RMN cu aparat dentar

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Existenta unor piese metalice in corpul pacientului se considera cauza de incompatibilitate cu investigatia RMN, deoarece obiectele metalice pot cauza distorsionari ale imaginilor obtinute prin scanare. Uneori prezenta unor metale nu inseamna neaparat ca nu se poate efectua RMN, dar este important ca personalul medical care realizeaza scanarea sa fie constient de acest lucru. Radiologul poate decide de la caz la caz daca exista riscuri sau daca trebuie luate masuri suplimentare pentru a se asigura că scanarea este cat mai sigura posibil. Una dintre intrebarile pe care si le pun multi pacienti este daca pot face RMN cu aparat dentar.

Este posibil RMN cu aparat dentar?

Solicitarea de indepărtare temporara a aparatelor ortodontice din cauza afectiunilor medicale care necesită imagistica prin rezonanta magnetica nu este neobisnuita in practica zilnica in domeniul ortodontiei. Procedura scoaterii si repozitionarii aparatului dentar poate fi costisitoare pentru pacient. Insa nu in toate cazurile aparatul dentar trebuie scos inainte de efectuarea unui RMN.
Aparatele dentare metalice cauzeaza mai multe pierderi de semnal si distorsiuni ale imaginii in comparație cu cele din ceramica si titan. Ca material, otelul inoxidabil poate sa produca pierderi severe de semnal si distorsiuni ale imaginii. Cu cat distanta dintre un aparat si zona examinata prin RMN este mai mare, cu atat distorsiunea si pierderea semnalului sunt mai mici. Decizia de a elimina aparatul dentar trebuie luata in functie de compozitia chimica si de distanta fata de zona de unde se vor preleva imagini cu RMN. Un RMN pelvin poate fi efectuat de persoanele care poarta aparat dentar, intrucat exista o distanta considerabila intre abdomenul inferior si gura. Un RMN hipofizar insa ar fi excesiv tulburat de prezenta unui aparat dentar partial sau integral metalic.
Trebuie precizat ca structura metalica nu trebuie interpretata gresit ca proprietate feromagnetica. Cu alte cuvinte, nu toate metalele sunt atrase de magneti si cauzeaza pierderi de semnal si distorsiuni ale imaginii in tubul RMN. In general, metalele prețioase (aur, platina, argint, iridiu, paladiu) care sunt mai conductoare cauzeaza o tulburare mai mica a campului magnetic si pierderea semnalului si distorsiunile de codificare se petrec local, la distanta foarte apropiata de ele. Dimpotrivă, aliajele crom-cobalt și nichel-crom sunt mai putin conductoare, dar ofera imaginea neclare si o eterogenitate semnificativa in campul magnetic. Pe scurt, aurul, amalgamul si titanul sunt sigure pentru RMN.
In cazul in care pacientul nu stie ce compozitie are aparatul dentar, trebuie sa intrebe tehnicianul dentar sau medicul ortodont care l-a instalat, mai degraba decat sa ceara scoaterea temporara a dispozitivului ortodontic. Cu aceste aspecte lamurite, se va prezenta la cabinetul de imagistica, iar personalul specializat al acestuia va decide care este cea mai buna solutie astfel incat pacientul sa beneficieze de investigatia RMN.
Asadar, RMN aparat dentar este posibil in anumite situatii, la o anumita compozitie compatibila cu RMN a dispozitivului ortodontic si daca zona de examinare prin rezonanta magnetica este departe de cap. Intotdeauna insa, radiologul sau tehnicianul care efectueaza scanarea trebuie sa stie despre existenta oricaror dispozitive metalice in corpul pacientului, pentru a indica cea mai buna solutie pentru eficienta examinarii RMN si pentru respectarea masurilor de siguranta.