
Dacă o persoană suferă de o infecție cu Helicobacter pylori în stomac, regimul alimentar este un factor important în tratament. Alegerea strategică a alimentelor și băuturilor poate ajuta la scăderea colonizării bacteriei în stomac și poate reduce sau ajuta la prevenirea simptomelor neplăcute, cum ar fi durerile și disconfortul abdominal. Alimentarea corectă este importantă pentru oricine dorește să se simtă bine, dar este și mai importantă atunci când există o infecție la stomac.
Cum afectează helicobacter pylori digestia?
Helicobacter pylori este o bacterie care se dezvoltă în stratul mucoasei gastrice. Aceasta este responsabilă pentru mai mult de 90% din toate ulcerele și poate provoca cancer la stomac dacă nu este tratată. Aproximativ 85% dintre cei infectați cu H. pylori nu prezintă niciun simptom, ceea ce face diagnosticul dificil. Atunci când se confirmă prezența bacteriei în sistemul digestiv superior, medicul poate prescrie antibiotice pentru a elimina această bacterie, precum și medicamente pentru a proteja stomacul și a reduce producția de acid. De asemenea, se recomandă modificări ale dietei. O dietă pentru H. pylori elimină orice aliment care stimulează secreția de acid gastric (cum ar fi cafeaua, ceaiul negru și băuturile răcoritoare), precum și alimentele care irită mucoasa stomacului (cum ar fi piperul și cărnurile procesate și grase, cum ar fi șunca și cârnații).
Pentru a putea supraviețui, helicobacter pylori reduce cantitatea de acid clorhidric (HCl) produsă de celulele parietale din stomac. Acest lucru interferează cu fiecare etapă a digestiei care urmează. Fără un nivel adecvat de HCl, enzima care începe primul pas al digestiei proteinelor, pepsina, nu se activează. Ca urmare, este probabil să apară maldigestia proteinelor și malabsorbția. Adesea, problemele mentale și cognitive, cum ar fi ceața cerebrală, depresia și anxietatea, care apar după infecția cu H. Pylori, se datorează nivelurilor scăzute de neurotransmițători cerebrali. Aminoacizii, care sunt dobândiți în urma digestiei și absorbției proteinelor, sunt elementele constitutive ale acestor neurotransmițători, fiind esențiali pentru multe funcții cheie din organism, inclusiv producția de enzime, echilibrul hormonal, rezistența imunitară, producția de energie, sănătatea părului și a pielii, și construirea mușchilor.
De asemenea, helicobacter pylori poate, întârzia golirea gastrică, care se referă la rapiditatea cu care stomacul își golește conținutul în duoden, prima parte a intestinului subțire. Atunci când alimentele stau prea mult timp în stomac, pot provoca dureri de stomac și disconfort. Oamenii descriu adesea acest lucru ca pe “o piatră înfiptă” în partea superioară a abdomenului lor. Alimentele se pot fermenta în stomac, iar gazele produse pot împinge mușchiul care separă stomacul de esofag, provocând reflux și arsuri la stomac. Chiar dacă H Pylori este considerată o problemă a tractului gastrointestinal superior, aceasta afectează semnificativ partea inferioară a intestinului. Atunci când alimentele sunt eliberate din stomac în duoden, pancreasul și vezica biliară ar trebui să elibereze enzime digestivepentru a continua procesul de digestie. Aciditatea alimentelor care vin din stomac este cea care semnalează acestor organe să își elibereze conținutul. Deoarece H Pylori interferează cu producția de acid, acesta interferează și cu pancreasul și vezica biliară, iar reducerea enzimelor digestive și a bilei poate duce la disbioză și la infecții intestinale. Și, în cele din urmă, H Pylori poate reduce producția de enzime în intestinul subțire. Un studiu a constatat că persoanele cu helicobacter pryori au un nivel mai scăzut al enzimei lactază (care descompune lactoza), în comparație cu persoanele care nu au această infecție. H Pylori afectează în mod semnificativ fiecare etapă a digestiei, așa că o dietă adecvată pentru H Pylori trebuie să ia în considerare toate acestea.
Cu ce se hrănește Helicobacter pylori?
