Dieta colon iritabil: ameliorarea diareei si constipatiei

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune frecventă a sistemului digestiv. Acesta provoacă simptome precum crampe la stomac, balonare, diaree și constipație și tind să apară și să dispară de-a lungul timpului, dar pot dura zile, săptămâni sau luni la un moment dat. De obicei, această problemă persistă toată viața, și poate fi foarte frustrant să trăiești cu ea, având un mare impact asupra vieții de zi cu zi. Nu există un tratament, dar schimbările de dietă și medicamentele pot ajuta adesea la controlul simptomelor. 

Sfaturi generale de dietă pentru ameliorarea simptomelor sindromului colonului iritabil

Lucruri generale de luat în considerare înainte de dietă

  • Se recomandă pregătirea mâncării acasă folosind ingrediente proaspete
  • Trebuie ținut un jurnal cu toate mesele și cu orice simptome experimentate, care declanșează sindromul intestinului iritabil.
  • Se recomandă identificarea unor metode de relaxare
  • Este recomandată mișcarea fizică
  • Se pot încerca probioticele timp de o lună pentru a observa dacă ameliorează simptomele.

Cum pot fi ameliorate crampele și balonarea?

  • Consumând ovăz (de exemplu, terci de ovăz) în mod regulat
  • Consumând până la o lingură de semințe de in (întregi sau măcinate) pe zi
  • Evitând alimentele greu de digerat (varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, fasolea, ceapa și fructele uscate)
  • Evitând produsele care conțin un îndulcitor numit sorbitol
  • Prin administrarea de medicamente recomandate de medic

Cum poate fi redusă diareea?

  • Reducând consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi alimentele din cereale integrale (pâinea integrală și orezul brun), nucile și semințele
  • Evitând produsele care conțin un îndulcitor numit sorbitol
  • Urmând o cură de medicamente recomandate de medic

Alimente care pot declanșa simptomele colonului iritabil 

Alimentele declanșatoare pentru constipație în sindromul colonului iritabil

  • Pâinea și cerealele făcute din cereale rafinate (nu integrale)
  • Alimentele procesate, cum ar fi chipsurile și prăjiturile
  • Cafeaua, băuturile carbogazoase și alcoolul
  • Dietele bogate în proteine
  • Produselele lactate, în special brânza
  • Pastele și biscuiții
  • Bananele necoapte
  • Curmalele
  • Alimentele rapide sau prăjite
  • Produsele de patiserie (prăjiturile, brioșele, torturile)
  • Orezul alb
  • Alcoolul (în special berea)
  • Carnea roșie
  • Cartofii prăjiți
  • Ciocolata
  • Supele cremoase

Alimentele declanșatoare pentru diaree în sindromul colonului iritabil

  • Alimentele care conțin multe fibre, în special cele insolubile care se pot găsi în coaja fructelor și legumelor
  • Alimentele și băuturile cu ciocolată, alcool, cofeină, fructoză sau sorbitol
  • Băuturile carbogazoase
  • Mesele foarte copioase
  • Alimentele prăjite și grase
  • Produsele lactate, în special la persoanele care nu pot digera lactoza, zahărul din lapte, numită intoleranță la lactoză
  • Alimentele rapide sau prăjite
  • Alimentele bogate în zahăr (de exemplu, produsele de patiserie)
  • Carnea grasă (de exemplu, șunca și cârnații)
  • Carnea procesată (de exemplu, hot dog)
  • Sardinele și conservele de pește în ulei
  • Legumele crucifere (de exemplu, conopidă, broccoli, varză și varză de Bruxelles)
  • Fasolea, mazărea și leguminoasele
  • Citricele
  • Fructele uscate
  • Miso

Alimente în dieta colonului iritabil pentru constipație

Pentru a ușura constipația cronică asociată cu colonul iritabil, se recomandă spre consum alimentele cu mai multe fibre. Este important să fie crescut treptat aportul pentru a da timp organismului să se adapteze. În general, fibrele solubile sunt mai bine tolerate de persoanele cu colon iritabil decât cele insolubile. De asemenea, se recomandă consumul de produse care conțin grăsimi sănătoase polinesaturate sau mononesaturate. Alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr favorizează constipația.

