Dieta diaree: alimente si bauturi permise si interzise

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Diareea este o afecțiune digestivă comună, însă prin consumul sau prin evitarea anumitor alimente, se pot gestiona simptomele acesteia. Cele mai importante măsuri de urmărit în  procesul de tratare a crizelor de diaree, sunt odihna, hidratarea, și ulterior, adoptarea unor  anumite ajustări dietetice. În timp ce anumite produse pot promova recuperarea, altele pot înrăutăți potențial simptomele. Alimentele care trebuie consumate includ cele cu conținut redus de fibre, cum ar fi bananele și cartofii fierți, însă alimentele picante și produsele lactate pot agrava simptomele.

Dieta pentru diaree

Alimentele din dieta pentru diaree sunt simple, deoarece se bazează pe principiul de a oferi organismului o pauză de care are nevoie. Aceasta poate părea greu de urmat, dar este util de înțeles că trebuie urmată temporar. Pe de altă parte, integrarea alimentelor comune prea repede poate înrăutăți simptomele și poate face ca diareea să dureze mai mult timp. Persoana care suferă de această afecțiune trebuie să facă schimbări în ceea ce privește cantitatea de fibre pe care o mănâncă în fiecare zi. Este important să țină cont de faptul că fibrele sunt încă o parte importantă a dietei, iar focusul principal este de a afla cât de multe fibre poate consuma fără a înrăutăți simptomele. În timpul recuperării din episoadele de diaree, o persoană ar trebui să mănânce alimente simple și fade, care sunt ușor de digerat și care ajută la absorbția unei părți a apei din scaun. 

Dieta BRAT

Dieta BRAT este un acronim care înseamnă:

  • Banane
    Amidonul din fructe poate ajuta la absorbția apei în colon, ceea ce acționează pentru a întări scaunul. În plus, este bogat în potasiu, un electrolit cheie pe care o persoană îl pierde în episoadele de diaree.
  • Orez
    Trebuie ales orezul alb în locul orezului brun în acest caz, deoarece este mai ușor pentru stomac.
  • Sos de mere
    Trebuie consumat un sos de mere neîndulcit pentru a reduce zahărul din alimentație.
  • Pâine prăjită
    Se recomandă pâinea albă, fiind mai ușor de digerat, în locul celei integrale.

Aceste alimente sunt fade și sărace în fibre, așa că nu vor agrava sistemul digestiv. De asemenea, sunt obligatorii, așa că ajută la întărirea scaunului. În timp ce o persoană urmează o dietă BRAT, poate combina aceste ingrediente, cum ar fi să pună sos de mere sau banane pe pâine prăjită.

Dieta cu alimente fade

Persoanele cu diaree ar trebui să mănânce alimente fade, deoarece alimentele condimentate sau complexe pot irita intestinele. Acestea pot include:

  • Cereale fierte (fulgi de ovăz) 
  • Cremă de grâu
  • Biscuiți cu sifon
  • Suc de mere cu conținut scăzut de zahăr
  • Cartofi albi copți sau fierți (decojiți)
  • Pâine albă sau pâine prăjită
  • Bulion
  • Apă de nucă de cocos
  • Paste simple
  • Banane
  • Orez alb
  • Pere la conservă
  • Ouă (fierte moi)
  • Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
  • Piept de pui (fără piele)
  • Ceai decofeinizat (slab preparat)
  • Pretzels

Cercetările au sugerat că alimentele cu probiotice, adesea numite bacterii bune, pot scurta durata unui episod de diaree. Probioticele acționează prin eliberarea de substanțe chimice care descompun toxinele dăunătoare produse de bacteriile nesănătoase care pot provoca boli, inclusiv diaree. Aceste bacterii bune au devenit foarte populare și se găsesc într-o serie de alimente, inclusiv:

  • Iaurt
  • Kombucha
  • Kefir
  • Sauerkraut (varză murată tocată)
  • Kimchi

Dieta pentru diaree în comparație cu alte diete

Recomandările dietetice pentru recuperarea după o scurtă criză de diaree se suprapun cu cele ale altor diete care pot fi folosite pentru tratarea afecțiunilor intestinale cronice sau pentru a ajuta persoanele înainte și după o intervenție chirurgicală. 

