Meniu

RMN cardiac

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) utilizează magneți și unde radio pentru a capta imagini din interiorul corpului dumneavoastră fără a face o incizie chirurgicală. Aceasta îi permite medicului dumneavoastră să vadă țesuturile moi din corpul dumneavoastră, împreună cu oasele.

Un RMN poate fi efectuat pe orice parte a corpului dumneavoastră. Cu toate acestea, un RMN cardiac sau al inimii examinează în mod specific inima dumneavoastră și vasele de sânge din apropiere.

Spre deosebire de o scanare CT, un RMN nu utilizează radiații ionizante. Este considerată o alternativă mai sigură pentru femeile însărcinate. Dacă este posibil, cel mai bine este să așteptați până după primul trimestru.

Ce este un RMN cardiac?

RMN-ul cardiac utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul și din jurul inimii. Medicii folosesc RMN-ul cardiac pentru a detecta sau monitoriza bolile cardiace. De asemenea, îl folosesc pentru a evalua anatomia și funcția inimii la pacienții cu afecțiuni cardiace prezente la naștere și cu afecțiuni cardiace care se dezvoltă după naștere. RMN-ul cardiac nu utilizează radiații și poate oferi cele mai bune imagini ale inimii pentru anumite afecțiuni.

Majoritatea oamenilor sunt potriviți pentru scanarea prin RMN, deși există unele restricții din cauza puterii magnetului și a posibilelor efecte ale acestuia asupra dispozitivelor sau implanturilor, cum ar fi stimulatoarele cardiace. Aparatul RMN are forma unui mic tunel, iar patul pe care stați întins vă va deplasa în interiorul tunelului în care se realizează imaginile. Ocazional, scanarea RMN nu poate fi efectuată dacă nu vă simțiți confortabil în spații închise (claustrofobie).

Unele RMN-uri cardiace pot implica injectarea unui mediu de contrast (a se vedea mediu de contrast cu gadoliniu) în timpul scanării. Substanța de contrast evidențiază vasele de sânge pe imagini pentru a arăta în mod clar structura acestora și modul în care funcționează și poate ajuta, de asemenea, la furnizarea de informații legate de alimentarea cu sânge a țesuturilor, inflamații și cicatrici.

Există mai multe tipuri diferite de scanări RMN cardiace, inclusiv:

RMN de viabilitate cardiacă (perfuzie și întârziere) – Aceasta implică injectarea unei substanțe de contrast într-o venă în timpul scanării. Aceasta evidențiază mușchiul cardiac în zonele care primesc o bună alimentare cu sânge. Zonele care primesc mai puțin sânge nu se evidențiază la fel de bine ca zonele bune, ceea ce poate fi un indicator al bolii cardiace ischemice (insuficiența alimentării cu sânge și oxigen a inimii).

După o scurtă întârziere, se efectuează o a doua scanare. În această parte a scanării, substanța de contrast evidențiază părțile mușchiului cardiac care sunt cicatrizate, de obicei în urma unui atac de cord anterior. Imaginile de la RMN arată cât de extinsă și cât de groasă este cicatrizarea.

Acest lucru permite radiologului (medicului specialist) să interpreteze imaginile și să ofere medicului dumneavoastră informații despre cât de mult din inimă este cicatrizată. Mușchiul cicatrizat în mod semnificativ este denumit “neviabil”, ceea ce înseamnă că nu se va reface chiar dacă fluxul sanguin este restabilit.

Țesutul cardiac care nu este cicatrizat, dar care poate fi insuficient alimentat cu sânge și oxigen, este numit “viabil”. Procedurile chirurgicale pentru a crește alimentarea cu sânge pot fi direcționate către părțile mușchiului cardiac care au cele mai mari șanse de a beneficia. Înțelegerea gradului de cicatrizare evită intervențiile chirurgicale inutile pentru a restabili alimentarea cu sânge a unor părți ale inimii care au fost afectate ireversibil.

RMN al funcției RV și LV – Ventriculul drept (RV) și ventriculul stâng (LV) sunt cele două camere inferioare ale inimii care primesc sângele de la cele două camere superioare ale inimii și îl pompează în artere prin contracția sau strângerea pereților camerelor.

