Dieta gastrita: ce sa mananci si ce sa eviti, sfaturi si meniuri

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În timp ce indigestia este comună pentru mulți oameni, dacă cineva are senzații de arsură în sau deasupra stomacului, dureri de stomac, senzație de greață sau vărsături, sau râgâieli constante, este posibil să sufere de simptome de gastrită. Gastrita este o afecțiune digestivă cauzată de deteriorarea și inflamarea mucoasei gastrice, mucoasa stomacului și a tractului gastrointestinal. O dietă pentru gastrită poate ajuta la reducerea acestor simptome, fiind recomandată, de obicei, pentru a atenua simptomele unui atac acut (brusc) de gastrită sau pentru a gestiona crizele mai persistente de gastrită, adesea legate de o afecțiune cronică, cum ar fi anemia pernicioasă. Cheia dietei pentru gastrită este evitarea alimentelor acide și condimentate și consumul în schimb de alimente cu un conținut scăzut de acizi și de zahăr. Vestea bună este că gastrita poate fi adesea tratată și chiar inversată prin schimbări sănătoase ale stilului de viață, începând cu dieta. Totuși, ar trebui să se consulte un dietetician autorizat înainte de a începe o dietă pentru gastrită, deoarece acesta este capabil să ofere o evaluare amănunțită și să elaboreze un plan de alimentație care este cel mai potrivit pentru starea actuală de sănătate a pacientului.

Cum funcționează o dietă pentru gastrită?

Ajustarea dietei este un pas important pentru a ajuta mucoasa stomacului să se vindece și pentru a preveni apariția inflamației – sau revenirea acesteia. Acesta este motivul pentru care o persoană poate dori să urmeze un plan de tratament cu dietă pentru gastrită dacă are această afecțiune. Simptomele gastritei acute și ale ulcerului gastric dispar, de obicei, în decurs de câteva săptămâni, atunci când cineva elimină iritanții care determină apariția inflamației și a eroziunii stomacale. Studiile sugerează că alți pași pentru reducerea gastritei și a ulcerului gastric includ limitarea sau eliminarea utilizării medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea stresului și îmbunătățirea funcției imunitare. 

Anumite alimente pot înrăutăți simptomele gastritei și ar trebui evitate în cadrul unei diete pentru gastrită pentru a ajuta la controlul acestora în timpul vindecării. Printre acestea se numără alimentele foarte acide, alimentele picante sau fierbinți, alcoolul , cofeina și alimentele procesate/ambalate. Pe de altă parte, alimentele bogate în fibre, antioxidanți precum vitamina C, electroliți precum magneziu și calciu, vitamina B12, probiotice și acizi grași omega-3 pot ajuta la scăderea inflamației și la îmbunătățirea sănătății digestive. O dietă de vindecare a gastritei care conține în principal legume, fructe, proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase poate ajuta la gestionarea simptomelor dureroase, permite menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea deficiențelor în vitamine, minerale și antioxidanți esențiali care pot duce la complicații suplimentare pe parcurs.  

Alimente benefice într-o dietă pentru gastrită

Alimente cu conținut ridicat de antioxidanți

Cercetările arată că alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi cele bogate în vitamina C, vitamina A și flavonoide, care se găsesc în fructele de pădure, de exemplu, pot ajuta la scăderea inflamației stomacului și la reducerea riscului de tulburări sau complicații digestive. Cele mai bune surse de antioxidanți curativi sunt fructele și legumele proaspete viu colorate. Fructele proaspete, ierburile/spicele și legumele care sunt deosebit de benefice pentru gastrită includ:

  • Ceapa
  • Dovleac
  • Ardei gras
  • Frunzele verzi
  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Țelină
  • Fenicul
  • Legume de mare
  • Ghimbir
  • Turmeric
  • Legume crucifere
  • Fructe de pădure
  • Mere
  • Afine

Alimente antiinflamatoare

Gastrita este o afecțiune inflamatorie, iar cercetările sugerează că o dietă antiinflamatorie poate ajuta la reducerea inflamației. Practicile nutriționale care pot ajuta la gestionarea inflamației sunt:

  • Includerea în dietă a anumitor alimente, cum ar fi fructele de pădure, care conțin polifenoli, cum ar fi flavonoidele și antocianinele.
  • Consumul de fibre fermentabile din linte și alte leguminoase.
  • Alegerea carbohidraților cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele.
  • Limitarea aportului de grăsimi saturate și orientarea către grăsimi mai sănătoase, cum ar fi grăsimile omega-3 din peștele gras, nucile și semințele. 

Iată câteva alimente care pot juca un rol într-o dietă antiinflamatorie:

  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, varza kale, spanacul și rucola
  • Pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele
  • Nuci, inclusiv migdale, nuci și alune de pădure
  • Fructe, cum ar fi căpșunile, afinele, cireșele și zmeura
  • Ulei de măsline
  • Ghimbirul, turmericul și alte condimente pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii

Alimente probiotice

Consumul de probiotice poate ajuta la controlul bacteriei H. pylori și la tratarea infecțiilor din tractul gastrointestinal care declanșează gastrita și ulcerul. Alimentele probiotice, includ:

  • Legumele cultivate
  • Kombucha
  • Iaurt
  • Kefir (dacă puteți tolera lactatele)
  • Sauerkraut
  • Kimchi
  • iaurt natural
  • Sauerkraut 
  • Miso 
  • Tempeh 
  • Pâine cu aluat 

Probioticele au numeroase beneficii pentru aproape fiecare aspect al sănătății. Acestea reduc inflamațiile, reglează mișcările intestinale și ajută la controlul reacțiilor la alergiile sau intoleranțele alimentare. Alimentele și suplimentele probiotice care conțin bacterii benefice, cum ar fi Lactobacillus bulgaricus, ar putea fi capabile să ajute la reglarea cantității de acid produs de stomac și să reducă inflamația.