Alimente potrivite

  • Pâinea și cerealele integrale
  • Tărâțele de ovăz
  • Fructele (în special mere, pere, kiwi, smochine și kiwi)
  • Legumele (în special legume cu frunze verzi și cartofi dulci)
  • Fasolea, mazărea și lintea
  • Fructele uscate
  • Sucul de prune uscate
  • Laptele degresat (cu moderație)
  • Iaurtul și chefirul
  • Puiul fără piele
  • Peștele (în special pește gras, cum ar fi somonul și tonul)
  • Semințele (în special semințe de chia și semințe de in măcinate)
  • Supele clare
  • Consumul de apă plată în fiecare zi.

Se recomandă, de asemenea, creșterea treptată a aportului de fibre de la 2-3 grame pe zi, până la 25 (pentru femei) sau 38 (pentru bărbați) de grame pe zi. Sursele bune includ pâinea, cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele.

Alimente în dieta colonului iritabil pentru diaree

Dacă simptomele colonului iritabil implică diaree, este recomandat să se consume alimentele fade (fără gust), mai ales dacă simptomele sunt severe. Alimentele grase, unsuroase sau cremoase trebuie evitate, deoarece pot accelera contracțiile intestinale, provocând crampe și diaree. Trebuie evitate fibrele insolubile, care atrag apa în intestin. În ce privește consumul de fructe și legume, cel mai bine este să fie limitat în timpul episoadelor acute.

Alimente potrivite

  • Pâinea albă, pastele și biscuiții
  • Cerealele integrale (cu excepția cazului în care o persoană are intoleranță la gluten)
  • Orezul alb
  • Fulgii de ovăz
  • Puiul fără piele
  • Carnea slabă
  • Peștele slab (cum ar fi halibutul, plătica și codul)
  • Ouăle
  • Cartofii fierți sau copți
  • Fasolea, mazărea și leguminoasele
  • Bananele
  • Laptele de orez, laptele de migdale sau laptele de cocos
  • Laptele fără lactoză cu conținut scăzut de grăsime
  • Iaurtul probiotic cu conținut scăzut de grăsimi (cu moderație)
  • Sucul de fructe neîndulcit
  • Brânzeturi tari (cu moderație)
  • Piure de mere
  • Tofu

Obiceiuri alimentare mai bune pentru a evita diarea

  • Se recomandă consumul unei cantități moderate de fibre solubile, acestea adăugând volum la scaun. Sursele bune sunt pâinea integrală de grâu, ovăzul, orzul, orezul brun, pastele integrale, pulpa fructelor (nu pielea) și fructele uscate.
  • Nu se recomandă consumul de alimente la temperaturi opuse, cum ar fi apa rece ca gheața și supa extrem de fierbinte, în aceeași masă.
  • Trebuie evitate alimentele precum broccoli, ceapă și varză. Acestea provoacă gaze, ceea ce poate provoca diareea. 
  • Se recomandă mâncarea porțiilor mici.
  • Trebuie consumată apă cu o oră înainte sau după mese, nu în timpul acestora.
  • În cazul unei presupuse alergii, se poate consulta un doctor sau un dietetician.
  • Pentru a ușura simptomele de balonare și gaze, se pot evita alimentele care produc gaze, cum ar fi fasolea, varza de Bruxelles, germenii de grâu, stafidele și țelina.

Dieta pentru colon iritabil

Dieta cu conținut scăzut de FODMAP pentru colon iritabil

FODMAPs sunt carbohidrați dificil de digerat de către intestine. Acești carbohidrați atrag mai multă apă în intestin și măresc gazele, ceea ce duce la balonare, durere și diaree după consumul acestor alimente. Acronimul înseamnă oligozaharide, dizaharide, monosacaride și polioli fermentescibili. Restrângerea temporară sau limitarea consumului de alimente cu conținut ridicat de FODMAP timp de 2 până la 6 săptămâni poate îmbunătăți simptomele colonului iritabil. Apoi, se reintroduc treptat alimentele pentru a descoperi care sunt cele care cauzează probleme. Persoanele care au urmat o dietă cu conținut scăzut de FODMAP au avut mai puține dureri și balonare decât alte persoane care au urmat o dietă obișnuită. Este important de reținut că nu toți carbohidrații sunt FODMAP-uri. Pentru cel mai bun rezultat, trebuie să fie eliminate tipurile potrivite de alimente. Alimentele care trebuie evitate includ:

