RMN cardiac

Actualizat pe:

Investigatia de imagistica prin rezonanta magnetica asupra inimii sau RMN cardiac utilizeaza un camp magnetic puternic, unde radio si un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul si din jurul inimii. Medicii recomanda RMN cord pentru a detecta sau monitoriza bolile cardiace. De asemenea, este folosit pentru a evalua anatomia si functionarea inimii la pacientii cu afectiuni cardiovasculare congenitale, precum si la cei cu boli de inima dezvoltate ulterior nasterii. RMN cardiac nu utilizeaza radiatii si poate oferi cele mai bune imagini ale inimii pentru diagnosticarea si tratamentul anumitor afectiuni.

Cand este recomandat RMN la inima?

RMN cardiac ajuta medicul sa detecteze sau sa monitorizeze bolile cardiace prin:
● evaluarea anatomiei si functiei camerelor inimii, supapelor cardiace, marimea si fluxul sanguin prin vasele majore si structurile adiacente, cum ar fi pericardul (sacul care inconjoara inima).
● diagnosticarea unei varietati de tulburari cardiovasculare (inima si/sau vasele de sange), cum ar fi tumori, infectii si afectiuni inflamatorii.
● evaluarea efectelor bolii coronariene, cum ar fi fluxul sanguin limitat la muschiul inimii si cicatricile in muschiul inimii după un atac de cord.
● planificarea tratamentului unui pacient cu tulburari cardiovasculare.
● monitorizarea evolutiei anumitor tulburari in timp.
● evaluarea efectelor interventiilor chirurgicale, in special la pacienții cu boli cardiace congenitale.
● evaluarea anatomiei si functionarii inimii si a vaselor de sange la copii si adulti cu boala cardiaca congenitala (boala cardiaca prezenta la nastere).

Pregatirea pentru RMN cardiac

Investigatia cu rezonanta magnetica la inima nu presupune o pregatire speciala. Persoanele care au implanturi metalice, proteze metalice, dispozitive de stimulare a inimii, pacemaker nu pot beneficia de RMN. De asemenea, femeile insarcinate nu vor fi examinate astfel inainte de primul trimestru de sarcina, iar dupa, numai daca este cu adevarat necesar. Persoanele claustrofobe pot face procedura, cu administrarea unui sedativ care le ajuta sa se relaxeze, daca nu au o fobie severa.
Persoana va lasa bijuteriile, accesoriile metalice, dispozitivele electronice in afara camerei de RMN.
Procedura RMN cord
Pacientul este asezat pe o masa mobila care intra intr-un tub. Pot fi folosite curele si suporturi pentru a pastra persoana nemiscata, in pozitia indicata. Se pot plasa bobine suplimentare care sa amplifice campul magnetic.
Asistenta sau medicul va atasa probabil plasturi de electrocardiograma (ECG). Acestia vor ajuta aparatul RMN să sincronizeze prelevarea imaginilor cu bataile inimii. Se plaseaza o centura respiratorie in jurul abdomenului superior si o clema cu un mic monitor de puls pe deget. Pacientului i se vor da instrucțiuni de respiratie. Din cand in cand va trebui sa isi tina respiratia pentru cateva secunde in timpul examinarii.
Daca la RMN inima se decide folosirea unei substante de contrast, aceasta va fi introdusa in vena pacientului printr-un cateter. Imaginile sunt prelavate atat inainte, cat si dupa administrarea substantei de contrast.
Cand examinarea este finalizata, radiologul poate cere pacientului sa astepte in timp ce verifica imaginile pentru a vedea daca sunt suficiente si relvante sau daca este nevoie de mai multe.
Procedura dureaza in jur de 90 de minute sau mai putin. Investigatia poate fi mai scurta ca durata sau mai lunga, în functie de relevanta imaginilor.
Pacientii pot efectua examenul RMN cardiac in Bucuresti sau in alte orase ale tarii in care exista centre medicale dotate cu aparatura necesara.

Cat costa un RMN cardiac?

Pacientii care cauta RMN cardiac pret trebuie sa stie ca tariful pentru aceasta investigatie este de aproximativ 1000 lei si poate sa difere in functie de oras, de clinica, de efectuarea examinarii cu substanta de contrast sau fara ajutorul acesteia. RMN cord pret include toata procedura de examinare, de la intrarea in sala de investigatie, cu administrarea medicamentelor si substantelor necesare.
RMN cardiac este cea mai complexa si mai relevanta investigatie a inimii, care ofera medicului cardiolog informatii relevante pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului aferent afectiunii de care sufera pacientul.