Deși metabolismul general al H. pylori rămâne insuficient înțeles, există dovezi care sugerează că acesta poate utiliza glucoza pentru metabolism prin intermediul unei activități de glucochinază și a enzimelor din căile pentosei fosfat și glicolizei. Ca produs secundar al catabolismului glucozei, se produce dioxid de carbon (CO2). Acest CO2 este transportat la plămâni prin fluxul sanguin și ulterior este eliminat în respirația umană. Rolul precis al metabolismului glucozei, în special în patogeneza infecției cu H. pylori, nu este în prezent cunoscut. Este esențială o nouă perspectivă asupra rolului metabolismului glucozei pentru a clarifica patofiziologia H. pylori și modul în care reușește să colonizeze tractul gastro-intestinal.
Alimente benefice intr-un regim helicobacter pylori pentru Adulti
Helicobacter pylori contribuie la ulcerele gastrice și duodenale, precum și la gastrita cronică atat la adulti cat si la copii. Aceste afecțiuni gastrointestinale necesită modificări ale dietei și ale stilului de viață. Anumite alimente, în special cele bogate în vitamina C, pot ajuta la prevenirea și tratarea infecției cu H. pylori.
Probiotice
Probioticele sunt prezente în alimente precum iaurtul și chefirul și pot fi administrate și sub formă de suplimente, sub formă de pulbere sau capsule. În funcție de preferințele personale, se pot lua suplimente probiotice, se pot consuma alimente probiotice sau ambele ca parte a unei diete pentru ulcer. Castraveții, natto, varza murată, kimchi și alte alimente probiotice mențin buna funcționare a sistemului digestiv prin creșterea numărului de bacterii intestinale benefice. Unele probiotice pot să protejeze împotriva bacteriilor dăunătoare, cum ar fi H. pylori. Probioticele sunt formate din bacterii bune care trăiesc în intestin și stimulează producția de floră care luptă împotriva acestei bacterii și diminuează efectele secundare care apar în timpul tratamentului bolii, cum ar fi diareea, constipația și digestia deficitară.
S. Boulardii și alte tulpini probiotice par să diminueze încărcătura bacteriană din intestin și să reducă efectele secundare ale antibioticelor. Aceste microorganisme benefice inhibă H. pylori prin suprimarea inflamației gastrice și prin modularea răspunsului inflamator al organismului. În plus, ele produc acid lactic, peroxid de hidrogen și alți compuși antibacterieni care reduc numărul de bacterii dăunătoare. Cercetările indică faptul că suplimentarea cu S. boulardii poate ajuta la distrugerea H. pylori atunci când este utilizată ca parte a unui plan de tratament standard.
Omega-3 și omega-6
Omega-3 și omega-6 ajută la reducerea inflamației stomacului și previn dezvoltarea H. pylori, ajutând la tratarea bolii. În plus, ele pot preveni cancerul gastric și pot restabili sănătatea digestivă după o infecție cronică cu H. pylori. Aceste grăsimi sănătoase susțin, de asemenea, funcția cardiovasculară și ameliorează simptomele artritei. Datorită proprietăților lor antioxidante, ele înlătură daunele provocate de radicalii liberi – un factor major care contribuie la apariția cancerului gastric. Se sugerează că nucile, care sunt pline de vitamina E și grăsimi sănătoase, pot ajuta la eradicarea infecției cu H. pylori și la refacerea mucoasei gastrice la persoanele cu gastrită indusă de H. pylori. Cu toate acestea, nucile nu sunt singura sursă de omega-3. Persoanele alergice la nuci pot opta pentru somon, ton, macrou, semințe de chia, semințe de floarea-soarelui, ulei de măsline extravirgin, ulei de pește, semințe de morcov, și semințe de grapefruit. Aceste alimente sunt pline de acizi grași polinesaturați și de alți nutrienți esențiali.
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt deosebit de benefice pentru cei care sunt purtători ai acestui agent patogen. Studiile indică faptul că un consum ridicat de fructe poate reduce riscul de cancer gastric cu până la 33%. Cercetătorii atribuie aceste beneficii vitaminelor, mineralelor și antioxidanților din fructe și legume. În timpul tratamentului împotriva H. pylori ar trebui consumate fructe non-acide și legume fierte, deoarece acestea sunt ușor de digerat și ajută la îmbunătățirea funcției intestinale. Anumite fructe, precum zmeura, căpșunile, murele și afinele, ajută la combaterea creșterii acestei bacterii și, prin urmare, poate fi luat în considerare un consum moderat. Datorită nivelului lor ridicat de antioxidanți, aceste alimente ajută la neutralizarea daunelor oxidative și la protejarea mucoasei gastrice. Unii nutrienți, cum ar fi vitamina C, pot inhiba creșterea celulelor canceroase gastrice.
