Meniu

In cat timp se elimina substanta de contrast RMN

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

O persoană care trece printr-o scanare RMN ar putea să nu realizeze că, deși aceste teste sunt folosite pentru a identifica afecțiuni medicale mai grave, ar putea părăsi spitalul cu probleme legate de expunerea lor la agenții de contrast pe bază de gadoliniu.

Pacienții se pot întreba cât durează ca gadoliniul să părăsească organismul lor. Unele spitale susțin că agentul de contrast pe bază de gadoliniu părăsește organismul în doar 24 de ore. Cu toate acestea, o cercetare împărtășită de Radiological Society of North America spune că pacienții care au făcut mai multe RMN-uri ar putea păstra substanța în organism mai mult timp.

Siguranță

Expunerea la gadoliniu în timpul unui RMN ar putea duce la apariția bolii de depunere de gadoliniu. Dacă substanța de contrast rămâne în corpul unei persoane mai mult timp decât se așteaptă, impactul asupra sănătății ar putea să nu fie observat, deoarece mulți oameni nu sunt familiarizați cu problemele legate de gadoliniu.

Rinichii elimină majoritatea agenților de contrast pentru RMN din sângele dumneavoastră. 

Persoanele cu funcție renală normală elimină substanța de contrast prin urină între două și 24 de ore după ce a fost injectată. Dacă aveți o scanare RMN a ficatului, se administrează adesea un contrast RMN diferit. Aceste substanțe de contrast sunt eliminate din sângele dumneavoastră de către ficat, precum și de către rinichi. Pacienții cu afecțiuni renale severe pot avea un risc crescut de a dezvolta o tulburare tisulară, care este rareori fatală.

Substanța de contrast pentru RMN nu vă afectează capacitatea de a vă desfășura activități normale. Ar trebui să vă puteți continua ziua în mod normal. Beți multă apă după scanarea RMN pentru a vă ajuta rinichii să elimine substanța de contrast din organism.

La pacienții cu o funcție renală normală, cea mai mare parte a substanței de contrast cu gadoliniu injectate (peste 90%) este eliminată prin urină în decurs de 24 de ore.

Retenție de gadoliniu

Recent, a fost recunoscut faptul că cantități foarte mici de cel puțin unele forme de substanță de contrast cu gadoliniu (aproximativ 1% din doza injectată) sunt reținute în țesuturi, mai ales în oase, cu cantități mici în creier. Acest lucru pare să fie mai probabil în cazul acelorași forme de contrast cu gadoliniu care prezintă un risc mai mare de FSN (Fibroza sistemică nefrogenică). În acest stadiu, nu se cunosc efecte adverse cauzate de aceste cantități foarte mici de gadoliniu reținute. Această constatare i-a făcut pe radiologi să fie mai atenți să recomande contrastul cu gadoliniu doar atunci când este posibil să ajute la diagnostic.

Concluzie

Mediul de contrast cu gadoliniu este utilizat în aproximativ 1 din 3 scanări RMN pentru a îmbunătăți claritatea imaginilor sau a fotografiilor structurilor interne ale corpului dumneavoastră. Este un agent de contrast sigur și utilizat pe scară largă, folosit în timpul scanărilor, iar corpul dumneavoastră îl elimină în mod natural într-o zi sau două, atunci când urinați.