O scanare RMN a funcției RV și LV va examina modul în care inima dumneavoastră funcționează ca o pompă, deplasând sângele prin plămâni și în jurul corpului prin artere. Un scurt filmuleț cu inima în mișcare va fi creat din imaginile produse de scanarea RMN, astfel încât modul în care se mișcă mușchiul cardiac să poată fi văzut și evaluat în mod clar. Se efectuează calcule pentru a măsura volumul camerelor inimii și pentru a calcula cât sânge este pompat la fiecare bătaie a inimii. Atât VD cât și LV sunt evaluate în același timp. Pentru acest tip de scanare poate fi necesară ocazional o injecție de substanță de contrast dacă există probleme cardiace suplimentare care necesită evaluare.

RMN cu perfuzie de stres (cu substanță de contrast și adenozină) – Aceasta examinează fluxul sanguin (perfuzie) către inimă atât în repaus, cât și în condiții de stres. Etapa de stres a testului se efectuează în timpul injecției unui medicament numit adenozină. Acest medicament are un efect asupra inimii care simulează sau copiază exercițiile fizice și, combinat cu substanța de contrast care a fost injectată, poate arăta că părți ale mușchiului cardiac nu primesc o alimentare adecvată cu sânge. Componenta de “repaus” a testului se efectuează de obicei după aceea, fără adenozină, și este utilizată pentru o comparație directă cu imaginile de stres.

Evaluarea structurală RMN – O scanare RMN a structurii inimii arată atât anatomia (structura) inimii, cât și modul în care aceasta se conectează la restul corpului. Inima are patru camere. Sângele este pompat prin camere cu ajutorul a patru valve cardiace care se deschid și se închid astfel încât sângele să circule într-o singură direcție. Acest tip de scanare este adesea efectuat în contextul unor antecedente de boală cardiacă congenitală și îi oferă radiologului dumneavoastră o imagine de ansamblu a anatomiei cardiace și a relațiilor dintre diferitele camere cardiace și principalele vase de sânge. De asemenea, ar putea fi indicată în evaluarea maselor cardiace (tumori). Această examinare poate implica ocazional o injecție cu substanță de contrast.

Angiogramă RMN – aorta și vasele mari – Un RMN al aortei și al vaselor mari examinează artera principală care iese din inimă (aortă) și ramurile sale care furnizează sânge la cap și la brațe (cunoscute și sub numele de “vase mari”). Examinarea va arăta dimensiunea aortei, peretele acesteia și orice boli asociate.

Angiograma este termenul medical utilizat atunci când se realizează imagistica vaselor de sânge. Poate fi evaluată îngustarea vaselor mari către cap și gât. De asemenea, poate fi măsurat fluxul de sânge prin aortă. O angiogramă RMN poate implica o injecție de substanță de contrast.

Cum se efectuează un RMN cardiac

Un aparat RMN poate părea intimidant. Este alcătuit dintr-o bancă care alunecă încet într-un tub mare atașat la o deschidere în formă de gogoașă. Atâta timp cât ați urmat instrucțiunile medicului dumneavoastră de a îndepărta toate obiectele metalice, cum ar fi bijuteriile, ceasurile și cerceii, veți fi în deplină siguranță.

Tehnicianul vă va cere să vă întindeți pe spate pe bancă. Este posibil să vi se dea o pernă sau o pătură dacă aveți probleme în a vă întinde pe ea. Tehnicianul va controla mișcarea băncii cu ajutorul unei telecomenzi dintr-o altă cameră. Acesta va putea comunica cu dumneavoastră prin intermediul unui microfon.

Aparatul va emite zgomote puternice de vâjâit și de lovitură în timp ce face fotografii ale corpului dumneavoastră. Multe spitale oferă dopuri pentru urechi. Altele pot pune la dispoziție emisiuni de televiziune sau căști cu muzică pentru a vă ajuta să vă treacă timpul.

Tehnicianul vă va cere să vă țineți respirația câteva secunde în timp ce se fac imaginile. Nu veți simți nimic în timpul testului, deoarece magneții și frecvențele radio ale aparatului nu pot fi simțite.