  • Dieta cu conținut scăzut de fibre
    Pentru adulții care consumă 2.000 de calorii pe zi, aportul zilnic recomandat de fibre este de cel puțin 28 de grame. Într-o dietă săracă în fibre, o persoană restricționează aportul la aproximativ 10 până la 15 grame de fibre pe zi. Dacă o persoană limitează aportul de fibre pentru a gestiona diareea, trebuie analizate cu atenție ce surse de fibre sunt alese pentru a fi incluse în dietă. 
  • Dieta cu conținut scăzut de reziduuri
    O dietă cu conținut scăzut de reziduuri este similară cu o dietă pentru diaree, dar cu limitări suplimentare. De obicei, este prescrisă temporar atunci când o persoană se pregătește sau se recuperează după o procedură, cum ar fi o colonoscopie. Una dintre principalele preocupări pentru persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de reziduuri este limitarea produselor lactate. Se recomandă limitarea consumului la 2 cești de lactate pe zi. Produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, nu adaugă fibre, dar lasă în urmă material nedigerat în colon. Astfel pentru unele persoane, lactatele înrăutățesc simptomele digestive și trebuie evitate în timpul urmării unei diete pentru diaree.
  • Dieta cu conținut scăzut de FODMAP
    FODMAP este un acronim pentru oligozaharide, dizaharide, monosacaride și polioli fermentescibili. Aceste lanțuri scurte de carbohidrați sunt prezente în multe alimente, dar mai ales în cereale, fasole și leguminoase. Intestinul subțire nu absoarbe foarte bine carbohidrații cu lanț scurt. Dacă o persoană este intolerantă la lactoză, aceasta este deja familiarizată cu simptomele aferente. Unii consideră că alimentele bogate în FODMAP au tendința de a declanșa sau de a agrava simptomele digestive, cum ar fi durerile abdominale și balonarea. O dietă cu conținut scăzut de FODMAP este similară cu alte diete cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi dieta BRAT și dieta cu conținut scăzut de reziduuri, dar nu este la fel de limitativă ca acestea. O persoană poate găsi alimente cu conținut scăzut de FODMAP mai atractive pe măsură ce face tranziția de la dieta pentru diaree înapoi la dieta normală.

Alimente potrivite pentru diaree

Fructele

Bananele sunt blânde și ușor de digerat, ceea ce le face o alegere bună pentru reglarea unui sistem digestiv deranjat. Ele sunt o sursă bună de potasiu, un electrolit important care poate fi pierdut atunci când o persoană are diaree, precum și o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă. Dacă o persoană are diaree, consumul de fibre solubile poate ajuta la absorbția de lichid în intestine, prevenind în același timp constipația. Compotul de mere este o alegere mai bună decât un măr, deoarece coaja fructului conține fibre insolubile care pot pune presiune asupra sistemului digestiv.

Legumele

Legumele sunt foarte nutritive, dar pot fi greu de digerat atunci când sunt consumate crude. Acestea pot fi făcute mai prietenoase cu dieta pentru diaree, curățându-le de coajă, îndepărtând semințele și gătindu-le bine. Coaja unui cartof copt este nutritivă, dar poate conține mai multe fibre decât poate suporta sistemul digestiv, așa că se recomandă cartofii decojiți simpli. Trebuie evitate broccoli, conopida, ardeii, mazărea, legumele cu frunze verzi și porumbul, deoarece acestea tind să provoace gaze.

Cerealele

Cerealele fierbinți, cum ar fi făina, sunt ușor de digerat și adesea au adaos de vitamine. Pe măsură ce o persoană se recuperează, poate să adauge și fulgi de ovăz. Ovăzul este o sursă de fibre solubile, care pot întări și îngroșa scaunul pentru a reduce diareea. Dacă, de obicei, aceste rețete de fulgii de ovăz sunt aromatizate cu zahăr, miere, sirop sau unt, de această dată trebuie evitat acest proces până când diareea dispare. Grâul integral este, în general, cea mai sănătoasă opțiune de pâine prăjită, dar pâinea albă poate fi mai bună, deoarece este mai ușor de digerat. Salatele și covrigii sunt adesea făcute cu făină albă mai degrabă decât cu grâu. În plus, aceștia conțin și sare, care poate ajuta la restabilirea echilibrului de sodiu al organismului. Orezul alb simplu este ușor de digerat și obligatoriu, ceea ce înseamnă că ajută la întărirea scaunelor moi. Acesta trebuie gătit simplu sau cu bulion de pui. Tăiețeii din paste făinoase făcute din făină albă, fără sos sau unt, sunt o altă opțiune.