  • Lactoza (laptele, înghețata, brânza, iaurtul), numai dacă o persoană are intoleranță
  • Anumite fructe (piersici, pepene verde, pere, mango, mere, prune, nectarine)
  • Leguminoasele (năutul, fasolea boabe, lintea)
  • Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză
  • Îndulcitorii
  • Pâinea, cerealele și pastele făinoase pe bază de grâu
  • Anumite legume (anghinarele, sparanghelul, broccoli, ceapa, varza de Bruxelles)

Trebuie de reținut că, deși această dietă elimină unele fructe, legume și lactate, nu elimină toate alimentele din aceste categorii.

Alimentele cu conținut scăzut de FODMAP care se pot consuma în această dietă includ:

  • Laptele fără lactoză sau alte alternative, cum ar fi laptele de orez sau de migdale
  • Fructele precum portocalele, afinele, căpșunile și strugurii
  • Ouăle
  • Carnea
  • Orezul sau quinoa
  • Legumele precum morcovii, vinetele, fasolea verde, dovleacul și dovleceii

Pentru a evita mesele prea restrictive, se poate discuta cu un dietetician înainte de a începe această dietă.

Există cinci tipuri de FODMAP-uri:

  • Fructani (se găsesc în grâu, ceapă, usturoi, orz, varză și broccoli)
  • Fructoză (se găsește în fructe, miere și sirop de porumb bogat în fructoză)
  • Galacto-oligozaharide (se găsesc în leguminoase și fasole)
  • Lactoza (se găsește în lapte și alte produse lactate)
  • Polioli (se găsesc în fructele cu sâmburi, cartofii dulci, mere și țelină)

O dietă cu conținut scăzut de FODMAP este concepută în două faze, ca parte a unei diete de eliminare:

  • Faza 1: Alimentele bogate în FODMAP sunt restricționate pentru o perioadă scurtă de timp, în general între trei și șase săptămâni.
  • Faza 2: Alimentele sunt reintroduse în dietă, câte un tip de FODMAP pe rând, pentru a evalua toleranța la fiecare dintre ele.

Dieta de eliminare pentru colonul iritabil

O dietă de eliminare se concentrează pe evitarea anumitor alimente pentru o perioadă lungă de timp pentru a vedea dacă simptomele SCI se ameliorează. Aceasta poate restricționa o clasă largă de alimente, ca în cazul dietei cu conținut scăzut de FODMAP, sau alimente individuale care provoacă frecvent simptome. Mai multe alimente care pot declanșa simptomele SCI includ:

  • Cafeaua
  • Laptele și înghețata
  • Anumite fructe și legume
  • Alcoolul
  • Soda cu îndulcitori artificiali sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză

Cu toate acestea, se poate încerca renunțarea la orice aliment care pare să provoace simptome. De exemplu, se poate elimina complet un aliment din dietă timp de 4 săptămâni la rând. În acest timp se poate observa orice diferențe în simptomele colonului iritabil, inclusiv când este reintrodus alimentul respectiv. Apoi, se poate trece la următorul aliment de pe listă.

Dieta bogată în fibre pentru colon iritabil

Fibrele adaugă volum la scaun și îl fac mai moale, ceea ce ajută la mișcare. Adultul mediu, inclusiv cei cu colon iritabil, ar trebui să mănânce în jur de 25 până la 31 de grame de fibre pe zi, în funcție de sex și vârstă. Există două tipuri de fibre, iar multe alimente le conțin pe ambele:

  • Fibrele solubile se găsesc, în general, în fructe, fasole și ovăz și sunt mai bune pentru colonul iritabil.
  • Fibrele insolubile se găsesc de obicei în legume și cereale.

Dincolo de solubilitate, cercetările sugerează că fibrele care fermentează ușor în organism provoacă mai multe gaze, un simptom al sindromului de colon iritabil. Unele studii indică faptul că suplimentele de fibre de psyllium, care sunt fibre solubile cu o rată de fermentare scăzută, sunt deosebit de eficiente în tratarea simptomelor. Însă, sunt necesare mai multe cercetări privind aportul de fibre pentru colonul iritabil. Alimentele bogate în fibre sunt nutritive și ajută la prevenirea constipației, cu toate acestea, dacă o persoană se confruntă cu balonare sau gaze în urma consumului de fibre, se poate încerca creșterea treptată a aportului cu aproximativ 2 până la 3 grame pe zi.