Licorice, fenicul sau anason

Lemnul dulce este un remediu popular tradițional pentru tot felul de afecțiuni digestive, inclusiv pentru ulcer și refluxul acid. Rădăcina de lemn dulce conține un compus special numit glicirrizic, care este cunoscut pentru efectele sale calmante asupra stomacului și pentru abilitățile de întărire în cadrul tractului gastrointestinal. De fapt, acest compus este atât de impresionant încât s-a demonstrat că are proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice, antioxidante, antitumorale, antimicrobiene și antivirale. În timp ce extractul de lemn dulce ar putea fi cel mai benefic, consumul de fenicul și folosirea condimentelor de anason pot oferi, de asemenea, o oarecare ușurare. Recomandările de dozare a extractului de lemn dulce diferă de la o persoană la alta, dar majoritatea oamenilor sunt capabili să experimenteze unele îmbunătățiri luând aproximativ trei grame pe zi timp de aproximativ patru până la șase săptămâni. Cu toate acestea, se recomandă să discutați cu un medic dacă luați orice prescripții care pot interacționa cu lemnul dulce exact, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Alimente bogate în fibre 

O dietă bogată în fibre s-a dovedit a fi benefică pentru gastrită și alte tulburări digestive. Un studiu a constatat că dietele bogate în fibre au fost asociate cu un risc redus de apariție a ulcerului gastric cu până la 60%. Includerea în dieta pentru gastrită a cerealelor integrale, cum ar fi pâinea, orezul brun și pastele este importantă deoarece acestea sunt fade și au fibre, care sunt importante pentru sănătatea gastrointestinală. Ovăzul, orzul și quinoa sunt alte opțiuni nutritive. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu simptome care fac dificilă alimentația, orezul alb simplu sau cartofii albi pot fi mai ușor de digerat. Însă, evitați porumbul și tot ceea ce este făcut din porumb, cum ar fi pâinea de porumb, anumite paste fără gluten și alte produse.

Fructe și legume

În dieta pentru gastrită trebuie alese cu grijă fructele și legumele care sunt consumate. Este recomandat să se evite citricele și roșiile, sau legumele  folosite pentru a adăuga aromă și condimente, cum ar fi ceapa și ardeii iuți. În schimb, se poate opta pentru fructe și legume mai puțin acide, precum:

  • Merele
  • Fructele de pădure
  • Dovleacul 
  • Morcovii

Bananele pot fi incluse în dieta pentru gastrită deoarece stimulează producția de mucus care protejează împotriva acizilor din stomac și adaugă fibre solubile în alimentație. Însă la unele persoane, acestea pot contribui la simptomele digestive.

Proteine și grăsimi sănătoase

Ouăle, albușurile de ou și înlocuitorii de ouă sunt surse excelente de proteine în orice moment al zilei, însă nu trebuie preparate cu unt, lapte și condimente (chiar și piper negru). De asemenea, trebuie evitate carnea sărată și procesată consumată, de obicei la micul dejun, cum ar fi șunca sau cârnații și carnea roșie, care este bogată în grăsimi și poate provoca simptome de gastrită. În schimb se pot alege proteine slabe care ajută la repararea peretelui intestinal și tratează problemele digestive, cum ar fi sindromul intestinului permeabil, care poate declanșa inflamația. Surse bune de proteine slabe includ:

  • Carne de vită sau alte animale hrănită cu iarbă 
  • Peștele capturat din mediul sălbatic
  • Ouă
  • Păsări de curte crescute la pășune (pui, curcan)

Nucile și untul de nuci sunt bogate în proteine, dar și în grăsimi, iar legumele și fasolea sunt bogate în proteine și fibre, ceea ce poate agrava uneori simptomele. Se recomandă păstrarea porțiilor mici la început pentru a vedea ce poate tolera organismul. De asemenea, supele care sunt pe bază de bulion, cum ar fi supa de pui, sunt alegeri mai bune decât supele pe bază de smântână sau de lapte.

Peștele, cum ar fi somonul sau sardinele, este deosebit de benefic, deoarece sunt alimente bogate în omega-3, antiinflamatorii și benefice pentru cei care suferă de gastrită. Alte grăsimi sănătoase care sunt ușor de digerat includ uleiul de nucă de cocos sau de măsline și avocado.

Alimente de evitat într-o dietă pentru gastrită

Fructe și sucuri de citrice

Citricele, inclusiv portocalele, lămâile, lime și grapefruit, sunt bogate în acizi naturali care, în mod normal, pot fi benefici – cu toate acestea, pentru persoanele cu ulcer sau gastrită, consumul acestora poate provoca durere. Cercetările sugerează că citricele declanșează eliberarea de neurotransmițători chimici care cauzează durere la persoanele cu inflamație a stomacului.

Roșiile

Roșiile sunt similare cu citricele prin faptul că sunt acide și pot irita un stomac sensibil. O cantitate mică ar putea fi OK pentru unele persoane, dar altele se simt cel mai bine evitând produsele pe bază de roșii complet atâta timp cât urmează o dietă pentru gastrită.