Cât costă un RMN cardiac?

Intervalul de preț este de 200-280 €.

De ce aș putea avea nevoie de un RMN al inimii?

RMN-ul cardiac poate fi efectuat pentru a evalua semnele sau simptomele care pot sugera:

  • Ateroscleroză. Aceasta este o înfundare treptată a arterelor de către materiale de grăsime și alte substanțe din fluxul sanguin. Se dezvoltă de-a lungul mai multor ani.
  • Cardiomiopatie. Aceasta se întâmplă atunci când mușchiul inimii devine gros și slăbit.
  • Boala cardiacă congenitală. Acestea sunt defecte ale inimii care apar pe măsură ce se formează fătul. Un exemplu este o gaură în peretele dintre cele două camere inferioare ale inimii (defect septal ventricular).
  • Insuficiență cardiacă. Această afecțiune înseamnă că mușchiul inimii este slab și nu poate pompa suficient sânge în organism.
  • Anevrism. Aceasta este o lărgire și slăbire a unei părți a mușchiului cardiac sau a aortei.
  • Boala valvei inimii. Atunci când valvele inimii se deteriorează, poate bloca circulația sângelui în inimă.
  • Tumoare cardiacă. O tumoare a inimii poate apărea pe suprafața exterioară sau în interiorul inimii.

Pot exista și alte motive pentru ca furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să vă recomande un RMN al inimii.

Ce poate diagnostica un RMN cardiac?

Furnizorul dumneavoastră solicită un RMN cardiac atunci când încearcă să diagnosticheze o problemă la inimă, cum ar fi:

  • Cauza durerii dumneavoastră în piept, a dificultăților de respirație sau a leșinului.
  • O inimă mărită.
  • Îngroșarea mușchiului cardiac.
  • Insuficiență cardiacă.
  • Leziuni ale mușchiului cardiac, inflamații, infiltrații și infecții.
  • Boala valvei cardiace, inclusiv valvele cu scurgeri, valvele îngustate și valvele protetice.
  • Boală de inimă.
  • Depunere anormală de fier în inimă.
  • O aortă ruptă, îngustă, dilatată sau inflamată.
  • Boli care vă afectează pericardul (țesutul sau sacul din jurul inimii).
  • Cancer.
  • Probleme cardiace congenitale pe care le aveți de când v-ați născut.

Ce se întâmplă înainte de procedură?

Vă rugăm să spuneți medicului dacă:

  • aveți un stimulator cardiac sau un dispozitiv de revelație (monitor cardiac)
  • aveți o valvă cardiacă artificială
  • ați suferit o intervenție chirurgicală la nivelul creierului sau al capului
  • aveți schije sau metal în corpul dumneavoastră
  • aveți antecedente de metal care v-a intrat în ochi
  • sunteți însărcinată sau ați putea fi
  • suferiți de claustrofobie 
  • aveți astm sau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și folosiți inhalatoare
  • aveți probleme renale
  • aveți o greutate mai mare de 102 kg (16 pietre)

Nu beți și nu mâncați nimic care conține cofeină, inclusiv ceai, cafea, ciocolată și cola. În rest, puteți mânca și bea în mod normal.

Vă rugăm să nu fumați în ziua scanării. 

Nu folosiți loțiuni sau ulei pe piept. Acest lucru îngreunează fixarea electrozilor ECG. Dacă pieptul dumneavoastră este păros, este posibil să doriți să vă radeți înainte de programare.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Un membru al echipei clinice vine să vă întâlnească și vă conduce la scanerul RMN.

Mai mulți membri ai personalului sunt adesea prezenți. Acestea sunt toate persoane implicate în scanările RMN cardiace.

Scanarea poate dura aproximativ o oră. Acest lucru depinde de complexitatea testului și de ritmul dumneavoastră cardiac.

Uneori, oamenii au nevoie de puțin mai mult timp și de îngrijire suplimentară, astfel încât programările pot fi ușor întârziate. Dacă doriți informații despre acest lucru, vă rugăm să întrebați unul dintre membrii echipei RMN atunci când ajungeți în departament.