Dieta cu conținut scăzut de fibre pentru colon iritabil

În timp ce fibrele pot ajuta unele persoane cu colon iritabil, creșterea aportului de fibre poate înrăutăți simptomele iritabilității, simptomele manifestându-se prin gaze și diaree. Cu toate acestea, consumul de fibre este legat de un risc mai mic de SCI. Mai degrabă decât să se reducă semnificativ aportul de fibre, care nu este susținut de cercetări, se poate concentra pe sursele de fibre solubile care se găsesc în produsele alimentare. Acestea includ:

  • Fructele de pădure
  • Morcovii
  • Fulgii de ovăz
  • Mazărea

Fibrele solubile se dizolvă în apă în loc să adauge un volum suplimentar, iar sursele comune includ:

  • Cerealele integrale
  • Nucile
  • Fasolea verde
  • Broccoli
  • Dovleceii

De asemenea, se va reduce probabil aportul de fibre urmând o dietă cu conținut scăzut de FODMAP, deoarece poate fi dificil de găsit multe alimente bogate în fibre și cu conținut scăzut de FODMAP.

Dieta fără gluten pentru colon iritabil

Glutenul este o proteină care se găsește în produsele cerealiere, cum ar fi pâinea și pastele. Proteina poate afecta intestinele persoanelor care au intoleranță la gluten. Unele persoane cu sensibilitate sau intoleranță la gluten se confruntă, de asemenea, cu sindromul colonului iritabil. În astfel de cazuri, o dietă fără gluten poate reduce simptomele. Conform unui studiu, persoanele care au urmat o dietă fără gluten timp de 6 săptămâni și-au redus simptomele semnificativ, iar cei care au continuat să urmeze dieta timp de 18 luni au continuat să aibă simptome reduse. Trebuie eliminat orzul, secara și grâul din dietă pentru a vedea dacă problemele gastrointestinale se ameliorează. Mai multe alimente care conțin aceste ingrediente includ:

  • Pâinea
  • Cerealele
  • Biscuiții
  • Pastele făinoase
  • Unele sosuri
  • Oțetul de malț
  • Berea

Se pot găsi versiuni fără gluten ale produselor preferate în magazinele de produse naturiste și în multe magazine alimentare.

Dieta cu conținut scăzut de grăsimi

Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi este un factor comun care contribuie la o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea. Cu toate acestea, ea poate agrava, de asemenea, simptomele la persoanele cu colon iritabil. Medicii recomandă în mod obișnuit o dietă săracă în grăsimi, care poate implica consumul a mai puțin de 27 de grame de grăsimi pe zi. Deși sunt necesare mai multe cercetări privind eficiența dietei pentru persoanele cu colon iritabil, adoptarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi este bună pentru inimă și poate îmbunătăți simptomele intestinale inconfortabile. În locul alimentelor prăjite și grăsimilor animale, se pot alege alimente precum:

  • Carnea slabă
  • Fructele
  • Legumele
  • Cerealele
  • Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi

Fastingul pentru colonul iritabil

Unii oameni pot experimenta o ameliorare a simptomelor sindromului colonului iritabil urmând un program de fasting, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă este eficientă această dietă.

Ajută fastingul la ameliorarea simptomelor colonului iritabil?

O modificare a stilului de viață care apare uneori atunci când se discută despre colonul iritabil este dieta de fasting. Cele două forme de fasting legate de gestionarea sindromului sunt fastingul intermitent și fastingul pe termen lung. În cazul celui intermitent, se alternează între perioade în care se mănâncă și perioade în care nu se mănâncă. O metodă populară de post intermitent implică limitarea mâncării la un bloc de 8 ore. De exemplu, consumul de alimente ar avea loc între orele 13:00 și 21:00. Postul pe termen lung implică restricționarea alimentelor și, eventual, a lichidelor pentru o perioadă extinsă de timp (adică între 24 și 72 de ore). Beneficiul sau lipsa de beneficiu al postului pentru colonul iritabil depinde în mare măsură de tipul simptomelor acestuia, precum și de cauza sindromului. Pacienții care suferă de această afecțiune se confruntă cu o gamă largă de simptome datorate unei varietăți de cauze de bază, iar acest lucru trebuie luat întotdeauna în considerare înainte de a face recomandări clinice. Cu toate acestea, cercetările privind fastingul ca modalitate de gestionare a colonului iritabil sunt minime. Sunt necesare mai multe studii pentru a ști cu adevărat dacă postul afectează în mod pozitiv sindromul colonului iritabil.

