RMN abdominal

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

RRMN-ul abdominal este o procedura imagistica de investigare, prin care se poate examina cu acuratete zona abdomenului, cu scopul de a se depista diverse afectiuni sau boli pe care analizele clasice nu le pot descoperi. Astfel, multe persoane care sufera de patologii greu de identificat isi indreapta atentia catre RMN. Singura conditie este ca medicii radiologi sa-si dea acordul cu privire la efectuarea unei astfel de examinari, astfel incat pacientul sa nu se supuna niciunui risc.

Ce patologii poate sa identifice RMN-ul abdominal?

Investigarea de tip RMN abdominal se realizeaza atat la nivelul superior, cat si inferior (la pelvis), pentru ca afectiunile experimentate pot fi diferite in functie de zona investigata. In ceea ce priveste RMN-ul realizat la abdomenul superior:

• are capacitatea de a identifica o serie generoasa de afectiuni manifestate la nivelul organelor abdominale;
• efectueaza analizarea sanatatii ficatului, colecistului, splinei, rinichilor, pancreasului, glandelor suprarenale;
• poate sa descopere malformatiile vasculare;
• reuseste sa depisteze hemoragii experimentate in zona abdominala;
• poate sa descopere boli inflamatorii;
• are capacitatea de a depista afectiunile pancreatice.

De asemenea, se realizeaza RMN la abdomen si pelvis, adica la nivelul inferior, pentru a:

• depista afectiuni sau diverse malformatii ale organelor pelvine;
• identifica hemoragii;
• descoperi tumori pelvine;
• verifica structurile peretelui pelvin si a muscultaturii pelvine;
• oferi imagini clare cu privire la compartimentul afectat si musculatura;
• oferi detalii importante cu privire la stabilirea unui plan de tratament;
• descoperi diverse anomalii la nivelul peretelui pelvin;
• vizualiza leziuni pelvine care contribuie la o multime de afectiuni, cum ar fi incontinenta fecala, urinara, constipatie etc.

Care este gradul de eficienta a RMN-ului abdominal?

Multe persoane se intreaba ce se vede la un RMN abdominal si cum are acesta capacitatea de a identifica diverse afectiuni periculoase. Din fericire, procedura imagistica poate sa vizualizeze leziuni, anomalii si nereguli care fac parte din compartimentul afectat, dar si din musculatura, lucru care nu se poate intampla, de exemplu, in cadrul unor simple analize de sange.

Medicii radiologi recomanda efectuarea unui RMN la abdomen in momentul in care nicio alta forma de investigatie nu da roade si nu ii ajuta sa stabileasca un diagnostic precis. Din acest motiv, inainte ca pacientul sa se prezinte la cabinetul medicului specialist, trebuie sa se asigure ca pregateste documentele istoricului medical, astfel incat diagnosticul stabilit sa fie precis.

Cu toate acestea, RMN-ul abdominal, denumit si RMN la stomac, are un grad ridicat de eficienta si are capacitatea de a oferi rezultate exacte, pe care medicii radiologi le interpreteaza. Iata care sunt aspectele pe care procedura imagistica le indeplineste cu succes:

• ofera informatii utile si suplimentare cu privire la procedura de ecografie sau ecografie CT, contribuind semnificativ la diagnosticare si la ghidajul preoperator. De asemenea, pe baza sa se stabileste tratamentul adecvat pentru afectiunile manifestate atat la abdomenul inferior, cat si la cel superior;
• ofera un nivel ridicat de acuratete in ceea ce priveste vizualizarea structurilor de tesut moale, ajutand considerabil la stabilirea unui diagnostic precoce;
• este o metoda neinvaziva, care nu presupune expunerea la radiatiile ionizante;
• reuseste sa monitorizeze pacientii care iau medicamente pentru neoplasme pancreatice, fiind eficienta si in detectarea recidivei tumorale;
• poate sa identifice leziunile hepatice, spre deosebire de examinarea CT sau ecografia care nu au capacitatea de a le depista;
• reuseste sa diferentieze leziunile maligne de cele beligne manifestate in cadrul patologiei suprarenale;
• ofera posibilitatea de a se vizualiza in intregime aparatul excretor, care este constituit din vezica urinara, uretre, rinichi.

Care este durata RMN-ului abdominal?

O alta curiozitate a pacientilor este redata de cat dureaza un RMN la abdomen si pelvis, temandu-se, de fapt, de timpul petrecut in cadrul aparatului cilindric. Din fericire, RMN-ul dureaza aproximativ 30 de minute, insa exista posibilitatea sa se extinda la 60 de minute, in cazul in care medicul radiolog considera ca este necesar sa se foloseasca, de exemplu, substanta de contrast. Substanta de contrast contribuie semnificativ la clarificarea rezultatelor, cu scopul stabilirii unui diagnostic exact.

Exista riscuri sau contraindicatii in cadrul RMN-ului abdominal?

Pentru efectuarea unui RMN abdominal in conditii sigure, este necesar ca pacientul sa nu aiba obiecte metalice implantate in corp, cum ar fi defibrilatoarele, stimulatoarele cardiace, proteza articulara, implanturi cohleare, schije etc. Acestea pot influenta negativ rezultatele. Imaginile obtinute pot fi distorsionate, iar medicii nu pot oferi un diagnostic corect.

De asemenea, este necesar ca pacientul sa se prezinte la medicul radiolog si cu istoricul medical, astfel incat acesta sa se asigure ca procedura nu reprezinta niciun risc. In cazul RMN-ului abdominal, cei care sufera de insuficienta renala nu pot utiliza o astfel de procedura, din cauza substantei de contrast, care este contraindicata.

Trebuie sa fie mentionata si situatia in care pacientul urmeaza medicamente de substitutie hormonala, pentru ca medicul sa spuna daca este nevoie sa fie intrerupte sau nu, astfel incat investigatia realizata sa nu fie afectata sub nicio forma. De asemenea, in timpul efectuarii examinarii, este necesar sa fie mentinuta o pozitie cat mai nemiscata, astfel incat sa se obtina imagini clare.

RMN-ul abdominal este recomandat, de obicei, in primul trimestru de sarcina. Desi nu s-a declarat concret ca substanta de contrast ar avea efecte adverse, medicul imagist prefera sa fie preventiv. Bineinteles, femeile care se afla in perioada de alaptare pot lua legatura cu medicul imagist, astfel incat sa primeasca indicatii utile cu privire la stocarea laptelui.

In cat timp poti primi rezultatele?

Pacientii care efecteaza RMN abdominal pot primi rezultatele in aproximativ 48-72 de ore din momentul in care investigatia a inceput, alaturi de un CD si de o fisa medicala in care rezultatele au fost interpretate de medicii specialisti.

Prin urmare, RMN-ul abdominal este o procedura sigura, prin intermediul careia fiecare pacient poate beneficia de o investigatie amanuntita, avand, totodata, posibilitatea sa identifice din timp posibilele afectiuni cu care se confrunta.