Proteinele

Carnea albă din puiul gătit la aburi este una dintre cele mai ușoare de digerat surse de proteine animale. În cazul cărnii de curcan, vită, porc și pește, porțiile de asemenea, trebui să fie slabe și fără grăsimi. 

Alimentele sărate

Sarea are sodiu, care ajută la menținerea nivelului de lichide. Mâncatul biscuiților sărați sau a covrigilor poate oferi unei persoane cantitatea de sodiu necesară, fiind în același timp blând cu stomacul. Supa de pui cu tăiței, este de asemenea, benefică, deoarece include de obicei o cantitate decentă de sodiu. În plus, bulionul poate ajuta la protejarea împotriva deshidratării.

Ce băuturi sunt permise în perioada unei diete pentru diaree?

Diareea face ca o persoană să piardă cantități mai mari de apă și electroliți prin scaun, ceea ce crește riscul de deshidratare. Deshidratarea poate face o persoană să se simtă slabă și amețită, fiind necesară rehidratatrea în cel mai rapid timp posibil. Pentru a se proteja de deshidratare, este important să fie înlocuite lichidele pierdute atunci când o persoană se confruntă cu episoade de diaree. Câteva băuturi care pot ajuta la hidratare fără a înrăutăți diareea sunt:

  • Apa
  • Băuturile pentru sportivi fără îndulcitori
  • Bulionul, cum ar fi bulionul de pui sau de legume
  • Anumite ceaiuri decofeinizate, cum ar fi mușețelul și ghimbirul

Cantitățile mici de suc de fructe diluat sunt de obicei bine tolerate, dar consumul unor cantități mari de băuturi zaharoase sau de băuturi îndulcite cu alcool de zahăr ar putea agrava diareea prin atragerea de apă în intestine.

Alimente de evitat în dieta pentru ameliorarea diareei

Multe alimente pot agrava sistemul digestiv și agrava diareea. Printre acestea se numără:

Alimentele picante

Ingredientele picante pot acționa ca iritanți în sistemul digestiv. Persoanele care se confruntă cu diareea ar trebui să se limiteze la alimente blânde, deoarece acestea prezintă cel mai mic risc de a agita sistemul digestiv.

Alimentele prăjite

Nu este recomandabil să fie consumate alimentele bogate în grăsimi sau ulei în procesul de recuperare după diaree. Grăsimile și uleiurile adăugate de la prăjire pot fi dificil de procesat de către sistemul digestiv sensibil și probabil că vor înrăutăți simptomele. O persoană poate încerca să mănânce în schimb legume fierte sau la aburi și proteine slabe.

Alimentele zaharoase și îndulcitorii artificiali

Zaharurile care trec în colon pot perturba bacteriile deja sensibile de acolo, înrăutățind diareea. Aceste zaharuri vor fi prezente în sucurile de fructe și în fructele bogate în zahăr, precum și în dulciuri și produse de patiserie dulci. Persoanele cu diaree ar trebui să evite, de asemenea, îndulcitorii artificiali, pentru că unii pot avea un efect laxativ.

Alimentele bogate în fibre

De asemenea, poate fi de ajutor ca unele persoane să evite consumul a prea multe fibre. Acestea ajută la menținerea sistemului digestiv activ, de obicei, fiind un lucru bun, însă atunci când organismul încearcă să se recupereze după diaree, fibrele pot înrăutăți simptomele. Fibrele insolubile sunt cele care condiționează probleme și se găsesc în diverse alimente, inclusiv:

  • Cerealele integrale, cum ar fi grâul, orezul și orzul
  • Pâinea sau produsele de patiserie din cereale integrale
  • Cerealele
  • Nucile și semințele

Fibrele solubile, cum ar fi pectina din mere și banane, pot ajuta de fapt o persoană să se recupereze după diaree. Cu toate acestea, ar trebui totuși să se încerce limitarea consumului, cel puțin în prima zi de simptome. Alte alimente care pot irita intestinele în timpul diareei includ:

  • Alimentele procesate și ambalate
  • Leguminoasele, care includ năutul, fasolea, mazărea și lintea
  • Alimentele care produc gaze în intestine, cum ar fi varza, broccoli și conopida
  • Carnea grasă, inclusiv sardinele, carnea de porc și de vițel
  • Produsele lactate
  • Nucile
  • Legumele crude

Lactate

Trebuie evitate produsele lactate până când diareea se ameliorează. Chiar dacă o persoană tolerează în mod normal lactoza (zaharurile care se găsesc în lapte), aceasta poate fi mai greu de digerat atunci când o persoană are diaree. Singura excepție este o porție mică de iaurt cu conținut scăzut de grăsime cu culturi bacteriene active. Trebuie alese mărci care au un conținut scăzut de zahăr și nu conțin îndulcitori artificiali, care pot agrava balonarea și diareea. Oamenii care au intoleranță la lactoză nu pot digera foarte bine zaharurile din lapte și produsele lactate conexe. Aceste alimente pot fi mai greu de digerat atunci când o persoană are diaree, chiar dacă nu există o problemă cu lactoza.

