Meniu

CT sau RMN

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

RMN-ul și CT-ul au câteva diferențe, deși medicul dumneavoastră le folosește pe ambele pentru imagistică. Aflați de ce medicul dumneavoastră poate recomanda una în locul celeilalte și care sunt diferențele dintre ele. Ceea ce diferențiază aceste scanări este esențial în alegerea celei potrivite pentru diagnostic. Descoperiți diferențele și cum vă puteți pregăti pentru următoarea scanare, indiferent dacă aveți nevoie de un RMN sau de un CT.

Care este diferența dintre o scanare CT și un RMN?

Ce arată o scanare CT?

O scanare CT utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale organelor, oaselor și altor țesuturi. Persoana se întinde pe o masă care se deplasează printr-un inel de scanare, care arată ca o gogoașă mare. Datele colectate pot fi asamblate pentru a forma imagini tridimensionale. Imaginile dezvăluie anomalii atât la nivelul oaselor, cât și la nivelul țesuturilor moi, cum ar fi pneumonia la nivelul plămânilor, tumorile din diferite organe sau fracturile osoase.

Ce arată un RMN?

RMN-ul creează, de asemenea, imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, dar utilizează unde radio și un magnet puternic pentru a genera imaginile. De asemenea, persoana stă întinsă pe o masă care se deplasează într-un dispozitiv în formă de gogoașă.

 În mod similar, aceste imagini pot arăta diferența dintre țesuturile normale și cele bolnave.

Alegerea între un RMN și o scanare CT 

Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va recomanda, pe baza simptomelor dumneavoastră, dacă ar trebui să faceți un RMN sau o tomografie computerizată.

Dacă aveți nevoie de o imagine mai detaliată a țesuturilor moi, a ligamentelor sau a organelor, medicul dumneavoastră va sugera de obicei un RMN.

Astfel de cazuri includ:

  • hernie de disc
  • ligamente rupte
  • probleme ale țesuturilor moi

Dacă aveți nevoie de o imagine generală a unei zone, cum ar fi organele interne, sau din cauza unei fracturi sau a unui traumatism cranian, se va recomanda în mod obișnuit o tomografie computerizată.

Care sunt avantajele unei tomografii computerizate?

Cu o scanare CT, putem crea o imagine a aproape întregului corp, de la gât până la coapse, în câteva secunde. CT-urile sunt incredibil de utile pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului, pentru a verifica dacă acesta a revenit și pentru a monitoriza dacă un tratament funcționează. Este foarte eficient pentru a supraveghea întregul corp pentru a căuta locurile în care s-a răspândit cancerul, cum ar fi plămânii, ficatul sau oasele. Acestea se numesc metastaze. De cele mai multe ori, CT-ul este prima alegere pentru a stadializa cancerul. În afară de cancer, CT-ul este adesea folosit pentru a vizualiza fracturi osoase și pentru a căuta hemoragii interne sau cheaguri de sânge, leziuni ale coloanei vertebrale și ale creierului și alte afecțiuni.

Care sunt avantajele RMN-ului?

În cazul în care RMN-ul excelează cu adevărat, acesta arată anumite boli pe care o scanare CT nu le poate detecta. Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, cancerul uterin și anumite tipuri de cancer de ficat, sunt destul de invizibile sau foarte greu de detectat la o scanare CT. Metastazele la nivelul oaselor și al creierului apar, de asemenea, mai bine la un RMN. Acest tip de imagistică este, de asemenea, utilizat în multe scopuri care nu au legătură cu cancerul, inclusiv leziuni ale țesuturilor moi sau ale articulațiilor, precum și leziuni sau boli ale organelor interne, inclusiv ale creierului, inimii și organelor digestive.

Care sunt unele dezavantaje ale fiecărei metode de imagistică?

Atât tomografia computerizată, cât și RMN-ul prezintă unele riscuri atunci când sunt utilizate. Riscurile se bazează pe tipul de imagistică, precum și pe modul în care se realizează imagistica.

Riscurile scanării CT includ:

  • vătămarea copiilor nenăscuți
  • o doză foarte mică de radiații
  • o potențială reacție la utilizarea substanțelor de contrast

Riscurile RMN includ:

  • posibile reacții la metale din cauza magneților
  • zgomote puternice produse de aparat care cauzează probleme de auz
  • creșterea temperaturii corpului în timpul unor RMN-uri de lungă durată
  • claustrofobie

Trebuie să consultați un medic înainte de un RMN dacă aveți implanturi, inclusiv:

  • articulații artificiale
  • implanturi oculare
  • un dispozitiv intrauterin
  • un stimulator cardiac

Atât CT-ul, cât și RMN-ul necesită în mod obișnuit injectarea unei substanțe de contrast înainte sau în timpul procedurii. Acest lucru îl ajută pe radiolog să vadă mai clar organele și alte țesuturi din corp.

