Clostridium difficile dieta: ghid complet de la alimente la retete

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aceasta este o tulpină de bacterii care provoacă diaree severă și infecție intestinală și poate duce, de asemenea, la inflamarea colonului. Deși poate apărea la persoane de orice vârstă, Clostridium difficile este mai frecventă în cazul adulților, dar persoanele care au luat recent antibiotice și care se află într-un spital sau într-o unitate de îngrijire pe termen lung sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte infecția. Consumul de alimente care conțin probiotice poate fi benefic în cazul în care o persoană are o infecție cu Clostridium difficile.

Din ce ar trebui să fie alcătuită dieta pentru Clostridium difficile?

În timp ce o persoană este tratată pentru o infecție cu Clostridium Difficile, trebuie să ia în considerare posibilitatea de a adăuga la dietă alimente care pot ajuta la recuperarea mai rapidă. Aceste alimente includ:

  • Probioticele
    Acestea sunt bacterii prietenoase, vii, de care o persoană are nevoie în mod normal pentru a combate germenul Clostridium difficile. Probioticele pot fi găsite în culturile active de iaurt și în alimentele fermentate, cum ar fi varza și miso. Acestea ajută la reducerea sau eliminarea diareei apoase prin restabilirea bacteriilor bune în tractul gastrointestinal, fiind disponibile și sub formă de suplimente.
  • Lichidele
    Pentru a evita deshidratarea care poate rezulta din diaree, trebuie asigurat consumul suficient de lichide. Apa și supa pe bază de bulion sunt ambele alegeri bune.
  • Calciu
    Calciul este un alt element important, care este esențial pentru această dietă. Dacă există, o intoleranță la lactate, sursele bune de calciu prin care se poate suplimenta acest mineral includ laptele de migdale, laptele de cânepă și laptele de soia. Aceste tipuri de lapte se potrivesc foarte bine în smoothie-urile de fructe.
  • Fibrele
    Alimentele care conțin fibre solubile pot ajuta la eliminarea infecției din sistemul digestiv. Fulgii de ovăz, lintea, semințele de in și portocalele pot fi alegeri bune.
  • Alimentele bogate în proteine
    Sursele de proteine care sunt ușor de digerat includ ouăle, puiul și curcanul.
  • Legumele necrucifere
    Acestea trebuie să fie în primul rând gătite bine, apoi transformate în suc sau adăugate în smoothie-uri sau supe verzi. Legumele care pot fi folosite includ sfecla, fasolea verde, dovleceii, castraveții și țelina.
  • Alimentele bogate în amidon
    Acestea sunt ușor de digerat, care sunt obligatorii, cum ar fi cartofii, bananele, tăițeii, biscuiții și orezul alb, pot fi, de asemenea, benefice.

Bazele dietei Clostridium difficile

O dietă moale (cu alimente ușor de mestecat și înghițit) care include fibre solubile, evitând în același timp alimentele bogate în fibre insolubile (cum ar fi nucile și semințele) poate ajuta la promovarea digestiei. Totuși, lipsesc dovezile definitive din studiile de cercetare medicală care să demonstreze care este cel mai bun tip de dietă pentru clostridium difficile. Deși există cercetări limitate cu privire la eficacitatea dietei pentru ameliorarea simptomelor de Clostridium difficile, cercetătorii știu destul de multe despre alimentele care agravează sau ameliorează diareea, respectiv, dieta pentru Clostridium difficile este alcătuită din alimente care ajută la ameliorarea sau diminuarea diareei. Inițial, doctorul poate recomanda o dietă cu lichide limpezi, dar aceasta poate fi implementată în siguranță doar pentru câteva zile. Poate dura până la două săptămâni pentru ca o criză de Clostridium difficile să răspundă la tratament și pentru ca diareea să dispară. În timp ce se așteaptă ca tratamentul să fie eficient, multe persoane cu Clostridium difficile țin o dietă cu alimente care nu vor exacerba (agrava) simptomele și care pot ajuta la diminuarea severității diareei. Un medic și un dietetician autorizat poate recomanda planul alimentar exact.