Broccoli, conopidă și varză
Aceste 3 legume, în special broccoli, conțin substanțe numite izotiocianați care pot ajuta la prevenirea cancerului și la combaterea H. pylori, în special la reducerea răspândirii acestei bacterii în intestin. Aceste legume sunt ușor de digerat și ajută la reducerea durerilor gastrice care pot apărea în timpul tratamentului. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă 70 g de broccoli pe zi (aproximativ 1/3 de cană).
Carnea albă și peștele
Proteinele care au un conținut mai scăzut de grăsimi, precum cărnurile albe și peștele, ajută la digestie și împiedică alimentele să rămână prea mult timp în stomac. Cel mai bun mod de a pregăti aceste proteine este prin fierberea lor cu sare și o frunză de dafin pentru a le adăuga aromă fără a stimula producția de acid în stomac. Dacă se frige carnea sau peștele la grătar, folosiți ulei de măsline sau 1 lingură de apă. Prăjirea cărnii, fără ulei, în cuptor este, de asemenea, posibilă, dar puiul și peștele prăjit nu sunt recomandabile.
Ceai și miere
Mierea și ceaiul fac mult mai mult decât să amelioreze durerile de gât sau să îmbunătățească somnul, ele pot proteja împotriva infecției cu H. pylori. Subiecții care au consumat fie ceai verde/negru, fie miere cel puțin o dată pe zi, timp de o săptămână, au avut o rată de pozitivitate mai mică pentru Helicobacter pylori, comparativ cu grupul de control. Ceaiurile obținute din planta Camellia sinensis, inclusiv ceaiurile verde, negru și oolong, pot suprima creșterea H. pylori fără a afecta bacteriile intestinale benefice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste afirmații. Pe lângă aceasta, cercetătorii au descoperit o legătură puternică între consumul regulat de miere și ratele mai scăzute ale infecției cu H. pylori.
Ce nu ai voie sa mananci cand ai helicobacter pylori ?
Deși nu există alimente specifice “interzise”, este util să evitați alimentele care nu oferă niciun beneficiu nutrițional și care contribuie la inflamație. În timpul tratamentului, este important să evitați consumul de alimente care pot irita stomacul sau care pot stimula secreția de suc gastric, precum și alimentele care agravează efectele secundare.
- Cafeaua, ciocolata și ceaiul negru, deoarece acestea conțin cofeină, o substanță care stimulează mișcările stomacului și secreția de suc gastric, provocând mai multă iritație.
- Băuturile răcoritoare și băuturile carbogazoase, deoarece acestea dilată stomacul și pot provoca dureri și reflux acid.
- Băuturile alcoolice, deoarece cresc inflamația stomacului.
- Fructele acre, cum ar fi lămâia, portocala și ananasul, deoarece pot provoca dureri de stomac și arsuri la stomac.
- Alimentele cu piper și condimentate, cum ar fi usturoiul, muștarul, ketchup, maioneza, sosul Worcester, sosul de soia, sosul de usturoi și cuburile de carne.
- Carnea grasă, alimentele prăjite și brânzeturile galbene, deoarece sunt bogate în grăsimi, ceea ce îngreunează digestia și crește timpul în care alimentele rămân în stomac.
- Carnea procesată și alimentele conservate, deoarece conțin mulți conservanți și aditivi chimici care pot irita stomacul și intestinul, crescând inflamația.
Prin urmare, se recomandă consumul de mai multă apă și de brânzeturi albe și fructe proaspete care pot ajuta la reducerea inflamației stomacului și la reglarea tranzitului intestinal.
Ce trebuie sa mananci cand ai helicobacter?
- Cereale
Cereale care pot fi consumate: făină integrală de grâu, cereale integrale, terci, orez brun, ovăz.
Cereale care trebuie evitate: făina albă rafinată și produsele sale.
- Fructe
Fructe care pot fi consumate: banană, papaya, pere, mere.
Fructe care trebuie evitate: toate citricele.
- Legume
Legume care pot fi consumate: sparanghel, fasole verde, conopidă, dovleac, morcovi, dovleac de sticlă, dovleac de creastă, dovleac rotund, dovleac cenușiu.