De ce postul ar putea îmbunătăți IBS?

Dacă simptomele cum ar fi balonarea sau diareea apar ca răspuns la alimentație, perioadele mai lungi de fasting (sau spațierea structurată a meselor) pot fi utile pentru gestionarea simptomelor. Asta pentru că modelele de post pot ajuta mecanismul să devină mai activ și mai eficient. Acest lucru poate îmbunătăți anumite simptome ale sindromului de colon iritabil, în special atunci când acesta este sau poate fi cauzat de o creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire. Studiile arată că o funcție suboptimală este corelată cu o creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire, care poate fi adesea o cauză principală a sindromului colonului iritabil. Fastingul poate îmbunătăți motilitatea gastrointestinală (capacitatea tractului gastrointestinal de a mișca alimentele), ceea ce permite conținutului intestinal să se deplaseze eficient prin tractul gastrointestinal. Această motilitate optimă este semnificativă, deoarece ajută la reducerea apariției fermentării excesive a conținutului alimentar care poate declanșa în cele din urmă simptomele colonului iritabil. Fastingul este, de asemenea, asociat cu beneficii antiinflamatorii și de vindecarea intestinală prin activarea  autofagiei (un proces natural prin care celulele deteriorate se degradează și întineresc). Acest lucru, la rândul său, poate avea efecte pozitive asupra simptomelor colonului iritabil.

De ce fastingul poate să nu ajute la ameliorarea simptomelor colonului iritabil?

Este posibil ca fastingul să nu ajute la ameliorarea simptomelor colonului iritabil în cazurile în care perioadele lungi de fasting duc în cele din urmă la consumul de porții mai mari de alimente la sfârșitul programului. Volumul excesiv de conținut alimentar în tractul gastrointestinal superior poate declanșa simptome la unele persoane. Anumite simptome ale colonului iritabil pot apărea ca răspuns la faptul că stomacul este gol la aceste persoane. Simptomele pot include:

  • Durere
  • Crampe
  • Greață
  • Reflux de acid

Deoarece cercetările și dovezile științifice privind fastingul sunt puține, este important să se analizeze alte modalități de tratare a colonului iritabil. Există însă mai multe modificări ale stilului de viață, precum și medicamente de luat în considerare care pot trata simptomele colonului iritabil.

Alte recomandări pentru dieta de colon iritabil

Odată ce se identifică o dieta potrivită, este important să fie respectată. Spre deosebire de unele planuri de alimentație, dietele pentru colon iritabil sunt, în general, destinate pentru tot restul vieţii și deseori cer schimbări semnificative în stilul de viață. Acest lucru începe prin restricţiile de alcool, cofeină și alimente grase, și practicarea exercițiilor fizice regulate pentru a normaliza funcția intestinală și pentru a pierde în greutate. Doar dieta poate adesea să nu reușească să controleze simptomele colonului iritabil dacă o persoană este inactivă și/sau supraponderală. În prezent, nu există niciun indiciu că o dietă cu conținut scăzut de FODMAP sau o dietă fără gluten poate fi utilizată ocazional pentru a trata simptomele acute. Acestea fiind spuse, este posibil să fie necesar să fie mărit aportul de anumite alimente în cazul diareei sau în cazul consumului a mai multe prune uscate sau tărâțe în zilele în care simptomele de constipație sunt acute.

