CT sau RMN

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Medicii folosesc atat scanarea CT, cat si RMN pentru a diagnostica si monitoriza cancerul. Fiecare metoda de imagistica medicala are punCTe forte care o fac potrivita din anumite perspeCTive. Dar care este diferenta intre CT si RMN si ce ii determina pe medici sa opteze pentru una dintre cele doua investigatii?
CT (tomografia computerizata) si RMN (investigatia cu rezonanta magnetica) sunt ambele utilizate pentru a depista cancerul si a determina stadiul acestuia. Ambele metode presupun introducerea pacientului intr-un tub cilindric din interiorul caruia se coleCTeaza imagini. In ambele investigatii se poate folosi si o substanta de contrast. Din punCT de vedere tehnic, diferenta intre RMN si CT este metoda de obtinere a imaginilor, prin unde radio sau radiatii eleCTromagnetice, in cazul RMN și prin raze X, în cazul CT. De asemenea, tubul RMN este mai gros.
Dincolo de aceste caraCTeristici tehnice care pot sa nu prezinte interes pentru pacienti, medicii prefera CT sau RMN în funCTie de alte criterii. Deci RMN sau CT? Raspunsul depinde de utilizarile celor două metode de investigație imagistica.

Care sunt avantajele CT?

Cu tomografie, se optine o imagine a aproape intregului corp, de la gat pana la coapse, in cateva secunde. CT este deosebit de util pentru diagnosticarea si stadializarea cancerului, pentru a verifica daca acesta a revenit si pentru a monitoriza daca un tratament funCTioneaza. Este foarte eficient pentru supravegherea intregului corp pentru a cauta zone in care cancerul s-a raspandit sub forma de metastaze, cum ar fi in plamani, ficat sau oase. De cele mai multe ori, CT este prima alegere pentru a determina stadiul cancerului.

Care sunt avantajele RMN?

O investigatie RMN poate dezvalui afeCTiuni pe care un CT nu le poate deteCTa. Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata, cancerul uterin si unele forme de cancer la ficat sunt aproape invizibile sau foarte greu de deteCTat la o scanare CT. Metastazele pe oase si pe creier apar, de asemenea, mai bine la un RMN.

Care sunt dezavantajele fiecarei metode de imagistica?

Avantajele si dezavantajele RMN vs CT privesc atat partea tehnica, de funCTionare, cat si durata procedurii. CT foloseste raze X, deci iradiaza pacientul si poate provoca un risc usor crescut de a dezvolta ulterior un cancer. Specialistii apreciaza ca acest risc crescut se inregistreaza foarte rar, la 1 la 2000 de pacienti. Radiatiile eleCTromagnetice din procedura RMN nu sunt deloc periculoase in acest sens.
Disputa CT vs RMN în materie de durata a procedurii este in favoarea CT, care dureaza foarte putin, cateva minune, spre deosebire de RMN care dureaza intre 20 si 60 de minute si nu este recomandat pacientilor care sufera de claustrofobie. In plus, procedura RMN este foarte zgomotoasa, de aceea se ofera pacientilor proteCTie pentru urechi in timpul acesteia.
De obicei, medicii recomanda mai intai CT pentru majoritatea pacientilor, cu exceptia cazului in care o tumoare este mult mai bine vazuta la RMN. Dar este posibila si o efeCTuare de RMN ulterior, daca rezultatul CT nu este concludent. Unui pacient cu multe RMN, care a dezvoltat claustrofobie sau nu poate sta nemiscat pe o durata de peste 20 de minute, i se va recomanda CT ca alternativa. Principiul de baza al imagisticii medicale este ca beneficiile unei investigatii sa depaseasca riscurile acesteia.