Colangio RMN

Actualizat pe:

Examinarea cu rezonanta magnetica in zona colecist-cai biliare-pancreas foloseste un camp magnetic puternic, unde radio si un computer pentru a evalua sanatatea ficatului, a vezicii biliare, cailor biliare, pancreasului si canalului pancreatic. Colangio RMN este o procedura neinvaziva, nedureroasa si nu utilizeaza radiatii ionizante, putandu-se efectua ori de cate ori este recomandata de medic. Imaginile RMN colangio detaliate permit medicilor sa examineze organele si sa depisteze eventualele afectiuni.

Pentru ce se recomanda colangio RMN?

Cele mai frecvente utilizari ale unui RMN colangio sunt:
● investigarea bolilor ficatului, vezicii biliare, cailor biliare, pancreasului si canalului pancreatic. Afectiunile pot include tumori, pietre, inflamatii sau infectii.
● evaluarea pacientilor cu pancreatita pentru a detecta cauza de baza a afectiunii. La pacientii cu pancreatita, o colangio RMN poate fi efectuat folosind un hormon digestiv pentru a evalua cicatricile pe termen lung si pentru a determina cat de bine functioneaza pancreasul si cantitatea de secretii pe care o genereaza.
● ca metoda de investigare pentru diagnosticarea durerilor abdominale inexplicabile, a caror cauza nu poate fi stabilita prin alte investigatii specifice.
● ca alternativa neinvaziva la colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP), procedura invaziva care combina endoscopia cu injectie de contrast iodat si imagini cu raze X.

Pregatirea pentru colangio RMN

Pentru efectuarea investigatiei RMN colangio, pacientul va trebui sa nu manance cu 6 ore inainte de procedura. De asemenea, este preferabil sa aiba scaun in dimineata dinaintea examinarii. Daca este predispus la constipatii, medicul va recomanda un laxativ luat cu o seara inainte.
Pacientul va trebui sa ii comunice medicului despre existenta unor implanturi metalice, proteze, dispozitive prin care se sustine activitatea inimii, acestea fiind de obicei incompatibile cu investigatia cu rezonanta magnetica.
RMN colangio nu se recomanda pacientilor care sufera de claustrofobie sau alte afectiuni care ii impiedica sa stea nemiscati in interiorul aparatului de examinare si de asemenea este incompatibila cu administrarea de sedative sau anestezic, intrucat pacientul trebuie sa fie constient si cooperant in timpul prelevarii imaginilor, cerandu-i-se sa isi tina din cand in cand, pentru cateva secunde, respiratia.
Pacientul va elimina orice bijuterii, accesorii, dispozitive metalice si electronice, va fi imbracat lejer, in haine care nu au nasturi sau aplicatii metalice, sau va purta un halat pus la dispozitie de clinica.

Procedura RMN colangio

Pacientul va fi asezat pe o masa mobila care se va deplasa in interiorul unui tub, in care se aplica un camp magnetic puternic, cu ajutorul carora se vor optine imagini relevante despre organele analizate. Ce se vede la colangio RMN sunt informatii despre starea ficatului, colecistului, pancreasului si a canalului pancreatic.
De regula, investigatia se efectueaza cu substanta de contrast daca o permite situatia, adica daca pacientul nu are insuficienta renala sau alergie la substanta de contrast. Acesta va beneficia de o analiza de urina premergatoare pentru a verifica functiile rinichilor. Alergiile la gadoliniu, agentul de contrast folosit in procedura RMN, sunt foarte rare.
Durata colangio RMN este de obicei de 15 minute, dar exista posibilitatea ca ea sa se desfasoare impreuna cu RMN pentru toata zona abdominala, ceea ce duce la o durata maxima de 45 de minute.
RMN colangio este o tehnică imagistica neinvaziva care nu implica expunerea la radiatii si poate oferi imagini detaliate ale structurilor tesuturilor moi ale corpului, ficatul, pancreasul, colecistul, fiind un instrument de mare ajutor in diagnosticarea precoce si evaluarea cancerului.