RMN coloana

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

In prezent, investigatia imagistica medicala de RMN coloana este cea mai eficienta metoda de diagnosticare a afectiunilor coloanei vertebrale. In functie de simptomele pe care le acuza pacientul, medicul poate recomanda o examinare a intregii coloane sau doar a zonei afectate. Daca pacientul prezinta dureri in zona umerilor si cefei, acesta va face RMN coloana cervicala, pe cand durerile in zona lombara vor fi diagnosticate cu RMN coloana lombara.

La ce se foloseste RMN coloana vertebrala?

Imagistica RMN la coloana este utilizata pentru a evalua sau detecta:
● anatomia si alinierea coloanei vertebrale;
● malformatii congenitale la nivelul vertebrelor sau maduvei spinarii;
● leziuni traumatice ale oaselor, discurilor, ligamentelor sau maduvei spinarii;
● afecțiuni ale discurilor si articulatiilor. Acestea cauzeaza frecvente dureri severe de spate si nerv sciatic (dureri de spate care iradiaza in partea inferioara a piciorului).
● compresia sau inflamatia maduvei spinarii si a nervilor.
● infectia vertebrelor, a discurilor, a maduvei spinarii sau a invelisurilor acesteia (meningele).
● tumori ale vertebrelor, maduvei spinarii, nervilor sau tesuturilor moi din jur.
RMN la spate este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la planificarea procedurilor, cum ar fi decompresia unui nerv ciupit, fuziunea coloanei vertebrale sau injectiile cu steroizi. Injectiile cu steroizi amelioreaza durerea si se fac, de obicei, utilizand ghidarea cu raze X. Un RMN coloana dorsala detecteaza alte cauze posibile ale durerii de spate, cum ar fi fractura de compresie si inflamatia oaselor. De asemenea, este folosit pentru a monitoriza modificarile la nivelul coloanei vertebrale dupa o operatie, cum ar fi cicatrici sau infectie.

In ce consta un RMN la coloana vertebrala?

RMN coloana este o investigatie care presupune introducerea pacientului intr-un tub in care va sta nemiscat pentru a se putea inregistra imagini ale coloanei vertebrale si ale maduvei spinarii. Investigatia dureaza de la 20 de minute (pentru un segment de coloana), 40 de minute (pentru doua segmente de coloana) pana la 60 de minute (pentru trei segmente de coloana).
In funcție de locul in care apar simptomele, doar o parte a coloanei vertebrale poate fi scanata. In cazul in care pacientul se intreaba ce inseamna RMN coloana lombara, aceasta reprezinta efectuarea unui RMN lombar, adica limitarea examinarii la zona lombara a coloanei. În mod corespunzator, un RMN lombosacrat investigheaza regiunea lombo-sacrala. Un material de contrast poate fi utilizat atunci cand se cauta infectii, tumori sau probleme recurente ale discului dupa o interventie chirurgicala.

Cum te pregatesti pentru RMN coloana?

Pacientul se schimba intr-un halat de spital special, pentru a preveni distorsionarea imaginilor finale si pentru a respecta regulile de siguranta legate de campul magnetic puternic.
Se recomanda ca pacientul sa nu manance cu doua-trei ore inainte de investigatie.
Persoana trebuie sa scoata bijuteriile si alte accesorii inainte de scanarea RMN. Articolele metalice și electronice nu sunt permise in camera investigatiei RMN zona lombara sau alta regiune a coloanei. Aceasta etapa este obligatorie si face parte din pregatirea RMN coloana lombara si din orice investigatie imagistica de acest tip, intrucat obiectele metalice sau dispozitivele electronice pot interfera cu undele magnetice aparatului si pot produce efecte periculoase, pe langa distorsionarea imaginilor.
Cu respectarea tuturor regulilor si masurilor de precautie, RMN coloana este o investigatie eficienta in diagnosticare, neinvaziva si neiradianta, care poate fi efectuata de pacient ori de cate ori este recomandata de medic.