Meniu

RMN cu aparat dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

RMN-ul – imagistica prin rezonanță magnetică – este o procedură utilizată pentru a observa procesele fiziologice și pentru a capta imagini din interiorul corpului. Spre deosebire de razele X, care utilizează raze de radiație pentru a vedea cele mai dense părți ale corpului dumneavoastră (sistemul scheletic), RMN-ul utilizează câmpuri magnetice pentru a capta imagini ale părților mai moi ale corpului dumneavoastră, cum ar fi țesuturile și organele.

Medicul dumneavoastră poate solicita un RMN din diverse motive: rupturi musculare sau de ligamente, creșterea unei tumori, leziuni cerebrale sau chiar pur și simplu pentru a evalua sursa durerii cronice.

Pentru pacienții cu aparat dentar, mulți se întreabă: este sigur să faci un RMN în timp ce porți aparat dentar?

Poate aparatul dentar să dăuneze atunci când se face un RMN?

Există multe întrebări despre RMN și aparatul dentar. RMN-ul, denumit tehnic imagistică prin rezonanță magnetică, este un examen imagistic care utilizează un câmp magnetic foarte puternic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale anatomiei. Din cauza câmpului magnetic, poate fi periculos să aveți obiecte metalice în apropiere, motiv pentru care, atunci când faceți un RMN, vi se cere să scoateți lucruri precum bijuterii sau monede din buzunar. Este logic să vă faceți griji dacă este sigur să faceți un RMN cu aparat dentar. Cu toate acestea, studiile privind RMN-ul și aparatele ortodontice au arătat că majoritatea aparatelor ortodontice, inclusiv aparatele de retenție fixe și unele aparate de expansiune palatină, sunt suficient de inofensive pentru a fi sigure și nu vor încălzi țesuturile din jurul lor la un nivel îngrijorător.

Aparatul dentar va afecta procedura?

În timp ce efectuarea unui RMN cu aparat dentar poate fi în regulă în ceea ce privește siguranța, este important de reținut că aparatul dentar poate produce artefacte, care sunt anomalii vizuale ce interferează cu calitatea imaginii. Aceste distorsionări apar, de obicei, pe imaginile din regiunile faciale, orbitale sau, uneori, ale creierului și ale coloanei cervicale. Dacă vi se face o scanare a creierului sau o scanare a sinusurilor, există o mică șansă ca aceasta să fie o problemă. Din fericire, există diferite tehnici care pot fi folosite pentru a atenua distorsionările și a obține imagini mai clare. Este rar ca unui pacient să i se ceară să își scoată aparatul dentar, dar s-ar putea întâmpla dacă cineva este supus unui control pentru o problemă gravă în zona capului sau a gâtului, tehnicianul nu poate obține imaginile necesare și nu poate aștepta până la finalizarea tratamentului ortodontic. Dacă sunteți îngrijorat de complicațiile unei scanări a creierului și a aparatului dentar, discutați cu medicul dumneavoastră și vedeți ce vă recomandă, dar puteți fi convins că este sigur.

Care este problema cu aparatura dentară care conține metal?

Aparatul RMN este un magnet mare și puternic, iar prezența metalului în apropierea părții corpului pe care o vizualizează radiologul va distorsiona imaginile. Gravitatea distorsionării depinde de tipul și cantitatea de metal. Nu este posibil să se prevadă cât de severă va fi interferența până când nu se începe imagistica. Pentru majoritatea examinărilor RMN sub gât, nu este necesar să se îndepărteze nici un accesoriu dentar. Pentru examinările creierului, feței, orbitei sau gâtului este posibil să se recomande îndepărtarea aparaturii dentare pentru a evita interferența cu calitatea imaginilor.

Intenționez să-mi îndepărtez feroneria dentară în viitorul apropiat. Ar trebui să aștept pentru a-mi face RMN-ul?

Vă recomandăm să discutați urgența examinării RMN specifice cu medicul care a recomandat testul. Numai dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți stabili dacă este mai bine să așteptați. Dacă nu puteți aștepta, vă recomandăm îndepărtarea dispozitivului ori de câte ori este posibil dacă acesta este unul detașabil pentru a asigura un examen de diagnosticare de calitate.

Concluzie

Un RMN este o procedură medicală care este prescrisă pentru o varietate de motive, cum ar fi rupturi musculare, leziuni cerebrale și creșteri tumorale. Metalul din aparatul dumneavoastră dentar poate distorsiona “acordajul” RMN-ului. La fel ca un radio, un RMN își reglează câmpul magnetic la o anumită frecvență pentru a obține o imagine clară, iar aparatul dentar metalic poate distorsiona acest proces de reglaj, ceea ce poate crea confuzie în privința imaginilor. Dar sănătatea dumneavoastră nu este în niciun fel în pericol în cazul aparatului dentar și al RMN-ului! Dacă aveți mai multe întrebări, consultați-vă medicul dumneavoastră.