Utilizarea unui agent de contrast

Este posibil să vă fie introdus un mic tub de plastic (canulă) în braț pentru a vă administra o substanță de contrast. Aceasta permite vederea mai clară a unor structuri ale inimii dumneavoastră. Acesta rămâne la locul său pe toată durata scanării și este îndepărtat la sfârșit.

Uneori, pot exista probleme în introducerea unei canule din cauza venelor dificile.

Substanța poate provoca unele efecte secundare. Cele mai frecvente (mai puțin de 1 din 200 de persoane) sunt durerea de cap, senzația de rău (greață) și amețeli. În general, efectele secundare nu durează mult timp.

Vă rugăm să anunțați în prealabil dacă ați avut în trecut probleme de alergie la substanța de contrast.

Accesorii utilizate în cadrul scanerului

Autocolantele ECG de pe piept vă monitorizează ritmul cardiac în timp ce vă aflați în scaner. Dacă aveți pieptul păros, trebuie rasă zona înainte de scanare pentru a vă asigura că autocolantele rămân la locul lor.

O bobină RMN este pusă pe pieptul dumneavoastră pentru a face imaginile.

Suflectoarele de respirație sunt ca un mic tampon (cam de mărimea unei cutii de ochelari). Se pun pe burtă pentru a vă monitoriza modelul de respirație în timpul scanării. Acest lucru ajută să se obțină o parte din imagini.

Căștile sunt folosite pentru a comunica cu dumneavoastră în timpul scanării. Acestea ajută, de asemenea, la protejarea urechilor de zgomotul scanerului.

O manșetă de tensiune arterială este utilizată pentru a vă monitoriza tensiunea arterială în timpul scanării.

Uneori, este posibil să fie nevoie de examinarea fluxului sanguin către inima dumneavoastră în timpul exercițiilor fizice. 

Efectuarea unui test de efort

Este posibil să se constate că este necesar un test de efort atunci când medicul vede unele dintre primele imagini. Întotdeauna se discută procedura cu dumneavoastră înainte de a lua orice decizie.

Dacă trebuie să faceți exerciții fizice la inimă, vă va fi pusă o a doua canulă în braț și se va injecta un medicament numit adeonosină. Acesta stimulează efortul de exercitare. Acesta vă crește ritmul cardiac într-un mod constant și controlat pe o perioadă scurtă de timp (până la 4 minute) în timp ce stați întins.

Vă monitorizăm pentru a ne asigura că sunteți în siguranță în orice moment în timpul acestei proceduri.

Este posibil să aveți reacții adverse ușoare, cum ar fi dificultăți de respirație sau o față înroșită atunci când vi se administrează acest medicament. Efectul dispare la scurt timp după ce este oprită perfuzia.

La scanerul RMN se află în permanență medici în timpul acestei injecții.

Ce se întâmplă după procedură?

După finalizarea procedurii de RMN cardiac, trebuie luate în considerare următoarele note:

  • Pacienții trebuie să se miște încet atunci când se ridică de pe masa scanerului pentru a evita orice amețeală sau vertij din cauza faptului că au stat întinși pe durata procedurii.
  • Dacă s-au luat sedative pentru procedură, este posibil să li se ceară pacienților să se odihnească până când efectul sedativelor dispare. De asemenea, pacienții vor trebui să evite să conducă vehicule.
  • Dacă în timpul procedurii se utilizează substanță de contrast, pacienții pot fi monitorizați pentru o perioadă de timp pentru orice efecte secundare sau reacții la substanța de contrast, cum ar fi mâncărimi, umflături, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.
  • În cazul în care durerea, roșeața și/sau umflarea la locul perfuziei apar după ce vă întoarceți acasă în urma procedurii, medicul trebuie contactat, deoarece acest lucru ar putea indica o infecție sau un alt tip de reacție.

În rest, nu este nevoie de niciun tip special de îngrijire după o scanare RMN a inimii. Pacienții își pot relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel.

Care sunt riscurile unui RMN al inimii?

