Meniu

RMN Coloana

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Scanările RMN sunt foarte benefice în diagnosticarea multor boli și anomalii diferite, de la tumori canceroase la defecte ale articulației șoldului. De asemenea, acestea sunt foarte utile pentru studierea măduvei spinării, a creierului, a inimii și a ochilor. În timp ce alte metode de testare se pot dovedi uneori ineficiente în diagnosticarea anumitor afecțiuni, un RMN poate detecta cu exactitate multe boli și anomalii chiar și în stadii incipiente. Acest lucru le permite medicilor să diagnosticheze eficient și se asigură că pacientul va primi tratamentul adecvat.

Definiție

O scanare RMN utilizează magneți și unde radio pentru a capta imagini din interiorul corpului dumneavoastră fără a face o incizie chirurgicală. Scanarea îi permite medicului dumneavoastră să vadă țesuturile moi ale corpului dumneavoastră, cum ar fi mușchii și organele, pe lângă oase.

Un RMN poate fi efectuat pe orice parte a corpului dumneavoastră. 

RMN al coloanei vertebrale lombare 

Un RMN lombar examinează în mod specific secțiunea lombară a coloanei dumneavoastră vertebrale – regiunea în care își au originea în mod obișnuit problemele de spate.

Coloana vertebrală lombosacrală este alcătuită din cele cinci oase vertebrale lombare (L1 până la L5), sacrul (“scutul” osos din partea inferioară a coloanei vertebrale) și coccisul. Coloana vertebrală lombosacrală este formată, de asemenea, din vase mari de sânge, nervi, tendoane, ligamente și cartilaje.

RMN al coloanei vertebrale cervicale

Un RMN al coloanei cervicale este diferit de o radiografie, deși ambele sunt tehnici imagistice. În timp ce o radiografie arată doar oasele coloanei vertebrale sau ale gâtului, un RMN arată țesuturile moi. Pe lângă aceasta, un RMN arată o secțiune transversală a țesutului dumneavoastră, iar fiecare secțiune transversală este atât de subțire încât un singur RMN creează de fapt sute de imagini ale gâtului dumneavoastră.

De ce se fac aceste RMN-uri?

RMN al coloanei vertebrale lombare

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un RMN pentru a diagnostica sau trata mai bine problemele coloanei vertebrale. Durerea legată de o accidentare, boală, infecție sau alți factori ar putea fi cauza afecțiunii dumneavoastră. Medicul dvs. ar putea solicita un RMN lombar dacă aveți următoarele simptome:

  • dureri de spate însoțite de febră
  • defecte congenitale care vă afectează coloana vertebrală
  • leziune la nivelul coloanei vertebrale inferioare
  • durere lombară persistentă sau severă în partea inferioară a spatelui
  • scleroză multiplă
  • probleme cu vezica urinară
  • semne de cancer la creier sau la coloana vertebrală
  • slăbiciune, amorțeală sau alte probleme la nivelul picioarelor dvs.

De asemenea, medicul dumneavoastră ar putea solicita un RMN lombar dacă sunteți programat pentru o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale. RMN-ul lombar îi va ajuta să planifice procedura înainte de a face o incizie.

Un RMN oferă un tip de imagine diferit de alte teste imagistice, cum ar fi razele X, ultrasunetele sau tomografiile. Un RMN al coloanei lombare arată oasele, discurile, măduva spinării și spațiile dintre oasele vertebrale prin care trec nervii.

RMN al coloanei vertebrale cervicale

Un RMN al coloanei cervicale este utilizat de obicei pentru a diagnostica cauza durerii cervicale. Se efectuează adesea dacă durerea nu s-a ameliorat cu un tratament de bază. De asemenea, poate fi efectuată dacă durerea este însoțită de amorțeală sau slăbiciune.

O scanare RMN cervicală poate arăta:

  • defecte sau deformări ale coloanei vertebrale din naștere
  • o infecție la nivelul sau în apropierea coloanei vertebrale
  • leziuni sau traumatisme la nivelul coloanei vertebrale
  • o curbură anormală a coloanei vertebrale sau scolioză
  • cancer sau tumori ale coloanei vertebrale

Un RMN cervical poate fi, de asemenea, recomandat înainte sau după o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale.

Cât costă procedurile?

Atât RMN-ul coloanei lombare, cât și RMN-ul coloanei cervicale costă în jur de 800 de lei în România sau gratuit prin Casa de Asigurări.

Cum să vă pregătiți pentru proceduri?

RMN coloană lombară

Înainte de test, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți un stimulator cardiac. În funcție de tipul de stimulator cardiac, medicul dumneavoastră vă poate sugera o altă metodă de inspecție a coloanei lombare, cum ar fi o tomografie computerizată. Dar unele modele de pacemaker pot fi reprogramate înainte de un RMN, astfel încât să nu fie perturbate în timpul scanării.