Bacteriile prietenoase (bune)

Este important să fie consumate alimente care conțin probiotice pentru a umple intestinul cu bacterii bune pentru cei care suferă de Clostridium difficile, în special dacă au fost luate antibiotice pe termen lung. Utilizarea probioticelor a ajutat la reducerea diareei la cei cu Clostridium difficile fără efecte secundare. Acestea pot fi găsite în anumite alimente, cum ar fi cele care sunt fermentate, inclusiv iaurtul, chefirul și altele. Este important ca produsele alimentare fermentate să conțină, de fapt, culturi vii. De asemenea, alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și chefirul, nu ar trebui să conțină zahăr, deoarece acesta favorizează dezvoltarea bacteriilor rele în intestin. Un supliment probiotic fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală poate fi benefic. Studiile arată dovezi mixte că anumite probiotice, cum ar fi speciile Saccharomyces și Lactobacillus, accelerează recuperarea Clostridium difficile, dar înainte de a lua orice tip de supliment, orice persoană trebuie să se consulte cu un medic. O combinație de Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus și alte specii, dacă sunt administrate în fiecare zi, poate fi eficientă.

Fibrele solubile/fermentabile

Există două tipuri de fibre, solubile și insolubile.

  • Fibrele insolubile pot agrava simptomele de diaree. Acestea provin din alimente precum țelina și cojile de mere, iar atunci când aceste alimente sunt puse în apă, ele nu absorb apa și nu își schimbă forma.
  • Fibrele solubile ajută la eliminarea bacteriei Clostridium difficile din organism. Acestea sunt conținute în alimente precum ovăzul și orzul – alimente care absorb apa și devin lipicioase atunci când sunt umede.

Studiile au arătat că o dietă bogată în fibre solubile poate ajuta la eliminarea Clostridium difficile, (și a altor tipuri de infecții bacteriene din intestin) mai devreme decât o dietă bogată în fibre insolubile. Printre alimentele care conțin fibre solubile se numără ovăzul, tărâțele de ovăz, fulgii de ovăz, fasolea, căpșunile, pulpa de mere și citricele. Unii experți recomandă administrarea de fulgi de banane (disponibili sub formă de supliment) pentru a preveni diareea. Bananele au pectină (o fibră solubilă), care poate ajuta la încetinirea golirii intestinului și la scăderea frecvenței diareei. Fulgii de banane pot fi achiziționați de la o farmacie locală, dar este important să se consulte din timp un medic în privința acestei decizii, sau orice alt tip de suplimente naturale, în special pentru cei cu Clostridium difficile.

Alimentele conforme

  • Alimentele fermentate
    Iaurtul
    Varza murată
    Tempehul (soia fermentată)
    Miso (pastă de soia fermentată)
  • Alimentele bogate în fibre solubile
    Fasolea verde
    Dovleceii
    Castraveții
  • Sursele de proteine slabe
    Curcanul
    Puiul
    Ouăle
  • Cerealele
    Ovăz
    Tărâțe de ovăz
    Făină de ovăz
    Tărâțe de orez
    Orzul
  • Fructe
    Bananele
    Compotul de mere natural (fără adaos de zahăr)
    Citricele
    Pepenele galben
    Piersicile
    Cireșele
    Căpșunile
    Pepenele galben
  • Boboase
    Lintea
    asolea
  • Cereale cu conținut scăzut de fibre
    Rice krispies
    Semințe de in măcinate fin
  • Alimentele bogate în amidon
    Cartofii
    Tăițeii
    Biscuiții
    Orezul alb

De asemenea, este important să se consume multă apă și lichide (cum ar fi supa și bulionul) pentru a restabili pierderile de apă cauzate de diaree.

Sfaturi de gătit pentru dieta Clostridium difficile

Lichidele și alimentele foarte fierbinți și foarte reci cresc frecvența diareei, însă consumul de lichide la temperatura camerei poate ajuta la controlul acesteia. Totuși, organismul fiecăruia este diferit, așa că în unele instanțe este necesar să se experimenteze cu temperatura alimentelor și a lichidelor pentru a afla ce funcționează cel mai bine. Gătitul legumelor până când acestea sunt moi poate scădea conținutul de fibre, de exemplu, aburul sau fierberea pot distruge o mare parte dintre acestea, la fel ca și prăjirea multor alimente. Nu se știe dacă piureul de alimente și procesarea lor într-un blender pentru a face smoothie-uri scade semnificativ conținutul de fibre, cu toate acestea, utilizarea unui extractor de suc (care îndepărtează pulpa) îl va scădea dramatic din majoritatea alimentelor. Îndepărtarea cojii de la alimente (cum ar fi merele) face ca fibrele insolubile să fie mai ușor de digerat și mai potrivite pentru dieta Clostridium difficile. În timpul gătitului, este important să se evite folosirea uleiului de gătit ori de câte ori este posibil.