Laptele și alte produse lactate

Timp de ani de zile, medicii obișnuiau să le spună pacienților cu gastrită și ulcer să bea lapte pentru a acoperi stomacul și a ajuta la blocarea efectelor acizilor – totuși, nu se mai crede că acest sfat este util. Experții cred acum că aminoacizii (proteinele) și calciu din lapte stimulează de fapt eliberarea unei producții mai mari de acizi și pot agrava simptomele gastritei. În plus, grăsimile pot irita mucoasa gastrică și pot provoca simptome, de aceea trebuie evitate produsele lactate pline de grăsimi. În schimb, pot fi incluse produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul, care are un conținut scăzut de grăsimi și de zahăr. De asemenea, se poate căuta o marcă care are și un conținut sănătos de probiotice pentru intestin. În plus, pot fi tolerate unele brânzeturi tari, dacă sunt consumate în porții mici, însă trebuie incluse în dietă treptat pentru a vedea cum reacționează organismul. Alte produse cum sunt, sosurile, umpluturile sau budincile făcute cu smântână bogată, grea sau brânzeturi moi trebuie evitate, sau consumate doar în porții mici. Este recomandat ca fiecare persoană care urmează o dietă pentru gastrită să ceară sfatul unui medic în privința produselor care pot fi consumate și care nu. Însă, pot fi consumate produsele lactate, inclusiv la iaurt, chefir, brânză crudă și lapte crud în porții foarte mici pentru a observa dacă acestea provoacă o creștere a simptomelor. Dacă nu atunci, se poate continua consumul acestor alimente dar în porții mici.

Băuturi

Într-o dietă pentru gastrită trebuie evitată cofeina, băuturile zaharoase, sucurile carbogazoase, băuturile energizante, sucurile acide (suc de portocale sau de roșii) și alcoolul, inclusiv vinul, berea și cocktailurile. Deși ar trebui să se evite cofeina, unele persoane cu gastrită ușoară pot tolera ceaiul sau cafeaua slabă cu un strop de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau cremă fără lapte. Apa, ceaiul din plante, laptele fără lactoză și sucurile cu conținut scăzut de zahăr/sare sunt cele mai bune opțiuni.

  • Alcoolul
    Alcoolul în exces poate eroda mucoasa stomacului și agrava inflamația. Unii oameni nu observă o creștere a simptomelor gastritei atunci când beau moderat (aproximativ un pahar pe zi sau mai puțin), dar alții nu pot consuma deloc alcool fără să declanșeze simptomele. Alcoolul nu trebuie neapărat să fie eliminat cu totul în majoritatea cazurilor, însă fiecare persoană trebuie să verifice printr-o cantitate mică dacă îl poate tolera.
  • Cafeaua
    Cafeaua nu va provoca probleme de stomac sau ulcere în majoritatea cazurilor, dar de obicei agravează simptomele gastritei. În unele cazuri, chiar și atunci când este decofeinizată, aceasta poate declanșa în continuare dureri. Cafeaua este acidă prin natura sa și ar putea crește senzația de arsură, în plus, cafeina poate agrava problemele gastrointestinale în general pentru unele persoane. Cu toate acestea, mai multe studii arată că un consum regulat de ceai verde este asociat cu un risc cu 40% mai mic de gastrită, deoarece este antiinflamator și are mult mai puțin cofeină. Alte băuturi care trebuie evitate sunt:
  • Lapte integral și lapte cu ciocolată
  • Cacao caldă și cola
  • Ceai de mentă și de mentă verde
  • Ceai negru, cu sau fără cofeină
  • Suc de portocale și grapefruit

Deserturi

Alimentele bogate în grăsimi sau zahăr pot provoca simptome și trebuie evitate în dieta pentru gastrită. Acestea includ produsele de patiserie, produsele de cofetărie, înghețată, budincile și ciocolata. Fructele de pădure cu un topping de frișcă fără grăsimi sau brânză ricotta fără grăsimi reprezintă un desert dulce care nu ar trebui să irite stomacul. Ingredientele folosite în deserturi care pot calma stomacul includ puțină miere, ghimbir, mentă și turmeric.

Alimente picante

Alimentele picante sau fierbinți nu vor provoca gastrită sau ulcer, dar pot agrava simptomele. Printre acestea se numără ardeii iuți, chili, cayenne, piper roșu/negru, curry și sosul picant, toate acestea putând provoca exacerbarea simptomelor gastritei. 

Alergeni și alimente inflamatorii comune

Alimentele rafinate și procesate, cum ar fi pâinea albă, pastele, produsele cu adaos de zahăr, carnea de la fermele industriale, grăsimile trans, uleiurile vegetale rafinate, alimentele prăjite și produsele lactate pasteurizate, pot declanșa alergii alimentare, cresc inflamația în intestin, încetinesc vindecarea și fac organismul mai predispus la infecții.

O dietă pentru gastrită ar trebui să se bazeze în mare parte pe recomandările de mai sus, dar poate varia în funcție de toleranța fiecărui pacient. Dacă simptomele gastritei apar mai ales în perioadele de stres sau de tensiune, poate fi un semn de gastrită indusă de stres.

