Meniu

Angio RMN

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Angio RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a evalua vasele de sânge și a ajuta la identificarea anomaliilor. Acest examen nu utilizează radiații și poate necesita o injecție cu substanță de contrast. Materialul de contrast utilizat pentru Angio RMN este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică decât materialul de contrast utilizat pentru tomografia computerizată (CT).

Ce este un Angio RMN?

Angiografia prin rezonanță magnetică este un tip de RMN care examinează în mod specific vasele de sânge ale corpului. Spre deosebire de o angiogramă tradițională, care necesită introducerea unui cateter în corp, angiografia prin rezonanță magnetică este un test mult mai puțin invaziv și mai puțin dureros.

În timpul angiografiei prin rezonanță magnetică, stați întins în interiorul scanerului. Acesta este un tub mare, asemănător unui tunel. În unele cazuri, un colorant special, cunoscut sub numele de substanță de contrast, poate fi adăugat în sângele dumneavoastră pentru a face ca vasele de sânge să fie mai ușor de văzut. Atunci când este necesar, contrastul este administrat cu un ac intravenos (IV).

De ce aș putea avea nevoie de un Angio RMN?

Dacă furnizorul dumneavoastră de asistență medicală crede că este posibil să aveți o îngustare sau o blocare a vaselor de sânge undeva în corp, acesta vă poate recomanda angiografia prin rezonanță magnetică. Alte afecțiuni pe care furnizorul dumneavoastră de asistență medicală le poate căuta în timpul acestui test includ:

  • Un anevrism sau o slăbiciune în peretele unei artere;
  • O îngustare a aortei, sau coarctație aortică;
  • Sângerare în și de-a lungul peretelui aortei, sau disecție aortică;
  • Pentru a găsi cauza unui accident vascular cerebral;
  • Semne de boală cardiacă;
  • Îngustarea sau blocarea vaselor de la nivelul brațelor sau picioarelor;
  • Stenoza arterei renale, o îngustare a vaselor de sânge din rinichi care poate duce la hipertensiune arterială și chiar la insuficiență renală.

Care sunt câteva utilizări comune ale procedurii?

Medicii folosesc Angio RMN-ul pentru a examina vasele de sânge din zone cheie, inclusiv:

  • creier
  • gât
  • inimă
  • piept
  • abdomen (cum ar fi rinichii și ficatul)
  • pelvis
  • picioare 
  • brațele și mâinile

Medicii folosesc Angio RMN-ul ca să:

  • identifice anomalii, cum ar fi anevrismele, în aortă, atât în piept cât și în abdomen, sau în alte artere.
  • depisteze boala aterosclerotică (placa) în artera carotidă de la nivelul gâtului, care poate limita fluxul sanguin către creier și poate provoca un accident vascular cerebral.
  • identifice o malformație arteriovenoasă în interiorul creierului sau în altă parte.
  • detecteze boala cu plăci care a îngustat arterele de la picioare și să ajute la pregătirea pentru plasarea unui angioplastie/stent sau a unei intervenții chirurgicale.
  • detecteze boli în arterele către rinichi sau să vizualizeze fluxul sanguin pentru a ajuta la pregătirea pentru un transplant de rinichi sau plasarea unui stent.
  • ghideze radiologii intervenționali și chirurgii care fac reparații la vasele de sânge bolnave, cum ar fi implantarea de stenturi sau evaluarea unui stent după implantare.
  • detecteze leziuni la una sau mai multe artere din gât, piept, abdomen, pelvis sau membre în urma unui traumatism.
  • evalueze arterele care alimentează o tumoare înainte de o intervenție chirurgicală sau de alte proceduri, cum ar fi chimioembolizarea sau radioterapia internă selectivă.
  • identifice disecția sau divizarea aortei în torace sau abdomen sau a ramurilor sale principale.
  • arate amploarea și gravitatea bolii coronariene și efectele acesteia și să planifice o intervenție, cum ar fi un bypass coronarian și stenting.
  • examineze arterele pulmonare din plămâni pentru a detecta embolia pulmonară (cheaguri de sânge, cum ar fi cele care călătoresc din venele picioarelor) sau MAV pulmonare.
  • examineze anomaliile congenitale ale vaselor de sânge, în special ale arterelor la copii (de exemplu, malformații ale inimii sau ale altor vase de sânge datorate unei boli cardiace congenitale).
  • evalueze stenozele și obstrucțiile vaselor.
  • depisteze persoanele pentru boli arteriale, în special pacienții cu antecedente familiale.