Momentul recomandat pentru dieta pentru clostridium difficile

Se recomandă persoanelor care urmează dieta pentru Clostridium difficile să mănânce cantități mici de alimente și lichide în mod frecvent pe parcursul zilei. Mesele sau gustările mari pot crește scaunele diareice.

Considerații speciale

O cantitate excesivă de lichid poate fi pierdută atunci când o persoană are diaree cronică. Împreună cu apa, se pierd și unele substanțe nutritive și electroliți. Exemple de modificări care ar putea fi necesare în dieta pentru Clostridium difficile includ:

  • Consumul suficient de lichide (cel puțin 8 până la 10 pahare de apă pe zi).
  • Evitarea băuturilor cu cofeină, care pot crește deshidratarea.
  • Înlocuirea potasiului pierdut, respectiv consumarea alimentelor bogate în potasiu, cum ar fi bananele, cartofii fierți și altele.
  • Înlocuirea sodiului pierdut. Se poate consuma supă de bulion, ciorbe, suc de roșii și suc de portocale, de asemenea, se pot mânca alimente sărate, cum ar fi covrigeii și brânza.
  • Înlocuirea calciului pierdut. Se recomandă un consum suficient de produse lactate, dacă acestea sunt tolerate, însă dacă o persoană are intoleranță la lactoză, se poate include lapte de migdale, lapte de soia și alți înlocuitori de lapte.

Este important să se bea cantități mici (de exemplu 1/2 cană) de lichide în mod frecvent pe parcursul zilei, în loc să se consume cantități mari de apă, chiar dacă nu există o senzație de sete. Opțiuni de băuturi pentru a suplini aportul de lichide zilnic includ:

  • Apa
  • Băuturile fără cofeină (cum ar fi ceaiul din plante)
  • Supele și ciorbele clare
  • Gelatina
  • Băuturile pentru sportivi

Durata dietei

Dieta pentru Clostridium difficile ar trebui să fie pusă în aplicare până când medicul poate confirma că afecțiunea s-a rezolvat. Dieta poate fi continuată după o criză de Clostridium difficile ca măsură de prevenire pentru a împiedica bacteriile să se dezvolte din nou și afecțiunea să reapară. Odată ce dieteticianul sau un medic recomandă să se întrerupă dieta, cel mai bine este să se înceapă să se adauge treptat alimentele comune, mai degrabă decât să se schimbe drastic dieta dintr-o dată. Acest lucru oferă sistemului digestiv un timp adecvat pentru a se adapta din nou la acele alimente.

Nu este neobișnuit ca cei care contractează Clostridium difficile să se îmbolnăvească de mai multe ori, prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a preveni boala odată ce o persoană se vindecă de Clostridium difficile. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l introducă în dietă o persoană sunt bacteriile prietenoase, adesea numite probiotice, care vor ajuta la restabilirea intestinului și vor reduce potențialul de regenerare a bacteriei Clostridium difficile.

Avertismente și precauții

Nu se recomandă o dietă pe termen lung pentru Clostridium difficile, deoarece alimentele pot să nu furnizeze suficiente substanțe nutritive necesare pe termen lung. De asemenea, malabsorbția nutrienților este un efect secundar comun al Clostridium difficile. Este important să se adopte o intervenție medicală atentă pentru a asigura nivelurile de sodiu, calciu, magneziu și potasiu în parametrii normali. Trebuie căutate alimente bogate în aceste substanțe nutritive și urmate îndeaproape instrucțiunile medicului cu privire la momentul în care trebuie să se înceapă din nou o dietă normală pentru a asigura un aport nutrițional adecvat.

Ce alimente ar trebui limitate sau eliminate din dieta Clostridium difficile?