Nu există riscuri pentru un RMN cardiac și există puține efecte secundare, dacă sunt. Testul nu utilizează radiații ionizante și, până în prezent, nu au fost documentate efecte secundare cauzate de undele radio și magnetice pe care le utilizează. Reacțiile alergice la substanța de contrast sunt rare.

Dacă aveți un stimulator cardiac sau orice fel de implant metalic în urma unor intervenții chirurgicale sau leziuni anterioare, este posibil să nu puteți beneficia de un RMN cardiac, deoarece acesta utilizează magneți. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră despre orice implant pe care îl aveți înainte de test.

Dacă sunteți claustrofob sau vă este greu să stați în spații închise, este posibil să vă simțiți inconfortabil în aparatul RMN. Încercați să vă amintiți că nu aveți de ce să vă temeți. Discutați cu medicul dumneavoastră despre preocupările dumneavoastră înainte de test. Acesta vă poate prescrie un medicament împotriva anxietății pentru a vă ajuta cu disconfortul.

Care sunt beneficiile unui RMN cardiac?

Scanările prin RMN evită necesitatea expunerii la radiații potențial dăunătoare (raze X). Acest lucru este deosebit de avantajos pentru pacienții mai tineri și pentru cei care vor avea nevoie de scanări repetate de-a lungul vieții pentru a-și monitoriza starea.

Scanările RMN au un avantaj față de razele X în ceea ce privește capacitatea lor de a arăta imagini clare ale țesuturilor moi ale corpului, iar scanarea poate fi special adaptată pentru a arăta anatomia complexă (zone ale corpului). Scanarea este unică prin capacitatea sa de a calcula fluxul sanguin prin vasele de sânge. Neclaritatea imaginii din cauza mișcării inimii și a vaselor de sânge poate fi depășită prin scanarea în timp cu bătăile inimii. RMN-ul este considerat a fi cel mai eficient test pentru măsurarea pompării sângelui prin inimă.

Informații suplimentare pentru RMN de viabilitate cardiacă – Principalul beneficiu al studiului este de a arăta ce regiuni ale inimii au fost lezate, de obicei ca urmare a unui atac de cord, și grosimea mușchiului cardiac implicat. Pe baza acestor informații, se pot lua decizii cu privire la adecvarea pentru proceduri, cum ar fi operația de bypass, și la beneficiile viitoare probabile.

Informații suplimentare pentru RMN cu perfuzie de stres – RMN-ul cu perfuzie de stres poate oferi informații importante cu privire la existența sau nu a unor părți ale mușchiului cardiac cu o alimentare insuficientă cu sânge. Acest lucru poate fi folosit pentru a vă ghida tratamentul. Studiul arată efectul stresului asupra inimii și modul în care acesta afectează alimentarea cu sânge.

Limitări

Imaginile de înaltă calitate depind de capacitatea dumneavoastră de a rămâne perfect nemișcat și de a urma instrucțiunile de reținere a respirației în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă sunteți anxios, confuz sau aveți dureri puternice, este posibil să vă fie dificil să stați nemișcat în timpul imagisticii.

Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu încapă în anumite tipuri de aparate RMN. Există limite de greutate pentru scanere.

Implanturile și alte obiecte metalice pot îngreuna obținerea unor imagini clare. Mișcarea pacientului poate avea același efect.

O bătaie a inimii foarte neregulată poate afecta calitatea imaginilor. Acest lucru se datorează faptului că unele tehnici cronometrează imagistica pe baza activității electrice a inimii.

Mișcarea constantă a inimii creează dificultăți în obținerea unor imagini clare. Aceste provocări pot fi depășite prin diverse tehnici, inclusiv prin sincronizarea imaginii cu trasarea ECG, sincronizarea imaginii cu respirația sau prin faptul că trebuie să efectuați rețineri scurte și repetate ale respirației în timpul imaginii.

Obținerea unor imagini detaliate ale arterelor coronare și ale ramurilor acestora este mai dificilă cu RMN decât cu alte examene imagistice. Prin urmare, imagistica arterelor coronare se face cel mai adesea cu ajutorul tomografiei computerizate cardiace sau printr-o procedură mai invazivă, folosind un cateter plasat în vasele de sânge prin zona inghinală sau braț.