Momentul mesei în dieta colonului iritabil

Multe persoane cu sindromul colonului iritabil consideră că mâncatul unor mese mai mici și mai frecvente, pune mai puțin stres asupra tractului digestiv decât trei mese mari sau foarte copioase. Cu toate acestea, unele persoane cu colon iritabil pot fi sfătuite să mănânce un mic dejun consistent sau să bea cafea la prima oră a dimineții pentru a stimula o mișcare intestinală (denumită reflex gastrocolic). Făcând acest lucru se poate menține regularitatea pe tot parcursul zilei. O scurtă plimbare după mâncare poate fi eficientă, de asemenea, la fel ca și statul pe scaun în timpul mesei, mai degrabă decât statul pe canapea. Modul în care o persoană mănâncă joacă un rol în diminuarea sau amplificarea simptomelor colonului iritabil. Mâncatul lent, cu pauze concertate între masticație, poate reduce cantitatea de aer pe care o persoană o înghite în timpul mesei. Același lucru este valabil și pentru mâncatul pe fugă, sorbirea băuturilor cu paiul și mestecatul gumei, fiecare dintre acestea introduc aer în stomac și cresc riscul de gaze, balonare și dureri de stomac.

Sfaturi de gătit pentru dieta colonului iritabil

Atunci când o persoană dorește să înceapă o dietă pentru colonul iritabil, cel mai important este să evite orice mâncare prăjită cu grăsimi. Exemple în acest fel ar fi cartofii prăjiți, gogoșile sau puiul prăjit, aceste tipuri de alimente sunt interzise indiferent dacă simptomele colonului iritabil sunt de diaree sau de constipație. În schimb, se recomandă carnea prăjită la grătar, la cuptor sau la tigaie cu cât mai puțin ulei posibil. Pulverizarea uleiului pe carne, mai degrabă decât turnarea uleiului în tigaie este o metodă mai eficientă de a controla nivelul de grăsimi în dietă. Se poate, de asemenea, rumeni ușor carnea, puiul sau peștele pentru a obține o crustă frumoasă și apoi să fie terminați în cuptorul încins la 220 de grade timp de câteva minute. 

  • Prepararea legumelor
    Legumele gătite la abur sunt mai digerabile, mai ales dacă o persoană este predispusă la diaree. Dacă o persoană preferă salatele, dar i se par greu de digerat, se pot căuta rețete de salate gătite (cum ar fi salata mediteraneană sau salata de vinete la grătar). Decojirea legumelor, a roșiilor și a fructelor le face, de asemenea, mai digerabile. În loc de sosuri pentru salate, se poate folosi o zeamă de lămâie sau de lime, câteva ierburi proaspete tocate sau o salsa ușoară de roșii sau de mango pentru a da gust alimentelor.
  • Prepararea fasolei
    Pentru a reduce gazele din fasolea conservată, aceasta trebuie clătită bine și lăsată să se înmoaie într-un bol cu apă rece timp de 30 de minute. Dacă aceasta se prepară de la zero, trebuie înmuiată fasolea uscată de două ori, mai întâi în apă fierbinte timp de câteva ore, apoi în apă rece peste noapte, înainte de a o fierbe încet în apă proaspătă până când devine foarte moale. Unii oameni susțin că adăugarea de ajwain (un tip de chimen) sau epazote (o plantă mexicană cu o aromă asemănătoare cu cea a pinului) măcinat poate reduce gazele de fasole în timpul fierberii. Deși nu există nicio dovadă în acest sens, această metodă poate fi testată.

Mesele în oraș pentru dieta colonului iritabil

Spre deosebire de deceniile anterioare, opțiunile de luat masa fără gluten au crescut considerabil, ceea ce face mai ușor pentru o persoană să ia masa în oraș cu prietenii, familia și colegii de serviciu. Chiar dacă un restaurant nu are un mediu fără gluten sau nu are opțiuni cu conținut scăzut de FODMAP, se poate verifica meniul online înainte de a ajunge la locație și, de obicei, se poate găsi ceva potrivit pentru a menține dieta colonului iritabil. Unele restaurante pot face chiar și adaptări dacă sunt contactate cu suficient timp înainte de către client și sunt anunțați de preocupările dietetice.

Considerații speciale pentru dieta colonului iritabil

Dietele atât de restrictive precum cele cu conținut scăzut de FODMAP și fără gluten pot fi dificil de susținut. Ele necesită un angajament personal, precum și implicarea persoanelor din anturajul apropiat. Concentrarea asupra beneficiilor pentru sănătate și bunăstare personală, mai degrabă decât asupra alimentelor de care o persoană este privată, poate facilita procesul de a face față provocărilor dietei, astfel încât o persoană poate începe să-și normalizeze simptomele colonului iritabil pe parcurs.

