RMN

Actualizat pe:

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o interventie medicala computerizata, care nu provoaca niciun nivel de durere pacientului si care, spre deosebire de CT (computerul de tomografie), care utilizeaza razele X, aceasta foloseste megnetismul si undele radio. In functie de ele, se poate realiza procedura de scanare a corpului pacientului cu scopul obtinerii unor imagini clare. Pe baza imaginilor (tridimensionale si bidimensionale), medicii au capacitatea de a oferi un diagnostic precis cu privire la problemele de sanatate cu care pacientul se confrunta.

Care este principiul de functionare a RMN-ului?

Aparatul de RMN are capacitatea de a realiza un camp magnetic si, alaturi de radiofrecventa, poate duce la modificarea atomilor de hidrogen din corp. Din fericire, procedura nu are niciun efect negativ asupra pacientului, ci, din contra, contribuie la crearea unei imagini cat mai clase a zonei corporale investigate, astfel incat medicul sa o „citeasca” adecvat si sa poate oferi un diagnostic relevant. Se pot crea imagini atat bidimensionale (2D), cat si tridimensionale (3D).

Uneori, este necesar sa se injecteze asa-numita substanta de contrast, care este utilizata frecvent de pacienti in cadrul procedurii de RMN. Cu ajutorul sau, imaginile obtinute isi pot mari nivelul de claritate, fiind mult mai usor pentru medic sa obtina un rezultat clar. Este important de mentionat faptul ca femeile care se afla in perioada de alaptare trebuie sa inceteze procesul de hranire a copilului cu lapte propriu pana cand substanta de contrast este complet eliminata din corp. Acest lucru se intampla de la 24 pana la 48 de ore.

Durata procedurii poate fi intre 15 si 60 de minute, in functie de zona/zonele corpului examinate si de numarul de imagini de care este nevoie. Este foarte important ca pacientul sa nu se miste pe toata durata investigatiei, astfel incat sa se obtina imagini cat mai clare cu putinta. Pentru a pastra legatura cu medicul, acesta primeste casti cu microfon, astfel incat sa comunice cu personalul medical. De asemenea, castile pot fi de folos pentru estomparea sunetului aparatului de RMN.

Ce fel de afectiuni se pot depista in cadrul procedurii de RMN?

RMN-ul se dovedeste a fi o procedura capabila sa identifice o multime de afectiuni cu care pacientul se poate confrunta si care ii pot pune sanatatea in pericol. Printre zonele corporale unde aparatul de RMN poate depista afectiuni se numara si:

• coloana vertebrala – se pot identifica diverse anomalii la nivelul coloanei vertebrale si a aliniamentului sau, boli la nivelul discurilor, vertebrelor, oaselor, ligamentelor; depistarea cauzelor durerilor de spate, (de exemplu, hernie de disc), fracturilor, inflamatiilor, infectiilor, tumorilor;
• abdomen – depistarea tumorilor sau a bolilor din zona organelor abdominale sau verificarea: rinichilor, ficatului, splinei, pancreasului, inflamatiilor etc.;
• vase de sange si inima – se pot observa fluxul sangvin, tesuturile adiacente si se pot depista boli sau afectiuni ale inimii;
• cerebral – analiza amanuntita a creierului prin care se identifica probabilitatea aparitiei: AVC-ului, traumatismelor sau bolilor degenerative etc.;
• zona pelvina – identificarea problemelor, inflamatiilor sau bolilor care se pot crea la nivelul zonei pelvine.

Prin urmare, RMN-ul este considerat a fi o adevarata inovatie pentru sistemul medical si pentru tratarea diverselor afectiuni cu care pacientii se confrunta, datorita obtinerii unor diagnostice clare, exacte.

Articole RMN