Legume care trebuie evitate: capsicum, rădăcină de Taro și cartofi prăjiți, legume congelate și ceapă crudă și salată.
- Leguminoase
Leguminoasele care pot fi consumate: toate tipurile de linte, galbenă, verde și roz și soia.
Leguminoase care trebuie evitate: grâul negru, năutul, fasolea boabe, fasolea roșie.
- Produse lactate
Produse lactate care pot fi consumate: iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, cașcaval.
Produse lactate care trebuie evitate: lapte integral și smântână, iaurt gras, brânză, lapte condensat, brânză de vaci, zară de vaci, lapte bătut.
- Condimente
Condimente care pot fi consumate: chimen, coriandru, fenicul, mentă, schinduf, carmon,piper negru.
Condimente care trebuie evitate: ardei iute roșu, ardei iute verde.
- Băuturi
Băuturi care pot fi consumate: apă de cocos, suc de trestie de zahăr, ceai verde, ceai de plante, suc de dovleac amar, suc de cătină, suc de dovleac.
Băuturi care trebuie evitate: apă cu lămâie, cafea, lapte bătut, băuturi din lapte integral, alcool, lichior pe bază de smântână, băuturi carbogazoase, sucuri de fructe împachetate, lapte aromat, lapte de soia.
- Alimente din carne
Alimentele din carne care pot fi consumate: doar partea de albuș de ou.
Alimentele din carne care trebuie evitate: gălbenușul de ou, carne crudă, nefiartă și prelucrată, pește în special pește spadă, ton, burgeri, carne de porc, carne de organe, ficat, rinichi, piept, carne roșie, pește prăjit în ulei, creveți, homar, crab, carne slabă de vită, carne de miel, șuncă, curcan, iepure, carne de berbec, salam, rață, gâscă.
- Semințe și fructe uscate
Fructe uscate care pot fi consumate: migdale – 5 până la 8 bucăți.
Fructe uscate care trebuie evitate: stafidele, arahidele, nucile caju, fisticul.
- Uleiuri
Uleiuri care pot fi consumate: ghee de vacă, ulei de măsline, ulei de muștar.
Uleiuri care trebuie evitate: grăsimi nesaturate, smântână, ulei de palmier, ulei de cocos, unt.
- Alte alimente
Alte alimente care pot fi consumate: numai preparate în casă.
Alte alimente care trebuie evitate: toate alimentele prăjite, alimentele nesănătoase, alimentele procesate, supele ambalate, batonul de nucă de cocos, sosurile, jeleurile de fructe, gemurile, zaharurile rafinate, marmelada, îndulcitorii, murăturile, înghețata.
Planul de dietă de 3 zile
Ziua 1
- Mic dejun – 1 iaurt simplu + 1 felie de pâine cu brânză albă și un ou.
- Gustarea de dimineață – 2 felii de papaya + 1 linguriță de semințe de chia.
- Prânz/Cină – 4 linguri de orez + 2 linguri de fasole + pui + salată de varză.
- Gustarea de după-amiază – 1 pahar de lapte degresat + cereale.
Ziua 2
- Mic dejun – Smoothie de căpșuni făcut cu lapte degresat și ovăz.
- Gustarea de dimineață – 1 banană + 7 nuci caju.
- Prânz/Cină – Piure de cartofi + 1/2 bucată de somon + salată cu broccoli la aburi.
- Gustarea de după-amiază – 1 iaurt simplu + pâine cu gem de fructe roșii.
Ziua 3
- Mic dejun – 1 pahar de lapte + 1 ou omletă cu brânză albă.
- Gustarea de dimineață – 1 pahar de suc verde + 3 biscuiți.
- Prânz/Cină – Supă de legume făcută din conopidă, cartofi, morcovi, dovlecei și pui.
- Gustarea de după-amiază – Sandviș de pui cu cremă de ricotta.
Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în cadrul unei diete helicobacter pylori?
Mâncați alimente gătite care sunt moi și umede
Dacă se urmează dieta helicobacter pylori, se recomandă consumul de alimente moi și umede cum ar fi: legume pregătite la abur sau fierte la foc mic, supe și tocănițe, carne de pui fiartă, bulion de oase. Contrar, dacă se consumă carne sau legume făcute la grătar, care sunt uscate, fibroase și greu masticabile, stomacul va lucra mai mult, ceea ce va duce la mai multă durere și indigestie. Alte sugestii de mese includ:
- Morcovi la aburi cu pui mărunțit fiert lent sau sub presiune (păstrați lichidul și stropiți-l peste pui).
