RMN angio

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Angio RMN, care mai este intalnita si sub denumirea de angiografie RMN, intra in categoria procedurilor neinvazive prin care se poate efectua evaluarea arborelui vascular arterial, dar si venos din cadrul organismului uman. Partea buna este ca aceasta procedura este neiradianta, pentru ca nu foloseste metoda de expunere ala razele X, spre deosebire de IRM, de exemplu. Angio RMN utilizeaza rezonanta magnetica nucleara, care este capabila sa evalueze corect vasele de sange, contribuind semnificativ la identificarea anomaliilor din corp.
De regula, exista doua tipuri de Angio RMN prin care se pot obtine rezultate clare:
• Angio RMN cu substanta de contrast, care ajuta la vizualizarea constructiei anatomice a venelor si arterelor, dar si a peretelui vascular;
• Angio RMN TOF, care ajuta la identificarea fluxului vascular al venelor si arterelor prin miscarea coloanei de sange intraluminale. In cadrul acestui tip de RMN substanta de contrast nu este necesara, ceea ce poate fi de un real folos pentru persoanele carora le este contraindicata.

Cand este recomandat sa se efectueze angiografiei RMN si ce patologii identifica?

Cu alte cuvinte, examinarea de tip Angio RMN este aplicata cu scopul examinarii vaselor de sange din diverse zone importante ale corpului, cum ar fi inima, creierul, pelvisul, abdomenul, gatul, membrele inferioare si superioare. Medicul specialist poate sa recomande folosirea acestei forme de examinari in momentul in care nu mai gaseste nicio alternativa de identificare a unei patologii.
Printre principalele patologii pe care angiografia RMN le poate identifica se numara si:
• depistarea anomaliilor de orice fel precum anevrismele experimentate la nivelul arterelor;
• identificarea malformatiilor manifestate la nivelul arterelor si venelor (se poate utiliza cu incredere si Angio RMN TOF, cel amintit anterior);
• descoperirea ocluziilor, stenozelor, disectiilor arterelor de la nivelul cerebral, displaziilor, carotidelor, unde se poate utiliza un angio RMN insotit de substanta de contrast;
• depistarea bolii aterosclerotice care poate sa fie manifestata la nivelul gatului si prin care se limiteaza circulatia sangelui catre creier. Daca nu este tratata in timp util, pacientul se poate confrunta cu un accident vascular cerebral;
• descoperirea placilor din cauza carora arterele de la picioare se ingusteaza;
• identificarea bolilor manifestate la arterele rinichilor, fiind eficienta pentru a se verifica fluxul de sange in cadrul pregatirii pacientului pentru transplanul de rinichi;
• descoperirea leziunilor care se pot forma in cadrul arterelor de la nivelul gatului, pelvisului, abdomenului sau membrelor;
• efectuarea unor verificari in ceea ce priveste arterele care au capacitatea de a hrani tumoarea inainte de realizarea unei interventii chirurgicale;
• vizualizarea despicarii sau a disectiei aortei atat toracice, cat si abdominale;
• identificarea gradului de severitate a bolii coronariene;
• vizualizarea arterelor pulmonare;
• identificarea anomaliilor congenitale manifestate la nivelul vaselor de sange;
• efectuarea unui screening profesional cu privire la bolile arteriale, mai ales in cazul in care pacientii au mai avut si alte cazuri in familie care s-au confruntat cu astfel de afectiuni.

Cat de benefica este procedura de Angio RMN?

Principalul aspect avantajos pe care procedura de Angio RMN il indeplineste cu succes este redat de noninvazivitate, spre deosebire de angiografia clasica, denumita si DSA, in care sansele de mortalitate sunt intre 1-3%.
RMN-ul angio este o metoda utila pentru pacientii care au alergie la substantele de contrast, dar si pentru cei care sufera de insuficienta renala. Si metoda TOF se dovedeste a fi de-a dreptul utila pentru persoanele carora substanta de contrast le este contraindicata.
Datorita faptului ca nu foloseste radiatii ionizante, aceasta procedura poate sa fie aplicata atat copiilor, cat si femeilor insarcinate. De asemenea, poate sa fie folosita si pentru monitorizarea pacientilor care au suferit de anevrisme cerebrale.
In ceea ce priveste RMN-ul Angio cerebral, se poate obtine o evaluare completa a intregului segment investigat, cu scopul de a se identifica orice afectiuni, boala sau patologie care nu este vizibila prin nicio alta metoda, capatand un nivel ridicat de popularitate.

Tipuri de angio RMN la nivel cerebral

Exista doua tipuri de Angio RMN cerebral existente la ora actuala, care sunt adecvate pentru pacienti si care pot oferi rezultatele dorite.
1. Angio RMN cerebral nativ, care are loc nativ, fara sa se utilizeze substanta de contrast, avand capacitatea de a identifica activitatea arterelor mari endocraniene;
2. Angio RMN cerebral, procedura cu injectarea substantei de contrast, care consta in umplerea vaselor de sange cu aceasta substanta, pentru a oferi imagini cat mai clare si pentru a obtine rezultate precise.
Astfel, exista o varianta disponibila pentru fiecare pacient, in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta. Cu toate acestea, nu este recomandat sa foloseasca aceasta procedura cei care au implantate in corp diverse obiecte metalice, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele, pentru ca pot altera raspunsul primit.
Prin urmare, angiografia RMN este o metoda eficienta de examinare cu un grad ridicat de precizie si care ofera posibilitatea obtinerii unor rezultate exacte, pe baza carora medicul radiolog sa poata stabili un diagnostic corect.