Dieta pentru gastrită – sfaturi

Schimbarea dietei poate fi o provocare, dar nu trebuie să fie stresantă. Planificarea meselor și pregătirea meselor în avans poate fi de ajutor în menținerea obiceiurilor sănătoase. Cu propriile rețete utilizate în dieta pentru gastrită, se poate păstra o rezervă de mese sigure în congelator care pot fi încălzite și luate la pachet. Dacă urmarea dietei pentru gastrită pare dificilă, iar respectarea acesteia vă privează de alimentele pe care nu ar trebui să le mâncați, discutați cu un medic sau nutriționist acreditat. Aceștia vă pot oferi recomandări și sfaturi pentru a face față simptomelor gastritei.

Nutriție generală

Dieta pentru gastrită poate asigura toate nevoile nutriționale, dacă se consumă o mare varietate de alimente aprobate ori de câte ori este posibil. Poate fi de ajutor consultarea cu un dietetician care poate sugera un plan de masă bine pus la punct, bazat pe liniile directoare ale dietei pentru gastrită și pe preferințele dietetice personale. Evitarea alimentelor care provoacă iritații la stomac ar trebui să ofere o ameliorare a simptomelor, fapt ce ar trebui să vă ajute să vă țineți de dietă. În plus, multe dintre alimentele din dieta pentru gastrită sunt dense din punct de vedere nutrițional și sănătoase pentru inimă. Evitarea alimentelor puternic procesate care sunt bogate în grăsimi, zahăr și sare poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea generală.

Siguranță

Dieta pentru gastrită este sigură pentru majoritatea oamenilor și nu este prea restrictivă. De asemenea, poate fi adaptată planurilor de masă dacă se urmează o dietă specială. Dacă o persoană are gastrită cronică sau o afecțiune medicală în curs de desfășurare pentru care ia medicamente, trebuie să discute cu medicul despre dietă și despre orice suplimente nutritive pe care le ia. Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea gastritei nu sunt susceptibile de a interacționa cu alimentele. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să se discute cu un medic despre schimbările de dietă. Există întotdeauna un potențial ca alimentele și băuturile să afecteze anumite medicamente.

Medicamente

Consumul de alcool poate contracara beneficiile inhibitorilor de pompă de protoni (IPP) prescrise pentru tratarea gastritei. IPP reduc cantitatea de acid gastric, în timp ce alcoolul crește producția de acid. Acest lucru poate agrava simptomele gastritei sau poate înrăutăți afecțiunea. IPP-urile obișnuite includ:

  • Prilosec (omeprazol)
  • Nexium (esomeprazol)
  • Prevacid (lansoprazol)
  • Protonix (pantoprazol)

Pepcid, un alt tip de medicament pentru reducerea acidului, este, de asemenea, mai puțin eficient din același motiv atunci când este combinat cu alcool. Gastrita cauzată de infecția cu bacteria H. pylori poate necesita antibiotice. Acestea pot interacționa cu alimentele sau băuturile. Anumite clase de antibiotice interacționează, de asemenea, cu medicamentele utilizate pentru tratarea gastritei.

Socializare

Modul în care alimentele intră în viața socială, cum ar fi mesele în oraș cu prietenii sau mesele de sărbători, ar putea fi necesar să fie ajustat. Următoarele sfaturi vă pot ajuta atunci când luați masa în oraș, participați la petreceri sau la mesele de sărbători:

  • Înainte de a merge la un restaurant, verificați meniul online.
  • Obișnuiți-vă să anunțați chelnerul sau gazda despre restricțiile dvs. alimentare.
  • Peștele sau carnea de pasăre la grătar, sau la cuptor, cu o garnitură de cereale și legume sunt, în general, opțiuni bune.
  • Feriți-vă de mâncărurile care conțin piper și alte condimente deoarece pot inflama stomacul. Usturoiul, ceapa, ardeiul și roșiile sunt ingrediente comune care pot fi problematice pentru persoanele cu gastrită. Întrebați dacă mesele conțin aceste ingrediente sau dacă acestea pot fi omise.
  • Dacă alegeți să mâncați ceva care poate agrava gastrita, consumați-l în porții mici. De exemplu, dacă doriți să mâncați tort, păstrați masa principală cu conținut scăzut de grăsimi și fadă.
  • Luați antiacide sau alte medicamente care ameliorează simptomele. Chiar dacă aveți grijă să comandați alimente sigure, acestea pot conține ingrediente (cum ar fi piperul negru) care pot stimula simptomele.

Metode de gătit

Dieta pentru gastrită restricționează grăsimile. Metodele de gătit cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai puțin susceptibile de a irita stomacul. Acestea includ:

  • Coacerea
  • Fierberea
  • Înăbușirea
  • Gătitul la abur

Dieta gastrică restricționează, de asemenea, alimentele aromate și condimentele folosite în mod obișnuit la gătit. Printre acestea se numără: piperul, ardeiul iute, usturoiul, ardeii iuți, muștarul, nucșoara, ceapa, ardeiul roșu, roșiile și zahărul. Evitați utilizarea acestor ingrediente care pot irita gastrita. Asigurați-vă că verificați, de asemenea, lista de ingrediente de pe orice condimente, glazuri sau marinade ambalate pe care le folosiți. Alte ierburi și condimente, cum ar fi busuiocul, oregano, salvia și tarhonul, sunt mai puțin susceptibile de a provoca iritații gastrice. Unele condimente, cum ar fi ghimbirul și turmericul, pot chiar ușura tulburările de stomac.