- Supă de dovleac cu ouă fierte
- Supă de pui cu tăiței din dovlecei, morcovi, țelină, broccoli și varză
- Pește la cuptor. Adăugați puțin ulei, ierburi, lămâie și apă și coaceți-l timp de 10-15 minute acoperit cu hârtie pergament.
- Carne tocată slabă de vită, pui sau curcan gătită cu adaos de apă sau bulion, legume și servită peste un piure de cartofi dulci sau albi la cuptor sau piure.
Mâncați alimente care sunt antiinflamatorii și conțin mulți antioxidanți
Persoanele care urmează o dietă helicobacter pylori trebuie să se asigure că consumă alimente care ajută la reducerea inflamației și oferă tractului digestiv antioxidanții necesari pentru vindecare. Cele mai bune alimente bogate în antioxidanți și antiinflamatoare pentru H Pylori sunt afinele, merișoarele, strugurii roșii, rodiile, turmericul și omega-3.
- Sucuri. Fructele care funcționează ca antioxidanți pot fi consumate sub formă de suc, însă trebuie să se aleagă un produs care este 100% suc de afine, merișoare, struguri roșii sau rodie. Acestea tind să vină în recipiente mici de sticlă, și trebuie consumate doar în cantitate de ¼ – ½ cană pe zi.
- Turmeric. Turmericul este, de asemenea, un aliment antiinflamator, care poate fi consumat fie cu lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsime sau cu o alternativă fără lapte. De asemenea, se poate fierbe turmeric decojit și tăiat bucăți cu ghimbir. Acesta poate fi combinat și cu un strop de piper negru pentru a absorbi ingredientul activ din turmeric mai bine.
- Omega-3. Produsele care conțin omega-3 sunt peștii, în special, somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și anșoa. Alte produse care pot fi incluse în dieta helicobacter pylori pentru conținutul de omega-3 sunt chia, cânepa, semințele de in și nucile. Unele dintre aceste alimente vin sub formă de pulberi și suplimente și trebuie alese produse de calitate.
Consumați alimente care stimulează digestia
Unele persoane se simt mai rău în timpul tratamentului sau chiar după eradicarea bacteriei. Acest lucru se datorează faptului că nu s-a acordat nicio atenție sau foarte puțină atenție susținerii digestiei și motilității. Cea mai bună dietă pentru Helicobacter Pylori include alimente care susțin eliberarea de enzime, precum și producția de bilă din ficat și eliberarea acesteia din vezica biliară. Aceste alimente includ: lucernă, anghinare, inimi de anghinare, rucola (rachetă), sparanghel, sfeclă și frunze de sfeclă, pepene amar, broccoli și broccoli rabe, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, coriandru, varză verde, castraveți, ridiche daikon, frunze de păpădie, vinete, endive (escarola), ghimbir, grapefruit, anghinare jerusalem, jicama, kale, lămâie și coajă de lămâie, frunze de muștar, urzici, coajă de portocală, pătrunjel, ridiche, salată cu frunze roșii, rădăcină de rubarbă, salată romană, spanac, sfeclă elvețiană, ciolan (ciulin de lapte), turmeric, napi și frunze de napi, apă cu adaos de suc de lămâie sau oțet de mere, creson și salată sălbatică.
Iată alte câteva sfaturi:
- Adăugați-le sub formă de alimente în mese. Gătitul le poate face, de fapt, mai eficiente, nu este neapărat să fie consumate crude.
- Săriți peste citrice dacă aveți reflux acid sau arsuri la stomac. Le puteți încerca după ce v-ați vindecat mucoasa stomacului. Acestea vin și sub formă de extract, dar aveți grijă la calitate și la ingredientele inactive.
- Prea multe ierburi vă pot face să vă simțiți mai rău, mai ales dacă ați dezvoltat sensibilități alimentare.