Ce băuturi nu sunt permise în timpul unei diete pentru diaree?

Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și sucurile, deoarece pot suprastimula sistemul digestiv și agrava simptomele. Băuturile carbogazoase pot, de asemenea, să irite sau să contribuie la alte simptome, cum ar fi balonarea și crampele. De asemenea, oamenii ar trebui să evite alcoolul atunci când se confruntă cu diareea. Deși multe băuturi sportive conțin electroliți care pot ajuta la deshidratare, acestea au adesea adaos de zaharuri sau îndulcitori artificiali. Apa de nucă de cocos și apa îmbunătățită cu electroliți sunt alternative bune.

Întrebări frecvente

  1. Se poate mânca în timpul episoadelor de diaree?
    Dacă o persoană nu este pregătită pentru a mânca, poate renunța la mâncare pentru o zi sau două cel mult. Trebuie însă să continue să bea apă sau o băutură pentru sportivi fără zahăr pentru a preveni deshidratările. Dacă diareea este însoțită de vărsături, trebuie să se evite mâncatul până când o persoană poate să rețină lichidele în organism. Odată ce își recapătă pofta de mâncare, poate începe o dietă cu alimente fade pentru a evita revenirea simptomelor.
  2. Fastingul poate ajuta în cazul diareei?
    Nu există cercetări privind eficiența fastingului  în cazul diareei. De fapt, fastingul ar putea fi potențial periculos prin creșterea riscului de deshidratare. În schimb, este mai bine să se consume multă apă și să se mănânce alimente moi, fade, care nu declanșează disconfort.
  3. Excesul de proteine poate provoca diaree?
    Da. Prea multe proteine pot provoca diaree și, de asemenea, pot agrava deshidratarea.
  4. Se pot mânca ouă în perioada episoadelor de diaree?
    Da, o persoană poate mânca ouă atunci când are diaree. Ouăle sunt o proteină completă care este ușor de digerat.
  5. Ce se poate mânca pentru a întări scaunul?
    Alimentele care pot ajuta la întărirea scaunelor includ în mod obișnuit carbohidrați fazi, cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi compotul de mere, bananele, orezul și pâinea prăjită. Alte alimente care pot întări scaunul includ cerealele fierte (cum ar fi fulgii de ovăz sau crema de grâu), biscuiții, pastele și cartofii fără coajă.
  6. În cât timp după diaree poate o persoană să mănânce normal?
    Se poate adopta o dietă regulată, ce include fructe și legume, în aproximativ 24 până la 48 de ore după ultimul episod diareic.
  7. Ce oprește rapid diareea în mod natural?
    Alimentele fade, bogate în amidon și sărace în fibre, cum ar fi cele incluse în dieta BRAT (banane, orez, compot de mere, pâine prăjită), pot opri mai rapid diareea. Acestea pot să normalizeze scaunul și să ajute o persoană să scape rapid de diaree. Se pot încerca, de asemenea, probiotice, suplimente de glutamină sau remedii de casă, cum ar fi ceaiurile din plante și apa de orez.

Concluzie

Alimentele pe care le consumă o persoană pot provoca sau ameliora organismul după un episod de diaree. Atunci când o persoană se confruntă cu diaree, trebuie să se odihnească mult, să consume multă apă și să înceapă să introducă alimentele din dieta BRAT după câteva ore. După o zi sau două de alimente fade și moi, se pot adăuga alimente precum pui măcinat slab și omletă. Respectarea acestei diete poate ajuta o persoană să se recupereze mai repede și să se simtă mai bine mai devreme. O criză de diaree se poate gestiona și pe cont propriu în majoritatea cazurilor, dar asta înseamnă schimbarea mâncării obișnuite și a băuturilor timp de câteva zile. Dieta pentru diaree poate contribui la recuperare prin selecția unor alimente care sunt blânde pentru sistemul digestiv, furnizând în același timp nutrienții și lichidele esențiale.