Medicul vă va cere să vă scoateți toate bijuteriile și piercingurile și să vă schimbați într-un halat de spital înainte de scanare. Un RMN folosește magneți care pot atrage uneori metale. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți implanturi metalice sau dacă în corpul dumneavoastră se află oricare dintre următoarele elemente: valve cardiace artificiale, agrafe, implanturi, ace, plăci, articulații sau membre protetice, șuruburi, capse, stenturi.

Dacă medicul dumneavoastră folosește substanță de contrast, spuneți-i despre orice alergii pe care le aveți sau reacții alergice pe care le-ați avut.

Dacă sunteți claustrofob, este posibil să vă simțiți inconfortabil în timp ce vă aflați în aparatul RMN. Spuneți medicului dumneavoastră despre acest lucru pentru ca acesta să vă poată prescrie medicamente anti-anxietate. În unele cazuri, puteți fi, de asemenea, sedat în timpul scanării. Este posibil să nu fie sigur să conduceți după aceea dacă ați fost sedat. În acest caz, asigurați-vă că aveți pe cineva să vă ducă acasă după procedură.

RMN al coloanei cervicale

Întrebați medicul dumneavoastră dacă puteți mânca sau bea înainte de scanare, deoarece protocoalele variază de la o unitate la alta. Spuneți-i medicului dumneavoastră dacă aveți diabet sau probleme renale dacă dorește să folosească o substanță de contrast în timpul testului. Este posibil să aveți nevoie de un test al funcției renale înainte de scanare. Acesta se va asigura că rinichii dvs. pot procesa substanța în condiții de siguranță.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți însărcinată. RMN-urile nu sunt recomandate în timpul primului trimestru de sarcină. Medicul dumneavoastră poate alege să amâne scanarea până după ce nașteți.

Spuneți-i medicului dumneavoastră dacă sunteți claustrofobic sau dacă vă este teamă să stați în spații închise. Acesta vă poate prescrie un medicament împotriva anxietății pentru a vă ajuta să vă simțiți mai confortabil în timpul testului. În unele cazuri, vi se poate administra anestezie pentru a vă adormi.

Spuneți medicului dumneavoastră despre orice implanturi metalice pe care le aveți de la o intervenție chirurgicală anterioară. În acest caz, este posibil să nu fie sigur pentru dumneavoastră să faceți o scanare RMN.

Înainte de a merge la RMN, va trebui să vă scoateți toate bijuteriile și hainele care conțin metal. Ar putea fi mai ușor să vă lăsați bijuteriile acasă. Probabil că va trebui să purtați un halat de spital în timpul testului.

Medicul dumneavoastră ar putea să vă recomande un RMN deschis dacă sunteți supraponderal sau extrem de claustrofob. RMN-urile deschise au deschideri ușor mai mari decât aparatele standard. Cu toate acestea, RMN-urile deschise nu sunt disponibile în toate spitalele sau clinicile, așa că verificați în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Ce se întâmplă în timpul procedurilor?

RMN al coloanei vertebrale lombare

Un aparat RMN seamănă cu o gogoașă mare din metal și plastic cu o măsuță care vă alunecă încet în centrul deschiderii. Veți fi în deplină siguranță în interiorul și în jurul aparatului dacă ați urmat instrucțiunile medicului dumneavoastră și ați îndepărtat toate obiectele metalice. Întregul proces poate dura între 30 și 90 de minute.

Dacă se va folosi o substanță de contrast, o asistentă sau un medic va injecta substanța de contrast printr-un tub introdus într-una dintre venele dumneavoastră. În unele cazuri, este posibil să trebuiască să așteptați până la o oră pentru ca substanța să își facă drum prin fluxul sanguin și să ajungă în coloana vertebrală.

Tehnicianul RMN vă va pune să vă întindeți pe măsuță, fie pe spate, fie pe o parte, fie pe burtă. Este posibil să primiți o pernă sau o pătură dacă aveți probleme în a vă așeza pe masă. Tehnicianul va controla mișcarea bancului dintr-o altă încăpere. Acesta va putea comunica cu dvs. prin intermediul unui difuzor din aparat.

Aparatul va scoate niște zgomote puternice de zumzet și de bătaie în timp ce ia imagini. Multe spitale oferă dopuri pentru urechi, în timp ce altele au televizoare sau căști pentru muzică pentru a vă ajuta.

În timp ce se fac imaginile, tehnicianul vă va cere să vă țineți respirația timp de câteva secunde. Nu veți simți nimic în timpul testului.

RMN al coloanei cervicale

Vă veți întinde pe un pat îngust care este atașat la aparatul RMN. Capul va fi pe o tetieră și brațele vor fi pe lângă dumneavoastră.