Condimentați mâncarea
S-a demonstrat că anumite uleiuri cu un conținut ridicat de omega-3, omega-6 sau grăsimi mononesaturate împiedică dezvoltarea H. pylori. Unele uleiuri care trebuie să treacă în capul listei sunt uleiul de măsline, uleiul din semințe de coacăze negre, uleiul de pește, uleiul din semințe de morcov și uleiul din semințe de grapefruit. Când gătiți cu aceste uleiuri, mențineți temperatura scăzută la toate, cu excepția uleiului din semințe de grapefruit.
În cadrul unor experimente pentru a vedea ce plante culinare pot ucide H. pylori, s-au găsit turmericul, chimenul, ghimbirul și ardeiul iute, în timp ce cele mai eficiente pentru a împiedica H. pylori să adere la mucoasa stomacului au fost turmericul și pătrunjelul proaspăt. Deși aceste plante pot fi eficiente în doze mari, în scopul unui plan de alimentație anti-H. pylori, ele trebuie utilizate ca niște boostere. Deși acestea nu pot fi consumate într-o cantitate destul de mare pentru a pune capăt infecției, acestea merită integrate în dieta helicobacter pylori. De asemenea, unele alimentele picante pot provoca o iritație a stomacului pentru unele persoane, așa că trebuie folosite în funcție de toleranța proprie.
Nu luați oțet de cidru de mere, pastile de HCl sau extracte de bitter digestiv
Nu este recomandat să se consume oțet de mere crud, pastile de HCl sau extracte de bitter digestiv sub formă de suplimente dacă există o infecție activă cu H Pylori. S-ar putea ca unele persoane să încerce să stimuleze producția de acid în stomac în speranța eradicării bacteriei și îmbunătățirii digestiei, dar acest lucru se poate întoarce împotrivă dacă infecția este încă prezentă. Mai mult acid va face ca bacteria să se îngroape mai adânc în mucoasa stomacului, ceea ce o va face mai greu de eradicat. Mulți oameni au inflamații, gastrită și ulcere ca urmare a infecției. Adăugarea de acid sau de suplimente care favorizează aciditatea prea devreme poate dăuna tratamentului și fazei de recuperare. Trebuie să fie eliminată mai întâi bacteria H Pylori, iar apoi să se introducă încet suplimentele de bitter digestiv, oțetul de mere sau pastilele de HCL.
Nu vă bazați doar pe dietă pentru a trata helicobacter pylori
Deși urmând aceste sfaturi dietetice o persoană se poate simți mai bine atunci când suferă de H. Pylori, dieta singură nu va eradica H Pylori. Aveți nevoie de un plan de tratament adecvat. Medicii gastrointestinali convenționali folosesc tripla terapie care include un inhibitor al pompei de protoni și două antibiotice. Acest lucru are succes pentru unele persoane, dar nu pentru toată lumea, deoarece bacteria a devenit mai rezistentă la antibiotice. Pentru aceste cazuri este necesară o abordare cuprinzătoare care reduce inflamația, personalizează dieta, îmbunătățește digestia și susține sistemul imunitar.
Nu mâncați alimente sărate și grase
O dietă bogată în sare declanșează o activitate genetică care face bacteria H. pylori mai activă în stomac, declanșând inflamația și răspândirea leziunilor gastrice. Dacă între timp, dieta devine bogată și în grăsimi, mai ales din surse nesănătoase, există șanse și mai mari să se modifice mediul stomacal, făcându-l ideal pentru dezvoltarea microbiană, în special Helicobacter. Cu aceste informații, evitați următoarele alimente:
- Alimente prăjite
- Mâncăruri congelate
- Produse lactate cu grăsimi integrale
- Carne procesată
- Nuci sărate
- Produse conservate
Evitați consumul de alcool și cafea
Consumul frecvent de alcool în cantități abundente irită o mucoasă gastrică sănătoasă, cu atât mai mult una cu ulcerații. Acesta duce la inflamarea țesuturilor și agravează iritația. Pe de altă parte, cafeaua favorizează producția de acid gastric. Prin urmare, cafeaua și alte băuturi cu cofeină pot exacerba potențial afecțiunea dacă există deja un ulcer peptic, gastrită sau reflux gastroesofagian (GERD). Cu toate acestea, există condiții în care cafeaua poate avea un efect redus sau chiar inexistent asupra ulcerului peptic. Acestea fiind spuse, cel mai bine este să cereți sfatul medicului atunci când vine vorba de reglarea consumului de cafea. În timp ce aceste băuturi populare ar trebui să fie limitate, se pot găsi alternative mai bune care nu agravează ulcerele, dar promovează și vindecarea și recuperarea. Aceste băuturi includ ceaiul verde și sucul de varză. Ceaiul verde, de exemplu, are proprietăți și antioxidanți care ameliorează simptomele gastritei și ale ulcerului peptic, având potențialul de a ajuta la eradicarea bacteriei Helicobacter.