Un examen RMN costă de obicei mai mult și poate dura mai mult timp decât alte examene imagistice. Discutați cu furnizorul dvs. de asigurări dacă aveți îngrijorări cu privire la costul RMN-ului.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cine face RMN-ul cardiac?

Un furnizor de asistență medicală care lucrează într-un spital sau într-o unitate de ambulatoriu utilizează aparatul RMN și salvează imaginile pe care le realizează. După ce vă ajută să vă pregătiți pentru scanare, aceștia se duc într-o parte separată a camerei care se află în spatele unor geamuri prin care se pot uita pentru a vă vedea. Este posibil să fie implicat și un cardiolog (specialist în probleme cardiace).

Cât durează un RMN cardiac?

Examinarea utilizează o tehnologie foarte diferită de cea a unei radiografii normale și durează mai mult timp pentru a fi efectuată. În funcție de problema investigată, durata scanării poate varia între 20 și 45 de minute. Afecțiunile cardiace deosebit de complexe pot necesita până la o oră de scanare.

Există efecte secundare ale unui RMN cardiac?

De obicei, nu există efecte secundare. Veți fi liber să vă continuați ziua pe care v-ați planificat-o odată ce scanarea este finalizată.

Mi se va face o ecocardiogramă în prealabil?

În mod obișnuit, da, dar nu în toate cazurile. Ecocardiograma este un test rapid, fiabil și portabil. Dacă detectează ceva mai complex sau dacă imagistica este neclară, atunci pacienții pot fi trimiși la un RMN cardiac. Din ce în ce mai mult însă, RMN-ul cardiac este primul și singurul test care trebuie făcut.

Va durea o scanare RMN?

S-ar putea să simțiți o înțepătură la încheietura mâinii sau la mână dacă trebuie injectată substanța de contrast, dar în rest nu.

Unde se face un RMN cardiac?

Această examinare este un test foarte specializat și nu este disponibilă în toate spitalele sau cabinetele de radiologie. Medicul dumneavoastră va putea probabil să vă îndrume către spitalul sau cabinetul de radiologie cel mai apropiat de dumneavoastră care oferă aceste examinări.

Este o scanare RMN sigură în timpul sarcinii?

Nu există riscuri cunoscute, dar, de obicei, se evită RMN-ul în primul trimestru, doar pentru a fi siguri. De fapt, există cazuri publicate de utilizare a RMN-ului pe bebeluși în uterul mamei. La femeile însărcinate sau care alăptează se evită utilizarea unui agent de contrast.

Există cineva pentru care acest test nu ar fi potrivit?

S-ar putea să nu fie potrivit pentru cei care sunt obezi (în cazul în care nu pot încăpea în interiorul scanerului), pentru pacienții claustrofobi sau pentru cei care au în corp dispozitive care nu sunt compatibile cu RMN-ul – dar acest lucru este destul de neobișnuit.

Când pot primi rezultatele RMN-ului cardiac?

Este posibil să dureze câteva zile până când veți primi rezultatele.

Voi avea nevoie de teste suplimentare după scanarea RMN?

Acest lucru depinde de afecțiunea pe care o aveți. Adesea, veți fi făcut deja o serie de alte teste, astfel încât este posibil să nu aveți nevoie de alte teste imagistice pentru a stabili diagnosticul. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de mai multe teste pentru a vă monitoriza afecțiunea.

Concluzie

RMN-ul cardiac este un test obișnuit, neinvaziv, care poate ajuta la diagnosticarea multor tipuri de afecțiuni cardiace. Există dovezi din ce în ce mai puternice că RMN-ul cardiac este foarte bun pentru cazurile complexe și pentru diagnosticarea afecțiunilor în cazul în care alte teste au fost ambigue. Majoritatea oamenilor sunt potriviți pentru scanarea prin RMN, deși există unele restricții din cauza puterii magnetului și a posibilelor efecte ale acestuia asupra dispozitivelor sau implanturilor, cum ar fi stimulatoarele cardiace, dar, în general, este o procedură foarte sigură.