Alte sfaturi

  • Mâncați mese mai mici.
    În loc să mâncați mai puține mese pe zi, cu cantități mai mari de alimente la fiecare masă, încercați să mâncați cantități mai mici și mai frecvent. De exemplu, în loc să luați trei mese pe zi, planificați să luați cinci-șase mese mai mici.
  • Evitați să mâncați prea aproape de ora de culcare.
    Acordați-vă aproximativ trei-patru ore înainte de a merge la culcare pentru a digera complet mâncarea.
  • Beți suficientă apă.
    Apa (dar nu și alte lichide, cum ar fi cafeaua, ceaiul, alcoolul sau băuturile îndulcite) pare să ajute la controlul simptomelor gastritei, așa că se recomandă cel puțin șase-opt pahare pe zi. Încercați să beți un pahar plin de apă atunci când apar simptomele și un pahar la fiecare masă. Spre deosebire de lapte, alcool și cofeină, apa nu va crește producția de acid gastric și nu va provoca arsuri.
  • Reduceți stresul.
    Deși stresul emoțional de unul singur nu poate provoca eroziunea stomacală, gastrită sau ulcer, acesta înrăutățește simptomele. Stresul poate declanșa o eliberare crescută de acid gastric și crește inflamația – în plus, scade funcția imunitară și contribuie la alte probleme digestive. Se recomandă utilizarea unor amelioratori naturali de stres pentru a ajuta la promovarea vindecării, împreună cu urmarea unei diete pentru gastrită.
  • Renunțați la fumat și reduceți expunerea la toxine.
    Fumatul și un stil de viață nesănătos sunt factori de risc majori pentru dezvoltarea leziunilor stomacale și a gastritei. Fumatul încetinește vindecarea mucoasei gastrice, crește rata de recurență a ulcerelor și, de asemenea, face mai probabilă dezvoltarea unor infecții.
  • Luați suplimente benefice.
    Suplimentele care pot ajuta la vindecarea de gastritei includ: acizii grași omega-3, probioticele, vitamina C, plantele adaptogene, vitamina B12 și o multivitamină zilnică pe bază de alimente.

Dieta pentru gastrită – Plan de masă de 3 zile 

Ziua 1

  • Mic dejun: Suc de pepene verde + 1 felie de pâine integrală cu ricotta și un ou.
  • Gustarea de dimineață: 1 măr + 5 nuci caju.
  • Prânz/Cină: 4 linguri de orez integral + legume fierte + piept de pui.
  • Gustarea de după-amiază: Iaurt din lapte integral + 1 lingură de miere + 1 lingură de ovăz.

Ziua 2

  • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea decofeinizată + 2 ouă omletă cu brânză moale + 2 felii de papaya.
  • Gustarea de dimineață: 1 banană pasată cu 1 lingură de fulgi de ovăz.
  • Prânz/Cină: 1 file de pește cu cartofi și un strop de ulei de măsline.
  • Gustarea de după-amiază: Smoothie de papaya făcut cu lapte degresat.

Ziua 3

  • Micul dejun: Smoothie de căpșuni preparat cu lapte degresat + 1 felie de pâine cu brânză moale.
  • Gustarea de dimineață: 1 pahar de suc verde.
  • Prânz/Cină: Paste integrale cu piept de pui și sos pesto + salată verde.
  • Gustarea de după-amiază: Cafea decofeinizată + 2 felii de pâine integrală cu ricotta și un ou.

Dieta pentru gastrită – Plan de 7 zile

Ziua 1

  • Mic dejun: Supă de legume (1 cană)
  • Gustarea de dimineață: Apă de nucă de cocos fragedă (1 cană) + 1 măr (fără coajă)
  • Prânz: Khichdi (1/2 ceașcă)
  • Gustarea de după-amiază: Fasole negre fierte (1/3 ceașcă) + ceai negru (1 ceașcă)
  • Cină: Khichdi (1/2 ceașcă)

Ziua 2 

  • Micul dejun: Năut alb fiert(1 ceașcă)
  • Gustarea de dimineață: Apă de cocos fragedă (1 ceașcă) + Struguri (1/2 ceașcă)
  • Prânz: Chapati + Tocană de pește (1 buc.)
  • Gustarea de după-amiază: Fulgi de orez prăjit (1/2 ceașcă) + Ceai negru (1 ceașcă)
  • Cină: Orez fiert (1/2 ceașcă) + Dovleac copt (1/3 ceașcă)

Ziua 3 

  • Mic dejun: Supă de morcovi (1 ceașcă)
  • Gustarea de dimineață: Apă fragedă de nucă de cocos (1 cană) + Rodii (1/2 cană)
  • Prânz: Orez fiert (1/2 ceașcă) + Curry de varză (1/3 ceașcă)
  • Gustarea de după-amiază: Cartofi fierți și fasole negre (1/2 ceașcă) + Ceai negru (1 ceașcă)
  • Cină: Orez fiert (1/2 ceașcă) + Piure de cartofi (2) + 1 linguriță Ghee

Ziua 4

  • Micul dejun: Supă de legume (1 cană)
  • Gustarea de dimineață: Apă de nucă de cocos fragedă (1 cană) + 1 guava
  • Prânz: Uttappam de morcovi + Raita (1/3 de ceașcă)
  • Gustarea de după-amiază: Orez umflat (1/2 ceașcă) + ceai negru (1 ceașcă)
  • Cină: Khichdi (1/2 ceașcă)