Preocupări legate de sănătate asociate cu dieta colonului iritabil

Atât dieta cu conținut scăzut de FODMAP, cât și cea fără gluten au beneficiile și neajunsurile lor. Ambele sunt considerate sigure la adulți, atât timp cât este respectat aportul zilnic recomandat de proteine, carbohidrați și nutrienți. Acestea fiind spuse, deficiențele nutriționale sunt frecvente din cauza lipsei din aceste diete a cerealelor integrale, a produselor lactate și a altor grupe alimentare importante. În cea mai mare parte, dietele pot fi utilizate în siguranță la persoanele cu diabet și hipertensiune (tensiune arterială ridicată), deoarece multe dintre alimente sunt considerate benefice pentru aceste afecțiuni. Ambele diete necesită o perioadă de adaptare, timp în care este posibil să apară efecte secundare pe termen scurt, cum ar fi oboseala sau balonarea. Cele mai multe dintre acestea se rezolvă în timp, deși unele (cum ar fi pofta de mâncare) necesită un efort concertat pentru a fi controlate. Cea mai mare îngrijorare este impactul pe termen lung al acestor diete asupra sănătății.

Dieta colonului iritabil în sarcină

Cerințele nutriționale cresc în timpul sarcinii, iar urmarea acestor diete ar putea să nu satisfacă nevoile alimentare ale unei persoane. Atât dietele cu conținut scăzut de FODMAP-uri, cât și cele fără gluten elimină grâul și pot fi sărace în:

  • Fier
  • Fibre
  • Calciu
  • Tiamină
  • Riboflavină
  • Niacina

Toți acești nutrienți sunt necesari pentru dezvoltarea normală a fătului. Deși vitaminele prenatale pot ajuta la depășirea acestor deficiențe, aceste neajunsuri demonstrează cât de dăunătoare pot fi dietele dacă sunt lăsate nesupravegheate de un specialist.

Copii și dieta colonului iritabil

Deficiențele de nutrienți sunt unul dintre motivele pentru care dietele cu conținut scăzut de FODMAP și fără gluten sunt utilizate cu extremă prudență la copii, care, în rest, au nevoie de o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a asigura o creștere și o dezvoltare normală. La copii, o dietă cu conținut scăzut de FODMAP este utilizată doar în cazul unui diagnostic confirmat de sindrom al colonului iritabil și al lipsei de răspuns la terapiile de bază. În mod similar, o dietă fără gluten ar trebui să fie utilizată numai la copiii care au un diagnostic pozitiv de boală celiacă sau de intoleranță non-celiacă la gluten.

Riscul de tulburări de alimentație urmând o dietă pentru colon iritabil

Dincolo de riscul de deficiențe nutriționale, unii oameni de știință sunt îngrijorați de faptul că dietele restrictive de acest tip (în special cele utilizate fără motivație medicală) pot duce la tulburări de alimentație. 

