Meniu

Oftalmologie veterinara

Actualizat pe:

Cand vine vorba de oftalmologie veterinara, observarea afectiunilor se poate dovedi o adevarata provocare pentru multi dintre proprietarii de animale. Desigur, sunt cateva semne intalnite destul de des dupa care acestia se pot ghida pentru a-si da seama daca micutul lor companion are nevoie de un control.

Printre semnele mentionate se numara aspectul rosiatic al ochilor si aparitia lacrimilor sau a altor substante. O alta metoda prin care stapanii isi pot da seama ca animalul lor nu se simte bine este daca acesta se scarpina des la ochi sau tine ochii inchisi mai des decat este normal. Unele rase de animale tind sa aiba mai multe probleme de vedere ca altele.

Cum arata un cabinet care ofera servicii de oftalmologie veterinara?

Seriviciile din catalogul unei clinici care se ocupa si de oftalmologie veterinara sunt diverse:

– ecografie oculara;
– test cu fluoresceina;
– tonometrie;
– examen oftalmoscopic;
– interventii chirurgicale etc.

Testul de diagnostic care se ocupa cu masurarea presiunii intraoculare se numeste tonometrie, iar testul cu fluoresceina este cel care se realizeaza cu ajutorul unei substante colorate, in timpul examinarii cu lampa cu fanta. Precizarea diagnosticului in cazul bolilor oculare se face prin intermediul unui examen oftalmoscopic.

Treaba unui medic veterinar este de diagnosticare a afectiunilor oftalmologice prin diverse metode, tratarea afectiunilor mentionate, dintre care cele mai des intalnite sunt cataracta, conjunctivita, glaucomul si ulcerele corneane, efectuarea interventiilor chirurgicale la nivelul ochilor si a verificarilor de rutina.

Cu privire la operatiile cel mai des realizate de medicii veterinari din domeniu, exista terapia cu laser impotriva glaucomului, interventiile chirurgicale prin care este reconstruita corneea sau pleoapa animalului si cea pentru indepartarea cataractei. Biomicroscopia este folosita in cazul unor afectiuni interoculare precum glaucomul.

Oftalmologie veterinara: cum afecteaza cataracta chiar si animalele

Chiar si in oftamologia veterinara, atunci cand nu este tratata, cataracta poate avea efecte negative asupra vederii animalului. In functie de stadiul in care se afla boala, tratamentul o sa difere, astfel se poate vorbi si de medicamente si de o interventie chirurgicala. In lipsa unui tratament adecvat, boala va evolua pana animalul isi va pierde vederea.

Boala apare atat la cainii in varsta, cat si la cei tineri, iar rasa nu conteaza prea mult. De aceea, cataracta este o boala des intalnita, a carei evolutie trebuie urmarita. Pentru animalele care au nevoie de o interventia chirurgicala, se va realiza extragerea cristalinului.

In situatia in care cataracta este diagnosticata din timp, ea va putea sa fie tinuta sub control, iar starea animalului nu se va inrautati. Vederea nu va fi pierduta in totalitate, iar complicatiile care ar fi aparut in mod normal vor fi evitate, toate acestea multumita unei vizite de rutina la o clinica veterinara.

In concluzie, daca proprietarii unor animale observa semnele unor probleme de natura oftalmologica, trebuie sa-si duca neaparat companionii la un control veterinar, pentru a se asigura ca starea lor nu degenereaza. In acest fel, le vor proteja sanatatea si vor evita posibilitatea unor interventii chirurgicale si a altor complicatii.