Angio RMN-ul este, de asemenea, utilizat ca substitut al angiografiei CT atunci când nu se poate utiliza substanță de contrast iodată.

Cât costă un Angio RMN?

Costurile se situează în jurul a 1250 RON și 1600 RON, în funcție de cazul în care veți avea sau nu nevoie de un agent de contrast. Acest lucru depinde, de asemenea, de zona și de clinica la care alegeți să mergeți.

Cum mă pregătesc pentru un Angio RMN?

Furnizorul dumneavoastră vă va pune întrebări pentru a se asigura că nu aveți niciun metal în organism care ar putea reprezenta un pericol în timpul unui Angio RMN. Acesta ar putea fi un dispozitiv medical sau un obiect străin în urma unui accident.

Unele dispozitive sunt sigure pentru a fi utilizate în cadrul unui Angio RMN. Altele nu sunt. Furnizorul dvs. poate verifica dacă este sigur pentru dvs. să faceți un Angio RMN. Arătați-i cardul dumneavoastră de dispozitiv medical, dacă aveți unul.

Dacă vă simțiți inconfortabil în spații înguste, cereți furnizorului dumneavoastră un sedativ pe care îl puteți lua înainte de scanarea RMN.

Spuneți-i furnizorului dumneavoastră dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați (alăptați la piept). De asemenea, spuneți-i despre orice probleme de sănătate, alergii sau intervenții chirurgicale pe care le-ați avut. Dacă aveți o boală de rinichi sau de ficat, este posibil ca furnizorul dumneavoastră să nu poată folosi substanță de contrast pentru scanarea dumneavoastră.

Urmați instrucțiunile furnizorului pentru a mânca, a bea și a lua medicamente înainte de Angio RMN.

Ce se întâmplă în timpul unui Angio RMN?

În timpul unui Angio RMN, furnizorul dumneavoastră:

Vă va pune să vă întindeți pe o masă care alunecă în interiorul și în afara aparatului RMN.

Vă va pune căști sau dopuri pentru urechi pentru a atenua zgomotele puternice ale aparatului.

Vă va reaminti să stați nemișcat în timpul scanării. Mișcarea poate cauza imagini distorsionate.

Vă va da o minge mică pe care să o țineți și să o strângeți dacă aveți nevoie să contactați operatorul RMN. Aceștia pot vorbi cu dumneavoastră și vă pot vedea dintr-o cameră alăturată.

Va apăsa un buton pentru a glisa masa pe care vă aflați în mijlocul unui dispozitiv mare, rotund, cu o gaură în mijloc.

Va porni aparatul RMN și începeți scanarea.

Eventual vă injectează un agent de contrast (colorant) în perfuzie. Acest lucru vă poate da un gust metalic în gură pentru o perioadă scurtă de timp.

Va lua mai multe imagini.

Va apăsa un buton pentru a muta masa pe care vă aflați în afara aparatului.

Vă va scoate perfuzia.

Ce se întâmplă după un Angio RMN?

Dacă nu aveți nevoie de sedare, nu este necesară nicio perioadă de recuperare. Vă puteți relua activitățile obișnuite și dieta normală imediat după examinare. În foarte rare ocazii, câțiva pacienți prezintă efecte secundare din cauza substanței de contrast. Acestea pot include greață, dureri de cap și dureri la locul de injectare. Este foarte rar ca pacienții să experimenteze urticarie, mâncărimi la ochi sau alte reacții alergice la substanța de contrast. Dacă aveți simptome alergice, spuneți-i tehnicianului. Un radiolog sau un alt medic va fi disponibil pentru asistență imediată.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va examina imaginile de la angiografia prin rezonanță magnetică. Dacă nu se găsesc blocaje sau nereguli, aveți ceea ce se numește un rezultat normal al testului. Un rezultat anormal înseamnă că furnizorul de asistență medicală a observat o anomalie în unul sau mai multe vase de sânge din corpul dumneavoastră. Acest lucru poate sugera că aveți o întărire a arterelor, cunoscută sub numele de ateroscleroză, sau o altă problemă circulatorie. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă va sugera probabil teste sau tratamente suplimentare în funcție de problema specifică descoperită.

Care sunt riscurile unui Angio RMN?

Testul Angio RMN este neinvaziv și nedureros. Este posibil să simțiți o ciupitură atunci când vi se va pune perfuzia.

Unele persoane pot avea efecte secundare din cauza substanței de contrast, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau reacții alergice. Acest lucru este rar.