Sănătatea inimii și dieta de colon iritabil

Există dovezi că anumite restricții alimentare pot afecta sănătatea inimii. Un studiu a sugerat că evitarea glutenului la persoanele fără boală celiacă crește riscul de boli cardiovasculare din cauza lipsei de cereale integrale benefice.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt principalele alimente care trebuie evitate în cazul sindromului de colon iritabil?
    Evitarea următoarelor alimente poate fi benefică:
    – Laptele. Alimentele care conțin lactoză, cum ar fi brânza și înghețata, pot provoca gaze și balonare la persoanele care au intoleranță la lactoză.
    – Alimentele bogate în fructoză și citrice
    – Băuturile carbogazoase
    – Cofeină
    – Gume de mestecat fără zahăr
    – Grâul și glutenul
    – Anumite legume
    – Fasolea și alte leguminoase
    – Legumele crucifere
  2. Cum are loc o dietă pentru colonul iritabil?
    Într-o dietă pentru colon iritabil trebuie eliminate toate alimentele care conțin FODMAP (anumite fructe și legume, cereale, fasole, leguminoase, produse lactate și alcooli de zahăr) și apoi trebuie reintroduse pe rând pentru a afla care dintre aceste alimente, dacă există, provoacă simptome.
  3. Sunt ouăle bune pentru dieta colonului iritabil?
    Ouăle sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru colonul iritabil. Acestea sunt ușor de digerat și nu supără colonul, de asemenea, sunt o sursă excelentă de proteine ca parte a unei diete săptămânale.
  4. Orezul este bun pentru o dietă de colon iritabil?
    Da, există cereale și amidonuri care sunt prietenoase cu FODMAP scăzut. Alimente de evitat, sunt porumbul și fasolea. În schimb, orezul, quinoa, ovăzul și cartofii dulci sunt amidonuri FODMAP scăzute, excelente pentru a vă alimenta corpul cu carbohidrații necesari.
  5. Este cafeaua rea pentru colonul iritabil?
    Cafeaua poate agrava simptomele la persoanele cu colon iritabil a căror simptome se manifestă prin diaree predominantă. Pentru cei cu simptome de constipație, cofeina poate fi utilă pentru a stimula mișcarea materialului digestiv în intestin. Cu toate acestea, această abordare trebuie luată cu prudență, deoarece o cantitate prea mare de cofeină poate duce în continuare la crampe abdominale, chiar și la persoanele cu constipație.
  6. Brânza este bună de introdus în dieta colonul iritabil?
    În timp ce toleranța fiecăruia este diferită, majoritatea persoanelor cu colon iritabil sunt capabile să suporte cantități mici de produse lactate cu conținut scăzut de lactoză. Acest lucru înseamnă că cea mai bună variantă pentru persoanele cu acest sindrom este brânza cu conținut scăzut de lactoză.
  7. Este sigur de introdus laptele într-o dietă pentru colon iritabil?
    Produsele lactate, inclusiv laptele, iaurtul și brânza, pot declanșa crize de colon iritabil. Dacă vă dați seama că lactatele nu se potrivesc bine cu stomacul dumneavoastră, luați în considerare trecerea la produse fără lactate, cum ar fi: laptele de cocos sau laptele de migdale.
  8. Cartoful este bun pentru a fi introdus într-o dietă pentru colonul iritabil?
    Cartoful face parte din alimentele sănătoase cu conținut scăzut de FODMAP, astfel sunt admisibile în timpul dietei pentru colonul iritabil. Alte produse includ: produsele lactate fără lactoză, unele fructe, inclusiv banane, afine, struguri, kiwi, portocale și ananas, unele legume, inclusiv morcovi, țelină, vinete, fasole verde, varză, varză kale, dovleac și spanac.
  9. Fastingul poate înrăutăți simptomele colonului iritabil?
    Este posibil ca fastingul să nu fie o dietă potrivită pentru colonul iritabil în cazurile în care perioadele lungi de fasting duc în cele din urmă la consumul unor porții mai mari de alimente la sfârșitul programului. Volumul excesiv de conținut alimentar în tractul superior poate declanșa simptome la unele persoane.
  10. Fastingul ameliorează balonarea?
    Este posibil ca fastingul să nu ajute la ameliorarea balonării. Studiile sugerează că fastingul poate provoca de fapt, simptome precum balonarea la unele persoane.
  11. Fastingul poate preveni constipația?
    Cercetările sugerează că unele tipuri de fasting, cum ar fi fastingul cu zile alternative, pot provoca de fapt constipație la unele persoane. Constipația poate apărea din cauza schimbărilor în ceea ce privește cât de mult mănâncă o persoană. Fastingul poate însemna, de asemenea, că o persoană nu mănâncă suficiente fibre, ceea ce poate contribui la constipație.Este fastingul sigur?
    Fastingul poate aduce multe beneficii pentru sănătate, dar nu toată lumea poate urmări îndeaproape acest program alimentar. Este o idee bună să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a decide să începeți acest program. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care:
    – Sunt însărcinate
    – Alăptează
    – Au mai puțin de 25 de ani
    – Iau insulină sau alte medicamente pentru diabet
    – Iau medicamente care necesită alimente
    – Lucrează în ture de noapte
    – Au o tulburare care provoacă convulsii

Concluzie

Relația dintre alimentație și colonul iritabil este una complexă, dar există schimbări care se pot face atât în ceea ce privește modul în care sunt abordate mesele, cât și în ceea ce privește alimentele alese pentru consum. O dietă pentru colon iritabil se poate potrivi perfect cu tratamentul medical primit de la un doctor pentru a ameliora și controla simptomele sindromului.