hormonale la nivelul organismului, fapt care poate duce la aparitia problemelor de cadere a parului.
  • Practicarea unui astfel de procedeu la nivelul capului poate perturba ritmul de crestere normal al parului.
  • Expunerea la situatii stresante intense in mod constant poate duce la o cadere a parului ce variaza in intensitate de la caz al caz, ea fiind, de regula, temporara.
  • coafatul excesiv. Extensiile de par, coditele impletite si frizurile care tin firele de par sub presiune constanta pe o perioada lunga de timp pot duce la rarirea sau caderea podoabei capilare.

Cu toate ca simptomul principal reiese inca din titlul articolului, exista anumite simptome secundare care pot sau nu sa-si faca aparitia, posibilitatea variind, atat in functie de cauzele aferente, cat si de complexitatea fiecarui caz in parte. Prin intermediul analizelor, anumite simptome vor putea fi prevazute inca de dinainte ca acestea sa-si faca aparitia, ceea ce, implicit, va duce la cresterea eficientei tratamentului prescris de catre doctorul dermatolog. Pe langa pierderea podoabei capilare, alte simptome care pot sa apara sunt:

  • aparitia unor zone rotunde cu aspect de pata. Acest tip de chelie este des intalnit printre randurile barbatilor care se confrunta cu alopecie, portiunile afectate putand sa aiba dimensiuni variate. Cu toate ca, de regula, astfel de probleme se regasesc la nivelul scalpului, ele pot aparea si la nivelul sprancenelor sau al barbii.
  • afectiuni ale pielii. In unele cazuri, pacientul va suferi de mancarimi sau dureri la nivelul pielii, fapt care poate semnala aparitia problemelor de cadere a parului.
  • caderea parului de pe corp. Anumite boli, cat si tratamentele aferente acestora, pot duce la pierderea parului de pe intregul corp, fapt care poate fi, mai mult sau mai putin, prevenit daca este abordat din timp.

In concluzie, prin intermediul unor analize de sange, doctorul va incerca sa identifice, atat cauzele, cat si toate simptomele cu care se confrunta pacientul, putand astfel sa determine cea mai buna medicatie.