Chiar dacă o persoană se consideră sănătoasă și rezistentă la schimbările alimentare, va trebui să-și adapteze stilul de alimentație în timpul și după o infecție cu Clostridium difficile. Anumite alimente pot exacerba durerea de stomac, gazele sau crampele și trebuie evitate. Câteva categorii de alimente de evitat sunt: 

  • Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varză, conopidă și varză de Bruxelles
  • Legumele crude de orice fel
  • Alimentele picante
  • Alimentele prăjite sau grase
  • Băuturile cu cofeină
  • Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi maioneza
  • Fasolea
  • Uleiurile de gătit sintetice, cum ar oleomargarina

Intoleranța la lactoză este un efect secundar frecvent al infecției cu Clostridium difficile. Evitarea laptelui și a produselor lactate, cu posibila excepție a iaurtului care conține culturi vii și active, poate ajuta la eliminarea tulburărilor gastrointestinale suplimentare. Este posibil ca o persoană să devină intolerantă la gluten pentru o perioadă de timp după infecție. În acest caz, este important să fie evitate alimentele care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul.

Cele mai bune rețete pentru dieta clostridium difficile

În general, pentru a crește cantitatea de probiotice din intestin, este mai bine să se consume alimente bogate în probiotice necoapte. Acest lucru se datorează faptului că o căldură ridicată de peste 80°C poate distruge aceste microorganisme utile. Cu toate acestea, există unele rețete pe care o persoană le poate face care sunt fermentate și care produc probiotice în procesul de gătit. Acestea includ următoarele:

  • Sauerkraut
    Ingrediente: 1 kilogram de varză, mărunțită fin (aproximativ 6 căni), 2/3 linguri (linguriță) de sare.
    Mod de preparare: Se amestecă varza și sarea într-un castron timp de aproximativ 5 minute. Se amestecă ingredientele și se asigură că se eliberează cea mai mare parte a lichidului. Se lasă amestecul să stea timp de aproximativ 1 oră. Se pune amestecul într-un borcan, se asigură că lichidul (sau saramura) acoperă complet varza, și se închide ermetic. Se lasă borcanul să fermenteze timp de cel puțin 5 zile. O persoană îl poate lăsa mai mult timp dacă preferă să aibă un gust mai tare. Se deschide borcanul o dată pe zi pentru a elibera presiunea și se asigură că saramura acoperă în continuare varza. Când este gata, se mută în frigider.
  • Supă miso macrobiotică
    Ingrediente: 1-2 centimetri de alge de mare wakame pentru fiecare cană de apă care urmează să fie folosită, 2-4 felii subțiri de o legumă rădăcinoasă per cană de apă care urmează să fie folosită, 1/8-1/4 dintr-o ceașcă de verdețuri, tocate mărunt, 1/2 până la 1 linguriță rasă (linguriță) de miso la fiecare cană de apă care urmează să fie folosită. Ceapă verde tăiată mărunt, pentru garnitură, 1 și 1/8 de cană de apă pe porție sau 2 și 1/8 de cană de apă pentru 2 porții. Miso se poate cumpăra de la un magazin de produse naturiste pentru a exista credibilitatea că este fermentat natural. Printre exemplele bune se numără miso de orz, miso de orez brun și miso de orez brun cu gust dulce.
    Mod de preparare: Se înmoaie wakame în apă timp de 1-2 minute. Dacă nu este suficient de moale, se înmoaie mai mult timp. Se scoate din apă și se taie în bucăți egale. Se toarnă apa măsurată într-o oală și se pune wakame-ul în apă. Se pornește cuptorul și se așteaptă ca apa să fiarbă. Se adaugă legumele rădăcinoase și se gătesc timp de aproximativ 5 minute. Se măsoară miso și se pune într-un bol mic. Se diluează miso în castron folosind un mic polonic din bulionul de gătit până când consistența este suficient de subțire pentru a se dizolva odată ce se adaugă înapoi în oală. Se adaugă verdețurile cu frunze în oala în care se fierbe, urmate de pasta miso diluată. Se reduce focul la cel mai mic nivel și se fierbe la foc mic timp de 3-4 minute. Se toarnă într-un bol mic pentru a se servi și se ornează cu ceapă verde.
  • Smoothie de banane cu condimente
    Ingrediente: 2 banane coapte, 2 căni de chefir cu aromă de vanilie, 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată, 1/8 linguriță de nucșoară măcinată, 1/8 linguriță de condimente și 1-2 cuburi de gheață. Mod de preparare: Amestecați ingredientele într-un blender până la omogenizare.
  • Boluri probiotice pentru micul dejun
    Ingrediente: 1 cană de quinoa, 1 și 3/4 cești de apă, sare kosher, 1 avocado mediu, 2 cepe de sol medii, 2 linguri de ulei de măsline, împărțite, 4 cești de baby spanac, 4 ouă mari, 1 ceașcă de varză roșie fermentată sau varză murată de sfeclă roșie, 1 cană de iaurt grecesc simplu, 4 lingurițe de semințe de cânepă.
    Mod de preparare: Se clătește 1 cană de quinoa și se pune într-o cratiță medie. Se adaugă 1 și 3/4 căni de apă și un vârf de cuțit generos de sare kosher. După ce dă în clocot, se reduce la foc mic și se gătește fără capac timp de 10-12 minute, până când quinoa este fragedă. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la aburi timp de 5 minute. Se taie 1 avocado și 2 cepe medii în felii subțiri. Se încălzește 1 și 1/2 linguriță de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se adaugă cele 4 căni de baby spanac și se gătesc, amestecând des, timp de 1-2 minute, până se ofilesc. Se împarte spanacul între 4 boluri. Se încălzesc încă 1 și 1/2 linguriță de ulei de măsline în tigaie la foc mediu. Se adaugă 4 ouă mari și se asezonează fiecare cu un vârf de cuțit de sare. Se gătesc timp de aproximativ 2 minute până când marginile sunt crocante și albușurile sunt închegate. Se împarte quinoa între boluri și se acoperă fiecare cu câte un ou prăjit. Se împarte 1 cană de varză mov, feliile de avocado și ceapa verde, 1 cană de iaurt grecesc și 4 lingurițe de semințe de cânepă între boluri.