Care sunt diferențele dintre RMN și CT?

Există mai multe diferențe între scanările CT și RMN. De obicei, medicul dumneavoastră va decide care este cel mai bun instrument de scanare pentru situația dumneavoastră. Iată câteva moduri în care cele două se deosebesc.

Costul: Scanările CT sunt aproape la jumătate din prețul RMN-urilor. În medie, o tomografie computerizată costă în jur de 1.200 de dolari, în timp ce un RMN este de aproximativ 2.000 de dolari.

Viteză: CT-ul durează mult mai puțin decât RMN-ul. Timpul exact necesar depinde de faptul dacă aveți nevoie de un substanță de contrast pentru procedură, dar RMN-urile necesită întotdeauna mai mult timp pentru scanare. O scanare CT tipică durează 10 minute, în timp ce RMN-urile pot dura până la o oră sau mai mult.

Imagini: RMN-urile vor produce rezultate mai clare și mai detaliate, în special ale țesuturilor moi și din spatele oaselor, care pot bloca vederile la scanările CT.

Nivelul de sunet: RMN-urile tind să fie foarte zgomotoase și veți primi dopuri pentru urechi sau căști pentru a reduce efectul asupra urechilor dumneavoastră. Scanările CT sunt mult mai silențioase decât RMN-urile și nu veți avea nevoie de protecție pentru urechi în timpul procedurii.

Ce preocupări au oamenii în legătură cu oricare dintre aceste metode de imagistică?

În ceea ce privește CT-ul, am auzit că există îngrijorare cu privire la expunerea la radiații, mai ales dacă se face în mod repetat. De exemplu, anumite tipuri de cancer în stadiu incipient pot fi vindecate. Dar s-ar putea să vă întoarceți la fiecare câteva luni sau la fiecare an pentru o scanare CT. Întrebarea este: Avem o alternativă? Pentru depistarea cancerului care a revenit în tot corpul, o scanare CT este preferabilă unui RMN. Radiologii urmăresc o măsură numită “cât mai puțin posibil în mod rezonabil”. Acest lucru înseamnă că administrează suficiente radiații pentru a crea imagini CT de o calitate suficient de ridicată pentru a putea lua o decizie clinică bună, dar mențin radiațiile la un nivel cât mai scăzut posibil pentru a minimiza riscul.

În cazul RMN-ului, persoanele care au probleme cu claustrofobia sau care nu își pot ține respirația, ceea ce poate fi necesar pentru anumite teste imagistice abdominale, ar putea să nu poată tolera procedura. Unele aparate RMN pot fi configurate în moduri care pot reduce claustrofobia. Implanturile medicale, cum ar fi un stimulator cardiac, un stimulator cerebral sau alte dispozitive, reprezintă un alt factor de complicație. Undele radio utilizate la RMN pot încălzi dispozitivele din metal. Acest lucru este potențial îngrijorător pentru ceva din interiorul corpului. Dispozitivele medicale mai noi sunt, de obicei, proiectate ținând cont de acest lucru, astfel încât acestea sunt sigure în interiorul unui RMN.

Cum decid medicii ce imagistică ar trebui să primească o persoană?

De obicei, în cazul majorității oamenilor, se folosește mai întâi CT-ul, cu excepția cazului în care o tumoare se vede mult mai bine la RMN. Dar se merge înainte și înapoi în funcție de necesități. Dacă se observă ceva la un CT de care medicii nu sunt siguri, se poate recomanda un RMN pentru o evaluare suplimentară. Dacă cineva are mai multe RMN-uri și nu poate sta întins sau nu-și poate ține respirația astfel încât să se obțină o imagine bună, se va sugera un CT ca alternativă. Radiologii se ghidează după principiul dacă beneficiile unui test depășesc riscurile acestuia. Despre asta este vorba în imagistica medicală.

Concluzie

Atât CT-ul, cât și RMN-ul prezintă un risc relativ scăzut. Ambele oferă informații importante pentru a ajuta medicul dumneavoastră să diagnosticheze corect anumite afecțiuni.

Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va spune care dintre ele vă recomandă. Asigurați-vă că puneți întrebări și discutați orice îngrijorare cu medicul dumneavoastră, astfel încât să vă simțiți confortabil cu alegerea pe care o recomandă.