Tehnicianul RMN vă va da dopuri pentru urechi pentru a atenua zgomotele puternice pe care le face aparatul atunci când funcționează. Este posibil să aveți opțiunea de a asculta muzică în timpul scanării. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați și să vă distrageți atenția de la zgomot.

Un cadru numit “bobină” va fi plasat peste capul și gâtul dumneavoastră. Bobina conține o antenă. Aceasta ajută la concentrarea energiei aparatului, astfel încât acesta să producă imagini cât mai precise. Tehnicianul RMN va plasa, de asemenea, un dispozitiv de semnalizare în mâna dumneavoastră. Îl puteți folosi pentru a cere ajutor în timp ce se desfășoară testul, dacă aveți nevoie.

Odată ce sunteți poziționat corespunzător, masa va aluneca în aparat. Tehnicianul RMN vă poate vedea printr-o fereastră dintr-o cameră alăturată. Acesta vă va oferi actualizări periodice cu privire la evoluția scanării.

Scanările RMN cervicale durează de obicei între 30 și 45 de minute. În acest timp, este foarte important să stați cât mai nemișcat posibil. Imaginile pot fi încețoșate dacă vă mișcați.

Ce se întâmplă după proceduri?

RMN al coloanei lombare

După efectuarea testului, sunteți liber să vă vedeți de viața dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă ați luat sedative înainte de procedură, nu trebuie să conduceți.

Dacă imaginile RMN-ului dvs. au fost proiectate pe film, ar putea dura câteva ore pentru ca filmul să se dezvolte. De asemenea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca medicul dumneavoastră să analizeze imaginile și să interpreteze rezultatele. Aparatele mai moderne afișează imaginile pe un computer, astfel încât medicul dumneavoastră să le poată vizualiza rapid.

Poate dura până la o săptămână sau mai mult pentru a primi toate rezultatele RMN-ului dumneavoastră. Când rezultatele sunt disponibile, medicul dumneavoastră vă va suna pentru a le analiza și a discuta următorii pași ai tratamentului dumneavoastră.

RMN al coloanei cervicale

După test, vă puteți îmbrăca și puteți părăsi unitatea de testare. Dacă ați fost sedat pentru examinare, va trebui să fiți însoțit de cineva, de obicei un prieten sau o rudă, care să vă conducă după aceea.

Un radiolog va analiza imaginile RMN și îi va furniza medicului dumneavoastră rezultatele. Următorii pași vor depinde de faptul dacă rezultatele au relevat ceva neobișnuit sau au descoperit cauza oricărei anomalii.

Riscuri

Spre deosebire de o radiografie sau de o tomografie computerizată, RMN-ul nu utilizează radiații ionizante. Este considerată o alternativă mai sigură, în special pentru femeile însărcinate și copiii în creștere. Deși uneori există efecte secundare, acestea sunt extrem de rare. Până în prezent, nu au fost documentate efecte secundare din cauza undelor radio și a magneților folosiți la scanare.

Unele persoane pot avea o reacție alergică la substanța de contrast folosită în timpul unui RMN. Spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut o reacție anterioară la substanțele de contrast injectate.  De asemenea, ar trebui să îi anunțați dacă aveți o alergie la crustacee.

Câmpul magnetic pe care îl produce aparatul RMN este extrem de puternic. Acesta va interacționa cu orice metal din sau de pe corpul dumneavoastră. Spuneți-i medicului dvs. dacă aveți:

  •  un implant, cum ar fi o placă sau șuruburi metalice
  • un stimulator cardiac
  • piercing-uri sau știfturi metalice
  • un dispozitiv intrauterin (DIU) care conține metal
  • un dispozitiv de administrare a medicamentelor, cum ar fi o pompă de insulină
  • cleme pentru anevrism
  • un glonț sau o bucată de schijă înțepenită
  • un implant cohlear
  • machiaj permanent (tatuat)

Este posibil să nu puteți face un RMN al coloanei cervicale dacă aveți metale în corp sau dacă sunteți însărcinată. Medicul dumneavoastră poate solicita în schimb o scanare osoasă, o tomografie computerizată sau raze X suplimentare.

Concluzie

RMN-ul poate detecta o varietate de afecțiuni care afectează partea superioară a coloanei vertebrale și partea inferioară a coloanei vertebrale, precum și anomalii structurale, cum ar fi tumorile, și probleme la nivelul țesuturilor moi din cadrul coloanei vertebrale, inclusiv măduva spinării, nervii și discurile.

Dacă vă confruntați cu dureri sau alte simptome la nivelul gâtului, al părții superioare a spatelui sau al părții inferioare a spatelui, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să faceți un RMN cervical sau un RMN lombar.