Întrebări frecvente
- Ce se întâmplă cu digestia dacă aveți ulcer gastric?
Unele simptome comune ale ulcerului gastric pe care le puteți experimenta includ dureri de stomac, mai exact între buric și coasta inferioară. De asemenea, este posibil să vă simțiți balonat și să aveți greață, fiind probabile vărsături frecvente, reflux de acid, decolorarea fecalelor și eructații constante. Odată cu aceste simptome, H. pylori provoacă apetit scăzut și pierderea în greutate prin extensie. Lăsate netratate, infecțiile cu H. pylori pot duce la hemoragii interne, care pot fi depistate prin intermediul unui test de scaun. În cazul ulcerelor peptice ușoare, sângele poate fi invizibil cu ochiul liber, dar poate fi detectat prin screening microscopic și chimic în cadrul unui test de sânge ocult în fecale. Între timp, în cazurile severe, ulcerele peptice care nu au fost tratate din punct de vedere medical pot provoca perforații, unde se formează o gaură în stomac sau în mucoasa intestinală și agravează infecția. În plus, crește riscul de a suferi de alte boli digestive cronice, precum cancerul gastric și de colon. În afară de simptomele infecției cu H. pylori, trebuie să fiți atenți și la riscul de a dezvolta ulcer peptic. De exemplu, administrarea de medicamente fără prescripție medicală care pot provoca inflamații ale mucoasei stomacale vă va face mai predispus la infecția cu Helicobacter. Printre acestea se numără analgezicele, anticoagulantele și risedronatul. - Ce alimente vindecă mucoasa stomacului?
Unele dintre alimentele recomandate care favorizează vindecarea intestinului includ probioticele, cum ar fi legumele fermentate, iaurtul și kombucha, somonul, verdețurile cu frunze, bananele, bulionul de oase, ananasul, kiwi, laptele de cocos, broccoli și ceaiul verde. Pentru cele mai bune rezultate, este mai bine să colaborați cu medicul dvs. sau cu nutriționistul pentru a dezvolta un plan de dietă personalizat care să vă ajute cu infecția H. pylori. - Ce ucide rapid Helicobacterul?
Antibioticele precum metronidazolul, tinidazolul, tetraciclina și amoxicilina elimină Helicobacter din mucoasa stomacului. Cu toate acestea, doza și durata tratamentului depind de diagnosticul medicului cu privire la gravitatea infecției. Pe lângă aceasta, pot fi prescrise și alte medicamente pentru a ajuta la reglarea sucului gastric. În plus, anumite rutine trebuie ajustate pentru a se asigura că bacteria este eliminată complet. - Ce vitamine sunt bune pentru H. pylori?
Vitamina C, sau acidul ascorbic, este principala vitamină care poate ajuta la tratarea ulcerului gastric. Infecția cu H. pylori se corelează cu deficiența de vitamina C. În plus, aceasta ajută și la întărirea sistemului imunitar prin promovarea migrării globulelor albe către locul infecției. Dar, în afară de vitamina C, cei cu ulcer peptic ar trebui, de asemenea, să își crească aportul de surse naturale de vitamina B12. Deficitul de vitamina B12 poate fi rezultatul infecției, dar ar putea, de asemenea, să conducă la dezvoltarea ulcerului gastric.
Concluzie
Tratarea infecției cu H. pylori poate implica administrarea de antibiotice prescrise. Însă, pentru a funcționa mai bine, acesta poate fi acompaniat de o dietă adecvată pentru H. Pylori. Odată ce diagnosticul a fost confirmat, consultați-vă mai departe medicul cu privire la alimentele specifice pe care ar trebui să le consumați și să le evitați. Verificarea cu un medic vă permite să vă restrângeți cele mai bune opțiuni și să luați în considerare factori precum alergiile alimentare rare atunci când construiți o dietă helicobacter pylori. După tratament, este important să curățați întotdeauna bine fructele și legumele înainte de a le mânca, deoarece H. pylori poate fi prezent în legumele crude și poate infecta din nou stomacul.