Ziua 5

  • Mic dejun: Supă la cuptor cu brocoli cu ardei gras (1 cană)
  • Gustarea de dimineață: Apă de nucă de cocos fragedă (1 cană) + Papaya coaptă (1/3 cană)
  • Prânz: Chapati (2) + legume la cuptor (1/2 ceașcă) + Raita (1/3 ceașcă)
  • Gustarea de după-amiază: Fasole negre fierte (1/3 ceașcă) + Ceai negru (1 ceașcă)
  • Cină: Orez fiert (1/2 ceașcă) + curry de dovleac de sticlă (1/3 ceașcă)

Ziua 6 

  • Micul dejun: Supă de broccoli și ardei gras (1 ceașcă)
  • Gustarea de dimineață: Apă de nucă de cocos fragedă (1 cană) + 1 portocală
  • Prânz: Orez fiert (1/2 cană) + supă de linte (1/2 cană)
  • Gustarea de după-amiază: Fulgi de orez prăjit (1/2 cană) + ceai negru (1 cană)
  • Cină: Orez fiert (1/2 ceașcă) + Tocană de pește (1 buc.) (1/3 ceașcă)

Ziua 7

  • Micul dejun: Supă de morcovi și sfeclă roșie (1 cană)
  • Gustarea de dimineață: Apă de nucă de cocos fragedă (1 cană) + 2 Chikus
  • Prânz: Clătite (1) + supă pe bază de linte (1/2 ceașcă)
  • Gustarea de după-amiază: Cartofi fierți și fasole negre (1/2 cană) + ceai negru (1 cană)
  • Cină: Orez fiert (1/2 ceașcă) + Curry de dovleac (fără semințe și fără coajă).

Modificări 

Dacă aveți alte afecțiuni de sănătate cu propriile restricții alimentare, este posibil să fie nevoie să adaptați dieta pentru gastrită. Gastrita este adesea cauzată de afecțiuni medicale, de anumite medicamente și de factori legați de stilul de viață. Deși există o listă lungă de alimente care trebuie evitate în dieta pentru gastrită, există totuși o varietate din care puteți alege. Dieta pentru gastrită este ușor de modificat pentru a se potrivi preferințelor alimentare personale și condițiilor de sănătate. Acestea includ:

  • Celiachia și sensibilitatea la gluten
    Pastele fără gluten și alte alimente sunt adesea făcute din porumb, care ar trebui evitate într-o dietă pentru gastrită. Asigurați-vă că citiți eticheta cu ingrediente pe alimentele fără gluten.
  • Diabet
    În timp ce zahărul nu este recomandat în dieta pentru gastrită, este posibil să fie nevoie de glucoză uneori pentru a ridica nivelul scăzut de zahăr din sânge. Dacă este posibil, trebuie evitat sucul de portocale, sifonul, ciocolata sau produsele de patiserie. Tabletele de glucoză, fructele non-acide, sucul de mere, siropul de arțar sau mierea sunt alternative mai bune care nu ar trebui să provoace simptome de gastrită.
  • Alergii alimentare
    Există o mare varietate de alimente din care se poate alege în dieta pentru gastrită, reușind a fi evitate doar alimente la care sunteți alergic.
  • Afecțiuni medicale multiple
    Dacă se gestionează una sau mai multe afecțiuni medicale care sunt afectate de dieta alimentară, trebuie consultat medicul pentru a stabili prioritățile nevoilor dietetice. 
  • Sarcina și alăptarea
    În perioada de sarcină sau alăptare, o persoane are nevoi nutriționale sporite, așa că se recomandă colaborarea cu un medic sau cu un dietetician pentru a obține suficiente calorii și nutrienți în dietă.
  • Diete vegetariene
    Majoritatea proteinelor de origine vegetală sunt aprobate pentru dieta pentru gastrită. Însă poate fi consultat medicul pentru a vă asigura că obțineți nivelul necesar de proteine. 

Dieta pentru gastrită – rețete utile

Fructe la cuptor

O opțiune bună pentru gustarea de dimineață sau de după-amiază este să mâncați fructe coapte sau fierte. 

Mod de preparare: Așezați 6 mere sau 6 pere într-o tavă de copt, una lângă alta și adăugați 3/4 cești de apă pe fundul tăvii. Coaceți în cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când fructele sunt fragede. Puteți adăuga 1 baton de scorțișoară în centrul mărului sau al perelor, pentru gust.

Jeleu de fructe

Jeleul natural de fructe este o bună opțiune de desert pentru mesele principale.

Mod de preparare: Adăugați 1 pachet de gelatină fără aromă la un pahar de 200 ml de suc de struguri pur și puneți-l la frigider pentru aproximativ 2 ore.

Bulion de pește

Supa de pește este o alegere excelentă pentru o cină ușoară și trebuie consumată la o temperatură călduță (adică nu prea fierbinte). 

Ingrediente:

  • 500 g de fileuri de pește, tăiate în cubulețe
  • Sucul de la o lămâie
  • Sare după gust
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1/2 ardei gras tocat mărunt
  • 2 cartofi medii
  • Pătrunjel tocat după gust
  • 1 linguriță de boia de ardei

Mod de preparare: Se asezonează peștele cu lămâie și sare după gust și se lasă la marinat 15 minute. Într-o cratiță, se călesc ceapa și usturoiul în uleiul de măsline până se înmoaie. Se încălzește uleiul și se adaugă peștele, lăsându-l câteva minute la fiert. La final adăugați ardeiul gras, după care pătrunjelul tocat, opriți focul și lăsați deoparte.

