RMN cu sedare

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Pacientii cu anumite afectiuni care ii pot impiedica sa ramana nemiscati in interiorului aparatul RMN, cum ar fi claustrofobia, anxietatea sau o afectiune care provoaca durere fizica, pot beneficia de un RMN cu sedare. Aceasta procedura se poate administra si copiilor care au nevoie de investigatia cu rezonanta magnetica.
In general, RMN cu anestezie se efectueaza prin administrarea unui sedativ, desi uneori sunt realizate sub anestezie generala. Sedarea este caracterizata ca fiind o stare de relaxare si somnolenta, dar cu pastrarea starii de constienta.

Ce pacienti au nevoie de RMN cu sedare?

Uneori, necesitatea efectuarii unui RMN este superioara disconfortului provocat unor anumite categorii de pacienti si, in acest caz, o situatie de incompatibilitate relativa poate fi rezolvata prin folosirea unui sedativ sau anestezic. Nu este vorba aici despre incompatibilitatile absolute, date de prezenta unor implanturi metalice, proteze sau dispozitive pentru sustinerea functiei inimii. Iata in ce conditii se poate folosi RMN cu anestezie:
● in cazul pacientilor care sufera de claustrofobie sau anxietate;
● in cazul copiilor care nu pot sta nemiscati in interiorul tubului RMN;
● in cazul pacientilor afectati de o boala psihica, necooperanti si pentru care investigatia RMN este o necesitate;
● in cazul pacientilor afectati de o afectiune neurologica degenerativa, care au miscari involuntare ale corpului;
● in cazul pacientilor carora durerea de spate nu le permite sa stea in pozitie nemiscata in perioada examinarii.

Pregatirea pentru RMN cu anestezie

Pacientii vor primi instructiuni referitoare la consumul de alimente si apa inainte de procedura. Daca se face anestezie generala, pacientul nu are voie consume alimente cu 6 ore inainte de investigatie, iar apa cu 3 ore inainte. Anestezia este precedata de analize suplimentare pentru a se stabili eventualele incompatibilitati cu procedura. Femeile de varsta fertila vor funiza o proba de urina pentru depistarea unei sarcini. Pacientilor care sufera de diabet li se va masura glicemia. Persoanele peste 40 sau 45 de ani vor face teste suplimentare, pentru a verifica functionarea inimii, precum si teste de sange.

Tipuri de anestezie folosite la RMN

In functie de pacient, de gravitatea afectiunii care impiedica efectuarea unui RMN simplu, gradul de anesteziere poate varia. Se alege, bineinteles, forma cea mai slaba de anestezie daca situatia permite.
● sedare minima, in care pacientul este ajutat sa se relaxeze, sa scape de anxietate si sa stea mai mult timp nemiscat;
● sedare superficiala, in care pacientul adoarme, dar poate raspunde fara probleme la stimuli sau la ce i se cere de catre personalul medical, desi poate sa nu isi aminteasca ulterior ce s-a petrecut si este mai mult imobil;
● sedarea profunda duce la un somn profund, incapacitatea de a se trezi la stimuli si pierderea totala sau partiala a reflexelor sau a capacitatii de a respira neasistat;
● anestezia generala, in care organismul pacientului este asistat in functionare, prin sustinerea artificiala a respiratiei si terapie intensiva.
Orice procedura de anestezie implica riscuri, iar faptul ca aparatul RMN are anumite particularitati implica, pe langa prezenta unui anestezist, o aparatura speciala de anesteziere si monitorizare in timpul anesteziei, compatibila cu undele electromagnetice din tub. De aceea, pacientul alege RMN cu sedare in Bucuresti sau intr-un oras in care exista clinici care dispun de dotarile necesare. Tariful pentru RMN cu anestezie in Bucuresti include pretul investigatiei in functie de zona corpului examinata plus pretul anesteziei. Astfel, RMN cu sedare pret il va costa pe pacient pretul procedurii de examinare plus 500 lei pentru anestezie.
RMN cu sedare este o procedura care face posibila realizarea unei investigatii imagistice incompatibile cu fobia, cu anxietatea legata de spatii inchise, cu incapacitatea de a sta nemiscat si cu lipsa de cooperare, ajutand pacientii cu aceste probleme sa beneficieze de o procedura necesara in urma careia li se poate stabili diagnosticul si tratamentul adecvat.