In cat timp se elimina substanta de contrast RMN

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Pacientii care au beneficiat de o investigatie RMN pentru depistarea unor afectiuni medicale grave pot sa nu ia in considerare problemele care ar putea aparea prin expunerea la substanta de contrast folosita uneori in procedura de obtinere a imaginilor prin rezonanta magnetica. Agentul de contrast utilizat, numit gadoliniu, paraseste corpul persoanei dupa ce aceasta iese din spitalul sau clinica in care s-a efectuat investigatia si poate pune problema substanta de contrast reactii adverse.
Pacientii se pot intreba in cat timp se elimina substanta de contrast RMN. Unii medici sustin ca agentul de contrast cu gadoliniu paraseste organismul in doar 24 de ore. Cu toate acestea, cercetarile recente ale Societatii de Radiologie din America de Nord au demonstrat ca pacienții carora li s-au efectuat mai multe RMN ar putea pastra substanta in corp mai mult timp.
Pentru ca substanta de contrast se elimina prin urina, pacientii sunt sfatuiti sa bea suficienta apa dupa procedura. Expunerea la gadoliniu in timpul unui RMN ar putea duce la dezvoltarea bolii de depunere de gadoliniu. Daca substanta de contrast ramane in corpul pacientului mai mult decat se astepta, este posibil ca impactul asupra sanatatii sa nu fie observat, deoarece multi oameni nu sunt familiarizati cu problemele legate de gadoliniu.

Posibile probleme legate de gadoliniu

In ultimii ani, comunitatea medicala a recunoscut ca o parte mica din substanta de contrast utilizata in RMN ramane in oase si tesuturi sau chiar in creierul unui pacient. Efectele adverse la gadoliniu pot aparea la pacientii care sunt supusi mai multor RMN cu substanta de contrast, deoarece aceasta se poate acumula in timp, iar de la o anumita cantitate provoaca tulburari in functionarea organismului.
Daca pacientul prezinta simptome precum ameteli, dureri de cap, stomac deranjat, eruptii cutanate sau mancarime la scurt timp dupa injectarea gadoliniului, este posibil sa aiba reactii adverse toxice. Daca acestea persista si se dezvolta la saptamani sau luni dupa injectarea repetata cu gadoliniu, este nevoie de investigatii.
La pacientii care nu au repetat procedura RMN cu substanta de contrast, in conditiile unei functionari normale a rinichilor, cea mai mare parte a gadoliniului este eliminata din organism prin urina in decurs de 24 de ore. Insuficienta renala acuta sau boala renala cronica severa reprezinta un caz de incompatibilitate cu administrarea agentului de contrast intrucat exista riscul de retentie de gadoliniu si de a dezvolta o afectiune rara, fibroza sistemica nefrogena care se manifesta prin ingrosarea pielii si a tesuturilor conjunctive din corp. Inainte de administrarea substantei de contrast, pacientul va prezenta o proba de urina pentru a se verifica functionarea rinichilor.
Medicul curant este in masura sa evalueze riscurile si beneficiile unei investigatii medicale si sa recomande pacientului cea mai adecvata solutie. Beneficiile RMN cu substanta de contrast in obtinerea unor imagini clare, cu relevanta deosebita in depistarea timpurie a unor afectiuni grave, fac ca administrarea agentului de contrast sa ramana o solutie preferata de multi radiologi. Folosirea cu chibzuinta a substantei in investigatia RMN, numai atunci cand se impune cu adevarat si cand nu exista contraindicatii, il poate situa pe pacient in afara riscurilor.