Beneficiile unei diete pentru gastrită

Dieta pentru gastrită este concepută pentru a ușura exacerbarea simptomelor și pentru a preveni agravarea afecțiunii. Obiectivul general al unei diete pentru gastrită este de a reduce inflamația stomacului, care provoacă o defalcare a producției de mucus protector. Sucul gastric este un lichid acid care descompune alimentele în timpul digestiei. Mucusul îmbracă mucoasa stomacului pentru a preveni deteriorarea de către sucul gastric. Dacă nu există suficient mucus, pot apărea ulcere și alte complicații, inclusiv:

  • Anemie, o lipsă de globule roșii purtătoare de oxigen din cauza sângerării.
  • Anemie pernicioasă sau deficiență de B12, din cauza absorbției slabe de B12.
  • Peritonită, o afecțiune fatală în care ulcerele fac o gaură în peretele stomacului, provocând scurgerea conținutului stomacal în cavitatea abdominală.

Cancer de stomac

Gestionarea simptomelor prin intermediul dietei poate ajuta la prevenirea evoluției gastritei către probleme de sănătate mai grave. În plus, dieta pentru gastrită poate ajuta la ameliorarea grețurilor și arsurilor la stomac legate de sarcină.  

Întrebări frecvente

  1. Care sunt cauzele apariției gastritei?
    Gastrita este declanșată de inflamația stomacului și de eroziunea mucoasei protectoare a acestuia. Digestia alimentelor pe care le consumați începe mai întâi în gură, înainte ca alimentele parțial digerate să ajungă în stomac, unde sunt acoperite cu acizi și enzime. De fiecare dată când mâncați ceva, stomacul pompează acizi care sunt, de fapt, suficient de puternici pentru a provoca leziuni ale mucoasei tractului gastrointestinal – cu toate acestea, în mod normal, acești acizi sunt tamponați de un tip special de mucus care blochează efectele acizilor. Mucoasa asemănătoare unui burete îmbracă și protejează mucoasa stomacului și construiește o apărare împotriva efectelor dureroase ale acizilor, așa că atunci când producția de mucus este diminuată dintr-un anumit motiv, de obicei apar senzații de arsură și ulcere gastrice în sistemul digestiv. Există o serie de motive diferite care stau la baza dezvoltării inflamației în stomac și a modificării producției de mucus.
  2. Care sunt semnele de avertizare ale gastritei?
    Simptomele gastritei includ, de obicei, dureri de stomac, indigestie, balonare, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și flatulență.
  3. Ce este o dietă pentru ulcerul gastric și gastrită?
    O dietă pentru ulcer și gastrită este un plan de masă care limitează alimentele ce vă irită stomacul. Anumite alimente pot agrava simptomele, cum ar fi durerile de stomac, balonarea, arsurile la stomac sau indigestia.
  4. Cum funcționează dieta pentru gastrită?
    O dietă pentru gastrită funcționează prin faptul că se evită alimente și băuturi care provoacă în mod obișnuit iritații ale stomacului. Aceasta include mâncarea picantă, cafeaua, alcoolul și fructele acide. Alimentele pe care le puteți mânca în cadrul dietei gastrice sunt destul de flexibile. Totuși oamenii pot reacționa diferit la anumite alimente. Atâta timp cât un anumit aliment nu vă cauzează probleme, puteți să-l consumați. S-ar putea să constatați că unele alimente care se recomandă să fie evitate nu vă provoacă simptome în porții mici sau dacă sunt consumate ocazional. În mod alternativ, unele persoane pot avea probleme cu un aliment care este recomandat să fie inclus în dieta pentru gastrită. Pe scurt: Dacă un aliment vă agravează simptomele, nu-l consumați.
  5. Fstingul ajută la gastrită?
    Probabil că este mai bine să vă mențineți dieta cu alimente “sigure”, fără aciditate, consumate în mese mai mici, decât să încercați să postiți. Unele studii sugerează că persoanele care folosesc fastingul au o creștere a acidului gastric, ceea ce prezintă un risc de sângerare la cei cu o afecțiune existentă, cum ar fi boala ulcerului peptic.
  6. Când ar trebui să mâncați în timpul unei diete pentru gastrită?
    Atunci când sistemul digestiv este stresat sau nu funcționează la capacitate maximă, cantitatea de alimente pe care o consumați și cât timp trece între mese pot contribui la iritații. Dacă sunteți predispus să aveți stomac deranjat din cauza gastritei, s-ar putea să vă fie de ajutor să schimbați momentul meselor și gustărilor. Încercați să mâncați mese mai mici mai frecvent pe parcursul zilei, decât trei mese mai mari. Dacă nu vă simțiți la fel de satisfăcut atunci când mâncați mai puțin la fiecare masă, adăugați câteva gustări sănătoase pe parcursul zilei.
  7. Puteți mânca ouă în dieta pentru gastrită?
    Da, ouăle sunt o sursă bună de proteine pe care să le consumați atunci când aveți gastrită. Totuși, trebuie să evitați ouăle care sunt prăjite, gătite în unt sau amestecate cu brânză sau utilizarea piperului și a altor condimente care pot agrava mucoasa stomacului.
  8. Sunt cartofii siguri de mâncat dacă aveți gastrită?
    Da, cartofii sunt un aliment fad și este puțin probabil să agraveze gastrita. Cu toate acestea, persoanele cu gastrită ar trebui să evite excesul de grăsimi, așa că renunțați la cartofii prăjiți și optați în schimb pentru cei copți sau fierți, serviți cu puțin sau deloc unt.
