RMN cu protocol endometrioza

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Investigatia imagistica RMN pentru evaluarea endometriozei se efectueaza pacientelor deja diagnosticate cu aceasta afectiune si nu se foloseste ca metoda primara de identificare a bolii. RMN cu protocol de endometrioza necesita o procedura diferita de un RMN pelvin de rutina si este rezervat pentru cazurile cunoscute de endometrioza, mai degraba decat pentru evaluarea durerii pelvine.
Endometrioza este o afectiune a femeilor de varsta reproductiva, care se dezvolta atunci cand tesutul care captuseste interiorul uterului, numit endometru, se extinde si in alte zone ale corpului, precum trompele uterine, vaginul, ovarele si in cazuri mai rare, la nivelul cavitatii toracice sau al tesutului muscular. Boala cauzeaza durere si infertilitate.

Pregatirea RMN pelvis cu protocol de endometrioza

In pregătirea pentru RMN pelvis cu protocol de endometrioza, se recomanda ca pacienta sa nu consume alimente sau apa cu 4-6 ore inainte de examinare. Pregatirea intestinului include o clisma administrata cu aproximativ 2-3 ore inainte de procedura. Investigatia nu trebuie efectuata in timpul mentruatiei.
Imagistica RMN endometrioza se efectueaza cu o umplere moderată a vezicii urinare a pacientei, deoarece o vezica supraumpluta poate provoca contractii detrusorului si poate ascunde adanciturile adiacente compromitand astfel identificarea nodulilor parietali mici. Pe de alta parte, o vezica goala impiedica vizualizarea optima a ureterelor.
Persoana va lasa orice bijuterii, accesorii si dispozitive metalice si electronice in afara camerei in care se desfasoara procedura. Nu sunt eligibile pentru investigatia RMN femeile insarcinate cu o sarcina mai mica de 20 de saptamani, precum si cele cu implanturi metalice si dispozitive care stimuleaza inima.

In ce consta procedura RMN cu protocol de endometrioza?

Imagistica RM se efectueaza cu pacienta culcata pe spate, cu pozitia de intrare a picioarelor mai intai.
Examinarea se poate desfasura fara a fi nevoie de alte medicamente sau substante. Uneori medicul decide ca este nevoie de administrarea unei substante de contrast, pentru a obtine imagini cat mai clare ale zonelor de interes. De asemenea, pentru relaxarea peretilor vaginali si rectali, RMN cu protocol de endometrioza poate fi efectuata si cu instilarea de gel la nivel vaginal si rectal.
In timpul procedurii se obtin imagini detaliate asupra zonei pe care s-a extins tesutul endometrial, asupra consistentei si dimensiunilor acestei extinderi.
In functie de zona sau zonele afectate de boala, tratamentul este stabilit de medicii sau medicul specialist si poate merge pana la interventie chirurgicala de indepartare a tesutului care produce blocaje si dureri.

Cat costa RMN pelvis cu protocol de endometrioza?

Pret RMN protocol endometrioza depinde de felul in care se efectueaza acesta. Pentru cele mai concludente rezultate, medicii recomanda investigatia cu instilare de gel intravaginal si intrarectal. Astfel, RMN cu protocol de endometrioza pret ajunge la 2000 lei, in acest tarif incluzandu-se toata procedura, inclusiv instilarea de gel la nivelul vaginului și al rectului.
Printre avantajele procedurii RMN cu protocol de endometrioza se numara faptul ca este o investigatie sigura, neinvaziva, neiradianta, prin care se obtin date importante despre formele diferite ale endometriozei, pentru a ajuta medicul sa determine cel mai eficient tratament al endometriozei, afectiune a femeilor, care poate cauza o serie de disfunctii si duce la infertilitate.