Persoanele care au insuficiență renală sunt expuse riscului unei afecțiuni rare numite fibroză sistemică nefrogenă. Agentul de contrast poate provoca această afecțiune, iar aceasta poate pune viața în pericol.

Care sunt limitările angiografiei prin rezonanță magnetică?

Spre deosebire de angiografia CT, Angio RMN-ul nu este capabil să vadă și să capteze imagini ale depozitelor de calciu din interiorul vaselor de sânge.

Este posibil ca imaginile Angio RMN ale unor artere să nu fie la fel de clare ca imaginile angiografiei cu cateter. Evaluarea Angio RMN a vaselor mici, în special, poate fi dificilă. Uneori, poate fi dificil să se creeze imagini separate ale arterelor și venelor.

Pacienții care nu pot sta nemișcați sau pe spate pot avea imagini de calitate slabă. Unele teste implică monitorizarea bătăilor inimii sau necesită ca pacienții să își țină respirația timp de 15 până la 25 de secunde la un moment dat pentru a obține imagini de înaltă calitate. Orice tip de mișcare, cum ar fi mișcarea pacientului, mișcarea respirației, mișcarea cardiacă sau alte mișcări involuntare, poate scădea calitatea imaginii și poate limita diagnosticul.

Imaginile de înaltă calitate depind de capacitatea dumneavoastră de a rămâne perfect nemișcat și de a urma instrucțiunile de menținere a respirației în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă sunteți anxios, confuz sau aveți dureri puternice, este posibil să vă fie dificil să stați nemișcat în timpul imagisticii.

Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu încapă în anumite tipuri de aparate RMN. Există limite de greutate pe scanere.

Implanturile și alte obiecte metalice pot îngreuna obținerea unor imagini clare. Mișcarea pacientului poate avea același efect.

Angio RMN vs. Angiografia CT

Ambele sunt metode imagistice neinvazive pe care furnizorii le pot folosi pentru a vedea vasele de sânge. Cu toate acestea, o angiogramă CT (tomografie computerizată) este mai rapidă decât o MRA. De asemenea, ele folosesc tipuri diferite de materiale de contrast. O angiogramă CT vă expune la radiații în timpul scanării. O MRA nu folosește radiații.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Care este diferența dintre un RMN și un Angio RMN?

Un Angio RMN este un tip de RMN. Acestea utilizează același aparat de imagistică prin rezonanță magnetică. Un Angio RMN utilizează un RMN pentru a crea imagini ale vaselor de sânge. De asemenea, un furnizor poate utiliza un contrast IV pentru a îmbunătăți imagistica sistemului dvs. arterial. Un RMN poate realiza imagini ale vaselor de sânge, ale organelor sau chiar ale întregului corp.

Cine efectuează o MRA?

Un tehnician RMN efectuează un Angio RMN. Acesta se va asigura că sunteți în poziția corectă pentru imaginea necesară. De asemenea, vă va explica procedura, va opera aparatul RMN, vă va administra substanța de contrast prin perfuzie și va comunica cu dumneavoastră în timpul scanării Angio RMN.

Se poate face Angio RMN-ul fără substanță de contrast?

Da, se poate. Acesta se numește Angio RMN fără contrast sau fără substanță de contrast.

Cât durează o scanare Angio RMN?

Un Angio RMN poate dura între 20 și 60 de minute. Cu toate acestea, este nevoie de câteva minute pentru a pune o perfuzie și pentru a vă așeza în poziția bună  în aparat.

Scanările Angio RMN sunt sigure?

Da, un Angio RMN este sigur. Nu utilizează radiații. Un Angio RMN nu introduce nimic în corpul dumneavoastră, în afară de o substanță de contrast. Persoanele care riscă să aibă probleme din cauza acesteia, pot face scanarea fără.

Când ar trebui să aflu rezultatele unui test Angio RMN?

Cel mai probabil va dura câteva zile pentru ca un radiolog să analizeze scanarea Angio RMN și să trimită rezultatele către furnizorul dumneavoastră.

Concluzie

Un Angio RMN oferă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale informații valoroase despre corpul dumneavoastră. Este un test care îi permite medicului dumneavoastră să vadă interiorul vaselor de sânge – arterele și venele. Acest lucru îl ajută să pună un diagnostic, astfel încât să puteți primi îngrijirea de care aveți nevoie. Un aparat pentru Angio RMN poate părea mare și intimidant, dar este inofensiv.