  9. Ce condimente ar trebui evitate atunci când aveți gastrită?
    Condimentele care trebuie evitate atunci când aveți gastrită includ toate tipurile de piper (negru, roșu, cayenne sau ardei iute), usturoi, muștar și nucșoară. Persoanele cu gastrită ar trebui să evite, de asemenea, produsele pe bază de roșii, ceapa și zahărul.
  10. Care este cea mai bună băutură pentru gastrită?
    Lichidele clare, cum ar fi bulionul sau ceaiul, ar fi cele mai bune în cazurile de gastrită. Există, de asemenea, cercetări care sugerează că consumul de ceai verde cu miere cel puțin o dată pe săptămână este asociat cu o prevalență mai mică a gastritei cauzate de H. pylori.
  11. Ce dietă ar trebui să urmați dacă gastrita s-a transformat în ulcer?
    Lăsate netratate, unele tipuri de gastrită pot duce, în cele din urmă, la un ulcer gastric, numit și ulcer peptic. Dacă aveți un ulcer, tipurile de alimente pe care ar trebui să le consumați sau să le evitați sunt similare cu cele pentru gastrită. În cazul unui ulcer, ar trebui să vă asigurați că primiți alimente pline de nutrienți. Urmând o dietă sănătoasă și echilibrată, ulcerul se vindecă mai ușor. Următoarele alimente sunt permise:
    – Lapte, iaurt și brânzeturi cu conținut scăzut de grăsime
    – Uleiuri vegetale și ulei de măsline
    – Unele fructe, inclusiv merele, pepenii și bananele
    – Unele legume, inclusiv verdețuri cu frunze, morcovi, spanac și dovlecei
    – Linte, năut și boabe de soia
    – Carne slabă
    – Sucuri naturale
    Totuși, există foarte puține cercetări care să susțină recomandări dietetice specifice pentru gastrită. Cea mai bună opțiune este să vă consultați cu un medic sau nutriționist pentru o dietă individualizată, bazată pe propriile simptome și reacții la alimente.
  12. Ce obiceiuri alimentare ar trebui să evitați când urmați o dietă pentru gastrită?
    Unele obiceiuri alimentare, precum, mese neregulate, mâncatul prea rapid, consumul de alimente declanșatoare, precum, cele picante, dulci sau sărate, consumul de porții neconsistente și consumul de alimente la grătar, trebuie evitate într-o dietă pentru gastrită.
    Este laptele rău pentru gastrită?
    Da, în cazul în care vă confruntați cu orice simptome de gastrită, laptele ar trebui să fie evitat. Laptele ar putea oferi o ușurare temporară, dar, pe termen lung, poate crește producția de acid gastric, agravând astfel simptomele.
  13. Este dieta suficientă pentru a vindeca gastrita?
    Nu, dieta nu este suficientă pentru a trata gastrita cronică. Urmarea unei diete sănătoase poate ameliora simptomele, dar pentru un tratament adecvat, ar trebui consultat un medic pentru a rezolva cauza de bază.
  14. Gastrita dispare de la sine?
    Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână, ar trebui să consultați un medic. De asemenea, devine imperios necesar să consultați imediat un medic dacă simptomele includ vărsături cu sânge sau cu substanță neagră și gudronată.
  15. Ce alimente ajută la prevenirea gastritei?
    Dieta nu provoacă, în general, gastrită cronică, dar unii oameni consideră că următoarele alimente și băuturi pot ajuta la reducerea șansei de a dezvolta gastrită:
    – Alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea.
    – Alimente cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și legumele.
    – Alimente cu aciditate scăzută, inclusiv legume și fasole.
    – Băuturi necarbogazoase
    – Băuturi fără cofeină
    Unele studii spun că probioticele ar putea ajuta în cazul complicațiilor stomacale cauzate de bacteria numită Helicobacter pylori, cunoscută și sub numele de H. pylori. Aceste bacterii cauzează o infecție în sistemul digestiv, care poate duce la gastrită sau ulcer gastric, fiind și cea mai frecventă cauză a gastritei. Din acest motiv, este o idee bună să discutați cu un medic pentru a vedea dacă ați putea beneficia de suplimentele probiotice. Unele tipuri de gastrită pot face mai dificilă absorbția de fier sau de vitamina B12 de către organism, ceea ce duce la deficiențe. Discutați cu medicul despre administrarea de suplimente pentru a preveni deficiențele.

Concluzie

Gastrita este o afecțiune digestivă cauzată de deteriorarea și inflamarea mucoasei gastrice, mucoasa stomacului și a tractului gastrointestinal. Eroziunea mucoasei stomacale duce la apariția acidului care cauzează senzații de arsură și durere în sistemul digestiv – și, uneori, la malabsorbția substanțelor nutritive, care poate fi tratată cu dietă și medicamente. Atunci când o persoană are gastrită, devine conștientă de ce, când și cât mănâncă. Urmarea dietei pentru gastrită poate reduce foarte mult simptomele, cum ar fi durerile de stomac usturătoare, indigestia și greața, și poate preveni agravarea afecțiunii. Când se urmează o dietă pentru gastrită se elimină grăsimile, zahărul, anumite condimente (cum ar fi usturoiul și piperul) și fructele și legumele acide (cum ar fi portocalele și roșiile). Aceste alimente irită în mod obișnuit mucoasa stomacului. Dieta este ușor de urmat deoarece conține o mare varietate de opțiuni alimentare și ameliorează simptomelor.