Întrebări frecvente

  1. Ce se poate mânca în dieta pentru Clostridium difficile?
    Se pot mânca fibre solubile și alimentele bogate în amidon. Alimentele bogate în fibre solubile absorb excesul de lichid și dau volum scaunelor. Printre acestea se numără: ovăzul, legumele, bananele, portocalele, pulpa de mere și morcovii. Alimentele ușor de digerat, moi, bogate în amidon (de exemplu, pâinea albă și piureul de cartofi) sunt obligatorii și ajută la ameliorarea simptomelor diareei.
  2. Ce alimente trebuie evitate în cazul dietei pentru Clostridium difficile?
    – Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza, conopida și varza de Bruxelles
    – Legumele crude de orice fel
    – Alimentele picante
    – Alimente prăjite sau grase
    – Băuturile cu cofeină
    – Alimente cu un conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi maioneza
    – Fasole
  3. Cum se poate trata Clostridium difficile în mod natural?
    Se pot adopta noi obiceiuri precum:
    – Consumul suficient de lichide. Trebuie alese lichidele care conțin apă, sare și zahăr, cum ar fi sucurile de fructe diluate, băuturile răcoritoare și bulionul.
    – Adoptarea unei alimentații bune. Dacă o persoană are diaree apoasă, poate consuma alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofii, tăițeii, orezul, grâul și fulgii de ovăz.
  4. Este iaurtul bun pentru Clostridium difficile?
    Da, alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și chefirul, sunt benefice pentru Clostridium difficile, însă nu ar trebui să conțină zahăr, deoarece acesta favorizează dezvoltarea bacteriilor rele în intestin. Un supliment probiotic fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală poate fi benefic.
  5. Care este cel mai bun ceai de băut în cazul Clostridium difficile?
    Ceaiul verde are un impact mai bun asupra organismului în cadrul dietei Clostridium diffcile.
  6. Este mierea bună pentru Clostridium difficile?
    Unele cercetări sugerează că mierea poate fi utilă pentru reducerea bacteriilor în infecțiile cu Clostridium difficile. Cu toate acestea, dacă aveți de gând să consumați miere, asigurați-vă că folosiți un produs care nu conține zaharuri artificiale, care pot agrava diareea.

Concluzie

Vigilența în ceea ce privește spălarea mâinilor și menținerea condițiilor de igienă poate contribui la reducerea expunerii la Clostridium difficile. Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool nu ucid germenul Clostridium difficile și nu sunt un substitut viabil pentru săpun și apă caldă. Nu trebuie folosite în exces antibioticele, însă trebuiesc luate numai conform indicațiilor medicului. Uneori, diareea asociată cu Clostridium difficile poate deveni cronică, iar în acest caz, suplimentele nutritive care furnizează fier, B-12 și zinc pot fi de ajutor. Este recomandat să se discute cu medicul în privința administrării de vitamine și alte modalități prin care se poate asigura aportul de nutrienți adecvat în această perioadă.