La ce interval de timp se poate repeta RMN

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

RMN sau rezonanta magnetica nucleara este un tip de investigatie utilizat pentru a vizualiza partile interne ale corpului, organele, tesuturile moi si oasele. Aparatul RMN functioneaza prin crearea unui camp magnetic si trimiterea de unde radio prin corp cu ajutorul carora sunt scanate imagini si inregistrate de un computer. Spre deosebire de alte investigatii, precum CT sau computer tomograf, RMN nu iradiaza pacientul si de aceea specialistii spun ca procedura poate fi repetata de cate ori este nevoie si ca raspunsul la intrebarea cat de des poti face RMN este „de cate ori recomanda medicul”.
Uneori, in timpul RMN-ului, medicul trebuie sa foloseasca substante de contrast care ajuta radiologul sa vada mai amanuntit partea corpului scanata. Substanta de contrast se recomanda pentru a descoperi afectiuni in stadiu incipient, modificari fine ale texturii, formei si dimensiunii tesuturilor analizate, pentru a depista forme de cancer in stadii timpurii si pentru a verifica eficacitatea unui tratament din punct de vedere al unor evolutii fine, abia perceptibile. La pacientii care nu prezinta probleme renale, substanta injectata in timpul procedurii este eliminata prin urina, ea parasind corpul pacientului dupa maxim 24 de ore. Este motivul pentru care nu este interzisa nici mamelor care alapteaza. Acestea sunt sfatuite sa nu isi alapteze copilul 24 de ore dupa procedura, timpul necesar ca substanta sa se elimine.

Ce riscuri poate avea un RMN cu substanta de contrast?

Beneficiile RMN cu substanta de contrast nu pot fi tagaduite si informatiile obtinute prin aceasta investigatie sunt valoroase pentru medicul care va stabili diagnosticul si tratamentul pacientului. Insa la ce interval de timp se poate repeta un RMN cu substanta de contrast?
Agentul de contrast folosit azi in procedura RMN se numeste gadoliniu si nu prezinta riscuri pentru sanatatea pacientilor. Acesta da extrem de rar alergii si este eliminat prin urina. Exista insa studii care au demonstrat prezenta unei cantitati de gadoliniu in creierul pacientilor care au urmat mai mult de 4 investigatii RMN cu substanta de contrast, ceea ce arata ca aceasta poate sa nu se elimine total, iar repetarea procedurii cu agentul de contrast poate duce la acumularea gadoliniului in organismul pacientului. Desi nu sunt studii efectuate care sa demonstreze efectele nocive ale substantei in cantitatile descoperite la pacientii care au efectuat mai multe proceduri cu agentul de contrast, fiind totusi un element chimic strain organismului, se recomanda o oarecare precautie in repetarea procedurii cu injectarea substantei.
In rest, RMN este o investigatie sigura, neinvaziva, nedureroasa si neiradianta, care poate fi efectuata ori de cate ori medicul o recomanda.

La cat timp se poate face RMN dupa CT?

O diferenta importanta intre CT si RMN este ca o scanare CT implica radiatii. Aceasta expunere la radiatii intr-o scanare CT este mai mare decat doza zilnica de radiatii pe care o primeste persoana din mediul sau natural, dar riscul este totusi mic, iar beneficiile unui computer tomograf sunt mari in depistarea cancerului. Pentru o afectiune neindentificata cu ajutorul CT sau pentru imagini pe care le considera neconcludente, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN.
Daca persoana nu prezinta incompatibilitati cu procedura RMN, nu are implanturi metalice, proteze sau pacemaker, nu este claustrofoba, raspunsul la intrebarea din titlu „La cat timp se poate face RMN dupa CT?” este „Oricand”. Cele doua investigații folosesc proceduri diferite, tehnologii diferite, iar iradierea in urma CT nu face pacientul incompatibil cu RMN.