Meniu

Clostridium difficile – Regim alimentar si sfaturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aceasta este o tulpină de bacterii care provoacă diaree severă și infecție intestinală și poate duce, de asemenea, la inflamarea colonului. Deși poate apărea la persoane de orice vârstă, Clostridium difficile este mai frecventă în cazul adulților, dar persoanele care au luat recent antibiotice și care se află într-un spital sau într-o unitate de îngrijire pe termen lung sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte infecția. Consumul de alimente care conțin probiotice poate fi benefic în cazul în care o persoană are o infecție cu Clostridium difficile.

Din ce ar trebui să fie alcătuită dieta pentru Clostridium difficile?

În timp ce o persoană este tratată pentru o infecție cu Clostridium Difficile, trebuie să ia în considerare posibilitatea de a adăuga la dietă alimente care pot ajuta la recuperarea mai rapidă. Aceste alimente includ:

  • Probioticele
  • Lichidele
  • Calciu
  • Fibrele
  • Alimentele bogate în proteine
  • Legumele necrucifere
  • Alimentele bogate în amidon

Bazele dietei Clostridium difficile

Bacteriile prietenoase (bune)

Este important să fie consumate alimente care conțin probiotice pentru a umple intestinul cu bacterii bune pentru cei care suferă de Clostridium difficile, în special dacă au fost luate antibiotice pe termen lung. Utilizarea probioticelor a ajutat la reducerea diareei la cei cu Clostridium difficile fără efecte secundare. Acestea pot fi găsite în anumite alimente, cum ar fi cele care sunt fermentate, inclusiv iaurtul, chefirul și altele. Este important ca produsele alimentare fermentate să conțină, de fapt, culturi vii. 

Fibrele insolubile/solubile

Există două tipuri de fibre, solubile și insolubile.

  • Fibrele insolubile pot agrava simptomele de diaree. Acestea provin din alimente precum țelina și cojile de mere, iar atunci când aceste alimente sunt puse în apă, ele nu absorb apa și nu își schimbă forma.
  • Fibrele solubile ajută la eliminarea bacteriei Clostridium difficile din organism. Acestea sunt conținute în alimente precum ovăzul și orzul – alimente care absorb apa și devin lipicioase atunci când sunt umede.

Alimentele conforme

  • Alimentele fermentate
    Iaurtul
    Varza murată
  • Alimentele bogate în fibre solubile
    Fasolea verde
    Dovleceii
    Castraveții
  • Sursele de proteine slabe
    Curcanul
    Puiul
    Ouăle
  • Cerealele
    Ovăz
    Tărâțe de ovăz
    Orzul
  • Fructe
    Bananele
    Compotul de mere natural (fără adaos de zahăr)
    Citricele
    Piersicile
    Cireșele
    Căpșunile

Durata dietei

Dieta pentru Clostridium difficile ar trebui să fie pusă în aplicare până când medicul poate confirma că afecțiunea s-a rezolvat. Odată ce dieteticianul sau un medic recomandă să se întrerupă dieta, cel mai bine este să se înceapă să se adauge treptat alimentele comune, mai degrabă decât să se schimbe drastic dieta dintr-o dată. Acest lucru oferă sistemului digestiv un timp adecvat pentru a se adapta din nou la acele alimente.

Avertismente și precauții

Nu se recomandă o dietă pe termen lung pentru Clostridium difficile, deoarece alimentele pot să nu furnizeze suficiente substanțe nutritive necesare pe termen lung. De asemenea, malabsorbția nutrienților este un efect secundar comun al Clostridium difficile. 

Ce alimente ar trebui limitate sau eliminate din dieta Clostridium difficile?

Câteva categorii de alimente de evitat sunt: 

  • Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varză, conopidă și varză de Bruxelles
  • Legumele crude de orice fel
  • Alimentele picante
  • Alimentele prăjite sau grase
  • Băuturile cu cofeină
  • Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi maioneza
  • Fasolea
  • Uleiurile de gătit sintetice, cum ar oleomargarina

Cele mai bune rețete pentru dieta clostridium difficile

  • Smoothie de banane cu condimente
    Ingrediente: 2 banane coapte, 2 căni de chefir cu aromă de vanilie, 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată, 1/8 linguriță de nucșoară măcinată, 1/8 linguriță de condimente și 1-2 cuburi de gheață. Mod de preparare: Amestecați ingredientele într-un blender până la omogenizare.
  • Boluri probiotice pentru micul dejun
    Ingrediente: 1 cană de quinoa, 1 și 3/4 cești de apă, sare kosher, 1 avocado mediu, 2 cepe de sol medii, 2 linguri de ulei de măsline, împărțite, 4 cești de baby spanac, 4 ouă mari, 1 ceașcă de varză roșie fermentată sau varză murată de sfeclă roșie, 1 cană de iaurt grecesc simplu, 4 lingurițe de semințe de cânepă.
    Mod de preparare: Se clătește 1 cană de quinoa și se pune într-o cratiță medie. Se adaugă 1 și 3/4 căni de apă și un vârf de cuțit generos de sare kosher. După ce dă în clocot, se reduce la foc mic și se gătește fără capac timp de 10-12 minute, până când quinoa este fragedă. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la aburi timp de 5 minute. Se taie 1 avocado și 2 cepe medii în felii subțiri. Se încălzește 1 și 1/2 linguriță de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se adaugă cele 4 căni de baby spanac și se gătesc, amestecând des, timp de 1-2 minute, până se ofilesc. Se împarte spanacul între 4 boluri. Se încălzesc încă 1 și 1/2 linguriță de ulei de măsline în tigaie la foc mediu. Se adaugă 4 ouă mari și se asezonează fiecare cu un vârf de cuțit de sare. Se gătesc timp de aproximativ 2 minute până când marginile sunt crocante și albușurile sunt închegate. Se împarte quinoa între boluri și se acoperă fiecare cu câte un ou prăjit. Se împarte 1 cană de varză mov, feliile de avocado și ceapa verde, 1 cană de iaurt grecesc și 4 lingurițe de semințe de cânepă între boluri.

Concluzie

Vigilența în ceea ce privește spălarea mâinilor și menținerea condițiilor de igienă poate contribui la reducerea expunerii la Clostridium difficile. Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool nu ucid germenul Clostridium difficile și nu sunt un substitut viabil pentru săpun și apă caldă. Nu trebuie folosite în exces antibioticele, însă trebuiesc luate numai conform indicațiilor medicului. Uneori, diareea asociată cu Clostridium difficile poate deveni cronică, iar în acest caz, suplimentele nutritive care furnizează fier, B-12 și zinc pot fi de ajutor. Este recomandat să se discute cu medicul în privința administrării de vitamine și alte modalități prin care se poate asigura aportul de nutrienți adecvat în această perioadă.